Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 3 juni 2009.

Cultuurwoensdag, 3 juni 2009

Onderscheiding voor dirigent Willem Bakker

Urk - Fries om utens Willem Bakker (69) van Urk heeft zaterdag in zijn woonplaats een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij werd bij zijn afscheid als dirigent van mannenkoor Enéas benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Cultuurwoensdag, 3 juni 2009

Adviescommissie voor Pyt van der Zeeprijs bekend

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten hebben de nieuwe leden bekendgemaakt van de adviescommissie voor de Pyt van der Zeeprijs. Oud-bestuurslid van STAF Clara Dam uit Tijnje, cultuurwethouder Jelle Wesselius uit Bantega en Luuk Eisema uit Leeuwarden, projectleider bij de Friese Toneel School van Keunstwurk, zullen GS adviseren wie de prijs voor Fries amateurtoneel in 2010 moet winnen.

Economiewoensdag, 3 juni 2009

Beslissing over overname Nuon wordt uitgesteld

Brussel - Brussel heeft meer tijd nodig om de overname van het Nederlandse energiebedrijf Nuon door het Zweedse Vattenfall te beoordelen. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde documenten van de Europese Commissie.

Economiewoensdag, 3 juni 2009

Bestrijdingsmiddel erg in trek bij dievengilde

Amsterdam - De gewasbeschermingsmiddelen Captan, Merpan, Chorus, Delan, Exact en Insegar zijn sinds ruim een maand populair bij dieven. Dit meldt vakwebsite Degroentenenfruit.nl.

Economiewoensdag, 3 juni 2009

Inkomenssteun boeren wordt eerder uitbetaald

Den Haag - Minister Verburg van Landbouw zal de directe inkomenssteun anderhalve maand eerder uitkeren dan gebruikelijk. Zij doet dit vanwege de moeilijke economische situatie van de landbouwsector.

Hoofdartikelwoensdag, 3 juni 2009

Geen euroliefde...

De verwachting is dat morgen nog niet de helft van de Nederlanders gaat stemmen voor het Europees Parlement. Europa kan de gemiddelde Nederlander niet boeien. Terwijl Nederland toch veel te danken heeft aan de Europese Unie. Netto mag elke Nederlander zo’n 150 euro meer betalen aan de de EU dan het ontvangt, voor de economie als geheel ontvangt elke inwoner van dit land tussen de 1500 en 2300 euro, zo heeft het centraal Planbureau berekend. Nu draait natuurlijk niet alles om de eigen portemonnee. Maar zonder Europa zou het ook veel moeilijker zijn de economische crisis aan te pakken, om iets te doen aan de klimaatproblemen en om sterker te staan tegen de Verenigde Staten en opkomende grootmachten India en China.

Regiowoensdag, 3 juni 2009

Scholieren ontspannen in Walibi na de examens

Leeuwarden - Ruim 7900 Friese middelbare scholieren zijn deze weken bezig met hun eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag: Sam Warmerdam. Hij had gisteren biologie, zijn laatste examen.

Regiowoensdag, 3 juni 2009

‘Hotel bij Langwarder Wielen wereldprimeur’

Joure - Voor het landschapshotel dat bij de Langwarder Wielen moet komen zijn zowel voor- als tegenstanders. Gisteren lagen de nieuwe plannen voor het eerst ter inzage bij de gemeente Skarsterlân.

Regiowoensdag, 3 juni 2009

Jarige school lacht nog om meesters grap

Leeuwarden - Ze hadden een reünie willen houden en een jubileumboek kunnen schrijven, maar daar heeft de Johan Willem Frisoschool uit Leeuwarden uiteindelijk niet voor gekozen. Het honderdjarig bestaan wordt aangegrepen om samen met de huidige 270 leerlingen te vieren. ,,We hebben vooral ingestoken op een kinderfeest”, zegt Helga de Graaf, adjunct-directeur en lid van de jubileumcommissie.

Regiowoensdag, 3 juni 2009

‘Drachtsters’ moeten meer gaan sporten

Drachten - De burgers van Smallingerland moeten meer doen aan lichaamsbeweging. De komende jaren gaat de gemeente alles op alles zetten om sportfaciliteiten te verbeteren en verenigingen beter te ondersteunen. Ook topsporters krijgen meer ondersteuning. Maar het mag niet te veel kosten.

Regiowoensdag, 3 juni 2009

Boarnsterhim heeft nu ook tekort op de reserve

Grou - Boarnsterhim heeft over het jaar 2008 5,2 miljoen euro meer uitgegeven dan er inkomsten waren. De belangrijkste oorzaak is de forse afschrijving op het project brede scholen. Het is de vierde keer op rij dat de gemeente het jaar met negatieve cijfers afsluit. Dat heeft zijn weerslag op de reserve van de gemeente. Die stond vorig jaar nog met een klein bedrag in de plus. Na verrekening met het nieuwe tekort is de reserve 4,8 miljoen euro negatief.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 juni 2009

Kerkelijk leiders spreken vrijdag met dalai lama

Den Haag - Verschillende kerkelijk leiders hebben vrijdag een ontmoeting met de dalai lama. Scriba van de Protestantse Kerk in Nederland ds. Arjan Plaisier, bisschop Hans van den Hende van Breda en rabbijn Awraham Soetendorp spreken de dalai lama in de rooms-katholieke Sint Jacobus Kerk in Den Haag.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 juni 2009

Boeddhisme steeds populairder

Vorige week stonden de media bol van de nieuwe term ‘boeddhaďsering’. Aanleiding was het verschijnen van het boek Lotus in de lage landen van historicus Theo Salemink en theoloog Marcel Poorthuis, dat een overzicht geeft van de geschiedenis en beeldvorming van het boeddhisme in Nederland. Volgens de auteurs zijn er naar schatting inmiddels ruim 250.000 boeddhisten in Nederland. Eind jaren tachtig waren dat er nog 16.000, van wie 12.000 immigranten uit Azië.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 juni 2009

Evangelische Salvatorkerk benoemt derde kracht

Leeuwarden - De evangelische gemeente De Salvator in Leeuwarden heeft een derde pastor benoemd. Met ingang van 1 september is Jaap Bus (25) verantwoordelijk voor het jongerenwerk en voor de organisatie van de facilitaire diensten binnen de gemeente.

Geloof & Kerkwoensdag, 3 juni 2009

Nij en breed Frysk kristlik ferbân

Jorwert - Yn ’e âlde doarpstsjerke fan Jorwert fűn justerjűn de feestlike oprjochtingsgearkomste plak fan Krúspunt, it nij Frysk Oekumenysk Platfoarm, fuortsetting fan it wurk fan it Kristlik Frysk Selskip 1908-2008 (KFS).

Sportwoensdag, 3 juni 2009

Recordaantal deelnemers aan marathon

Leeuwarden Nagenoeg 3700 individuele deelnemers en 50 bedrijventeams hebben zich ingeschreven voor de derde editie van de Marathon van Leeuwarden, die aanstaande zondag wordt gelopen. Dat is een groei van 35 procent ten opzichte van vorig jaar.

Sportwoensdag, 3 juni 2009

Aris huurt talent van Den Bosch

Leeuwarden Basketbalvereniging Aris Friesland uit Leeuwarden heeft zich volgend seizoen verzekerd van de diensten van Jeroen van der List. De negentienjarige center (2.13 meter) wordt algemeen gezien als het grootste talent dat er in in de Nederlandse sportzalen rondloopt.

Sportwoensdag, 3 juni 2009

Douwe de Vries breekt sleutelbeen

Roden Marathonschaatser Douwe de Vries uit Heerenveen blijkt afgelopen zondag zijn sleutelbeen te hebben gebroken. Dat gebeurde tijdens de Ronde van het Ronostrand.

Sportwoensdag, 3 juni 2009

Heerenveen legt jeugdspeler vast

Heerenveen Sportclub Heerenveen heeft jeugdspeler Bart de Groot voor twee jaar vastgelegd. De centrale verdediger van de A-junioren is afkomstig uit Oldemarkt en heeft het hele opleidingstraject van sc Heerenveen doorlopen.

Sportwoensdag, 3 juni 2009

Deekman en Houtkoop ook naar Toulon

Heerenveen Donovan Deekman en Xander Houtkoop zijn toegevoegd aan de selectie van het Nederlands belofteteam dat deelneemt aan het Festival International ‘Espoirs’ de Toulon & Var. Beide spelers van sc Heerenveen zijn als gevolg van blessures alsnog toegevoegd aan de definitieve selectie vancoach Hans Schrijver.

Sportwoensdag, 3 juni 2009

Nieuwe grasmat in Abe Lenstrastadion

Heerenveen Het Abe Lenstra stadion wordt in de tweede helft van juni voorzien van een nieuwe grasmat. De vervanging is nodig omdat Guus Meeuwis op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni een tweetal concerten geeft in het stadion. Direct nadat het podium van de zanger is afgebroken, wordt de oude mat verwijderd en de toplaag gerevitaliseerd.

Sportwoensdag, 3 juni 2009

Verste sprong, maar geen dagtitel voor Oane Galama

It Heidenskip - Oane Galama sprong gisteravond in It Heidenskip met 19,60 meter de verste sprong, maar het leverde de fierljepper op zijn thuisschans geen dagtitel op. In zijn laatste finalesprong evenaarde Bart Helmholt die afstand, maar omdat de tweede afstand van de Burgumer verder was dan die van Galama (19.34 tegen 19.22) leverde hem dat voor de vierde keer dit seizoen de dagprijs op. ,,En dan heb je wel even de smoor in”, bekende Galama na zijn mislukte coup in zijn fierljepdorp.

Sportwoensdag, 3 juni 2009

Druk wéér bij Roda JC, niet bij Cambuur

Leeuwarden - Het is voor zowel SC Cambuur als Roda JC vanavond in Leeuwarden erop of eronder. In de beslissende play-offwedstrijd voor een plaats in de eredivisie ligt de druk opnieuw bij de Limburgers. Cambuur heeft in wederom een uitverkocht eigen stadion nog steeds alleen wat te winnen, Roda heeft alles te verliezen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties