Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 3 mei 2013.

Hoofdartikelvrijdag, 3 mei 2013

Dorpenmonitor: veel om van te leren

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft de dorpenmonitor uitgebracht. In het rapport staat een bonte verscheidenheid aan informatie over het leven in verschillende typen dorpen, ook ten opzichte van dat in de stad. In 2006 verscheen een rapport dat vooral ging over de verschillen in leven in dorpen en in steden. Het belang van het leven op het platteland is in cijfers uitgedrukt enorm: liefst 5,3 miljoen Nederlanders wonen op het platteland.

Regiovrijdag, 3 mei 2013

Griepepidemie lijkt na achttien weken ten einde

Leeuwarden | De griepgolf lijkt eindelijk het land uit te zijn. De afgelopen week gingen 24 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepverschijnselen. Dat meldt onderzoeksinstituut Nivel. In Fryslân, Groningen en Drenthe samen lag dat aantal nog iets hoger: hier meldden dertig op de 100.000 zich bij de dokter met een griepje. Er is sprake van een epidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn.

Regiovrijdag, 3 mei 2013

Broer Tamme Jagersma kwam niet meer thuis uit het kamp

Joure | ,,Ik heb nooit afscheid kunnen nemen van mijn broer. De onthulling van het monument beschouwde ik als een soort afscheid.” De 85-jarige Jochem Jagersma uit Joure verloor in de Tweede Wereldoorlog zijn broer Tamme, die door een valse beschuldiging door de Duitsers werd aangehouden en uiteindelijk omkwam in kamp Brockzetel in Duitsland. ,,Het was uit wraak”, weet Jagersma.

Regiovrijdag, 3 mei 2013

‘Praatgroep Cambuur’ maakt zich niet gek

Leeuwarden | Zeven mannen, twee vrouwen, kwart voor negen ’s ochtends en de koffiekan gaat rond in de ruimte onder de zuid-tribune van Cambuur, de praatgroep Cambuur is zoals iedere ochtend bijeen. Het gesprek gaat, hoe kan het ook anders, over de kampioenskansen van Cambuur. De praatgroep ziet het somber in. ,,Ik ben een echte Cambuurman, maar het doet me niks. Ik voel helemaal geen spanning”, zegt Wiebe Huizinga. ,,Hou toch op, juh, hij komt er al zestig jaar maar hij heeft er de ballen verstand van. Laatst vroeg hij nog waarom Krajicek niet meespeelt!”, sneert een ander lid van de praatgroep, die er de lachers mee op de hand krijgt.

Regiovrijdag, 3 mei 2013

Bewijs: omstreden gif imidacloprid doodt ook onschadelijke insecten

Leeuwarden | In en om het oppervlaktewater van boerenpercelen waar het landbouwbestrijdingsmiddel imidacloprid wordt toegepast, leven beduidend minder insecten dan rond vergelijkbare percelen waar dat middel niet wordt gebruikt.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 mei 2013

Opwekking 2013: nog nooit zoveel collectegeld nodig

Een pittig jaar, noemt Joop Gankema, directeur van Stichting Opwekking, de weg naar de 43e Pinksterconferentie. De kosten zijn fors gestegen: er is anderhalve ton meer nodig. Gankema heeft vertrouwen dat het er komt.

Geloof & Kerkvrijdag, 3 mei 2013

Ureterp is klaar voor het Festival316

Ureterp | Het dorp Ureterp maakt zich op voor Festival316. Het grootste christelijke festival van het Noorden beleeft morgen de zesde editie. Nieuw is het dagprogramma, dat direct al goed loopt.

Sportvrijdag, 3 mei 2013

ONB baalt van gelijkspel in overgespeeld duel

Groningen | ONB heeft gisteravond in het overgespeelde duel met het al gedegradeerde Velocitas duur puntverlies geleden: 1-1. Trainer René de Jong was allesbehalve blij: ,,Dit is een grof schandaal.”

Sportvrijdag, 3 mei 2013

Jong Heerenveen verslaat Feyenoord

Heerenveen | De voetballers van Jong Heerenveen hebben gisteravond een mooi hoofdstuk toegevoegd aan een seizoen dat toch al leest als een succesvol boek. De ploeg van trainer Jan de Jonge won op eigen veld met 4-0 van de leeftijdsgenoten van Feyenoord. De Rotterdammers speelden met een jeugdig elftal zonder bekende namen. Voor Heerenveen scoorden Ziyech, Basacikoglu, Slagveer en Fennich. Het team was al kampioen in de beloftecompetitie.

Sportvrijdag, 3 mei 2013

Column Lieuwe Westra: Ongezond afvallen én toch presteren

Volgende week vertrek ik naar de Ronde van Californië. Tot die tijd train ik in Spanje. Zit-ie weer vakantie te vieren in de zon. Ik hoor het u denken.

Sportvrijdag, 3 mei 2013

Titel Cambuur zou voor Bruin specialer zijn dan die in 1992

Een klap op de schouder van de één, een geanimeerd gesprek met de ander en een dolletje met interim-trainer Henk de Jong. Zomaar wat indrukken die je opdoet van Jan Bruin tijdens een training van SC Cambuur. De Amelander, tegenwoordig rechterhand van De Jong in de staf, is bevlogen en heeft het prima naar zijn zin in zijn rol als assistent-trainer. Vanavond hoopt hij in die hoedanigheid een titel te kunnen vieren, hoewel play-offs realistischer lijken. Toch zou het bijzonder zijn, een kampioenschap. In 1992 maakte Bruin als jonge speler deel uit van de Cambuurselectie die voor het laatst de titel veroverde.

Sportvrijdag, 3 mei 2013

Rose terug in basis, Hemmen op bank

Leeuwarden | Na spannende weken waarin titelkandidaten SC Cambuur en FC Volendam elkaar geen duimbreed toegaven, zal vanavond iets voor tien uur ’s avonds eindelijk de beslissing vallen in de strijd om het kampioenschap in de eerste divisie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties