Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 3 maart 2014.

Hoofdartikelmaandag, 3 maart 2014

Grote belangen van Rusland en het Westen

De omstandigheden op de Krim en in Oekraïne zijn zorgelijk. In Oekraïne worstelt een interim-regering om het land een beetje bestuurbaar te houden en op de Krim laat Rusland met vlagvertoon zien waar de macht ligt. Het Westen reageert fel op de ontwikkelingen en verwijst naar de Koude Oorlog. Rusland maakt duidelijk dat het niet veel geeft om de westerse kritiek en gaat door met het verdedigen van haar belangen, zowel op de Krim als in Oekraïne.

Regiomaandag, 3 maart 2014

Hallumse scholiere ervaart in Kenia dat je blij kan zijn met niks

Willemien Houtsma (16) uit Hallum was een van de 45 scholieren die ontwikkelingswerk van Edukans in Kenia van dichtbij mochten aanschouwen. Gisteren keerde ze terug. ,,Educatie helpt.”

Regiomaandag, 3 maart 2014

Zonder kaart op jacht naar het eerste ‘ljipaai’

Tjerkgaast | ,,Ik mis de ljurk, de tjirk en de hoants, mar fierders: wat is it genietsjen no’t de hijen wer oer de wjuk geane.” Aan het woord is de 83-jarige Wiebren Bijlsma uit Tjerkgaast. Zijn Opel heeft hij geparkeerd aan de Bolten, een smal ruilverkavelingsweggetje richting de Sleattemermar. De achterklep staat omhoog en Bijlsma zit met de benen over elkaar in de auto, de handen gevouwen. ,,It liket suver dat ik oan it bidden bin.”

Regiomaandag, 3 maart 2014

Friese ziekenhuizen: hoog sterftecijfer door fout registreren

Leeuwarden | De ziekenhuizen MCL in Leeuwarden en de Tjongerschans in Heerenveen hebben sterftecijfers gepubliceerd die behoorlijk hoger liggen dan het landelijk gemiddelde. Ze behoren zelfs tot de hoogste van het land. Oorzaak zou echter niet een slechte behandelkwaliteit zijn maar een foute manier registeren, zo verklaren de ziekenhuizen op hun website in een toelichting.

Geloof & Kerkmaandag, 3 maart 2014

Raad van Kerken verzamelt gebeden voor bundel

Amersfoort | De Raad van Kerken in Nederland gaat een boekje uitbrengen met gebeden van prominente leden van de kerk. Ook ‘andere kerkleden’ kunnen een gebed insturen, aldus de kerkenkoepel. De ‘aardigste teksten’ worden gebundeld in een uitgave die in september verschijnt.

Geloof & Kerkmaandag, 3 maart 2014

Friese versie van het Liedboek verschijnt in mei 2015

Leeuwarden | De Friese editie van het Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk wordt in mei volgend jaar in de Grote Kerk in Leeuwarden gepresenteerd. Dat heeft Dick de Jong Ozn, bestuurslid van het Yntertsjerklike Kommisje foar de Fryske Earetsjinst (YKFE), laten weten.

Sportmaandag, 3 maart 2014

SCO stelt verblijf in hoofdklasse veilig in slotduel

Oldeholtpade | In de voorspellingen stonden de korfballers van SCO te boek als degradatiekandidaat nummer één. Maar in de laatste wedstrijd van het zaalseizoen werden de monden van de ‘kenners’ definitief gesnoerd. Door een 24-18 zege op degradant KVA uit Amstelveen verzekerde SCO zich zaterdag van nog een jaar hoofdklasse.

Sportmaandag, 3 maart 2014

LDODK zonder André Zwart onderuit tegen Fortuna


Sportmaandag, 3 maart 2014

VC Sneek laat stunt door vingers glippen

Sneek | De volleybalsters van VC Sneek vergaten zaterdag in de kampioenspoule van de play-offs een tweede stunt uit te halen. De formatie van trainercoach Petra Groenland liet regerend kampioen Sliedrecht Sport in een spannende vijfsetter ontsnappen. Het werd een week na de gewonnen clash in de halve finale van de Final Four opnieuw 2-3 (16-25, 30-28, 25-20, 21-25 en 14-16), maar ditmaal in het voordeel van de Zuid-Hollandse formatie.

Sportmaandag, 3 maart 2014

Indrukwekkend Flyers op drempel van finale play-offs

Den Haag | De ijshockeyers van UNIS Flyers staan op de drempel van de finale om de landstitel. De ploeg wist zowel zaterdag als zondag HYS Den Haag te verslaan in wat de tweede en derde wedstrijd waren van de halve finale van de play-offs. Door de 3-0 voorsprong in de best-of-seven serie heeft de Friese club nog maar een overwinning nodig om Den Haag uit te schakelen. Woensdag kan Flyers in het eigen Thialfstadion de genadeklap uitdelen.

Sportmaandag, 3 maart 2014

Simpson kan na tien jaar niet weer stunten

Het is onderhand bijna tien jaar geleden dat Aris Leeuwarden - toen nog Woon! Aris - zijn eerste stappen maakte op het hoogste basketbalpodium van Nederland. Uitgerekend in Groningen verzilverde het kleine broertje uit het noorden zijn debuut met een brutale 71-82 zege. De coach van dat moment? Tom Simpson.

Sportmaandag, 3 maart 2014

Column | Open brief aan het monster Pellè

Beste Graziano,

Sportmaandag, 3 maart 2014

Roept u maar | Als we zo doorgaan, gaan we nog Europa in

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening over de wedstrijd FC Groningen - SC Cambuur (1-1).

Sportmaandag, 3 maart 2014

Nienhuis: Vroeger was het veld wel beter, ja


Sportmaandag, 3 maart 2014

Terecht punt Cambuur in Groningse zandbak

In de strijd tegen degradatie blijft punten sprokkelen op vreemde bodem noodzaak voor SC Cambuur. Ook als die bodem meer van zand dan van gras is. Het lukte gisteren in Groningen (1-1). Het fundament voor handhaving wordt steeds steviger.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties