Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 3 maart 2008.

Economiemaandag, 3 maart 2008

Kleinmetaal gaat tweede actieweek in met stakingen

Leeuwarden - De estafettestaking in de kleinmetaal gaat vandaag zijn tweede week in. Vandaag ligt het werk in Leeuwarden stil bij Strukton Worksphere en FIB, zo hebben de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond laten weten. Bij deze bedrijven werken respectievelijk 70 en 180 mensen. Stakers konden zich vanochtend inschrijven in Tivoli in Leeuwarden. De stakingen in de kleinmetaal begonnen vrijdag 22 februari nadat onderhandelingen over een nieuwe cao vastliepen. De loonsverhoging die de werkgevers bieden is volgens de vakbonden nauwelijks genoeg om de koopkracht op peil te houden.

Economiemaandag, 3 maart 2008

Duurzame Triodos Bank groeit flink

Zeist - Triodos Bank, bekend om de investeringen in duurzame fondsen, heeft vorig jaar een sterke groei gerealiseerd. Het balanstotaal steeg met 23 procent tot 1,9 miljard euro. De winst van de bank kwam uit op negen miljoen euro, een groei van 46 procent ten opzichte van 2006.

Economiemaandag, 3 maart 2008

Suikerbieten dit jaar extreem vroeg gezaaid

Bergen op Zoom - De eerste percelen akkerbouwgrond zijn dit jaar extreem vroeg ingezaaid met suikerbieten. Dat meldt het kennisinstituut voor de suikerbietenteelt IRS. Volgens het instituut gaat het om een record. Reden voor de vroege inzaai is het milde weer. Het zaad kan volgens het IRS prima lichte vorst verdragen. Er is tot nu toe 0,6 procent van het suikerbietenareaal ingezaaid.

Hoofdartikelmaandag, 3 maart 2008

Een enquête, een uitzending...

‘Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat ouderen die levensmoe zijn het recht hebben een eind aan hun leven te maken.’ Dat is de eerste zin die de NRCV schrijft in een persbericht over een onderzoek dat voor het programma Rondom 10 werd uitgevoerd. Zo’n zin roept een wereld aan vragen op. Bijvoorbeeld: hoeveel Nederlanders zijn ondervraagd; onder welke omstandigheden is de enquête afgenomen; wat waren de vragen precies en hoe zijn de antwoorden verwerkt tot een ‘conclusie’ in het persbericht.

Regiomaandag, 3 maart 2008

Ook ‘Dokkum’ in de slag met alcohol

Dokkum - De gemeente Dongeradeel gaat het alcoholmisbruik en drugsgebruik onder jongeren aanpakken. Zo worden de illegale drankketen aangepakt: in 2010 moeten er alleen legale hangcaravans zijn. Verder komt er geen coffeeshop in de gemeente. Een uitgebreid preventieprogramma moet de bewustwording onder de burgers vergroten.

Regiomaandag, 3 maart 2008

Dorp wil gewoon bank, bakker en slager

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een fonds komt om dorpen te behoeden tegen verpaupering door leegstand, want de bevolking trekt weg uit de kleine dorpen, zo meldde het Friesch Dagblad zaterdag. Het gehucht Ganzendijk in de provincie Groningen staat op het punt gesloopt te worden, en hup: de Tweede Kamer wordt wakker. Deze dorpen mogen niet opgeofferd worden of in verval raken door de massale trek naar de grote plaatsen en steden. Er zijn nog kansen genoeg voor kleinere dorpen op het platteland.

Regiomaandag, 3 maart 2008

Voorjaarsstorm zorgt voor overlast in Fryslân

Harlingen - Door de voorjaarsstorm afgelopen weekeinde is een groot deel van de veerboten naar Vlieland en Terschelling uit de vaart genomen. Ook sloeg een windmolen op hol en ondervonden Friezen schade en overlast van de harde wind. Langs de hele Friese kust hebben bovendien dijkbewakers en aannemers paraat gestaan om bij een riskant hoge waterstand meteen te kunnen optreden.

Regiomaandag, 3 maart 2008

Archeologie, voor de kick of om de kennis

Groningen - ,,Sneek zelf is niet zo oud, maar in het gebied eromheen zijn heel mooie dingen te vinden. Zo zag ik laatst dat ze bij de Hemmen bezig waren om waterpartijen te graven. Toen ik ging kijken, bleken daar heel mooie sporen van ontginning uit de Romeinse tijd te zien. Ik heb bij de gemeente aan de bel getrokken, en een paar dagen later hebben de archeologen daar goed naar gekeken.”

Regiomaandag, 3 maart 2008

‘Je hebt veel boot voor relatief weinig geld’

Jeugd mag dit jaar gratis naar botenshow Hiswa in Amsterdam

Geloof & Kerkmaandag, 3 maart 2008

Friese volkslied klinkt in de Kerk der Friezen in Rome

Rome - De Friese gedeputeerde Sjoerd Galema leest in de kerk van de Friezen in Rome met heldere stem uit een brief van de apostel Paulus. Zijn Friese accent lijkt in die kerk thuis te horen. Soortgelijke taal-accenten moeten ook eeuwen geleden geklonken hebben toen pelgrims uit het Friezenland - toentertijd van Brugge tot Bremen - na weken- of maandenlange voettochten vanuit het hoge noorden in Rome arriveerden. Vandaag de dag is dat amper twee uur vliegen. En dan sta je als Fries plotseling in dat kleine kerkje waar verre voorouders heel lang geleden ook geweest zijn. Op diezelfde plek. Bij het graf van Petrus.

Geloof & Kerkmaandag, 3 maart 2008

‘Meer geld voor Friezenkerk’

Rome - ,,De Kerk van de Friezen, hier in Rome, is ons in alle opzichten heel veel waard. Emotioneel, want het is een uniek stuk christelijk-cultureel erfgoed.” En daar mag dus wel wat geld heen, vindt Commissaris van de Koningin Nijpels. Maar Provinciale Staten moet natuurlijk beslissen.

Geloof & Kerkmaandag, 3 maart 2008

Nes Ammim op tournee in regio

Geloof & Kerkmaandag, 3 maart 2008

Bethelgemeente brengt eerste worship-cd uit

Drachten - Vrije Baptisten Gemeente Bethel heeft haar eerste live worship-cd uitgebracht. Op de cd De Verdieping staan vijftien Nederlandstalige aanbiddingsliederen die in de gemeente ontstaan en getest zijn.

Sportmaandag, 3 maart 2008

De ‘Ster’ maakt erelijst Van der Burg compleet

Zwolle - Alle ellende van vorig jaar spookte in de laatste meters door zijn hoofd. Maar niets en niemand kon Germ van der Burg zaterdag in de Ster van Zwolle van de overwinning afhou-den. De dertigjarige fietser uit Nijland reed solo naar de streep. De ‘Ster’ maakte de erelijst van Van der Burg compleet. ,,Ik hie gewoan in super dei’’, klonk het na 176 loodzware kilometers.

Sportmaandag, 3 maart 2008

Flyers lijkt Den Haag al van zich afgeschud te hebben

Den Haag/Heerenveen - Vadeko Flyers kan zaterdag al de beslissende klap uitdelen in de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap. De Heerenveense ijshockeyers versloegen hun Haagse opponent in het weekeinde tweemaal en brachten de stand in best-of-seven-serie op 3-1. Het mag niet meer misgaan, maar aan de eindstrijd denken de Friezen nog niet. ,,Eerst wedstrijd vijf”, weet Michael Nason. ,,Den Haag heeft een goed team en zal nog eens alles op alles zetten.”

Sportmaandag, 3 maart 2008

‘Sometimes it isn’t much fun being Gascoigne’

Eerlijk gezegd ben ik nooit zo’n fan van hem geweest. Natuurlijk, hij had briljante momenten en kon soms zelfs een hele wedstrijd imponeren. Een handvol schitterende goals staat in mijn geheugen gegrift. Maar Paul Gascoigne deed vaak meer kwaad dan goed op het voetbalveld.

Sportmaandag, 3 maart 2008

Heerenveen maakt vrije val

Enschede - Drie weken geleden gold sc Heerenveen nog als de voornaamste belager van koploper PSV. Inmiddels maakt de ploeg van trainer Gertjan Verbeek een vrije val en staat een plaats bij de eerste vijf nadrukkelijk op de tocht. Na twee gelijke spelen volgde zaterdag in Enschede de tweede nederlaag op rij tegen FC Twente.

Sportmaandag, 3 maart 2008

ONS ploetert zich langs VVOG

Sneek - Het pure voetbalspelletje wordt dit seizoen nog niet beheerst door ONS Sneek. Dat werd zaterdag eens te meer duidelijk in het duel met VVOG. Toch is het keurkorps van trainer Fred de Boer, met twee overwinningen uit de laatste drie wedstrijden, bezig aan een flinke opmars in de hoofdklasse C. Zaterdag werd ploeterend en al wederom de volle buit veiliggesteld.

Sportmaandag, 3 maart 2008

Handballers Stiens dicht bij lijfsbehoud

Stiens - Stiens is bij de mannen al jaren de beste handbalclub van Fryslân. Om die status te behouden, was het doel voor dit seizoen opnieuw lijfsbehoud in de hoofdklasse, het op twee na hoogste niveau van Nederland. Via een even onverwachte als terechte thuiszege werd zaterdag daartoe een grote stap gezet. Maar te vroeg juichen is er niet bij.

Sportmaandag, 3 maart 2008

Schaaktoernooi terug naar waar ’t ooit begon

Hantum - Al jaren geldt het jaarlijkse schaaktoernooi in Brantgum als een trekpleister voor liefhebbers van de denksport. Het heeft naam en faam opgebouwd als een gezellig en gemoedelijk evenement. Maar de laatste jaren loopt het met de belangstelling hard achteruit. Zo zeer dat de organisatie heeft besloten het schaaktoernooi terug te halen naar de plek waar het ooit begon; d’Ald Skoalle in Hantum. Een goede zet, zo blijkt.

Sportmaandag, 3 maart 2008

Ufo Kievitshof maakt eigenaren weer blij

Wolvega - De eerste serie van de www.weddenoppaarden.nl Trofee, een reeks koersen waarin deelname kan worden afgedwongen aan een in de zomer te verrijden fors gedoteerde finale, is gewonnen door Ufo Kievitshof. De als favoriet gestarte hengst had zaterdag op de drafbaan in Wolvega weinig mededogen met zijn vijf tegenstanders. Die liep hij in de slotronde compleet zoek.

Sportmaandag, 3 maart 2008

Aris toont zich een echt team bij Weert

Weert - Aris Friesland heeft zich zaterdagavond van zijn beste kant getoond tegen Upstairs Weert. Als een hecht team, een zeldzaamheid dit seizoen, knokten de Leeuwarder basketballers zich weer eens naar een zege in de eredivisie. De vertrokken topschutter Roy Booker werd geen moment gemist door de ploeg van coach Tony Vandenbosch. Manager Gert Schurer: ,,Misschien is het maar beter dat hij weg is.”

Sportmaandag, 3 maart 2008

De ‘Slachte’ is rood omcirkeld in Kramers agenda

Drachten - Zaterdag 14 juni is in de agenda van Gerrit Kramer omcirkeld. Dan is de derde Slachtemarathon, die de Bolswarder atleet dolgraag voor de derde keer wil winnen. Daar moet heel veel voor wijken. Daarom wordt ook lachend een nederlaag geaccepteerd, zoals zaterdag in Drachten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties