Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 3 maart 2005.

Achtergronddonderdag, 3 maart 2005

Overheid moet uit handen durven geven

Een overheid die steeds meer controleert en rekenschap vraagt, reduceert de eigen verantwoordelijkheid van burgers en hun verbanden. Het principe van de eigen verantwoordelijkheid staat hoog genoteerd bij het kabinet-Balkenende. Door de veelheid aan bureaucratische controle en toezicht wordt verantwoordelijkheid echter niet gestimuleerd, maar uitgehold. Dat leidt tot wantrouwen ten opzichte van de overheid en onverschilligheid ten aanzien van regelgeving, stellen Jan Westert en Herman Timmermans.

Bijschriftdonderdag, 3 maart 2005

Zo werkt Jezus

Er staat een wonderlijk spreekkoor opgesteld in het niemandsland tussen Galilea en Samaria.

Cultuurdonderdag, 3 maart 2005

Crescendo Hijum/Finkum viert 75-jarig bestaan

Een concert als nooit tevoren vertoond in Hijum. De leden van de Christelijke Muziekvereniging Crescendo Hijum/Finkum zijn het er over eens; het jubileumconcert zaterdag in De Kampioen in Hijum wordt bijzonder. De fanfare viert dit weekend haar 75-jarig bestaan. Een jubileum dat ooit aan een zijden draadje hing.

Cultuurdonderdag, 3 maart 2005

Javier Guzman herstelt door zelfspot

Vooruitgang is niet per definitie verbetering. Het is een beetje raar om deze boodschap uit de mond van een snelle, hippe jongen te horen, maar gaandeweg de avond brengt cabaretier Guzman toch wel overtuigend een consistent verhaal. De hang naar individualisme, het je vooral willen onderscheiden van de ander, alle verworven vrijheden, de komst van de technologie; waar heeft het ons gebracht?

Cultuurdonderdag, 3 maart 2005

Geert Drion nieuwe directeur Parnas in Leeuwarden

Leeuwarden - Geert Drion wordt de nieuwe directeur van Parnas, Huis voor Kunst en Cultuur in Leeuwarden. Hij volgt per 1 juni J.J. Maouche op die een andere functie binnen Parnas gaat vervullen.

Economiedonderdag, 3 maart 2005

Euro Bagging start bedrijf in Oekraďne

Nijemirdum - Euro Bagging, producent van opslag en verwerking systemen van ruwvoer en krachtvoer, start een productievestiging in Oekraďne. Het bedrijf, begon 10 jaar geleden met de import van baggingmachines in Nederland. De machines persen voeders in folieslurven met een diameter tot 3,60 en een lengte tot negentig meter. De slurven fungeren als alternatief voor de gebruikelijke sleufsilo’s.

Economiedonderdag, 3 maart 2005

Diversiteit nodig voor toekomst landbouw

Den Haag - Het behoud van diversiteit tussen en binnen de soorten planten en dieren is nodig voor het voortbestaan van de landbouw. Door de intensivering van de landbouw is in de afgelopen decennia de verscheidenheid binnen de rassen en tussen de rassen behoorlijk in het gedrang gekomen. Aan deze trend is een einde gekomen en het gebruik van biodiversiteit in de landbouw neemt steeds meer toe, zo bleek gisteren op het congres Boeren bedrijven Biodiversiteit in Den Haag. De bijeenkomst werd onder andere georganiseerd door het ministerie van VROM en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Hoofdartikeldonderdag, 3 maart 2005

Het dwaze geloof…

Toetsresultaten zijn in het onderwijs een veel te belangrijke rol gaan spelen. IQ-tests bijvoorbeeld worden gebruikt alsof ze objectieve en dus onbetwistbare informatie verschaffen over een kind; de uitslag geldt als norm voor de toelating van leerlingen tot bepaalde categorieën onderwijs. De wijze waarop de overheid deze scores hanteert is ,,pure volksverlakkerij’’.

Regiodonderdag, 3 maart 2005

Zelfs oom agent gooit gezellig een sneeuwballetje mee

Hempens –,, De snie dammet it lűd en it ljocht sa moai. As je nei in sikehűs moatte, kin ik my de oerlęst begripe. Mar wy moatte wol in bytsje mei de fuotten op ’e grűn stean bliuwe en der fan genietsje.” Joke van der Wal uit Hempens spreekt woorden die gisteren overal in de provincie te horen waren. Tuurlijk, voor hulpdiensten, melkrijders en andere noodzakelijk verkeer is het belangrijk dat de wegen snel begaanbaar worden gemaakt. Maar voor alle anderen: waarom niet genieten van deze onverwachte vrije dag? Onthaast! Trek er met het hele gezin opuit! Doe eens gek en begin een buurtkampioenschap sneeuwpoppen bouwen!

Regiodonderdag, 3 maart 2005

Strenge vorst slaat toe na hevige sneeuw

Leeuwarden – Strenge vorst en een hardnekkig sneeuwpak zullen vanavond en vannacht opnieuw voor gladheid en andere overlast zorgen in Fryslân. Vanochtend kwam het openbare leven schoorvoetend op gang, na een dag van lege scholen en bussen in de remise. Na Fryslân kreeg ook de rest van Nederland een verlammende sneeuwdeken over zich

Regiodonderdag, 3 maart 2005

‘Gemeente doet te weinig tegen extreemrechts’

Dokkum – Dongeradeel doet te weinig om extreemrechtse sympathieën onder jongeren te bestrijden. Dat schrijft het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie in een rapport dat gisteren is verschenen. Wethouder Appelhof stelt dat er inmiddels al veel is gedaan om de spanningen tussen lokale jeugd en asielzoekers te verminderen.

Regiodonderdag, 3 maart 2005

‘Oars leauwe de minsken it dochs net’

Sneek - ,,Wat is it eins noflik, net, sa’n sniewrâld. Witst noch wol, Ype, dat we dat yn ’79 ek hienen? Dat wie noch yn Jorwert, net?” Haukje Blijstra-Alta uit Sneek kijkt haar zoon Ype (70) hoopvol aan. Klopt het wat ze zojuist verteld heeft? ,,Ja, ik sis no wol in hiel soad, mar ik praat der ek wolris wat yn om.” Ype lacht. ,,No mem, it wie hast goed. It wie wol in ’79, mar doe wennen we al hjir yn Snits. We wenje hjir al 32 jier!”

Regiodonderdag, 3 maart 2005

Stad moet veel beter bereikbaar worden

Leeuwarden – De Friese hoofdstad dreigt de concurrentie met andere stedelijke gebieden te verliezen als de bereikbaarheid van de stad niet verbetert. Hierom injecteren provincie en gemeente de komende jaren miljoenen in de verbetering van de bereikbaarheid. Behalve de bekende projecten als de Haak om Leeuwarden wordt in de verre toekomst gedacht aan het bouwen van een aquaduct ter hoogte van de Drachtsterbrug.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 maart 2005

Pasen voor beginners

Leeuwarden - Hoe leg je aan iemand die niets van het christendom afweet uit wat er met Pasen gebeurde? Dat is niet eenvoudig, want bij Pasen denken velen tegenwoordig eerder aan chocolade-eieren dan aan de verrijzenis van Christus. Het oecumenisch maandblad Open Deur is daarom gekomen met een boekje over Pasen, in een serie over christelijke feesten.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 maart 2005

Studiedag LDC over diaconie en gemeente

Leeuwarden – Het studiecentrum Hydepark van de Protestantse Kerk in Nederland houdt in maart een studiemiddag over de verhouding tussen gemeente en diaconaat.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 maart 2005

‘De NBV ligt al in 837 kerken in het Noorden’

Heerenveen – In de regio Noord van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) hebben na de verschijning op 27 oktober 837 kerken en gemeenten De Nieuwe Bijbelvertaling aangeboden gekregen. ,,Sindsdien wordt in deze kerken vrijwel iedere zondag uit deze bijbel gelezen’’, weet voorzitter van het regiobestuur ds G. Hoekstra.

Sportdonderdag, 3 maart 2005

Cambuur houdt hoop op sneeuwvrij veld

Leeuwarden/Heerenveen - Cambuur Leeuwarden is donderdagochtend verder gegaan met het sneeuwvrij proberen te krijgen van het kunstgrasveld in het stadion. De Leeuwarder eerstedivionist begon daar woensdag al mee met zo’n tien vrijwilligers. ,,Aan het eind van de middag willen we het veld sneeuwvrij hebben”, aldus directeur Ritske Merkus, die zelf ook de sneeuwschep ter hand neemt.

Sportdonderdag, 3 maart 2005

Cramer start defintief in ploegenachtervolging

Inzell – Wieteke Cramer zal bij de WK afstanden in Inzell die donderdag van start gaan, definitief uitkomen op de ploegenachtervolging. De 23-jarige schaatsster uit Heerenveen is samen met Moniek Kleinsman en Frederique Ankoné aangewezen voor de ploeg. Eerder al had topsportcoördinator Ab Krook bij de mannen Erben Wennemars, Mark Tuitert en Carl Verheijen aangewezen.

Sportdonderdag, 3 maart 2005

Huldiging Kramer gaat niet door

Leeuwarden – De huldiging van Sven Kramer vandaag in Heerenveen gaat niet door. De organisatie ziet het door het slechte weer niet zitten. Een nieuwe datum is nog onbekend.

Sportdonderdag, 3 maart 2005

Amateurvoetbal district Noord afgelast

Leeuwarden – De KNVB heeft bekend gemaakt dat al het amateurvoetbal in het district Noord komend weekeinde niet doorgaat. Door de hevige sneeuwval van deze week is besloten om alle competitieduels af te gelasten. Donderdagmiddag of vrijdagochtend wordt besloten wat er gebeurt met het landelijke voetbal, waar ook de hoofdklassen toe behoren.

Weerdonderdag, 3 maart 2005

Strenge vorst

Vanmiddag schijnt de zon af en toe, maar een enkele sneeuwbui blijft ook mogelijk. De middagtemperaturen komen te liggen rond nul of +1 graden bij een matige tot vrij krachtige noordoostenwind. Vannacht lokaal strenge vorst.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties