Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 3 maart 2003.

Bijschriftmaandag, 3 maart 2003

Contact

Vorige week was er een conferentie, georganiseerd door de Nederlandse Zendingsraad (NZR), waar het onder meer ging over het contact met de ‘allochtone’ kerken.

Cultuurmaandag, 3 maart 2003

Pfeijffer krijgt Anton Wachterprijs

,,Ik kan u gerust stellen: ik besta wel. U mag me straks tijdens de receptie knijpen om het te controleren.” Met die woorden aanvaardde schrijver Ilja Leonard Pfeijffer zaterdag in de Harlinger Grote Kerk de Anton Wachterprijs, de tweejaarlijkse bekroning voor literaire debuten, genoemd naar het literaire alter ego van de in de havenstad geboren Simon Vestdijk.

Cultuurmaandag, 3 maart 2003

Hoog muzikaal niveau concours

De Christelijke Bond van Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) organiseert verschillende concoursen. Afgelopen zaterdag werd in De Lawei te Drachten een concertconcours gehouden waaraan negentien korpsen deelnamen.

Hoofdartikelmaandag, 3 maart 2003

Abou Jahjah, de AEL…

Verbieden, die organisatie, zei het CDA-Kamerlid Eurlings over de vestiging van een Nederlandse afdeling van de AEL, de Arabisch-Europese Liga. Die stoere woorden zijn al lang verklonken en de voorbereidingen voor de oprichting zijn in volle gang; er is al een voorlopig bestuur en het komt nu aan op een charismatisch leider die bij de volgende verkiezingen veel stemmen zal trekken onder met name de Marokkaanse jongeren in ons land.

Regiomaandag, 3 maart 2003

GroenLinks wil geen kleine luchthavens

Drachten/Eelde - Groenlinks wil het aantal kleine luchthavens in Nederland beperken. Alle kleine luchthavens, waaronder die van Drachten en Ameland, moeten sluiten. De luchthaven in Eelde moet terugschakelen en zich richten op alleen militaire vluchten.

Regiomaandag, 3 maart 2003

Jeugd Littenseradiel mag caravans plaatsen

Wommels – Jongeren in Littenseradiel mogen een caravan plaatsen wanneer er behoefte bestaat aan een jeugdhonk. Dit staat in het jeugdcaravanbeleid dat de gemeente heeft opgesteld. Er staan al twaalf caravans in verschillende dorpen in de gemeente.

Regiomaandag, 3 maart 2003

Bolsward wil zich aansluiten bij A7-zone

Bolsward – Bolsward wil onderdeel gaan uitmaken van de A7-zone. Dit schrijft de gemeente in een brief aan de provincie als reactie op het startdocument Streekplan 2000-2015.

Regiomaandag, 3 maart 2003

Manifestatie voor polderhospitaal

Emmeloord - Een manifestatie voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Emmeloord heeft zaterdag vijfduizend tot tienduizend bezoekers getrokken.

Regiomaandag, 3 maart 2003

Bestuur dreigt op te stappen

Sneek - Het bestuur van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) heeft van de schorsing van schipper Ulbe Zwaga een vertrouwenszaak gemaakt. De bestuursleden dreigden zaterdag op te stappen als de leden tégen het door hen gesteunde voorstel over het lot van de schipper van het Leeuwarder skûtsje zouden stemmen.

Regiomaandag, 3 maart 2003

‘Mag ik zo’n roos voor mijn vriendin?’

Heerenveen – Het bestaat nog: folders uitdelen op straat, met burgers praten over politiek, in de hoop stemmen te winnen op 11 maart. Afgelopen weekeinde gingen verschillende politieke partijen uit Provinciale Staten de straat op om zieltjes te winnen voor hun partij. Een kijkje in Heerenveen, waar de PvdA op tournee was.

Regiomaandag, 3 maart 2003

‘Platteland moet eigen bewoners vasthouden’

Grou – Het Friese platteland moet de eigen inwoners zien vast te houden in de kleine dorpen. De dorpsbewoners moeten voorrang krijgen op ‘westerlingen’ bij de uitgifte van bouwkavels.

Regiomaandag, 3 maart 2003

‘Buitenpost’ betaalt afkoopsom dierenasiel

Buitenpost - De gemeente Achtkarspelen betaalt ruim 25.000 euro aan voorbereidingskosten voor het nieuwe dierenasiel in Drachten. De afkoopsom bedraagt een kwart van de claim die Smallingerland medio vorig jaar in Buitenpost neerlegde.

Geloof & Kerkmaandag, 3 maart 2003

Bruggen bouwen van begrip en nabijheid

Den Bosch - Onbekend maakt onbemind. Al vijftig jaar kent kerkelijk Nederland een tijdschrift dat luistert naar de naam Pokrof , maar slechts weinigen zal dat bekend in de oren klinken. Daarom timmert de redactie van het ‘tijdschrift over oosterse christenen, kerken en culturen’ - zoals de subtitel luidt - druk aan de weg.

Geloof & Kerkmaandag, 3 maart 2003

Pinkstergeloof bloeit op in Nederland

Eind vorige week stond in Amsterdam Pinksteren centraal op het tweedaagse symposium van de Nederlandse Zendingsraad, in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Arusa Theologische Hogeschool. Tijdens het symposium werd het Walter Hollenweger Studiecentrum voor Pentecostalisme aan de VU geopend.

Geloof & Kerkmaandag, 3 maart 2003

Wycliffe en Proclama gaan samenwerken

Leeuwarden - Wycliffe Bijbelvertalers Nederland heeft een overeenkomst getekend met Proclama, de mediatak van Stichting Agapè.

Sportmaandag, 3 maart 2003

Heideman wint Finse ‘elfstedentocht’ op twee paar schaatsen

Kuopio - Jan Maarten Heideman uit Oldebroek was zaterdag in de Alternatieve Elfstedentocht in het Finse Kuopio alleen in de laatste meters de snelste. Na 200 kilometer werd Bertjan van der Veen afgetroefd; de Jouster moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Sportmaandag, 3 maart 2003

Kromkamps ereronde duurt 130 kilometer

Kuopio - De Alternatieve Elfstedentocht bij het Finse Kuopio was zaterdag het eindpunt van marathonschaatser Jan Eise Kromkamp. De 48-jarige schaatsenrijder uit Wolvega maakte meer dan 100 kilometer deel uit van de kopgroep. Zijn ereronde eindigde na 130 kilometer door rugklachten.

Sportmaandag, 3 maart 2003

Heerenveen na extra tijd met lege handen

Heerenveen - De één noemde het zuur en de ander weer bitter. Maar feit is dat Heerenveen een nare nasmaak overhield aan het competitieduel tegen titelkandidaat nummer één PSV. Daar waar de formatie van trainer Foppe de Haan zaterdag in het Abe Lenstra stadion op zijn minst een punt verdiende, kregen de Friezen in de extra tijd het deksel op de neus.

Sportmaandag, 3 maart 2003

Johan Hoekstra terug bij Drachtster Boys

Johan Hoekstra keert terug bij Drachtster Boys. De oud-aanvoerder stopte na het vorige seizoen tezamen met vele ploeggenoten. Het gezin kreeg voorrang. Na Sjoerd Jager is hij de tweede ervaren rot die eerder stopte, maar Drachtster Boys toch niet zomaar los kan laten. Samen zullen ze de club voor degradatie proberen te behoeden.

Sportmaandag, 3 maart 2003

Harkemase Boys koel en zakelijk

Harkema – Harkemase Boys heeft goed overwinterd. Die conclusie lijkt gerechtvaardigd na de overwinning bij de tweede hervatting van de competitie tegen WHC. Medio januari had de formatie van Sjoerd Jan Eppinga de winterslaap nog niet helemaal uit en was VVOG op sportpark De Bosk met 1-2 te sterk. Anderhalve maand later pakte Harkemase Boys met succes de draad weer op. Koel en zakelijk rekende de ploeg in eigen huis af met de formatie uit Wezep.

Sportmaandag, 3 maart 2003

CVVO morst twee punten

Lemmer – Het eerste echte competitieduel van CVVO en Oeverzwaluwen na de winterstop, bracht voor beide teams niet het gewenste resultaat. CVVO liet gezien de kansen twee punten liggen, en voor Oeverzwaluwen was winst belangrijk om aansluiting te houden met de grote middengroep van de ranglijst.

Sportmaandag, 3 maart 2003

’t Fean’58 laat wedstrijd lopen

Surhuisterveen – Toen Bolswardia-speler Jurret Abma per brancard van het veld moest betekende dat meteen de omslag in de wedstrijd. Vooral ’t Fean ’58 leek beduusd door het voorval en kwam niet meer toe aan het spel uit de openingsfase. Bolswardia profiteerde optimaal.

Sportmaandag, 3 maart 2003

Douwe Gietema (35) heeft datum van stoppen al bepaald

Kollum - Zonder overdrijving kun je stellen dat Douwe Gietema een echt voetbaldier is. De voorstopper van Kollum speelt na bijna achttien jaar in het eerste elftal nog steeds vol overgave.

Sportmaandag, 3 maart 2003

Flyers al bijna uitgeschakeld

Heerenveen - Formido Flyers staat na twee wedstrijden in de best-of-five-serie tegen Nijmegen Tigers op de rand van uitschakeling in de strijd om het landskampioenschap. Na de nederlaag vrijdag in Nijmegen, gingen de Heerenveense ijshockeyers zondag ook thuis het schip in.

Sportmaandag, 3 maart 2003

VC Sneek naar play outs

Weert – De laatste weken pakten zich al donker wolken samen boven het volleybalteam van VC Essent Sneek. Na het verlies zaterdag in Weert is het duidelijk. Met nog één speelronde te gaan is de formatie van trainstercoach Tjitske Ringnalda veroordeeld tot het spelen van de cyclus om rechtstreekse degradatie, de zogenaamde play outs, tegen VVC uit Vught.

Weermaandag, 3 maart 2003

Het afgelopen weekeinde gaf weer eens een ander weerbeeld dan dat we gewend waren de laatste weken. Vochtige oceaanlucht stroomde ons land binnen en er viel gisteren ook weer eens neerslag van enige betekenis. Op de meeste plaatsen circa 4 mm. De verwachting: vanmiddag is er bewolking maar breekt vanuit het Westen op steeds meer plaatsen de zon door. Uiteindelijk kan het op veel plaatsen een best fraaie middag worden. Neerslag valt er niet en de temperatuur komt uit op circa 10 graden en dat is nog steeds een aantal graden boven onze stand. Daarbij speelt de west tot noordwestenwind geen prominente rol en zal zwak of matig zijn. De komende nacht wordt weer even ene frisse nacht. Het zal tamelijk helder zijn, lokaal kan zich een mistbank vormen en het kwik daalt naar waarden tot dichtbij het vriespunt. Er is grote kans op vorst aan de grond en morgen zullen er weer autoruiten gekrabd moeten worden. Morgen komt er dan een nieuwe storing op ons af. Aan de voorzijde daarvan wordt met een iets toenemende zuid tot zuidoostenwind nog vrij droge lucht aangevoerd zodat er op het eerste deel van de dag nog af en toe zon zal zijn. In de middag raakt het bewolkt en later of in de avond valt er enige regen. Het wordt 8 graden. De vooruitzichten: donderdag passeert een koufront en zal de buiigheid opleven. De zuidwestenwind is zwak, soms vrij krachtig en het wordt 9 graden. Vrijdag wordt een mooie dag met flinke zonnige perioden, 9 of 10 graden als temperatuur en er is weinig wind. Zaterdag lijkt ook heel behoorlijk te verlopen. Zo staat ons een licht wisselvallige, maar zeker geen slechte week te wachten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties