Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 3 februari 2011.

Cultuurdonderdag, 3 februari 2011

Feestmiddag voor 80-jarige vertaler Klaas Bruinsma

Leeuwarden - Het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar in Leeuwarden en uitgeverij Elikser houden morgen een feestmiddag ter ere van Klaas Bruinsma. De Friese vertaler van vooral klassieke boeken en teksten werd afgelopen dinsdag tachtig jaar. Dat heeft een woordvoerder van Tresoar gisteren gemeld.

Cultuurdonderdag, 3 februari 2011

Solo-exposities in kabinetten van Museum Belvédère

Oranjewoud - Museum Belvédère in Oranjewoud gaat de westvleugel dit jaar inrichten met wisselende solo-exposities. Dat heeft een woordvoerster van het museum gemeld. De ruimte, met twaalf kabinetten, werd voorheen gebruik voor de vaste collectie.

Cultuurdonderdag, 3 februari 2011

25 jaar kunstexposities in Leeuwarder Pip’s Gallery

Leeuwarden - Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat het Leeuwarder kunstbureau Art Connection werd opgericht. Ter ere van dit jubileum opent vandaag in galerie Pip’s Gallery in het Eden Oranje Hotel in Leeuwarden - de thuishaven van Art Connection die net zo lang bestaat - een expositie met werk van drie kunstenaars die in het eerste jaar in de galerie exposeerden. Het gaat om Joris Collier, Pieter Pander en Gerrit Terpstra.

Cultuurdonderdag, 3 februari 2011

De sfeer van Fryslân in een viltkunstwerk

Leeuwarden - Viltkunstenares Claudy Jongstra uit Spannum gaat een enorm kunstwerk maken voor de entreehal van het nieuwe Fries Museum. De vilten wandbespanning moet ervoor zorgen dat bezoekers bij binnenkomst van het museum ,,meteen de sfeer van Fryslân voelen en ervaren”, aldus directeur Saskia Bak. Een deel van het ontwerp, een zogenaamde mockup, werd gisteren gepresenteerd in het huidige Fries Museum in Leeuwarden.

Economiedonderdag, 3 februari 2011

KidCar Oosterwolde kan met lening de Duitse markt op

Oosterwolde - KidCar uit Oosterwolde heeft van het Fryslân Development Fonds (FDF) een lening van honderdduizend euro ontvangen. De maker van mulitfunctionele fietsbuggy’s heeft twee nieuwe modellen ontwikkeld om mee te wandelen, joggen en fietsen. Daarmee wil het bedrijf de Duitse markt op. Met de lening kunnen de mallen en de onderdelen voor de producten worden gefinancierd.

Economiedonderdag, 3 februari 2011

Fabriek Frisian Egg in Egypte blijft nog even dicht

Drachten - De productie bij de fabriek van eierleverancier Frysian Egg in Egypte is nog niet hervat. De ongeregeldheden hebben invloed op het werk. ,,Het hoofd van onze medewerkers staat er nog niet naar en er zijn ook geen nieuwe orders”, zegt directeur Jappie Stuiver.

Hoofdartikeldonderdag, 3 februari 2011

De PvdA...

De PvdA heeft het moeilijk met zichzelf. Terwijl het voor de grootste oppositiepartij op dit moment een feest zou moeten zijn. Een minderheidsregering die een sterke bezuinigingsoperatie gaat doorvoeren, dat is voer voor linkse oppositie. Toch slaagt de PvdA er niet in om met politiek plezier een vuist te maken.

Regiodonderdag, 3 februari 2011

‘De swiere tocht fan 1963 wie myn moaiste’

Grou - Acht keer de Elfstedentocht schaatsen. En dan ook nog op ‘houtjes’. Een prestatie die voor weinig mensen is weggelegd. Klaas Arjen de Groot uit Grou is een van de vijf schaatscracks die de tocht acht keer volbrachten. Zaterdag wordt hij 85 jaar. ,,De swiere tocht fan ’63 wie myn moaiste.”

Regiodonderdag, 3 februari 2011

Weg vrij voor 140 megawindturbines

Leeuwarden - In Fryslân komt ruimte voor zo’n 140 windturbines met een ashoogte van honderd meter. Daar staat tegenover dat de 327 huidige, verouderde solitaire windmolens in de provincie kunnen worden gesaneerd. Dat kan worden opgemaakt uit de commissievergadering over de Houtskoolschets Windstreek 2011.

Regiodonderdag, 3 februari 2011

Januari zachter dan normaal

Leeuwarden - De schaatsliefhebbers hadden zo gehoopt dat de vorstperiode van december in januari een stevig vervolg zou krijgen. Maar de winterkou bleef uit. De wind zocht de westhoek op en zorgde voor de aanvoer van mildere oceaanlucht. Uiteindelijk werd januari iets zachter dan normaal.

Regiodonderdag, 3 februari 2011

Bouwer NW-Tangent krijgt 10 miljoen

Leeuwarden - De combinatie van aannemers KWS Infra BV, Van Hattum en Blankevoort BV gaat de Noordwesttangent aanleggen. Zij schreven op de klus in met een bedrag van ruim tien miljoen euro. Dat heeft de provincie Fryslân vanochtend laten weten. De feitelijke aanlegwerkzaamheden aan de weg vallen ongeveer drie miljoen euro goedkoper uit dan vooraf was beraamd. Het totale project gaat de provincie 31 miljoen euro kosten.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 februari 2011

Luister naar wat Bottenbley echt zegt

De uitspraak van Orlando Bottenbley dat hij verwacht dat de wederkomst binnen ongeveer vijfentwintig jaar zal zijn heeft nogal wat losgemaakt. In elk geval kan het geen kwaad voor het aantal kerkgangers in Drachten bij zijn serie over het bijbelboek Openbaring. Dr. Bram van de Beek, emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit, meent dat het de voorganger niet gaat om jaartallen, maar de ernst om Jezus na te volgen.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 februari 2011

China gaat werken met Marriage Course

Londen/Leeuwarden - De Marriage Course, een huwelijkscursus die ontwikkeld is in Engeland en ook op ruim tweehonderd plaatsen in Nederland wordt gegeven, gaat nu ook naar het land met de meeste inwoners ter wereld: China.

Verkiezingdonderdag, 3 februari 2011

Meer blauw op straat, maar wie gaat dat regelen?

In aanloop naar de Statenverkiezingen op 2 maart houden de lijsttrekkers wekelijks een minidebat in het Friesch Dagblad. Elke week worden vijf lijsttrekkers uitgenodigd hun visie op één thema kort uit de doeken te doen. Vervolgens is het de bedoeling dat ze reageren op één van hun opponenten. Niet iedereen houdt zich aan de spelregels. Deel 2: Veiligheid.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties