Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 3 februari 2009.

Cultuurdinsdag, 3 februari 2009

Cursus schrijven en lezen in het Westerkwartiers

Nuis - In de Vrijborg in Nuis begint op 2 maart een cursus lezen en schrijven in het Westerkwartierse dialect. Gedurende zeven achtereenvolgende maandagen krijgen de deelnemers les over het Westerkwartierse dialect aan de hand van teksten van dichters, schrijvers en zangers. Ook gaan zij zelf aan de slag met schrijven in het Westerkwartiers.

Cultuurdinsdag, 3 februari 2009

Friezin in race voor Bouw in Beeldprijs 2009

Leeuwarden - De Friese fotografe Yvonne Lacet (Leeuwarden, 1980) is genomineerd voor de fotografieprijs Bouw in Beeldprijs 2009. Samen met nog negen finalisten heeft zij de opdracht gekregen het thema ‘Gimme Shelter’ (bescherming en beschutting) in beeld te brengen. Het gemaakte werk van de tien genomineerden is komende zomer te zien in het Cobra Museum in Amstelveen.

Cultuurdinsdag, 3 februari 2009

Werk Friese kunstenaar slaat aan in Amerika

Leeuwarden - De Leeuwarder kunstenaar Gerard Boersma lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Amerika. Deze maand was zijn werk te zien op een prestigieuze beurs in Los Angeles, waar zijn werk door Amstel Gallery gepresenteerd werd. De presentatie was zo’n succes dat de galerie is uitgenodigd voor nog twee beurzen in Amerika, dit jaar in Chicago en volgend jaar in New York.

Economiedinsdag, 3 februari 2009

Ierse Pub Paddy in Leeuwarden is verkocht

Leeuwarden - De Ierse pub Paddy O’ Ryan in Leeuwarden is verkocht. Na elf jaar aan het Gouverneursplein gaat de Ierse pub Paddy O’ Ryan na de zomer verhuizen. Eigenaresse Baukje de Vries heeft de panden waarin Paddy en Mood gevestigd zijn, verkocht aan de Sneker ondernemers Bas Hollenberg en Arjen Rusticus (eigenaren van de horecagelegenheid Walrus). De Vries behoudt evenwel het recht om haar eigen zaak elders in Leeuwarden voort te zetten en dat betekent dat het Paddy O’ Ryan-concept voor de Friese hoofdstad blijft behouden. Onduidelijk is nog waar en wanneer de nieuwe locatie van de pub wordt geopend.

Economiedinsdag, 3 februari 2009

Kippenactie Heifer levert kwart miljoen euro op

Leeuwarden - De kerstactie van de stichting Heifer heeft ruim 261.000 euro opgeleverd. Daarvoor kunnen gezinnen in ontwikkelingslanden een toom kippen en in sommige gevallen ook een koe krijgen. De actie heeft eind vorig jaar ook aandacht gekregen in het Friesch Dagblad. Onduidelijk is nog hoeveel mensen uit Fryslân een bijdrage hebben geleverd. ,,Wat wel duidelijk is, dat dit keer veel meer mensen een kleiner bedrag hebben gedoneerd. Bij vorige acties konden mensen een toom kippen doneren of een deel van een koe. Dit keer hebben we mensen gevraagd om een vrije bijdrage te leveren. En daarmee zijn we dik boven het streefbedrag van een kwart miljoen euro uitgekomen”, zegt coördinator Pleunie Warnink.

Economiedinsdag, 3 februari 2009

Fries transport beperkt overwerk van chauffeurs

Leeuwarden - Om zoveel mogelijk chauffeurs voor het bedrijf en de transportsector te behouden, beperken Friese transportbedrijven het aantal overuren.

Hoofdartikeldinsdag, 3 februari 2009

Het onderzoek...

Niet overtuiging dat het parlement recht heeft op alle informatie omtrent het regeringshandelen in de kwestie Irak, maar politieke druk heeft Balkenende doen besluiten onderzoek te laten doen naar de gang van zaken. Daarbij houdt de premier de zaak in eigen hand: geen parlementaire enquęte of parlementair onderzoek, maar een commissie met een opdracht van de regering.

Regiodinsdag, 3 februari 2009

Komende weken klinkt er geen muziek in Burgum

Burgum - Leerlingen van muziekscholen de Wâldsang in Burgum krijgen voorlopig geen les. Het gebouw en de instrumenten hebben flinke schade opgelopen bij een brand afgelopen weekeinde. Het kan nog weken duren voor de lessen worden hervat.

Regiodinsdag, 3 februari 2009

Nieuwe vleugel voor Nij Smellinghe

Drachten - Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten breidt flink uit. De laagbouw naast de hoofdingang maakt plaats voor een gebouw van vier verdiepingen. Daarin komen vooral kantoren, maar bijvoorbeeld ook de Dokterswacht en het nieuwe dialysecentrum.

Regiodinsdag, 3 februari 2009

Winter in januari stelde in Fryslân heel weinig voor

Leeuwarden - Eindelijk weer eens een klein beetje winter. Veel stelde het in Fryslân niet voor, maar na twee uitzonderlijk zachte winters waren de schaatsliefhebbers allang blij dat er eventjes op natuurijs gereden kon worden.

Regiodinsdag, 3 februari 2009

Fruitcocktail of balletje mayo - als ’t maar lekker is

Sneek - Bij de hedendaagse middelbare-scholier ligt overgewicht op de loer. De tijd dat leerlingen trouw hun meegebrachte bammetjes-met-kaas opaten, plus het dagelijks van huis meegekregen stuk fruit, ligt achter ons. In tegenstelling tot vroeger zijn er tegenwoordig op iedere zichzelf respecterende school gewoon frituursnacks te krijgen. Snoepautomaten waren er vroeger al, maar nu is er veel meer keus.

Regiodinsdag, 3 februari 2009

‘Waar is de kerk als het gaat om jongeren en hun drankgebruik?’

Dokkum - Sjoukje Kamperman uit Kollum weet als geen ander hoe belangrijk de rol van de kerk is bij alcohol- en verslavingsproblemen. Bij een van haar kinderen ging het mis. Ze kreeg volop hulp van maatschappelijk werk ,,maar vanuit de kerk was er niets.” Nooit werd er over het probleem gepraat. ,,En als dat niet gebeurt, weten anderen ook niet wat er speelt.” Kamperman vertelde haar verhaal gisteren op de regiomorgen voor kerken in ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. De kerken waren uitgenodigd door de geestelijk verzorgers van zorggroep Pasana om te praten over de rol van het pastoraat bij overmatig alcoholgebruik. Volgens burgemeester Aalberts van Dantumadiel moet die rol veel groter worden dan nu het geval is. ,,We hebben veel drankketen in dorpen waar ook een kerkelijke gemeente is. Wat is hun antwoord op dit fenomeen?”

Geloof & Kerkdinsdag, 3 februari 2009

Grote anti-armoede manifestatie in Washington

Washington - Eind april wordt in Washington een grote anti-armoede manifestatie gehouden op initiatief van de Sojourners-beweging. Dat meldt de vernieuwingsbeweging van maatschappelijk geëngageerde christenen op haar website. De conventie heeft als titel gekregen The Mobilization to End Poverty (De mobilisatie om een eind te maken aan armoede)

Geloof & Kerkdinsdag, 3 februari 2009

Democratie krijgt een gezicht in Irak

Afgelopen weekend werden er verkiezingen in Irak gehouden. Volgens Mient-Jan Faber gaat het goed met de meerderheden in het land. Maar minderheden, waaronder de christenen, lijden nog altijd en zijn hun leven niet zeker.

Sportdinsdag, 3 februari 2009

Oerterp verrast op bondsavond Friese dambond

Drachten De geschiedenis heeft geleerd dat de bondsavond van de Friese dambond ieder jaar een andere winnaar oplevert en gisteravond was het niet anders. Met zeven punten veroverde het Oerterper kwintet Jan van Dijk, Gerben de Wit, Hendrik Veenstra, Dennie van Dijk en Cees Bergsma de titel. Daarmee bleven zij gerenommeerde vijftallen van Damcombinatie Fryslân en Huizum voor. Noviteit was dat het bestuur van de bond met een vijftal deelnam in de hoogste groep. In de tweede groep was de organiserende vereniging Drachten de sterkste.

Sportdinsdag, 3 februari 2009

Van der Heide genomineerd voor De Bronzen Stier

Leeuwarden Sandor van der Heide is genomineerd voor de prijs van beste speler in de vierde periode in de eerste divisie. De middenvelder van Cambuur heeft voor de prijs, de zogeheten Bronzen Stier, concurrentie van Keisuke Honda (VVV-Venlo), Drie Mertens (AGOVV), Marco Parnela (Go Ahead Eagles) en Glynor Plet (Telstar). Op internetsite jupilerleague.nl kunnen bezoekers vandaag stemmen op hun favoriet.

Sportdinsdag, 3 februari 2009

Vrouwen sc Heerenveen onderuit

Alkmaar De vrouwen van sc Heerenveen hebben gisteravond het eerste duel in 2009 met 3-1 verloren van AZ. Op het kunstgras van de amateurs van Alcmaria Vitrix kwam Heerenveen door een doelpunt van Leonie van der Velde tien minuten voor de rust op voorsprong, maar na de hervatting trok AZ het duel door treffers van Daphne Koster en Chantal de Ridder (2) alsnog naar zich toe.

Sportdinsdag, 3 februari 2009

Geen Elm en Väyrynen tegen Vitesse

Heerenveen Heerenveen kan vanavond voor de uitwedstrijd tegen Vitesse niet beschikken over Mika Väyrynen en Viktor Elm. Väyrynen heeft nog te veel last van een zaterdag tijdens de wedstrijd tegen Ajax opgelopen knieblessure. Elm is nog herstellende van een lymfeklierontsteking. Het meespelen van Gerald Sibon (knie) is onzeker. Heerenveen gaat in Arnhem voor de vierde competitiezege op rij.

Sportdinsdag, 3 februari 2009

Knap resultaat Jong SC Cambuur

Volendam - Hoe de stand er ook uitziet de Beloften van SC Cambuur doen in Volendam meestal goede zaken. Zo ook maandagavond. Volendam staat op de tweede plaats, Jong Cambuur is voorlaatste. Desondanks wist de ploeg van Wim de Ron een puntje mee te nemen uit ijskoude Krasstadion: 2-2.

Sportdinsdag, 3 februari 2009

Jong sc Heerenveen zakt tot onder de rode streep

Rotterdam - Jong sc Heerenveen heeft gisteravond in de strijd tegen degradatie een zware nederlaag geleden. In Rotterdam werd met maar liefst 5-0 verloren van mededegradatiekandidaat Sparta. Voor de Kasteelclub scoorden Nick Viergever, Cees Toet, Mehmet Aldogan, Iderlindo Moreno Freire en Vinicius Bongaertz.

Sportdinsdag, 3 februari 2009

Nilsson heeft in Frankrijk veel over zichzelf geleerd

Arnhem - Hij zou de taal gaan leren, de Franse cultuur ontdekken en via AS Saint-Étienne een vaste plaats in het Zweedse elftal gaan afdwingen. Hoopvol gestemd verkaste Lasse Nilsson (27) in de zomer van 2007 van Heerenveen naar de hoofdstad van het departement Loire. Anderhalf jaar later is-ie - een ervaring rijker en een illusie armer - terug in Nederland. Bij Vitesse, vanavond in de Gelredome de tegenstander van zijn oude werkgever, hoopt de Zweed het ‘goede gevoel’ terug te krijgen.

Sportdinsdag, 3 februari 2009

Biografie als uitgesponnen aanklacht tegen KNVB

Drie Nederlandse scheidsrechters hebben ooit de finale van de Champions League of Europacup I gefloten: Leo Horn in 1957 en 1962, Charles Corver in 1978 en Dick Jol in 2001. Zij mogen worden beschouwd als de absolute topscheidsrechters die Nederland heeft voortgebracht. Dergelijke scheidsrechters moet je koesteren, zou je denken. En als ze wat te vertellen hebben over hun vak, lijkt het verstandig naar deze toppers te luisteren.

Sportdinsdag, 3 februari 2009

De Vries terug bij Cambuur: bij AGOVV had ik geen plezier

Leeuwarden - Ale Geert de Vries is teruggekeerd bij SC Cambuur. De doelman uit Balk, die door de Leeuwarders dit seizoen aan AGOVV was verhuurd, wordt derde keeper. In Apeldoorn belandde hij dit seizoen op de bank en na het aantrekken van keeper Joost Terol door de club, zag De Vries geen perspectief meer bij AGOVV. Een gesprek met Cambuur bood soelaas.

Sportdinsdag, 3 februari 2009

Cambuur wil deze maand ‘ja’ van Menzo

Leeuwarden - De clubleiding van SC Cambuur wil nog deze maand van trainer Stanley Menzo horen of hij zijn aflopende contract verlengt. Het al of niet aanblijven is al weken een hot item: directie, spelers en fans hopen op een ‘ja’. Algemeen directeur Alex Pama zegt nu uiterlijk 1 maart duidelijkheid te willen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties