Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 3 februari 2007.

Cultuurzaterdag, 3 februari 2007

Berneboekesjuery begonnen in Stiens

Stiens - Op basisschool De Twilling in Stiens is gisteren het startschot gegeven voor de Berneboekesjuery 2007. Tot half mei kunnen leerlingen van groep 5 tot en met 8 van de basisscholen in Fryslân stemmen op hun favoriete Friestalige kinderboek. Ze hebben de keus uit de verhalenbundels Oeral binne bisten van Machiel Braaksma, Kening Aap van Auck Peanstra en It lân achter de heuvel van Mindert Wijnstra.

Cultuurzaterdag, 3 februari 2007

De Lawei zoekt zangtalenten voor huisband

Drachten - Schouwburg De Lawei in Drachten zoekt een zanger en zangeres voor de huisband van het theater. Wie denkt hiervoor in aanmerking te komen, kan zijn zangkunsten laten horen tijdens een open podium op zaterdag 17 februari.

Dossierzaterdag, 3 februari 2007

‘Zonder boek word ik chagrijnig’

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen doen er van alles aan zich te profileren, maar wie is de persoon achter de lijsttrekker? Wat doet hij of zij in het dagelijks leven en waarin is hij of zij nog meer geďnteresseerd behalve politiek en een leefbaar Fryslân? Aflevering 4: Irona Groeneveld, GrienLinks.

Economiezaterdag, 3 februari 2007

Betalingsvoorstel voor eigenaren van Frina Sneek

Sneek - De voormalige eigenaren van het failliete bedrijf Frina Exploitatie in Sneek, F. Reen en N. Rodenhuis, gaan hun schuldeisers een betalingsvoorstel doen. Dat maakte curator E.J. Rotshuizen gisteren bekend. Frina ging anderhalf jaar geleden failliet, net als het Pallas Hotel in Sneek, toentertijd ook eigendom van Reen en Rodenhuis. Rotshuizen verwijt de eigenaren onbehoorlijk bestuur. Hij wil ze daarom aansprakelijk stellen voor de schade, ontstaan door het faillissement. In afwachting van het betalingsvoorstel heeft de curator deze procedure opgeschort. Het akkoord dat Reen en Rodenhuis aanbieden, wordt 7 maart besproken op de rechtbank in Leeuwarden.

Economiezaterdag, 3 februari 2007

Flinke groei van Harlingen Haven in afgelopen jaar

Harlingen - De haven van Harlingen heeft vorig jaar een flinke groei meegemaakt ten opzichte van 2005. In 2005 werd ruim 2,7 miljoen ton overgeslagen. In 2006 was dat gestegen tot ruim drie miljoen ton. Een toename van maar liefst 13 procent. In 2005 was er nog sprake van een groei van 1,35 procent. De groei kwam vooral van de containerlijndienst en de zeeschepen.

Economiezaterdag, 3 februari 2007

‘Zorg is nog te vaak een eenheidsworst’

Damwoude - Ouderen- en gehandicaptenzorg dreigen een eenheidsworst te worden, vindt het echtpaar Ytje Visser (39) en Harold Sibma (42). Met hun bedrijf HY Profile uit Damwoude willen zij hier verandering inbrengen, door kleinschalige initiatieven in de zorg, zoals woongroepen, logeeropvang en zorgboerderijen te helpen opzetten.

Hoofdartikelzaterdag, 3 februari 2007

De onderstroom...

In Tilburg is een boek gepresenteerd van katholieken over de betekenis van hun geloof in hun persoonlijk leven en/of in hun beroep. De titel van het boek luidt: Onderstroom. De beweging van de onderstroom in zee is vaak sterker dan die van de golven, aldus de overweging achter die titel. Het beeld van de onderstroom is toepasselijk; er zijn allerlei krachten in de samenleving die niet direct zichtbaar zijn, maar die wel hun invloed hebben. Een van die krachten is het rooms-katholieke geloof zoals dat in levens van mensen functioneert. Bij de presentatie van het boek werd gesuggereerd dat het tijd wordt om die onderstroom te herkennen en te versterken. Er is zo veel goeds dat vanuit de rooms-katholieke traditie aan mens en samenleving kan worden gepresenteerd.

Regiozaterdag, 3 februari 2007

Corporaties steken miljarden in wijken

Utrecht - Minister Winsemius (VROM) heeft zijn zin gekregen: de corporaties gaan hun miljardenreserves voor een deel uitgeven.

Regiozaterdag, 3 februari 2007

Grote schade door doekjes in toiletpot

Leeuwarden/Edam - Het rioolgemaal van Edam-Volendam moet voor 780.000 euro worden gerenoveerd omdat de pompen beschadigen door poetsdoekjes en vochtig toiletpapier in het afvalwater. Ook het Wetterskip Fryslân is per jaar tonnen kwijt aan schade door onverantwoord doorspoelgedrag.

Regiozaterdag, 3 februari 2007

Kingma State herbouwd in Zweins

Zweins - Het terpdorpje Zweins ten oosten van Franeker krijgt mogelijk weer iets van de allure van de zestiende en zeventiende eeuw, toen het de residentie was van de machtige familie Kingma. De nazaten van de laatste Kingma die er woonde, Ignatius van Kingma, willen zijn huis Kingma State en een deel van het bijbehorende landgoed in oude glorie herstellen. Een klein deel ervan, welteverstaan, ,,want onze familie had op het laatst wel tweehonderd hectare”, zegt verre nazaat Joost Kingma uit Driebergen. ,,Wij houden het bij tien hectare.”

Regiozaterdag, 3 februari 2007

Paardentests opgeschort

Drachten - De Friese hengsten die zijn aangewezen voor het voorjaarsverrichtingsonderzoek kunnen maandag niet terecht in hun stalruimtes in het Fries Congrescentrum in Drachten. Het onderzoek, dat op 14 april zou moeten leiden tot de inschrijving van een aantal nieuwe dekhengsten in het Friesch Paarden-Stamboek (FPS), is voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege onmin tussen de organisatie - de stichting Paarden Centrum Fryslân (PCF) - en het FPS.

Regiozaterdag, 3 februari 2007

‘Het nieuwe leren’ is een karikatuur

De term ‘nieuwe leren’ wordt gebruikt als een containerbegrip voor alles wat misgaat in het onderwijs. Een politiek onderzoek naar de onderwijsvernieuwingen zou de discussie op de verkeerde manier aanwakkeren, vinden verschillende onderwijsmensen in Fryslân.

Geloof & Kerkzaterdag, 3 februari 2007

Friese productie dvd Anselm Grün

Leeuwarden - Discovery Books - Univers Productions uit Leeuwarden heeft de exclusieve rechten gekregen voor het opnemen van materiaal van Anselm Grün. In maart verschijnt een eerste dvd met daarop de tien beloftes van Anselm Grün, vertelt Wobbe van Seijen van Discovery Books - Univers Productions. De dvd is afgeleid van het boek De Tien Beloften van Grün, wat hij schreef in het kader van een campagne van de KRO.

Geloof & Kerkzaterdag, 3 februari 2007

Tien Geboden door de ogen van daklozen

Groningen - ,,Het pastoraat aan daklozen en drugsgebruikers is het verhaal van Job op de puinhopen van het leven. Mensen zoeken, net als Job, de aanwezigheid van anderen, de aanwezigheid van God. Om te voelen dat ze er nog toe doen. Ze vragen niet meer dan erkend te worden als mens.” Het is de ervaring van de Groningse pastor Gerhard ter Beek (1957). Van hem verscheen vrijdag de interviewbundel God is een luie man, met geloofsgesprekken met dak- en thuislozen.

Geloof & Kerkzaterdag, 3 februari 2007

Feminisering van de Maria-aanbidding

Nijmegen - In het Portugese Mariabedevaartsoord Fátima wordt de kloof tussen de orthodoxe leer over Maria en het volksgeloof zichtbaar. Pelgrims ervaren daar dat zij het goddelijke daadwerkelijk ontmoeten door zich op Maria te concentreren, zonder dat de Kerk hierbij een bemiddelende rol speelt.

Geloof & Kerkzaterdag, 3 februari 2007

2500 overstappers op ‘groene kerkstroom’

Leeuwarden - Anderhalve maand na de lancering van het Klimaatplan door Kerk in Actie en ICCO zijn 2.500 huishoudens overgestapt op groene stroom van energieleverancier Greenchoice. Dat heeft Kerk in Actie vrijdag bekendgemaakt.

Sportzaterdag, 3 februari 2007

Groningen – SC Heerenveen heeft gisteravond voor het eerst een punt gepakt in Euroborg. Dat was een primeur voor de Friezen in het nieuwe stadion van FC Groningen, dat iets meer dan een jaar geleden in gebruik werd genomen. Destijds figureerden de Friezen in de noordelijke derby, die gisteravond voor de zevende keer gelijk eindigde.

Zevende gelijkspel in derby

Sportzaterdag, 3 februari 2007

‘Vijf’ moet geluksgetal Cambuur worden

Emmen - Cambuur Leeuwarden kwam de afgelopen twee seizoenen dicht bij het winnen van een periodetitel. Beide keren greep de ploeg er net naast. Dit seizoen moet ‘vijf’ het geluksgetal worden. Want na de winst op TOP Oss in de eerste wedstrijd van de vijfde periode, was Cambuur gisteren in en tegen Emmen opnieuw succesvol. Van goed voetbal was (weer) geen sprake, maar dat deerde niemand.

Weerzaterdag, 3 februari 2007

Flink wat zon

Vanmiddag kan de zon vanuit het westen en noordwesten doorbreken, bij een temperatuur van 8 of 9 graden. Er staat een tot matig of vrij krachtig afnemende noordwestenwind. Zondag rustig weer met zon en 7 of 8 graden. Na het weekend even kouder met winterse buien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties