Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 3 januari 2008.

Cultuurdonderdag, 3 januari 2008

20.351 bezoekers voor Modelspoor Museum Sneek

Sneek - Het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek heeft vorig jaar 20.351 bezoekers getrokken. Dat is een lichte stijging ten opzichte van 2006, aldus het museum gisteren.

Economiedonderdag, 3 januari 2008

.Veehandel Sloot De Blesse overgenomen

De Blesse De kalverenhandel en activiteiten van de kalververzamelplaats van de familie Sloot in de Blesse zijn overgenomen. Nieuwe eigenaar is J. Clevering uit Smilde. Hij huurt de panden. De nieuwe eigenaar werkte ruim een jaar samen met de oprichter van het bedrijf. Veehandel Bert Sloot wordt onder dezelfde naam voortgezet.

Economiedonderdag, 3 januari 2008

Buwalda neemt bouwer F. Zijlstra in Achlum over

Achlum - Bouwbedrijf F. Zijlstra uit Achlum is overgenomen door Bouwbedrijf Buwalda in Schettens. Alle twaalf personeelsleden gaan mee naar het nieuwe bedrijf. Eigenaar J. Bloemsma van het Achlumer bouwbedrijf kwam in financiële problemen door grote verliezen op twee projecten. Half december werd over hem een schuldsanering uitgesproken door de rechtbank in Leeuwarden. De rechter-commissaris heeft toestemming verleend de bedrijfsactiva te verkopen aan Bouwbedrijf Buwalda. Bloemsma heeft eind vorig jaar nog getracht de onderneming te verkopen. Voor de uitspraak van de schuldsanering is dat niet gelukt.

Economiedonderdag, 3 januari 2008

‘Wâldpyk’ merknaam van Friese Wouden

Leeuwarden – Streekproducten uit de Friese Wouden kunnen voortaan onder het label Wâldpyk op de markt worden gebracht. De naam is na een referendum onder de inwoners als winnaar uit de bus gekomen. Andere mogelijkheden waren Wâldblom en Woudeerlijk. De Stichting Wrâldfrucht en It Griene Nest kennen het label toe.

Economiedonderdag, 3 januari 2008

10 miljoen voor veilig parkeren vrachtwagens

Den Haag - Minister Eurlings van Verkeer trekt de komende twee jaar tien miljoen euro uit voor de beveiliging van parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Zo moet het aantal diefstallen van ladingen omlaag. De organisaties van vrachtvervoerders EVO, TLN en KNV eisen twintig miljoen.

Hoofdartikeldonderdag, 3 januari 2008

De mooie woorden...

Het zijn allemaal goede woorden: de kersttoespraak van de koningin, de oproep van Doekle Terpstra en de weerklank die hij daarvoor vindt bij een groep Nederlanders. Die mooie woorden gaan over respect, verdraagzaamheid, tolerantie, waardering van het verschil en samenwerking.

Regiodonderdag, 3 januari 2008

Rocken met disharmonieën en polyritmes

Heerenveen - Zijn vingers zijn niet bij te houden langs zijn gitaarhals. Mendel Bij de Leij uit Heerenveen laat wat staaltjes horen van zijn supersnelle melodieuze metal. Razendsnelle zware riffs wisselt hij af met al even snelle melodielijnen. In hoog tempo laat Mendel (19) via de computer in zijn muziekkamer een keur aan metalbands en -artiesten horen. Yngwie Malmsteen (,,mijn absolute favoriet”), Lamb of God (,,daar heb ik technisch het meeste van geleerd”), Muse (,,door hen ben ik gitaar gaan spelen”), en de drie belangrijkste invloeden van zijn eigen band Hatesphere, The Haunted en ,,de grote meesters uit Zweden” At the Gates.

Regiodonderdag, 3 januari 2008

Minder doden in verkeer

Leeuwarden - Het aantal verkeersdoden is afgelopen jaar afgenomen. In Fryslân kwamen dertig mensen om bij een verkeersongeluk. Dat waren er in 2006 nog 36. Fietsers waren vaker betrokken bij een dodelijk ongeval. In bijna de helft van de gevallen was het slachtoffer een fietser.

Regiodonderdag, 3 januari 2008

Eindelijk mag het gezegd: de koningin komt!

Het meevieren van Koninginnedag op steeds een andere plek in het land is een initiatief van koningin Beatrix zelf. Na haar aantreden op 30 april 1980 besloot zij dat het volk niet langer naar de vorstin zou komen - koningin Juliana nam altijd een defilé af op paleis Soestdijk - maar dat de Majesteit zich onder het volk zou mengen, ieder jaar in een andere provincie. Beatrix hield de verjaardag van haar moeder aan als Koninginnedag: op haar eigen verjaardag, 31 januari, is het vroeg donker en vaak slecht weer. Het eerste jaar ging de vorstin naar Zeeland, vorig jaar was ze in Woudrichem en Den Bosch.

Regiodonderdag, 3 januari 2008

Momentopname als tijdsbeeld van Oudwoude

Oudwoude - Gaandeweg werd het middel een doel op zichzelf, gniffelt Aren Vroegindeweij. Met een boek over zijn woonplaats, Oudwoude, zou mooi wat geld te verdienen zijn voor de inrichting van het nieuwe multifunctioneel centrum (mfc) in het dorp. De geschiedenis was 25 jaar geleden al beschreven; dat hoefde de sponsorcommissie, waar hij lid van is, niet over te doen.

Regiodonderdag, 3 januari 2008

‘Gemeenten regelen zelf herinrichting’

IJlst/Harlingen/Leeuwarden - De Friese gemeenten zijn heel goed in staat om zelf de herindeling ter hand te nemen. De provincie of het Rijk moeten zich daar niet te veel mee bemoeien. Die boodschap uitten verschillende burgemeesters gisteren in hun nieuwjaarstoespraak. Over de schaal van die herindeling zijn de meningen verdeeld.

Geloof & Kerkdonderdag, 3 januari 2008

Een woord kan veel in beweging zetten

In beweging blijven is belangrijk. Overgewicht is tot een soort nationale ramp verklaard. Het Sonja-bakkeren een nieuwe religie met goedgelovigen en twijfelaars. Overal verschijnen er fitnessscholen. Op mijn werk kan ik deelnemen aan bedrijfsfitness. Ook mijn werkgever heeft baat bij gezonde werknemers. Het is natuurlijk waar wat de man die de machtigste man van ons land wordt genoemd, zei: ,,Je moet niet de illusie hebben dat je je leven kunt plannen.’’ (Alexander Rinnooy Kan in het NRC Handelsblad van 30 december).

Geloof & Kerkdonderdag, 3 januari 2008

40dagentijd in teken van de vluchteling

Utrecht - De veertigdagentijd staat dit jaar als het aan Kerk in Actie en ICCO ligt in het teken van ‘vergeten vluchtelingen en rampen’. ,,Miljoenen mensen lijden nog dagelijks door de gevolgen van de ramp die hen ooit trof, zij leven al jaren als vluchteling”, schrijft campagneleider Alcanne Houtzaager in Kerkinformatie, het officiële orgaan van de PKN. ,,De 40dagentijd van inkeer en bezinning is een goed moment op opnieuw bij hen stil te staan. Want mensen mogen nooit vergeten worden. De nadruk ligt tijdens deze campagne op het zendingsprogramma en het verzoeningswerk.”

Sportdonderdag, 3 januari 2008

Wesseling per direct naar IJsselmeervogels

Spakenburg - Oud-Cambuurtrainer Roy Wesseling is de nieuwe coach van zaterdaghoofdklasser IJsselmeervogels. De 43-jarige Haarlemmer, die in februari 2007 door Cambuur op non-actief werd gesteld, komt over van het belofteteam van FC Utrecht.

Sportdonderdag, 3 januari 2008

Douwe de Vries: geknakt, maar niet gebroken

Hallum - Het seizoen is voorbij voor marathonschaatser Douwe de Vries. De 25-jarige Heerenvener liep zondag in de finale van de Essent Cup in Amsterdam bij een valpartij een ernstige enkelblessure op. Alle plannen en goede voornemens konden in één klap de ijskast in. Een dreun die hard aankwam bij De Vries. Hij is geknakt, maar niet gebroken en blikt ondanks de nieuwe tegenslag alweer hoopvol vooruit op het nieuwe seizoen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties