Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 3 januari 2006.

Bijschriftdinsdag, 3 januari 2006

Barmhartigheid

Met deze woorden begroet de apostel Paulus zijn leerling Timoteüs.

Cultuurdinsdag, 3 januari 2006

Documentaire over Friese dichter Tsjębbe Hettinga

Leeuwarden - De VPRO zendt zondag een documentaire uit over de Friese dichter Tsjębbe Hettinga (1949). Dat heeft een woordvoerster van de omroep maandag laten weten.

Dossierdinsdag, 3 januari 2006

Voetbal als decor van vier bespiegelingen


Hoofdartikeldinsdag, 3 januari 2006

Het gas, kernenergie…

De rel over de gasprijs, tussen Rusland en de Oekraďne, levert in ieder geval één ding op: de lobby voor kernenergie krijgt uit onverwachte hoek een sterke duw in de rug. Want het is voor iedereen in Europa duidelijk geworden hoe kwetsbaar de economie van Europa is geworden in haar energievoorziening. En hoe afhankelijk de burgers in Europa voor een warme huiskamer zijn van Poetin en zijn vrienden bij de Russische energiegigant Gazprom.

Regiodinsdag, 3 januari 2006

Problemen met uitbetaling huurtoeslag

Leeuwarden – De Belastingdienst is er niet in geslaagd op tijd alle aanvragen voor de huurtoeslag te verwerken. Zo zijn er huurders die hun toeslag nog niet binnen hebben gekregen, maar wel hun huur voor het volle pond moeten betalen. Ook zijn er, volgens C. van der Woude van Woningcorporatie Dongeradeel, mensen die ineens veel te veel toeslag krijgen, terwijl anderen plotsklaps veel minder huursteun hebben gekregen. Over dat laatste heeft hij een stuk of tien telefoontjes gehad. ,,Deze mensen trekken natuurlijk zelf wel aan de bel.’’ Van der Woude belooft dat deze huurders niet in de problemen zullen komen. De corporatie kan via de Belastingdienst nagaan of er inderdaad huurtoeslag is aangevraagd. Als dat het geval is, schiet de corporatie de toeslag voor. Hij verwacht bovendien dat er in 2007 nog veel correcties zullen moeten worden verwerkt, omdat veel mensen hun inkomen over 2006 niet goed hebben ingeschat.

Regiodinsdag, 3 januari 2006

Grote inzet ontroert familie De Blinde

De dag begon gisteren goed voor Yvo de Blinde, eigenaar van de vorige week afgebrande wasserij De Blinde in Heerenveen. Hij bracht een bezoek aan de gemeente Heerenveen. Een grote stap in de goede richting, concludeert hij na afloop. De gemeente heeft toestemming gegeven voor de herbouw van wasserij De Blinde. Volgende week woensdag volgt een tweede gesprek met de gemeente, om de details te bespreken, maar het moet lukken om binnen nu en twee maanden begonnen te zijn met de herbouw.

Regiodinsdag, 3 januari 2006

Handig: zonder verwijsbriefje naar de fysiotherapeut

Stiens/Franeker – Da’s handig. Sinds gisteren is het niet meer nodig een verwijsbriefje bij de huisarts te halen als die stekende schouderpijn weer opspeelt. Een patiënt mag rechtstreeks naar de fysiotherapeut. De Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) is op dit punt aangepast.

Regiodinsdag, 3 januari 2006

Burgemeesters boos op de provincie

Wommels – ,,Wat besielet is deistich bestjoer dochs?” De verhouding tussen de provincie Fryslân en de gemeenten is danig bekoeld, nadat Gedeputeerde Staten in december opnieuw dertien gemeenten als ‘bestuurlijk zwak’ aanduidden. Dat bleek gisteren uit de nieuwjaarstoespraken van de burgemeesters van die gemeenten. Vooral burgemeester Liemburg van Littenseradiel haalde zeer fel uit naar het provinciebestuur. Als de provincie de gemeenten wil herindelen moeten de gedeputeerden dat nu eindelijk eens eerlijk zeggen, aldus de burgemeester.

Regiodinsdag, 3 januari 2006

Een tweede set ergerniswekkers

Franeker - De Franekers hebben weer wat om over te praten. Begin 2003 onderging de oude academiestad een schokkende skylinisering door de bouw van twee PC-torens op het Sjukelân: echte Rein-Hofstra’s, maar wel achttien meter hoog en dat leverde nogal wat commotie op. En nu drie jaar later is de Breedeplaats het amfitheater waar men te hoop loopt met lof en vooral hoon: opnieuw gaat het over twee nieuwerwetse torens, al spreken de deskundigen ditmaal van ‘pilonen’. Meer dan mansdik zijn de tentstokken waaraan enkele weken per jaar een evenemententent zal worden opgehangen. En ze zijn nog een paar meter langer dan de PC-torens.

Geloof & Kerkdinsdag, 3 januari 2006

Bruggen bouwen in Zuidoost

Amsterdam – In Amsterdam hebben kerken ‘het Kerkhuis’ voor migrantenkerken opgezet. Via het initiatief Common Purpose worden beslissers van verschillende achtergronden bij elkaar gebracht, zoals topmanagers uit het bedrijfsleven, de financiële sector, adviseurs aan gemeentelijke overheden, kerken en maatschappelijke organisaties.

Geloof & Kerkdinsdag, 3 januari 2006

Huizumer kerken nu ‘Protestantse Gemeente’

Leeuwarden – De hervormden en gereformeerden in Leeuwarden-Huizum zijn sinds dit weekeinde officieel samen en gaan verder als ‘Protestantse Gemeente Leeuwarden-Huizum’.

Weerdinsdag, 3 januari 2006

Lichte vorst


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties