Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 29 oktober 2007.

Cultuurmaandag, 29 oktober 2007

Muzikaal en financieel succes Drachten Swingt

Na ruim een jaar voorbereiden heeft de Rotary Club van Drachten een groot succes geboekt met de organisatie van Drachten Swingt. De baten van deze avond waren voor de opzet van de afdeling Drachten van de Stichting Leergeld. Deze nationale organisatie stelt zich ten doel om kinderen te steunen die door armoede niet in staat zijn om aan schoolse en buitenschoolse activiteiten mee te doen. De stichting springt in waar de overige en officiële instanties het laten afweten. Afgelopen vrijdag konden de organisatoren een cheque van dertigduizend euro aan de Stichting Leergeld overhandigen.

Dossiermaandag, 29 oktober 2007

Bakzeil


Economiemaandag, 29 oktober 2007

Akkerbouw oogst groter areaal uien

Holwerd/Voorburg - De Nederlandse akkerbouwers hebben dit jaar veel meer uien geteeld dan in 2006. Volgens schattingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek werd op 20.650 hectare uien geteeld. Vorig jaar was dat nog 18.379.

Hoofdartikelmaandag, 29 oktober 2007

De Antillen...

Het bezoek van Kamerleden aan de Antillen is geen plezierreisje geweest. De relatie met de overzeese rijksdelen is al een aantal jaren ingewikkeld. De rijksdelen willen minder bemoeienis van Nederland, maar ze willen tegelijkertijd meer geld. Althans dat is de beleving van de fractievoorzitters. De irritatie daarover is groot, zo groot dat bijvoorbeeld de fractievoorzitter van de PvdA, Tichelaar, in onpolitieke bewoordingen zijn mening gaf: ongelooflijk.

Regiomaandag, 29 oktober 2007

Bonbons met wâldbeantsjes, hoe creatief!

Harkema - Elke zaterdag was het vaste prik in haar ouderlijk huis: wâldbeantsjes met spek. Niet dat Anneke Bontekoe dat vies vond, maar ze raakte er uiteindelijk wel ontzettend op uitgekeken. ,,Doe’t ik achttjin wie en op mysels wenjen gong, woe ik se noait mear ite!” Die ouderwetse kost van die zoetige bonen... exotisch eten was de boodschap voor Anneke. ,,Ik haw jierren net mear oan dy beantsjes tocht.” Maar ja, hoe gaat dat hč? Je wordt wat ouder, je keert terug naar het heitelân, je eet weer eens op zaterdag bij heit en mem en je ontdekt dat die goudgele bonen toch eigenlijk wel iets hebben. ,,Allinich net mear samar mei allinnich spek. Der moatte op syn minst wat sipels by.”

Regiomaandag, 29 oktober 2007

Mastroute duur door vertraging

Grou - De overschrijdingen op de budgetten voor de staandemastroute zijn veroorzaakt door kostenstijgingen als gevolg van vertragingen, duurdere bouwonderdelen en een stijging van aanneemsommen en bouwprijzen. Dat laat de provincie Fryslân desgevraagd weten.

Regiomaandag, 29 oktober 2007

De loodsboot werd nooit gevonden

Terschelling - Er was letterlijk geen vuiltje aan de lucht, de 24ste november 1925. De loodsschoener Terschelling en het Vlie Nummer 2 voer heel gewoon de haven uit om een week lang ‘op post’ te zijn op de Noordzee boven de eilanden.

Regiomaandag, 29 oktober 2007

‘Zaag even een paar meter uit die lichtmast’

Tijdens de derde Nacht van de Nacht doofde zaterdag in ongeveer zestig gemeenten de zogenoemde aanlichting van ongeveer 75 torens, bruggen, kunstwerken, gemeentehuizen en monumenten. In Fryslân deden Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland, Sneek, Ooststellingwerf, Ameland, Terschelling, Menaldumadeel, Bolsward en Boarnsterhim mee aan deze actie van de twaalf provinciale milieufederaties. Behalve de vaartocht in de Alde Feanen waren er nog zeventien andere avondactiviteiten waarbij belangstellenden de duisternis konden ervaren, zoals wandelen en sterrenkijken.

Regiomaandag, 29 oktober 2007

Plan spoorlijn Heerenveen-Groningen

Drachten - Vervoersbedrijf Arriva wil een trein laten rijden tussen Heerenveen en Groningen. De kosten van de aanleg van de spoorlijn Heerenveen-Drachten-Groningen worden geschat op ruim 600 miljoen euro. Als voorwaarde voor de aanleg van de spoorlijn stelt Arriva dat het vervoersbedrijf de lijn mag exploiteren.

Geloof & Kerkmaandag, 29 oktober 2007

Geloof achter het naveltruitje

Nijkerk - Als de jongeren vanaf een jaar of vijftien niet meer naar de kerk gaan, moet de kerk de jeugd opzoeken, zo is de visie van ds. Piet Rozeboom uit Wolvega. Hij sprak zaterdag in Nijkerk bij het Confessioneel Gereformeerd Beraad dat zich boog over het prikkelende thema ‘De kerk, hangplek voor jongeren?’

Geloof & Kerkmaandag, 29 oktober 2007

‘Vrouwen kunnen hier zichzelf zijn’

Burgum - Twee spreeksters, een maaltijd, momenten van zang en aanbidding en een markt. Tussen de middag staat er stampot zuurkool en boerenkool op het menu. Zo’n 150 vrouwen, sommigen voor het eerst, anderen al voor de twintigste keer, waren afgelopen zaterdag naar de Vrouwendag in De Pleats in Burgum gekomen voor een ontmoeting en om bemoedigd te worden in hun geloof.

Sportmaandag, 29 oktober 2007

FTTC: Te groot voor servet, te klein voor tafellaken

Franeker - ‘FTTC is al jarenlang de toonaangevende tafeltennisclub in Friesland’, staat er op de site van de Franeker vereniging te lezen. Zeker, toonaangevend is de club nog steeds, maar dan wel in een stuk minder positieve zin dan het woord doet vermoeden. De vooruitgang ontbreekt, de teams missen echte training en de jeugd die leven in de brouwerij zou kunnen brengen, is bijzonder schaars. En dan spreek je met FTTC nog over het beste jongetje van de Friese klas.

Sportmaandag, 29 oktober 2007

De ‘Alves van Wolvega’ wil er dit seizoen 30 gaan maken

Zwaagwesteinde - Met enig gevoel voor chauvinisme wordt hij al de Afonso Alves van FC Wolvega genoemd. Zo gracieus en majestueus als de Braziliaanse spits van sc Heerenveen oogt Gabe Teun Top nog net niet, maar dat hij van onschatbare waarde is voor zijn club staat als een paal boven water. Achttien doelpunten uit acht duels, dat is een moyenne waar in de regio van Wolvega alleen Alves zich aan kan meten.

Sportmaandag, 29 oktober 2007

Fair Play Cup is mooie reclame voor Holwerd

Holwerd - Het is maar goed dat routinier Johan Grevink vorig seizoen vaak ontbrak want anders had Holwerd waarschijnlijk nooit de Fair Play Cup, die zaterdag voor het duel tegen Kootstertille (0-1) werd uitgereikt, gewonnen. Een extra bekroning voor de bijna zestigjarige club naast de behaalde titel in de zesde klasse.

Sportmaandag, 29 oktober 2007

BAM-ploeg beheerst marathonschaatsen

Haarlem/Amsterdam - Het marathonschaatsen wordt in het nog prille seizoen beheerst door het team van BAM. Zaterdagavond won Arjan Stroetinga (Oldeberkoop) de vierde wedstrijd om de KNSB Cup en een dag later verdedigde ploeggenoot Bob de Vries uit Haule zijn leidende positie in de strijd om de Essent Cup met een tweede plaats achter Jan Maarten Heideman uit Oldebroek.

Sportmaandag, 29 oktober 2007

Aris mist een sterke bank

Leeuwarden - Uiteraard kon hij moeilijk leven met het nieuwe verlies, maar coach André Roorda bleef realistisch. Ondanks een sterke partij van Aris Friesland gaf het surplus aan kwaliteit bij Eiffel Towers de doorslag. De Leeuwarders verlieten niettemin met opgeheven hoofd het veld.

Sportmaandag, 29 oktober 2007

NK afstanden bevestigt opkomst nieuwe lichting

Heerenveen - Vorig jaar won Sven Kramer drie titels bij de NK afstanden, dit jaar twee. Het deerde hem dit weekeinde geenszins in Thialf. Hij raakte zijn 1500 meter-titel kwijt, maar als nummer drie veroverde hij wel een ticket voor de Worldcups. En dus was er sprake van een geslaagd NK. Eentje waarbij het publiek getrakteerd werd op nieuwe namen die zich van voren meldden.

Sportmaandag, 29 oktober 2007

Een tiener uit Wijckel die de show steel op een NK

Heerenveen - Bij de vrouwen had Fryslân de laatste jaren slechts Wieteke Cramer als ijzer in het vuur. Maar Ingeborg Kroon (Sneek) diende zich vorig seizoen al aan en dit weekeinde was het Marrit Leenstra die zich als nieuwste Fries talent definitief bij de nationale top meldde. Zaterdag sleepte ze op de 1000 meter een Worldcup-ticket in de wacht, gisteren zorgde ze met een podiumplek op de 1500 meter voor de spreekwoordelijke slagroom op de taart.

Sportmaandag, 29 oktober 2007

Heerenveen houdt hoofd koel in Venlo

Venlo - Sc Heerenveen boekte zaterdagavond in het vooraf als ‘gevaarlijk’ bestempelde duel tegen VVV-Venlo de derde zege op rij. De formatie van trainer Gertjan Verbeek hield het hoofd koel in stadion De Koel en rekende probleemloos af met de kwaliteitsarme hekkensluiter van de eredivisie. Een mooie opsteker met het oog op de zware week die komen gaat.

Sportmaandag, 29 oktober 2007

Heerenveen houdt hoofd koel in Venlo

Sportmaandag, 29 oktober 2007

Uitslagen

WORKUM. Strontraceloop. 15,5 kilometer, mannen: 1. Douwe Nauta, Sneek, 55,21; 2. Jan Albert Veenema, Bolsward, 56,59; 3. Johannes Postma, Leeuwarden, 1.02,29. 35plus: 1. Gerrit Kramer, Bolsward, 54,17 ; 2. Marcel Hoekstra, Drachten, 59,11 ; 3. Harmen Jorritsma, Joue, 59,48. 45plus: 1. Ynze Stienstra, Wergea, 57,15 ; 2. Sjoerd Boskma, Bolsward, 59,12; 3. Johannes van der Veen, Goutum, 59,19. 55plus: 1. Jan de Lange, Tuk, 59,15; 2. Keimpe Jager, Dronrijp, 1.03,28; 3. Anne Miedema, Grou, 1.05,19. Vrouwen: 1. Jolanda ten Brinke (35plus), Amstelhoek, 1.03,06 ; 2. Ylona Kruis (senior), Ysbrechtum, 1.03,11; 3. Liesbeth Steenbergen (35plus), Sneek, 1.08,08; 4. Inge van Schaick (35plus), Leeuwarden, 1.08,35; 5. Ineke Altenburg (35plus), Sneek, 1.08,45.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties