Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 29 oktober 2003.

Agendawoensdag, 29 oktober 2003

Klassiek

De uitagenda voor 30 oktober tot 5 november 2003

Bijschriftwoensdag, 29 oktober 2003

Gedenkdagen

Van tijd tot tijd komen we allemaal in aanraking met ‘gedenkdagen’.

Cultuurwoensdag, 29 oktober 2003

Moeders, dochters én zonen

Zij debuteerde pas op latere leeftijd als romanschrijfster, de Zweedse auteur Marianne Fredriksson. Geboren in 1927 was ze eerst en vooral journaliste en werkte ze voor

Cultuurwoensdag, 29 oktober 2003

Stroffele oer de wetten fan it wurd

,,Ik sit altyd ferlegen om goede foarmen dęr’t ik myn ideeën yn jitte kin,’’ skriuwt Trinus Riemersma yn ’e ynlieding fan syn nijste wurk Healwize oanslaggen, filmsenario . It oangean fan útdagings yn foarm tekenet it oeuvre fan Riemersma. Hy skriuwt net allinnich proaza, mar dichtet ek en skreau sels twa toanielstikken. Binnen dy dissiplines giet er it eksperimint ek wer oan.

Cultuurwoensdag, 29 oktober 2003

Cd De Nije Kast fris en degelijk

Heerenveen – Om aan te geven dat De Kast echt helemaal opnieuw begonnen is, heet de band tegenwoordig De Nije Kast. En of dat nog niet genoeg is, heeft de band nu een titelloos album uitgebracht, iets wat beginnende bands nog wel eens plegen te doen. Maar echt nieuw is het natuurlijk allemaal niet. De Nije Kast gaat gewoon verder zonder zanger Syb van der Ploeg en drummer Nico Outhuijse. ,,Ze zullen ons ook straks ook wel weer gewoon De Kast gaan noemen’’, verwacht bassist Sytse Broersma.

Cultuurwoensdag, 29 oktober 2003

De proeftuin van Suaad S. Omar

In museum Opsterland in Gorredijk is momenteel de overzichtstentoonstelling ‘Werk uit mijn leven’ te zien van de Irakees-Koerdische kunstenaar Suaad Sattar Omar. De expositie is samengesteld ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de schilder en omvat maar liefst 67 werken in zeer uiteenlopende technieken en materialen.

Cultuurwoensdag, 29 oktober 2003

Beklemmende rust en agressie

Het Staats Symfonie Orkest van de Oekraďne streek in zijn Nederlandse tournee ook neer in de Leeuwarder Grote Kerk. Dat is en blijft een prachtig gebouw. Helaas was het gisteravond wel een koude kerk.

Cultuurwoensdag, 29 oktober 2003

Dance Company is weinig vernieuwend

Er is natuurlijk niets tegen toegankelijkheid in de dans of wat voor andere kunst ook. Integendeel, er moet een zekere mate van toegankelijkheid zijn want waar is anders je publiek? Helaas is toegankelijkheid maar al te vaak synoniem aan oppervlakkigheid. Ook daar is niets tegen, mits je het in de juiste mate doseert. Alles kan niet van een even grote diepgang zijn en je mag bij wijze van variatie heus wel iets luchtigs op het programma zetten. Maar het moet weleen tussendoortje zijn want anders gaat het snel vervelen. Ook het publiek heeft prikkels en uitdagingen nodig evenzeer als de uitvoerenden om wakker c.q. alert te blijven.

Economiewoensdag, 29 oktober 2003

Veel boeren klagen over prijzenoorlog

Leeuwarden – De boerenorganisatie LTO-Nederland krijgt veel klachten van boeren over de prijzenoorlog die gevoerd wordt door de supermarkten. ,,Het is een onderwerp dat bijzonder leeft’’, aldus een woordvoerder van LTO vanmorgen. Boeren vrezen als leveranciers de dupe te worden van de prijzenoorlog.

Economiewoensdag, 29 oktober 2003

Opmars Noorden vergt samenwerking en moed

Heerenveen – Samenwerking en moed, daarmee moeten ondernemers uit Fryslân, Groningen en Drenthe de verslechterde economische situatie het hoofd bieden.

Economiewoensdag, 29 oktober 2003

Geld voor energiesector Noorden

Leeuwarden – De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân investeren 310.000 euro in het project Energy Valley. De stichting moet bestaande activiteiten op energiegebied in Noord-Nederland uit laten groeien tot ,,een cluster van nationale en internationale betekenis’’. Dat hebben de provincies gisteren bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 29 oktober 2003

Een luxe droomstal voor ieder varken

Leeuwarden – Een stal waar ieder varken zich lekker in thuis voelt. Waar het lekker kan eten, slapen, wroeten, doorzoeken en spelen. Zo’n ‘luxe woning’ wordt gebouwd door de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO), in samenwerking met de Dierenbescherming. De stal komt te staan in het praktijkcentrum in Raalte, hebben beide organisaties gisteren bekend gemaakt.

Economiewoensdag, 29 oktober 2003

Groningen: minder bedrijfsgrond verkocht

Groningen – In de provincie Groningen is de afgelopen drie jaar jaarlijks 64 hectare grond verkocht. Dat is minder dan in de economische bloeitijd van de jaren ’90. Dat heeft de provincie Groningen gisteren bekend gemaakt. 80 Procent van de grond is verkocht in Groningen en Assen en het tussenliggende gebied, de zogenoemde economische zone Groningen-Assen. De provincie noemt het beleid om bedrijventerreinen in deze economische kernzone te concentreren ,,een succes’’. In de kernzone is nog ruim zevenhonderd hectare bedrijfsgrond beschikbaar; dat is meer dan genoeg voor de komende jaren. Buiten de zone is ook nog veel grond beschikbaar. Zo ligt er nog achthonderd hectare zeehaventerrein braak in de regio Eemsmond. De provincie verwacht dat hiervan maar ,,een beperkt deel’’ wordt verkocht.

Expowoensdag, 29 oktober 2003

Ameland, 60 kunstenaars exposeren op 28 locaties (kerken, musea, galeries, gemeentehuis, bedrijven etc). 1 t/m 30 nov.

Hoofdartikelwoensdag, 29 oktober 2003

Gemeenten moeten bezuinigen

Gemeenten op het platteland en middelgrote gemeenten worden het hardst getroffen door de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Balkenende-II. Die noodkreet uit het Platform Middelgrote Gemeenten (PMG). In Fryslân zijn Sneek en Drachten lid van dit platform. De 35 gemeenten zeggen grote gevolgen te ondervinden van de 850 miljoen euro die dit kabinet voor de komende vier jaar inhoudt op de uitkering aan de gemeenten. De gemeenten zijn voor 80 procent afhankelijk van geld van het Rijk.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 oktober 2003

Financiële onduidelijkheid blijft

Drachten – De Gereformeerde Kerken hebben het in zekere zin aan zichzelf te wijten dat er nog altijd geen duidelijkheid is over de financiële gevolgen voor de plaatselijke kerken van de komende kerkfusie met de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse Kerk.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 oktober 2003

‘Bisschoppen wel erg zuinig over NBV’

Den Bosch – De houding die de Nederlandse bisschoppen innemen over de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV), is ,,wel erg zuinig”. Dat zegt directeur Ph. van Heusden van de Katholieke Bijbelstichting (KBS), de partner van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) in de totstandkoming van de NBV.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 oktober 2003

Vijftigdaagse voettocht van pelgrim Henricus

Leeuwarden – Pelgrim Henricus (Henk Woelders) uit Appelscha wil tussen Pasen en Pinksteren een pelgrimstocht gaan maken langs 150 kerken. Hij gaat de pelgrimstocht afleggen ter gelegenheid van het Bonifatiusjaar 2004.

Sportwoensdag, 29 oktober 2003

Heerenveen mist grote vorm, maar bekert wel verder

Heerenveen – Op weg naar de realisatie van de droom van Foppe de Haan – afscheid nemen met een prijs – versloeg Heerenveen woensdagavond in de derde ronde van de Amstel Cup Stormvogels Telstar. Overtuigen kon de Friese formatie tegen de Witte Leeuwen echter niet.

Sportwoensdag, 29 oktober 2003

André Polet (Wykels Hallum) schiet dit seizoen weer met scherp

Leeuwarden – André Polet schiet dit seizoen weer met scherp. Nadat het vorig seizoen niet zo wilde vlotten met de 27-jarige spits van Wykels Hallum, lijkt de winnaar van de Schutterstop in het seizoen 2001-2002 weer helemaal terug.

Sportwoensdag, 29 oktober 2003

Cambuur hoopt op een stunt tegen FC Twente

Leeuwarden – Geen trainer zal voorafgaand aan een wedstrijd zeggen dat zijn ploeg gaat verliezen. Dick de Boer van Cambuur Leeuwarden denkt dan ook dat er vanavond in de beker tegen FC Twente een stunt in zit. Want met een flinke dosis strijdlust, een portie geluk en wellicht wat onderschatting van de kant van de ploeg uit de eredivisie weet je het maar nooit.

Sportwoensdag, 29 oktober 2003

Trainer Jan Schulting niet naar Emmen

Leeuwarden – Jan Schulting blijft bij Cambuur Leeuwarden. De afgelopen twee weken was de assistent-trainer in onderhandeling met eerste divisieclub Emmen over een hoofdtrainerschap. Die vacature is ontstaan na het vertrek van Hennie Spijkerman.

Sportwoensdag, 29 oktober 2003

Tjitze Rijpkema wil als eerste Friese rugbyer in Oranje

Gorredijk – Veel mensen associëren rugby met een keiharde sport, maar het karakter is stevig, eerlijk en fris. ,,De sportiviteit in het veld trok me enorm aan’’, zegt Tjitze Rijpkema die sinds zijn twaalfde actief is in de rugbysport.

Sportwoensdag, 29 oktober 2003

Geen proef met staanplaatsen Cambuur

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden zal dit seizoen niet gaan deelnemen aan het proefproject met staanplaatsen.

Sportwoensdag, 29 oktober 2003

Ervaring langs de kant moet zorgen dat Fryslân aansluit

Heerenveen – Schaatsers in de baanselecties van het Gewest Friesland van de KNSB moeten de komende jaren aansluiting krijgen bij de nationale top. Daarvoor staat dit seizoen een optelsom van mensen klaar die ervaring hebben opgedaan tussen de beste schaatsers van de wereld en zelf topper waren als marathonschaatser.

Sportwoensdag, 29 oktober 2003

Teuben opnieuw beste noordelijke wielrenner

Buitenpost – Wielrenner Tonnie Teuben uit De Knipe is nog lang niet versleten. Ook dit jaar was hij de regelmatigste coureur in wielercriteria in Fryslân, Groningen en Drenthe. Teuben schreef daarmee het overkoepelende klassement over 41 criteriums op zijn naam.

Sportwoensdag, 29 oktober 2003

Stiens krijgt NK kortebaan

Heerenveen - Koninklijke IJsclub Stiens mag dit jaar het Nederlands kampioenschap kortebaan voor vrouwen organiseren.

Weerwoensdag, 29 oktober 2003

Waterkoud

Vanmiddag neemt de bewolking opnieuw toe. Vanavond of vannacht kan er enige regen vallen. De zuid tot zuidoostenwind is matig tot krachtig, op de Wadden af en toe hard en het voelt waterkoud aan. Overdag circa 7 graden .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties