Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 29 juni 2005.

Agendawoensdag, 29 juni 2005

Klassiek

De uitagenda van 30 juni tot 6 juli 2005

Bijschriftwoensdag, 29 juni 2005

Vergelden (1)

Matteüs 5 is niet eenvoudig gebleken.

Expowoensdag, 29 juni 2005

Aldeboarn, Atelier Evert de Graaf: expo van beginnend kunstenares Marian Terpstra, tekeningen en schilderijen, t/m 3 juli

Hoofdartikelwoensdag, 29 juni 2005

Het geweten spreekt

Wat is dat toch met oud-politici? De een na de ander toont na afloop van zijn politieke carričre een socialer betrokken gezicht. Daarbij wordt kritiek op opvolgers niet geschuwd. Bij de politici in ruste komt de mens meer centraal te staan. Zo maakte oud-premier Lubbers zich vorige week druk over de ‘kramp’ waarin Nederland schiet in de behandeling van asielzoekers. Zijn collega Dries van Agt windt zich in navolging van oud-minister Van der Broek erg op over de in zijn ogen inhumane wijze waarop Israël de Palestijnen behandelt. Eerder al besloot premier Kok in zijn politieke nadagen af te treden vanwege de morele last die het drama in Srebrenica veroorzaakte, zeven jaar na dato.

Regiowoensdag, 29 juni 2005

Waddenfonds voorlopig een ongedekte pot

Leeuwarden – De provincies Fryslân, Groningen en Noord-Holland krijgen geen garantie dat ze vanaf 2007 kunnen beschikken over een Waddenfonds. Intussen tuigen ze wel een zwaar bestuurscollege op met een uitvoeringsbureau in Leeuwarden, dat de minister moet adviseren over de verdeling van de beloofde 800 miljoen euro.

Regiowoensdag, 29 juni 2005

Lioessens hecht aan zijn eigen school

Lioessens - Wat een ‘Ljussumer’ met veel pijn en moeite heeft bereikt, zal hij niet snel uit handen geven. Neem bijvoorbeeld de school. Het kostte de arme bevolking honderd jaar geleden heel wat moeite om het benodigde bedrag voor eigen, gereformeerd onderwijs bijeen te krijgen. Toen tien jaar geleden veel pcbo-basisscholen zich in grote bestuurlijke eenheden verenigden, koos het schoolbestuur van De Griffel voor zelfstandigheid. De keuze is nog geen dag betreurd: het ziekteverzuim onder het personeel is laag en in twaalf jaar tijd hoefde er geen enkele leerling naar het speciaal onderwijs. Er is geld beschikbaar om het onderwijs modern te houden; nieuwe methodes kunnen zonder financiële problemen worden aangeschaft. De voorzitter van het schoolbestuur, Jippe Holwerda, drukt zich zo uit: ,,We moatte goed ark hawwe, ark is alles.’’

Regiowoensdag, 29 juni 2005

Geen proef gratis heroďne

Leeuwarden – Leeuwarden zal voorlopig geen heroďne op medische basis verstrekken aan ernstige drugsverslaafden. Dit kost te veel geld en de bijdragen van het Rijk vallen zwaar tegen. Leeuwarden doet deze week met 26 andere gemeenten een laatste poging om Haagse politici te overtuigen. Voorlopig wil de stad eerst een gebruiksruimte openen.

Regiowoensdag, 29 juni 2005

Daklozen aan de slag bij Landschapsbeheer

Leeuwarden – Landschapsbeheer Friesland gaat binnenkort dak- en thuislozen inzetten in speciale projecten. Dat is het resultaat van het studieproject Beestje, Boompje … Huisje?? op het Van Hall Instituut in Leeuwarden.

Regiowoensdag, 29 juni 2005

Viaduct over Afsluitdijk vernoemd naar kapitein Boers en manschappen

Kornwerderzand - ,,Opa was een foto in een lijstje met twee medailles achter het glas. Ik had geen idee wie hij was. Door de verhalen van veteranen kwam hij tot leven en toen ontstond het gemis. Maar een opa die gewaardeerd en geëerd wordt, gaat nooit dood. Trots kan ik zeggen: ik ben de kleinzoon van kapitein Boers.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 29 juni 2005

Tsjerkepaad 2005: 75 Friese kerken openen hun deuren

Leeuwarden - Het Friesch Dagblad houdt dit jaar, in samenwerking met de Raad van Kerken in Fryslân en het Protestants Dienstencentrum Fryslân, opnieuw open huis in Friese kerken. Liefst 75 kerken in Fryslân doen mee aan Tsjerkepaad 2005 .

Geloof & Kerkwoensdag, 29 juni 2005

Minister De Geus: overheid garandeert bestaansminimum

Leeuwarden – Het onderzoek Armoede in Nederland laat zien dat ,,de overheid en de kerk elkaar goed kunnen aanvullen als het gaat om de hulp aan kwetsbaren in de samenleving’’. Dat schrijft minister De Geus (Sociale Zaken) naar aanleiding van Kamervragen van GroenLinks.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 juni 2005

Zending in Holland met een videoclip

Giethoorn - Moderne zending is een interculturele relatie waarin beide partijen iets hebben in te brengen, en waaraan ook beide partijen iets ontlenen voor hun geloof. Daarom brengt stichting de Doopsgezinde Zending deze zomer een groep Nederlandse en Tanzaniaanse jongeren bij elkaar voor onder meer het maken van een videoclip. Een artistieke, eigentijdse predikatie over ‘dromen en visioenen’, die wordt opgenomen in een oer-Hollands decor: Giethoorn.

Sportwoensdag, 29 juni 2005

Wijbe Visser stopt met kaatsen

Dronrijp – Wijbe Visser (32) uit Dronrijp heeft besloten om met onmiddellijke ingang een punt achter zijn carričre te zetten.

Sportwoensdag, 29 juni 2005

Friese korfbaltrainers slaan de handen ineen

Oldeholtpade - Een aantal Friese korfbaltrainers heeft besloten om in gezamenlijk verband het niveau van het Friese korfbal op te krikken. De eerste aanzet daartoe is gedaan door Sake Koelma, trainer van SCO uit Oldeholtpade dat het afgelopen seizoen zowel in de zaal als op het veld naar de hoofdklasse promoveerde.

Sportwoensdag, 29 juni 2005

Grimbergen stopt met marathonschaatsen

Nij Beets – Petra Grimbergen uit Nij Beets (35) stopt met marathonschaatsen. De viervoudige winnares van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee mist de motivatie om nog een jaar door te gaan.

Sportwoensdag, 29 juni 2005

Antal van der Duim in naar derde ronde op Wimbledon

Londen – Tennisser Antal van der Duim uit Vinkega heeft dinsdag de derde ronde van het jongenstoernooi van Wimbledon bereikt.

Sportwoensdag, 29 juni 2005

Voorwaardelijke celstraf voor Brian Vandenbussche

Brugge - De correctionele rechtbank van Brugge heeft dinsdag Brian Vandenbussche van SC Heerenveen tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 250 euro veroordeeld.

Sportwoensdag, 29 juni 2005

De Vliegende Bal slaat al eeuw van zich af

Sneek – De Sneker Lawn Tennisclub De Vliegende Bal is vandaag begonnen met haar jubileum activiteiten in het kader van het honderdjarig bestaan. Vandaag, precies een eeuw geleden, werd de club opgericht. Niet iedereen is even enthousiast over de naam, ‘De Vliegende Bal’, die toch mocht rekenen op de steun van een meerderheid. En zo is De Vliegende Bal geboren en inmiddels is de boreling uitgegroeid tot een vereniging met 850 leden.

Weerwoensdag, 29 juni 2005

Enkele buien

Het komt vannacht en morgen tot enkele buien met kans op onweer. Het kwik komt vanmiddag te liggen rond 24 graden met ruimte voor de zon, maar morgen is het wat koeler met maximumtemperaturen om en nabij de 21 graden. De wind is daarbij matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten. |


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties