Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 29 mei 2013.

Cultuurwoensdag, 29 mei 2013

Tweede moordspel van Friese bibliotheken

Leeuwarden | Vanwege de Maand van het Spannende Boek lanceren de Friese bibliotheken zaterdag voor de tweede keer een moordspel op Facebook. Het verhaal Ondergronds is geschreven door Ellen de Ruiter uit Leeuwarden. Het publiek krijgt online en in de bibliotheken aanwijzingen om de moord op te lossen.

Cultuurwoensdag, 29 mei 2013

10.000 bezoekers voor ‘Het mysterie Ming’

Leeuwarden | Het mysterie Ming in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden heeft gisteren de tienduizendste bezoeker getrokken. De expositie opende op 24 maart en duurt tot en met 27 oktober.

Economiewoensdag, 29 mei 2013

Laatste tuinder verlaat Achter de Hoven

Leeuwarden | Na enkele tientallen jaren vooral perkplanten te hebben gekweekt, komt er deze week een einde aan de kwekerij van de Gebr. J. en A. Smeding in Leeuwarden. Deze week worden de kassen gesloopt om mogelijk plaats te maken voor nieuwbouw van Palet. In het gebied Achter de Hoven in de stad verbouwden in de vorige eeuw meerdere kwekers verschillende gewassen en (tuin)planten. ,,Dat is nu allemaal over”, zegt Andries Smeding. ,,Dit jaar stond vooral in het teken van opruimen. Vorig jaar hebben we de laatste planten geteeld.”

Hoofdartikelwoensdag, 29 mei 2013

Marktwerking en controle: schadelijk

De laatste tijd duiken steeds meer berichten op over factureren van te dure behandelingen, in bijvoorbeeld de zorg. Niet in alle gevallen is er sprake van fraude, maar vaak grenzen die handelingen wel aan deze vorm van crimineel gedrag.

Regiowoensdag, 29 mei 2013

Ferwert stemt over toekomst

Ferwert | De 6752 stemgerechtigden in Ferwerderadiel mogen vandaag hun mening geven over de toekomst van hun gemeente. Zelfstandig blijven, samenwerken of liever compleet fuseren? En met wie? Met Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland, of liever met Leeuwarden?

Regiowoensdag, 29 mei 2013

Gaasterlân-Sleat moet weer aan de slag met jeugd

Balk | Opnieuw is er werk aan de winkel voor de gemeente Gaasterlân-Sleat. Uit het GGD-onderzoek over de gezondheid van de Friese jeugd dat gisteren bekend werd, blijkt dat jongeren tussen de twaalf en achttien jaar in Gaasterlân-Sleat minder bewegen, meer roken en meer alcohol drinken dan hun leeftijdsgenoten in andere gemeenten.

Regiowoensdag, 29 mei 2013

Harmonie stevent weer af op fors tekort

Leeuwarden | Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden komt dit jaar waarschijnlijk weer twee à drie ton tekort. Op basis van de tegenvallende opbrengsten in het eerste kwartaal van dit jaar komt wethouder Isabelle Diks tot die conclusie. De Harmonie komt ondanks forse besparingen al jaren in de rode cijfers uit. Sinds 2007 kampt de schouwburg met oplopende verliezen. In 2007 was het tekort 57.000 euro. Vervolgens steeg dat bedrag tot 167.000 euro in 2008, twee ton in 2009, ruim vijf ton in 2010 en dik drie ton in 2011 en 2012. Gemiddeld dus 300.000 euro per jaar. En ook voor de komende jaren houden het college van B en W en de schouwburg zelf rekening met tekorten.

Regiowoensdag, 29 mei 2013

Slapend rijk worden voor het Friesch Dagblad

De actie ‘Kom op! Goed nieuws voor alle Friezen’ blijft goed verlopen. De tussenstand van gisteren was 180.000 euro. Reden om verheugd te zijn en vol vertrouwen.

Sportwoensdag, 29 mei 2013

Jubilaris TOP’63 in de finale tegen Waterpoort Boys

Leeuwarden | In een heuse derby mogen herkanser Waterpoort Boys en periodekampioen TOP’63 over twee wedstrijden gaan strijden om een plaats in de tweede klasse. Beide ploegen wonnen gisteravond hun duel met 1-0. Ook SC Stiens mag proberen een gooi te doen naar het tweedeklasserschap na de op papier eenvoudige zegen tegen Nijland (4-0).

Sportwoensdag, 29 mei 2013

Alleen Oeverzwaluwen over in nacompetitie

Leeuwarden | Streekderby Oeverzwaluwen - VVI blijft een gedroomd affiche in de nacompetitie omdat VVI gisteravond werd uitgeschakeld door Drenthina. Die tweedeklasser mag nu met Oeverzwaluwen, dat het duel met CSVH in haar voordeel beslechtte, strijden om een ticket voor de eerste klasse. Leeuwarder Zwaluwen komt niet in aanmerking voor die stap omhoog omdat het gisteren na wederom een 1-2 nederlaag werd uitgeschakeld door Noordseschut. Ook Kollum is door een 3-3 gelijkspel bij Zuidlaren uitgeschakeld.

Sportwoensdag, 29 mei 2013

ONT daalt na twee seizoenen weer af naar de derde klasse

Leeuwarden | Na twee seizoenen op het tweede niveau daalt ONT weer af naar de derde klasse. Een 1-1 gelijkspel bij Rijperkerk was gisteravond onvoldoende voor de equipe van trainer Dennis Stuiver, na de 1-2 thuisnederlaag van afgelopen zaterdag. ,,Ik ben een realist: als dit het is, dan moet het maar”, stelde Stuiver na afloop. ,,Vorig jaar wisten we de nacompetitie net te ontlopen, dit seizoen was het voor ons het hoogst haalbare. Het lijkt weliswaar of we vandaag zijn gedegradeerd, maar het zat er aan te komen. De ploeg zat niet lekker in z’n vel de laatste weken.”

Sportwoensdag, 29 mei 2013

Niemand weet hoe Advocaats dochter heet

Dick Advocaat (65) lijkt begonnen aan zijn voetbalpensioen. Op de Nederlandse velden zien we hem niet meer terug. Maar van wie neemt PSV eigenlijk afscheid?

Sportwoensdag, 29 mei 2013

Kaatsmuseum is in één klap dertigduizend foto’s rijker

Franeker | In het kaatsmuseum in Franeker is gisteren de officiële overdracht getekend van twee zeer waardevolle fotocollecties. Het betreft alle kaatsfoto’s van Jan Tromp uit Schalsum en de collectie kaatsfoto’s van de veel te jong overleden fotograaf Gert Gort uit Harlingen. Met deze overdracht van meer dan 30.000 foto’s wordt de bestaande collectie van het kaatsmuseum in één klap verdubbeld.

Sportwoensdag, 29 mei 2013

Knegt en Breeuwsma in actie op NK bij relay

Leeuwarden | De shorttrackers Freek van der Wart, Sjinkie Knegt (Bantega) en Daan Breeuwsma (Aldeboarn) zullen zondag op de slotdag in actie komen op de NK inline-skaten op de baan. Het trio start, onder aanvoering van regerend Europees kampioen Van der Wart, in Almere gezamenlijk als team onder de naam Stimtoss op de 3000 meter relay. Ze moeten het opnemen tegen erkende inline-skaters als Crispijn Ariëns, Jan van Loon en Gary Hekman. Het NK begint vrijdag 31 mei.

Sportwoensdag, 29 mei 2013

SC Joure mogelijk ook in actie tegen Deurne

Leeuwarden | Er zit een kans in dat SC Joure voor een plaats in de hoofdklasse ook tegen SV Deurne moet spelen. Dan zullen de Jousters overmorgen in Assen wel eerst de herkansingswedstrijd moeten winnen van Achilles 1894. In dat geval speelt Joure een halve competitie; uit tegen Quick (Den Haag) en thuis tegen de winnaar van SV Deurne/Best Vooruit op respectievelijk 2 en 9/13 juni. Zaterdag speelt Harkemase Boys in de kwartfinale van de landelijke beker ook tegen SV Deurne (18.00 uur).

Sportwoensdag, 29 mei 2013

Westra gaat van start in Critérium du Dauphiné

Tijnje | De naam van Lieuwe Westra (32) uit Tijnje prijkt namens de Nederlandse wielerploeg Vacansoleil op de deelnemerslijst van het 65e Critérium du Dauphiné. De Dauphiné Libéré, zoals de etappekoers vroeger werd genoemd, begint zondag en voert dit jaar onder meer over de befaamde Alpe d’Huez. Na du Dauphiné rijdt Westra vanaf 12 juni de Ster ZLM Tour, als voorbereiding op de NK tijdrijden in Winsum op 19 juni. Daar verdedigt hij zijn vorig jaar veroverde nationale titel.

Sportwoensdag, 29 mei 2013

Heerenveen bindt met Heerkes weer een talent

Heerenveen | Sportclub Heerenveen heeft gisteren een éénjarig contract afgesloten met Menno Heerkes. De 19-jarige talentvolle middenvelder speelt sinds 2009 in de jeugdopleiding van Heerenveen en maakte afgelopen seizoen deel uit van het belofteteam dat het kampioenschap pakte. Eerder in het seizoen contracteerde de club al de talenten Rewan Amin, Pelle van Amersfoort, Tarik Kada, Michael Chacon, Joost van Aken, Luciano Slagveer, Daley Sinkgraven en Joris Voest.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties