Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 29 april 2004.

Bijschriftdonderdag, 29 april 2004

Een steen als steun

In veel boerderijen is een steen aangebracht, met daarin het jaartal van de bouw en de beginletters van de namen van de eerste bewoners.

Cultuurdonderdag, 29 april 2004

Scoringsdrift en veel gemakzucht in ‘Lam’

Over het zogenaamde tweede-boek-effect hoef je een romancier niets te vragen. Daar weet deze alles van. In de cabaretwereld geldt dit ,,teleurstellende ontvangst resultaat’’ veel minder, of eigenlijk helemaal niet. Als een eerste voorstelling goed wordt ontvangen, is de tweede meestal een verbetering. Tenminste, met meia-aandacht loopt de verkoop van toegangskaartjes doorgaans goed.

Dossierdonderdag, 29 april 2004

Bunzing, hermelijn en marter slaan toe

Hallum – ,,Het is soms om moedeloos van te worden. Je bent wel eens in staat om er mee op te houden.’’ Lucas Hendrica uit Hallum is vogelwachter in hart en nieren. Net als zoveel vogelwachters worstelt hij met een dilemma: doorgaan of stoppen. Een collega-nazorger die in de Noorder Mieden bij Hallum actief is, kwam vorige week bijkans in crisis toen hij weer even bij de legsels langs ging. De helft van de broedsels was verdwenen. Vermoedelijk verstoord door roofvogels als buizerd, kiekendief, zwarte kraai en meeuwen.

Economiedonderdag, 29 april 2004

Bedrijf blijft met ‘vier benen op de grond’

Hurdegaryp – Het bedrijf Joh. Bosgra in Hurdegaryp heeft met de uitbreiding van de verkoophal met 1000 vierkante meter de bedrijfsopzet versterkt. De hal is nu zesduizend vierkante meter groot. De vier pijlers van het bedrijf kunnen nu in een gezamenlijke verkoophal nog meer profiteren van elkaars klanten.

Economiedonderdag, 29 april 2004

Vraag naar glutenvrij gewas Teff groeit

Emmer Compascuum - De belangstelling voor de consumptie van producten van het glutenvrije Ethiopische gewas Teff groeit dit jaar verder. Volgens woordvoerder Jos Mencke van Telersvereniging NV Teff uit Emmer Compascuum wordt er in Noord-Nederland dit jaar tussen de 820 en 830 hectare Teff geteeld. ,,We hadden gehoopt dit jaar rond de 1000 hectare te kunnen telen maar dat is door het mooie voorjaar niet gelukt. Akkerbouwers moesten al snel de keuze maken en dat viel niet altijd in het voordeel van Teff uit. Toch is de teelt na de introductie sterk gegroeid. Twee jaar geleden ging het nog om 15 hectare en vorig jaar bedroeg het totale areaal ruim 600 hectare.”

Hoofdartikeldonderdag, 29 april 2004

Bij de EU…

De kans dat er een Europese grondwet komt is er niet groter op geworden nu de Britse premier Blair zijn volk erover wil laten stemmen. Als een van de lidstaten het afwijst dan gaat het niet door.

Regiodonderdag, 29 april 2004

Tot laat naar een band of al vroeg naar de aubade

Leeuwarden – Vrijmarkten overal natuurlijk. En de vlag-met wimpel in top. En veel eigen activiteiten in elk dorp van Fryslân. Een greep uit de programma’s.

Regiodonderdag, 29 april 2004

Bezuiniging nekt torens

Leeuwarden – Het instandhouden van de bemande vuurtorens op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog kost eenmalig 15,6 miljoen euro. Rijkswaterstaat zou daarnaast ruim 1,5 miljoen euro per jaar kwijt zijn voor onderhoud en personeel. Dat staat in het interne rapport Zeeverkeersposten van Rijkswaterstaat, dat in handen is van het Friesch Dagblad .

Regiodonderdag, 29 april 2004

Boze Noorden roept Kamer op tot actie

Leeuwarden – De burgemeesters uit de vier noordelijke provincies zijn boos op minister Verdonk van Vreemdelingenzaken, omdat nu toch weer asielzoekers op straat worden gezet. Ze roepen de Kamer op tot actie.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 april 2004

Luisteren naar Gods stem in de stilte

Drachten – Een leven waarbij je de eenzaamheid van de stilte in durft te gaan, kunt wachten op iets waar je naar verlangt en luistert naar Gods stem in het diepste van je ziel. Dat is een houding die een vrijer en vruchtbaarder leven geeft, zo zei tv-presentator en schrijver Leo Fijen woensdag in Drachten.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 april 2004

Kerkelijke rechters wijzen bezwaren tegen kerkfusie af

Leeuwarden - De twee hoogste kerkelijke rechtsorganen hebben de bezwaren tegen de kerkfusie van hervormden, gereformeerden en lutheranen afgewezen. 130 Hervormde Gemeenten en ruim 40 plaatselijke Gereformeerde Kerken hadden bezwaar aangetekend tegen de vereniging. De synodes die op 12 december besloten de drie kerkgenootschappen per 1 mei te verenigen, hebben volgens de rechtscolleges de voorgeschreven procedure gevolgd. De weg is nu vrij voor de kerkfusie. Morgen wordt de notariële akte getekend.Een gedeelte van de bezwaren aan hervormde zijde richtte zich tegen besluiten die waren genomen over de kerkorde en structuur van de toekomstige verenigde kerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 april 2004

Fraters van Tilburg werven via internet

Tilburg - De Fraters van Tilburg gaan via internet leden werven. Via de website met een weblog en een forum willen ze meer bekendheid geven aan hun werk en leven. De fraters presenteerden hun internetplannen gistermiddag met een webpersconferentie. Die verliep door technische problemen rommelig.

Sportdonderdag, 29 april 2004

QVC stelt in Balk zege veilig in emotioneel restant

Balk – Zaterdag stond QVC in de rust van het duel tegen Balk met 1-2 voor en leek er geen vuiltje aan de lucht voor de koploper in de derde klasse A. Totdat de mededeling kwam dat een 38-jarig lid van de club uit Stavoren op weg naar het duel verongelukt was met zijn motor.

Sportdonderdag, 29 april 2004

Rikus van der Es (Anjum): ‘We komen te kort’

Surhuisterveen – Het gaat niet goed met Anjum. De ploeg van trainer Rikus van der Es staat op de voorlaatste plaats in de derde klasse B. Na de promotie van vorig jaar via de nacompetitie dreigt nu dus degradatie.

Sportdonderdag, 29 april 2004

Skiffeur Sjoerd Hamburger zet roeiwereld op de kop

Utrecht - Sjoerd Hamburger was afgelopen weekeinde de grote man bij de NK roeien op de Bosbaan. De beginnend skiffeur uit Oldeberkoop pakte twee nationale titels, maar de manier waarop hij de beoogde olympia-ganger Dirk Lippits versloeg was er één om in te lijsten. Een overwinning met perspectief die zijn leven ingrijpend kan veranderen.

Sportdonderdag, 29 april 2004

Stichting Score is trendsetter in kaatswereld

Oudega (Sm) – Wie nog maar vijf jaar geleden zou hebben geroepen dat kaatsen en sponsoring hand in hand zouden lopen, zou in het traditioneel starre kaatswereldje voor gek zijn verklaard. Maar zie, de wereld is veranderd. Deuren die altijd op slot bleven zijn geopend en de kaatssport is in rap tempo bezig alle markten achter die deuren af te sneupen.

Sportdonderdag, 29 april 2004

Skeeleraar Bob de Vries is de twijfel al (bijna) voorbij

HauleFrieschepalen – Bob de Vries (19) uit Haule won afgelopen winter bij de B-rijders zes schaatsmarathons en pakte met grote voorsprong de overwinning in de competitie. Op skeelers maakte De Vries dit voorjaar al de overstap naar het A-peloton en in de eerste wedstrijd in de strijd om het Univé-klassement werd hij in het Brabantse Brakel direct al derde. Donderdagavond is de tweede wedstrijd in Emmeloord.

Sportdonderdag, 29 april 2004

RWF-dames 1 stapt op uit onvrede met club

Frieschepalen – Het eerste damesteam van RWF heeft besloten om volgend seizoen niet meer voor de club te spelen en over te stappen naar zondagclub Oerterp.

Weerdonderdag, 29 april 2004

Morgen warm

Vanmiddag is er af en toe zon en kans op enkele regen of onweersbuien. Het wordt 17 of 18 graden en er waait een van zuid naar oost draaiende wind. Morgen zijn er perioden met zon en het wordt warm met ongeveer 20 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties