Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 29 maart 2014.

Economiezaterdag, 29 maart 2014

De joodse stem wordt nauwelijks nog gehoord


Hoofdartikelzaterdag, 29 maart 2014

Grondwet tegen de waan van de dag

De grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden bestaat vandaag precies tweehonderd jaar. Overal zijn bijeenkomsten om te vieren dat Nederland een geschreven document heeft waarop het staatsrecht is gebaseerd en waarin de verhoudingen tussen burgers, overheid, staatshoofd en burgers onderling in grote lijnen worden afgebakend.

Regiozaterdag, 29 maart 2014

Sionsberg leent fietsen om Dokkum te zien

Dokkum | Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum komt binnenkort met een nieuw aanbod. Niet voor patiënten, maar voor familieleden en andere begeleiders van die patiënten. Voor hen staan over ongeveer twee weken twee leenfietsen klaar. ,,Daarmee kunnen ze het prachtige centrum van Dokkum verkennen. Dat is veel leuker dan in de wachtkamer rondhangen”, zegt Martijn Möllers, algemeen chirurg in De Sionsberg.

Regiozaterdag, 29 maart 2014

Eerste autismecentrum van Fryslân geopend

Sneek | Het eerste Friese Autisme Info Centrum, een plek waar je terecht kunt met vragen over autisme, opent dinsdag op Wereld Autisme Dag de deuren. ,,Daar is veel behoefte aan”, zegt Yvonne Zondervan, voorzitter van de Friese afdeling van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). ,,Met name voor mensen die net ontdekt hebben dat zij - of iemand in hun omgeving - een vorm van autisme hebben. Mensen weten dan vaak niet wat ze moeten doen. Dan is het prettig dat er een plek is waar je begrepen wordt.”

Regiozaterdag, 29 maart 2014

Tweede leven voor delen oude beuk

Wolvega | Delen van de 230 jaar oude gekapte beuk bij Huize Lindenoord aan de Van Harenstraat in Wolvega worden gebruikt voor een paar bijzondere bestemmingen. Van grote zijtakken wordt een lijkkist gemaakt en de onderstam gaat als terrastafel dienen.

Regiozaterdag, 29 maart 2014

Eindelijk schot in plan Stevenshoek

Langweer | Projectontwikkelaar Cor van Doorn van Stevenshoek Langweer BV heeft bij de gemeente De Friese Meren een aangepast plan ingeleverd voor de invulling van de Stevenshoek in Langweer. Het plan voorziet in de bouw van een appartementencomplex. De insteekhaventjes zijn definitief geschrapt. Nog voor de zomer begint de verkoop van de appartementen, verwacht de initiatiefnemer.

Regiozaterdag, 29 maart 2014

Top of flop: cruciale dag nadert voor Icedôme Almere

Van begin af aan zijn de plannen voor Icedôme Almere omgeven door vaagheden. Toch schaarden KNSB en NOC*NSF zich achter dit plan. 1 april moet duidelijk zijn of er geld is. Een overzicht van hoe het in februari 2012 begon tot nu.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 maart 2014

Minder kerkdiensten en ook het Fries blijft achter

Feanwâlden | Het aantal kerkdiensten in het Fries in Fryslân is nog altijd minimaal. Dat blijkt uit een inventarisatie van Koen Zondag. De oud-voorzitter van het Kristlik Frysk Selskip schrijft dat zaterdag in het Friesch Dagblad. Over zijn bevindingen wordt vandaag gesproken op de Krúspuntdei in Feanwâlden, waar vertegenwoordigers uit de Friese kerken bijeen zijn. De oud-voorzitter telde het aantal Friese diensten drie maanden lang en kwam uit op 2,2 procent Friese diensten van het gemiddelde van 315 per zondag. In 1979 - toen ook een dergelijke peiling werd gehouden - lag het percentage iets hoger: 2,6 procent. Toen waren er echter ook veel meer diensten per zondag: 638 in geheel Fryslân, mede door de toen nog veelal bestaande middagdienst.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 maart 2014

Gaastmeer pioniert met ‘kladdertsjerke’


Sportzaterdag, 29 maart 2014

Vrouwen sc Heerenveen op schot tegen Brugge

Aalter | De vrouwen van sc Heerenveen kenden gisteravond in de BeNeLeague geen noemenswaardige problemen met laagvlieger Club Brugge. De Friese vrouwen zegevierden in Aalter met 0-3, een stand die bij rust al op het scorebord stond. De Friese treffers kwamen van de voet van topscorer en international Vivanne Miedema (twee keer) en Danielle Kuikstra. Na de hervatting waren er wel kansen, maar geen treffers. Door de zege klom Heerenveen naar de vierde plaats.

Sportzaterdag, 29 maart 2014

Zonderland wint goud op brug en rekstok

Doha | Turner Epke Zonderland heeft gisteren twee keer goud gewonnen bij de World Challenge Cup in Doha. De Fries zegevierde zowel op rek (15,750 punten) als op brug (15,450). Op dat laatste onderdeel moest Zonderland de zege wel delen met de Duitser Marcel Nguyen, die tot evenveel punten kwam. De regerend olympisch en wereldkampioen uit Lemmer op de rekstok bereidt zich voor op de Europese titelstrijd, die eind mei op het programma staat in het Bulgaarse Sofia.

Sportzaterdag, 29 maart 2014

Kramer kiest bewust voor nieuwe uitdagingen

Oranjewoud | Sven Kramer heeft gisteren duidelijk gemaakt dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging in de schaatswereld. In Oranjewoud maakte de 27-jarige Fries bekend na negen seizoenen te breken met coach Gerard Kemkers, met wie hij de wereld veroverde. Na het stoppen van hoofdsponsor TVM acht Kramer de tijd rijp voor een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan. ,,Ik wil graag meer focussen op de 1500 meter en vijf kilometer.’’

Sportzaterdag, 29 maart 2014

Cambuur voelt als warm bad voor Ogbeche

Leeuwarden | Al te veel speculeren over zijn toekomst wil Bartholomew Ogbeche (29) niet, maar één afspraak wil de Cambuur-aanvaller wel maken. ,,Als ik nog een jaar blijf, leer ik Nederlands. Ik ken nu maar een paar woordjes’’, vertelt de goedlachse Nigeriaan. Na zijn spectaculaire entree met een treffer bij zijn basisdebuut tegen sc Heerenveen (3-1), reikten de toch al flinke verwachtingen rondom Ogbeche tot grote hoogte.

Sportzaterdag, 29 maart 2014

Doelman Nordfeldt heeft geen haastDoelman Kristoffer Nordfeldt zit er bij

sc Heerenveen warmpjes bij. Het contract van de 24-jarige Zweedse sluitpost loopt nog een jaar door en daarna heeft de club een eenzijdige optie voor nog een jaar. Maar het kan verkeren in de voetballerij.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties