Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van maandag, 29 maart 2010.

Cultuurmaandag, 29 maart 2010

Stienser wint noordelijk festival voor amateurfilms

Oosterwolde - De film Dans van de koffiekruimels van Sander Looijenga uit Stiens heeft zaterdag het NOVA Noord Filmfestival in Oosterwolde gewonnen. Bovendien werd de film bekroond met de prijs voor de beste cameravoering, zo heeft de organisatie van het festival bekendgemaakt. Looijenga is lid van filmclub Kleare Kimen uit Leeuwarden. Het NOVA Noord Filmfestival is een jaarlijkse amateurfilmwedstrijd die beurtelings in een van de drie noordelijke provincies gehouden wordt. De 51e editie vond zaterdag plaats in Oosterwolde.

Hoofdartikelmaandag, 29 maart 2010

Verkiezingen, onderwerpen...

De verkiezingen zijn in aantocht. Dagelijks merken we dat in uitspraken van politici, van alle partijen. Vorige week gaf PvdA-voorman Job Cohen een voorzetje op wat de inzet van zijn partij zal zijn: iedereen zal moeten kunnen meedoen in onze samenleving. En: let op de middengroepen.

Regiomaandag, 29 maart 2010

‘Vliegbasis in Leeuwarden kan wel dicht’

Leeuwarden - Omdat de Luchtmacht minder JSF-straaljagers nodig heeft, kan de Vliegbasis Leeuwarden wel dicht. Die conclusie trekt dagblad De Telegraaf uit een belangwekkend rapport over de toekomst van Defensie. In Fryslân staan dan 1500 banen op de tocht. ,,Een ramp als het waar is”, zegt gedeputeerde Adema.

Regiomaandag, 29 maart 2010

Prijsstijging in bouw: theater Sneek duurder

Sneek - Het Cultureel Kwartier in Sneek wordt 2,9 miljoen euro duurder. Bij de totstandkoming van de plannen ging de gemeente uit van het prijspeil van 2006. Sindsdien zijn de loon- en bouwkosten met 13 procent gestegen.

Regiomaandag, 29 maart 2010

De beige strings van voor de oorlog laten wapperen

Buitenpost - ,,Sa’n string hiene se froeger net, hear. Doe moasten de űnderbroeken oan trije kniipers hingje.”

Regiomaandag, 29 maart 2010

Twee jaar te koop, en nog niet één kijker

Berltsum - Zaterdag hield de NVM een open huizendag. Friesch Dagblad-verslaggever Erik Betten maakte een rondje door Noordwest-Fryslân.

Regiomaandag, 29 maart 2010

De echte kenners van klassieken komen uit Sneek

Leeuwarden - De klassieke oudheid is niet alleen belangrijk of moeilijk, maar ook gewoon leuk. Om dat te demonstreren, werd zaterdag in Tresoar voor de tweede keer de Ken-je-Klassiekenquiz gehouden onder gymnasiasten uit Noord-Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 29 maart 2010

Afscheid Damwâlder kerk

Damwâld - Leden van de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) De Begroeting in Damwâld hebben gisteren afscheid genomen van hun gemeente en hun kerkgebouw. Zo’n honderd mensen waren getuige van de laatste kerkdienst. Na 65 jaar sluit de gemeente haar deuren, omdat het niet meer lukt mensen te vinden voor de ambten van ouderling en diaken.

Sportmaandag, 29 maart 2010

Heerenveen krijgt in Limburg weer billenkoek

Kerkrade - Heerenveen en Limburg is dit seizoen geen gelukkige combinatie. Op de dinsdag voor carnaval waren de Friezen kansloos in Venlo (3-1). Zaterdagvond in het nog zuidelijkere Kerkrade was Roda JC veel te sterk voor Friezen, die na twee zeges het lek boven dachten te hebben.

Sportmaandag, 29 maart 2010

Timmer: ik was blij dat het geen 8-0 werd

Kerkrade - ,,Ik heb ’m niet aangeraakt. Ik speelde de bal.” Jammerend verdween Oussama Assaidi acht minuten na het eerste fluitsignaal weer de catacomben in van het stadion van Roda JC. Zijn ploeg daarmee flink duperend. De Marokkaan had deels gelijk. Hij kreeg inderdaad de bal onder controle die hij eerste te ver voor zich uit gespeeld had. De actie daaraan voorafgaand - hij kwam met gestrekt been in op Ruud Vormer - was een rode prent waard. ,,Het gaat niet alleen om de overtreding zelf, maar ook om de intentie die een speler had. Vanuit dat opzicht is de rode kaart wel terecht”, vond interim-trainer Jan Everse.

Sportmaandag, 29 maart 2010

Jannick de Jong, van pechvogel tot comeback-kid

Vries - Het is zondagmiddag, iets na vijven. De helm gaat af, een jubelkreet volgt en daarna zijn er de high fives en felicitaties voor Jannick de Jong. Het is kort na de finale van de eerste grasbaanrace van het seizoen. De coureur uit Gorredijk heeft die even daarvoor op sublieme wijze in het Drentse Vries op zijn naam geschreven. En daarmee bekroont De Jong een comeback, nadat hij het vorige seizoen afsloot als pechvogel. Maar er was meer in Vries; spektakel alom in de eerste wedstrijd.

Sportmaandag, 29 maart 2010

Liever super-Luis dan super-Ruiz

Ik heb er moeite mee. Dat ligt aan mij, dat geef ik onmiddellijk toe, maar in mijn ogen hoort voetbal een sport te zijn voor snel aangebrande machomannetjes, die bij de minste of geringste aanleiding met kordate pasjes vol misbaar op de scheidsrechter afstuiven om hun gelijk te halen. Die niet te beroerd zijn om met gebalde vuisten tegenstanders te lijf te gaan of op zijn minst te doen alsof, wanneer ze ook maar even zonder respect benaderd worden. En die de avond na de wedstrijd in de kroeg graag direct herkend worden door al het vrouwelijk schoon en ook daar verhaal gaan halen als dit niet snel genoeg blijkt. Opgewonden standjes. Type Theo Janssen. Of Dzsudzsák, heerlijk! De testosteron moet uit hun oren komen.

Sportmaandag, 29 maart 2010

‘Romeinse tijden herleven in de wielersport. Belachelijk’

In de wielerwereld is het selectiebeleid voor de grote wedstrijden in opspraak. De startbewijzen worden toegewezen op basis van een zekere willekeur en niet alleen op prestaties. Vacansoleil en Skil-Shimano niet zijn uitgenodigd voor de Ronde van Italië (organisator RCS) en de Waalse klassiekers (ASO) en moeten vrezen voor de Tour de France. Terecht?

Sportmaandag, 29 maart 2010

Harkemase Boys doet weer mee

Harkema - Bij de eerste vier eindigen en zo de topklasse halen. Het wás het doel van Harkemase Boys, het blíjft het doel van Harkemase Boys. Maar inmiddels is dat nagenoeg bereikt. En dus wordt er steeds meer naar de titel gekeken. De ploeg heeft er weer volop zicht op, dankzij een doelpuntrijke zege op PKC’83.

Sportmaandag, 29 maart 2010

Jubbega slikt in extra tijd bittere pil

Jubbega - Een kat in het nauw maakt rare sprongen, maar of de voetballers van Jubbega dit seizoen in de derde klasse A kunnen ontsnappen aan de degradatiedans is zeer de vraag. De equipe van trainer/coach Robert Herder kreeg gistermiddag op eigen veld een dreun van jewelste te verduren. Zelf verloor de ploeg diep in blessuretijd van Oerterp, terwijl op andere velden mededegradatiekandidaten Tolbert en Stiens wél de volle winst grepen.

Sportmaandag, 29 maart 2010

Historische zege René Hooghiemster

Veendam - René Hooghiemster kreeg zaterdag in de Omloop van de Veenkoloniën eindelijk loon naar werken. In het shirt van Leeuwarder wielervereniging De Friesche Leeuw fietste de Drachtster na 151 kilometer solo naar zijn eerste overwinning in een grote klassieker. Ook voor zijn club was het een historisch moment.

Sportmaandag, 29 maart 2010

Poeslieve blikken horen bij de jurysport

En dat was twee voor Sportstad Heerenveen. Na het NK zwemmen was er zaterdag met het synchroonzwemmen weer een nationale titelstrijd voor junioren in een tijdsbestek van twee maanden. De Friese deelneemsters speelden een bijrol. Maar da’s niet zo verwonderlijk.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties