Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 29 december 2007.

Hoofdartikelzaterdag, 29 december 2007

Onrust in Pakistan...

De moord op oppositieleidster Benazir Bhutto heeft Pakistan in een van de diepste crises gestort in het zestigjarig bestaan van het land. Want Bhutto was als beoogd premier een van de weinigen die het land weer stabiliteit zou kunnen geven.

Regiozaterdag, 29 december 2007

Veel politie op straat tijdens jaarwisseling

Leeuwarden - Voor het politiepersoneel belooft de jaarwisseling een drukke periode te worden. De meeste politiekorpsen hebben extra personeel ingeroosterd om de orde te handhaven. De politie Zuid-Holland-Zuid spant wat dat betreft de kroon. Dit korps zet in de drie dagen voor en tijdens oud en nieuw twee keer zoveel mensen in als vorig jaar.

Regiozaterdag, 29 december 2007

Nieuwjaarsduiken: steeds meer en gekker

Drachten - De nieuwjaarsduik wint aan populariteit in Fryslân. In meer plaatsen kunnen mensen een duik nemen, om het nieuwe jaar in te luiden. En de bestaande nieuwjaarsduiken worden allengs gekker.

Regiozaterdag, 29 december 2007

Schippers vrezen meer onveiligheid

Sneek - Beroepsmatige binnenschippers zijn niet blij met het voornemen van Rijkswaterstaat om in toenemende mate bruggen en sluizen op afstand te bedienen. Hoewel er voordelen aan zijn, is bij onbemande waterwerken vooral de veiligheid in het geding. Toch komt er een proef met op afstand bediende bruggen in Fryslân.

Regiozaterdag, 29 december 2007

Slecht zicht op zeevaart

Harlingen - De overheid heeft slecht zicht op de veiligheid op zee. Terwijl bij verkeer op land behoorlijk goed geregistreerd wordt welke ongelukken er gebeuren, hangt op de Noordzee veel af van de bereidheid van schippers om ongelukken te melden. Zolang er niet iets echts ernstigs gebeurt, laten die het er vaak bij zitten.

Regiozaterdag, 29 december 2007

De Friese taal versterken gaat niet vanzelf

Franeker - Het had weinig gescheeld of Franeker was gisteren om klokslag twaalf uur ’s middags opgeschrikt door vijftien carbidschoten, afgevuurd op het Sjûkelân. Een schot per lustrum van het Krystkongres van de Federaasje fan Fryske Studinteferienings (FFS), dat zijn 75ste editie beleefde. Het kabaal bleef uit omdat de vergunning voor het kabaal niet was aangevraagd, en burgemeester Haveman in haar hemd zou staan als in haar aanwezigheid de gemeentelijke regels met voeten werden getreden. De Friese studenten vielen daarom terug op de doedelzakspelers die ook de traditionele koets eerder op de dag hadden begeleid. ,,Dat wie lûd genôch”, aldus FFS-voorzitter Egbert Douma.

Regiozaterdag, 29 december 2007

Een winkel waar je wat kan geven

Leeuwarden - ,,Wat kun je hier eigenlijk kopen?” Een enkele keer komt er een argeloze consument binnen, die teleurgesteld weg beent als blijkt dat er buiten een goed gesprek niets te halen valt in de Giftshop. De meeste bezoekers zijn wél geïnteresseerd in het project van conceptueel kunstenaar Petra Berbée, die onder haar artiestennaam CP Berbée door het leven gaat.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 december 2007

Kerkelijk archiveren zoals de Flinstones

Leeuwarden - Veel communicatie in de kerk verloopt tegenwoordig digitaal via bijvoorbeeld e-mail en websites. De meeste mailtjes kunnen weg, maar er zijn er ook bij die belangrijk zijn en gearchiveerd moeten worden. Dit plaatst de gewetensvolle scriba en archivaris voor een probleem, aldus het Archief- en Documentatiecentrum van de Gereformeerde Kerken (ADC). In de nieuwsbrief van deze maand wordt het probleem behandeld door het vrijgemaakte archiefcentrum. ‘Hoe zorg je ervoor dat digitale documenten over twintig jaar nog steeds te lezen zijn?’

Geloof & Kerkzaterdag, 29 december 2007

Friese pater op de fiets in Bangalore

Franeker - Op 23 maart 2006 overleed in Bangalore de franciscaan Jaap - Oswald - Dijkstra. Hij was de laatste Nederlandse franciscaan in India. Cultureel-antropoloog en India-kenner Bauke van der Pol (55) uit Bolsward schreef een boek over pater Oswald Dijkstra’s levensloop. Het wordt vrijdag gepresenteerd in Franeker.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 december 2007

Modern geloof is doordacht en doorleefd

De predikantenbeweging Op Goed Gerucht publiceerde eerder dit jaar het Protestants Pamflet. Het was een positiebepaling ten aanzien van ontwikkelingen binnen de Protestantse Kerk in Nederland, maar leverde veel reacties op. Op Goed Gerucht gaat in een serie in het Friesch Dagblad in op de stellingen. Vandaag ds. Jan Offringa over de derde stelling.

Sportzaterdag, 29 december 2007

Goed gevoel, veel vertrouwen en geen zorgen

Groningen – Een nieuw schaatsseizoen levert altijd nieuwe talenten op. Niet zelden zijn dat schaats(st)ers uit Jong Oranje. Dit jaar is het niet veel anders. Een van hen is Marrit Leenstra. Het gaat snel met de achttienjarige rijdster uit Wijckel: bij de NK afstanden in november plaatste de Friezin zich voor Worldcupwedstrijden, de media hebben haar gevonden en ze is aan de andere kant van de wereld geweest. Dit weekeinde wacht het NK allround in Groningen. Ze heeft er zin in: ,,Ik voel me prima, het gaat lekker.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties