Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 29 november 2017.

Achtergrondwoensdag, 29 november 2017

Wat voegt de bitcoin nou toe?

De koers van de digitale munt bitcoin is voor het eerst boven de 10.000 dollar gekomen. De cryptomunt bereikte die recordstand gisteren volgens de website coinmarketcap, die rekent met een gemiddelde koers van honderden bitcoinbeurzen.

Cultuurwoensdag, 29 november 2017

Princessehof viert eeuwfeest in gloednieuw jasje

Na een grondige verbouwing heropent Keramiekmuseum Princessehof dit weekend de deuren. Het Leeuwarder museum dat dit jaar honderd jaar bestaat, kreeg onder meer een nieuwe entree en andere opstelling voor de vaste collectie.

Economiewoensdag, 29 november 2017

Geen winkelactie Drachten dag voor Kerst

Drachten - Ondernemers in het centrum van Drachten lijken af te zien van winkelopenstelling op de zondagen 24 en 31 december. De gemeente Smallingerland maakte gisteren bekend te zullen handhaven op het raadsbesluit dat geen koopzondagen zijn toegestaan. Initiatiefneemster achter de winkelactie, Ruth Hut, bindt in na een toelichting van burgemeester Tom van Mourik. Al zint Hut op een alternatief.

Hoofdartikelwoensdag, 29 november 2017

De actualiteit van honderd jaar geleden

Hoe actueel kan een grondwetswijziging zijn die vandaag precies honderd jaar geleden met een hamerslag in de Eerste Kamer werd aangenomen? Er vond een uitruil plaats tussen confessionele, liberale en sociaaldemocratische partijen: de ene kant kreeg door de staat betaald christelijk onderwijs (artikel 23 van de grondwet), de andere kant mocht voortaan rekenen op kiesrecht voor iedereen boven de (toen nog) 23 jaar. Weliswaar eerst alleen nog mannen, maar dat veranderde twee jaar later. Op veel plaatsen in Europa waarde het revolutiespook en uit angst voor oncontroleerbare gebeurtenissen in het doorgaans zo rustige Nederland kregen ook vrouwen in 1919 actief stemrecht.

Regiowoensdag, 29 november 2017

Samenwerking levert gemeenten geen geld op

Leeuwarden - Samenwerking tussen gemeenten verlaagt de uitgaven van deze gemeenten niet. Ze worden er financieel niet beter van. Dit concluderen Maarten Allers en Tom de Greef van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen. Allers en De Greef publiceerden hun bevindingen gisteren in het economenvakblad ESB.

Regiowoensdag, 29 november 2017

Staatssecretaris schrapt geluidsschermen

Leeuwarden - Er komen geen geluidsschermen langs het spoor bij Tytsjerk en Feanwâlden. Dit blijkt uit het tracébesluit van staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur voor de spoorverdubbeling tussen Leeuwarden en Groningen.

Regiowoensdag, 29 november 2017

Klaas Agricola gelooft in kleinschaligheid

Dalfsen - Met Klaas Agricola krijgt Dantumadiel meer een burgervader dan een burgemeester. ,,Het tussen de mensen staan spreekt me het meeste aan van mijn nieuwe baan.” Vrijdag begint hij in de gemeente.

Sportwoensdag, 29 november 2017

Droom van Dijkhuizen wordt nachtmerrie

Een langgekoesterde wens van Marinus Dijkhuizen ging begin mei in vervulling. Eindelijk werd hij trainer bij SC Cambuur, de club waar hij in zijn tijd als speler tussen 1996 en 1999 zo aan verknocht raakte. De club waar hij later terugkeerde en in 2007 zijn actieve voetbalcarrière afsloot. Maar het uitstekende perspectief dat Cambuur had toen Dijkhuizen tekende, veranderde na de mislukte play-offs in een loodzware opgave. De comfortabele trainersstoel werd een gloeiend hete plaat en de droom veranderde daarmee in een nachtmerrie.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties