Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 29 november 2005.

Achtergronddinsdag, 29 november 2005

Rijk pakt armoede niet goed aan

De armoedemonitor die vandaag verschijnt is niet verrassend. Het rapport toont aan wat iedereen hoort en ziet: de armoede neemt toe. De overheid laat steken vallen, vindt Evelyn Schwarz van de Arme Kant van Nederland. Niet alleen omdat het de vaste lasten de pan uit laat rijzen, maar ook omdat er te weinig wordt gedaan om minima bij de hand te nemen.

Achtergronddinsdag, 29 november 2005

De tragedie van onderwijshervormingen

Dit jaar bestaat de vereniging Vrienden van het Gymnasium 25 jaar. Het lustrum werd in Utrecht gevierd met het symposium Cultuurdebat begint bij het onderwijs. Daarnaast verscheen de bundel Steeds minder leren , waarin een kleine veertig deskundigen hun visie geven op het hedendaagse Nederlandse onderwijs. Het geeft geen vrolijk beeld van de toestand van het Nederlandse onderwijs, stelt Pier Bergsma. Hoog tijd dat er veel verandert.

Bijschriftdinsdag, 29 november 2005

Een zaaier ging uit om te zaaien

De weg van het zaad is een weg van ondergang, van afbraak en duisternis.

Dossierdinsdag, 29 november 2005

Echte supporters zijn er juist in barre tijden


Economiedinsdag, 29 november 2005

Vakbonden vragen faillissement van Enna Aerosols aan

Dokkum – De vakbonden FNV en CNV hebben gisteren, zoals aangekondigd, een advocaat in de arm genomen om het faillissement van spuitbussenfabrikant Enna Aerosols in Dokkum aan te vragen. Dat maakte CNV-bestuurder J. Kampherbeek vandaag bekend.

Economiedinsdag, 29 november 2005

Friesland Bank neemt belang in Doedijns

Leeuwarden – Friesland Bank Investments, het investeringsbedrijf van Friesland Bank, heeft samen met het management het productiebedrijf Doedijns uit Waddinxveen overgenomen. Doedijns maakt producten in de hydraulica, de pneumatiek en meetinstrumenten, voor onder meer de gas- en olie-industrie en de zeevaart.

Hoofdartikeldinsdag, 29 november 2005

Mens, organisatie…

In de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) heeft gisteren een opmerkelijke gebeurtenis plaatsgevonden. Het nieuwe lectoraat mens en organisatie werd geïnstitutionaliseerd en lector dr Adriaan Bekman hield zijn eerste college. Een van de opmerkelijke aspecten van de introductie door Bekman is zijn onomwonden religieus-inhoudelijke visie op het functioneren van organisaties voor mensen. Nu eens geen geklets over organisatiemodellen met sturingsmechanismen inclusief de controle daarop, geen ingewikkelde verhalen over feedback en procesindicatoren en geen praatjes over output en rendement, maar een verhaal over mensen die zin zoeken en verlenen aan het werken in organisaties.

Regiodinsdag, 29 november 2005

Nieuw beleid levert Fryslân één docent op

Leeuwarden – Het nieuwe rijksbeleid voor kinderen met een leerachterstand levert de Friese basisscholen per saldo 50.000 euro op: dat is net één juf of meester extra. Dat heeft de provincie uitgerekend, nadat minister Van der Hoeven vorige week gedeputeerde Mulder uitdaagde om met harde cijfers te komen over gevolgen van haar beleid voor Fryslân.

Regiodinsdag, 29 november 2005

Pand 6 bij vorst open voor Sneker zwervers

Sneek – De daklozen van Sneek mogen bij strenge vorst deze winter overnachten in Pand 6 aan de Kleine Palen. Dat heeft wethouder Ekhart van de gemeente Sneek gisteren laten weten. In Pand 6 is ook het straathoekwerk van de Dr. Kuno van Dijkstichting gevestigd. ,,We plaatsen deze week de bedden”, aldus Ekhart. ,,Mocht het in de nachten daarvoor nog hard gaan vriezen, dan handelen we nog even volgens de oude methode.”

Regiodinsdag, 29 november 2005

Goede herinneringen aan rustig plekje

Oranjewoud – Het lijkt een filmdecor. Tussen de bomen door is vanaf de Koningin Julianaweg in Oranjewoud een gevel van rode baksteen te zien. De verf bladdert af van de blauw-witte luiken naast de ramen. Een dak ontbreekt, net als de rest van wat ooit een grote stelpboerderij was. Onder de bladeren en het hoge gras zijn de contouren van een oprijlaan te zien. Wie de moeite neemt om naar de gevel te lopen, kan zien hoe vervallen de muur inmiddels is. Houten stutten in elk venster en brede planken langs de achterkant voorkomen dat de gevel van vermoeienis instort. Een paar witte tegels klampen zich nog vast aan de binnenkant.

Regiodinsdag, 29 november 2005

Als de klok luidt, schudt alles in de kerk

Waaksens - In Waaksens (Littenseradiel) is het luiden van de klokken niet zonder gevaar. Wanneer in de toren de klokken worden geluid dan schudden in de kerk de luchtkokers. ,,Alles skoddet yn ’e tsjerke. Dus it lieden fan de klokken kin net mear’’, aldus ds. L.H. Westra van de SoW-kerk Lollum-Waaksens en lid van de stichting die bezig is met het opstellen van een restauratieplan voor de toren.

Regiodinsdag, 29 november 2005

Remkes wil kleinere gemeenteraden

Hommerts - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken vindt dat gemeenteraden kleiner moeten worden. Hij vindt dat een logisch gevolg van de invoering van het dualisme in de gemeentepolitiek. Wethouders maken geen deel meer uit van de gemeenteraad, maar die gemeenteraden zijn sindsdien niet in omvang op aangepast.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 november 2005

R.-K. Kerk start bezuinigingsronde

Utrecht - De Rooms-Katholieke Kerk bezuinigt wegens geldgebrek fors op organisaties die werkzaam zijn op politiek-maatschappelijk terrein. Subsidies worden sterk verminderd. Onder meer de Nederlandse afdeling van Justitia et Pax wordt getroffen. De huidige bijdrage van de R.-K. Kerk bedraagt 60.000 euro per jaar. Die wordt gehalveerd.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 november 2005

Rome wijst homopriester de deur

Vaticaanstad - Homoseksualiteit hoort niet in de kerk thuis, zo is het standpunt van de R.-K. Kerk. Het kón eigenlijk al niet, maar het Vaticaan scherpt de richtlijnen daaromtrent nog eens gedetailleerd aan in een Instructie die dinsdag officieel bekend zal worden gemaakt maar al meer dan een week officieus wereldwijd bekend is.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 november 2005

Zonder Heilige Barbara niet boren

Rotterdam - Maandag ging officieel het boren van de tunnel van de RandstadRail in Rotterdam van start. Een uniek project waar vorige week zowel een kerkelijke als een zegen van de minister aan werd gegeven.

Sportdinsdag, 29 november 2005

Cambuur weet geen kansen meer te creëren

Velsen – Het niet kunnen afmaken van kansen is al jaren een probleem voor Cambuur. In het verloren duel in Velsen tegen Stormvogels Telstar werd maandagavond duidelijk dat de ploeg beetje bij beetje een nog groter probleem kent: bij vlagen weten de Leeuwarders niet meer hoe je überhaupt een kans creëert. ,,En dat was schrijnend om te zien”, vond trainer Roy Wesseling.

Sportdinsdag, 29 november 2005

Hotze Schuil op ’t Sjûkelân herdacht

Franeker – Op ‘t Sjûkelân in Franeker wordt woensdagmiddag om twee uur voorafgaand aan de crematie een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de vrijdag overleden oud-topkaatser Hotze Schuil uit Harlingen. Op ’t Sjûkelân zal PC-voorzitter Jan van der Meij een korte toespraak houden.

Sportdinsdag, 29 november 2005

Gerrit Kramer wint in eigen achtertuin

Bolsward - Op Gerrit Kramer stond maandagavond geen maat tijdens de Sinterklaasloop. De Bolswarder soleerde naar een afgetekende zege en liep tijdens de bijna acht kilometer 1,20 minuut weg van plaatsgenoot Jan Albert Veenema. Wiebe Pieter Mulder maakte er een compleet Bolswarder eretrio van.

Sportdinsdag, 29 november 2005

Asatrian verliest op NK boksen finale in weltergewicht

Rotterdam – De Armeense bokser Ghoren Asatrian is er gisteren in Rotterdam niet in geslaagd de Nederlandse titel in het weltergewicht te pakken. In de finale verloor de bokser van boksvereniging Olympia in Leeuwarden duidelijk op punten van titelverdediger Orhan Oztürk: 5-0.

Sportdinsdag, 29 november 2005

Pieter Weening wielrenner van het jaar

Den Bosch - Pieter Weening uit Harkema is gisteravond in Den Bosch verkozen tot wielrenner van het jaar. De 24-jarige Fries van Rabobank ontving de bijbehorende Gerrit Schulte Trofee/Gouden Spaak uit handen van Hein Verbruggen, ere-voorzitter van de internationale wielrenunie UCI.

Weerdinsdag, 29 november 2005

Af en toe regen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties