Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 28 september 2009.

Cultuurmaandag, 28 september 2009

Wat op Freeze speelt, dat speelt

Juist in het weekeinde dat De Kast zijn reünie aankondigde, vertelde presentator Jacco de Boer voor het optreden van Monstertux op Freeze dat het dit jaar een bijzonder festival zou zijn: de eerste 100 procent Sybvrije editie. Monstertux vulde de Friesland Bankzaal daarna met tot een orkaan uitwaaierende, weidse gitaarrock. De band voerde live praktisch een videoclip op, met staande lampen, filmprojecties en een kleine trommelaarster op het podium. Toch zouden het de meer pretentieloze entertainmentacts zijn die de bijna vijftienhonderd bezoekers in De Harmonie in Leeuwarden zaterdag het meeste imponeerden.

Cultuurmaandag, 28 september 2009

Dennis van der Wijk speelt met een aangename drive

Dennis van der Wijk, afkomstig uit Ureterp, behaalde in juni van dit jaar zijn Master of Music diploma aan het conservatorium van Amsterdam. Hij deed dat met een concert op het monumentale Müllerorgel van de Bavo in Haarlem. Met het examenprogramma dat hij daar speelde, deed hij vrijdagavond ‘herexamen’ in de kerk Nieuw Perspectief in Hurdegaryp, op het Mense Ruiter Orgel; een orgel van veel kleinere omvang en veel minder registers. Op knappe wijze wist Van der Wijk ditzelfde programma ook op dit orgel te realiseren.

Cultuurmaandag, 28 september 2009

32e Tsjoch in nieuwe jas: kleinschaliger en akoestisch

Het muziekfestival Tsjoch heeft zich vernieuwd. Voor deze 32e editie van het festival, zaterdag in De Lawei in Drachten, was gekozen voor akoestische muziek. Alleen in de muziekschool konden de popgroepen nog lekker versterkt uit hun dak gaan. Ook de opzet van de podia was kleinschaliger. Zo was in de grote zaal het podium als zaaltje ingericht. De groepen en groepjes die daar optraden werden dit jaar niet door veel mensen gevonden. Maar wat niet is kan nog komen. In de grote foyer waren naast de bekende kraam waar je cd’s van de optredende artiesten kon kopen, nog enkele kraampjes ingericht. Tot slot was er voor het eerst een publieksprijs voor debuterende groepen en zangers. Die ging naar Jan de Vries van The Feetwarmers; hij trad voor het eerst solo op bij Tsjoch.

Economiemaandag, 28 september 2009

Aardappeloogst staat stil door langdurige droogte

Leeuwarden - Telers van consumptieaardappelen hebben de oogst van dit gewas stilgelegd. Door de droogte zitten er te veel harde kluiten in de grond die kunnen zorgen voor beschadigingen van het gewas. De pootaardappelen, het overgrote deel van de aardappelen die in Fryslân worden geteeld, zijn intussen uit de grond.

Economiemaandag, 28 september 2009

Bolswarder bierbrouwer is Held van de Smaak

Zaandam - Bierbrouwer Aart van der Linde uit Bolsward mag zich sinds gisteren Held van de Smaak 2009 noemen. Een vakjury uit de culinaire wereld verkoos Van der Linde op het Smaakexplosies festival in Zaandam. Het festival vormde de afsluiting van de Week van de Smaak.

Hoofdartikelmaandag, 28 september 2009

Verhagen, Van Middelkoop...

Een deel van Nederland schrok even op: we zouden toch weg uit Afghanistan? Minister Verhagen deed plotseling de suggestie dat er best een kans is dat we blijven. Minister Van Middelkoop volgde en nu zegt minister-president Balkenende dat de uitspraken van zijn collega‘s in lijn zijn met het beleid. Schrokken al die Nederlanders voor niets?

Regiomaandag, 28 september 2009

Meer ‘rommelje’ in de natuur tegen de eentonigheid

Earnewâld - Het gaat steeds slechter met de biodiversiteit in Nederland. Zelfs in natuurgebieden. Dat komt onder meer omdat natuurorganisaties afhankelijk zijn van wat er in de naastgelegen agrarische gebieden gebeurt. ,,As natoerorganisaasjes ręde wy it allinnich net.”

Regiomaandag, 28 september 2009

Jarige scouting moet nodig nieuw pand

Leeuwarden - Het groepsgebouw van scoutinggroep Schout Bij Nacht Doorman aan de Dammelaan in Leeuwarden werd vijftig jaar geleden geopend. Een jubileum, maar eigenlijk geen reden tot vreugde: het is veel te klein en het lekt. Toch vierden de scouts zaterdag feest, en de hele buurt mocht komen kijken. ,,Misschien dat mensen dan zien hoe leuk het hier is. Want als je op het gebouw afgaat, zou je wel eens kunnen afhaken”, aldus penningmeester Taco van Veen.

Regiomaandag, 28 september 2009

Wie gaat er nog bij een zieke buur langs?

Buitenpost - ,,Wolle jo my noch sa’n broadsje helje”, vraagt Aukje Helder uit Buitenpost aan Anneke Jongejans uit Boelenslaan. ,,Ik kin wat min út de bank komme, sjoch.”

Regiomaandag, 28 september 2009

Tresoar-directeur pleit voor open houding Friese cultuur

Warns - Stel u voor, niet de Friezen maar de Hollanders winnen de Slag bij Warns in 1345. Dat perspectief schetste Tresoar-directeur Bert Looper bij de herdenking van de slag, afgelopen zaterdag. ,,De Hollânske greve sprekt de oerbleaune Friezen ta: bęste minsken, ik wit dat jim leaver dea as slaef binne, mar sa mâl moat it eins net. Ik lit jim mei ręst, mar dan moatte jim in ienriedige kar meitsje. Jim moatte ien ding opjaan: jim taal of jim lânskip.”

Geloof & Kerkmaandag, 28 september 2009

Deugden onmisbaar in economie

De wereld bevindt zich in de ergste economische crisis sinds de jaren dertig. Biedt het geloof eigen manieren en inzichten om daarmee om te gaan? Prof. dr. Johan Graafland, hoogleraar in Tilburg, beschouwt de crisis in het Friesch Dagblad. Vandaag deel 4: Kredietcrisis en de roep om ethiek.

Geloof & Kerkmaandag, 28 september 2009

Betalen voor een plek tegenover de preekstoel

Oude kerkgebouwen zijn zichtbare toegangen tot het verleden van hun gemeenten en tot hun historische plaats in de samenleving. Drie verhalen uit het nieuwste jaarboek van de Doopsgezinde Historische Kring over doopsgezinde kerkgebouwen illustreren een dagelijks leven tussen isolement en emancipatie.

Sportmaandag, 28 september 2009

Fries volkslied klinkt voor Kramer en Van der Lelie

Joure - Het Friese volkslied klonk zaterdag voor Mariska Kramer-Postma en Rudi van der Lelie. Zij waren de rapsten tijdens de 10 kilometer lange Jouster Merkeloop waar de titelstrijd aan was verbonden.

Sportmaandag, 28 september 2009

Grenzeloze ambitie in het Friese waterpolo

Lange tijd was het droevig gesteld met de verrichtingen van de Friese waterpolosters. Ruim twintig jaar geleden speelde er voor het laatst een zevental van eigen bodem op hoog niveau. Met de promotie van de dames van SGHA naar de landelijke eerste klasse heeft het Noorden weer een paradepaardje.

Sportmaandag, 28 september 2009

Heerenveen bezweert sportieve crisis op Het Kasteel

Rotterdam - Op Het Kasteel, waar een bataljon weinig heldhaftige Spartaanse ridders het fort bewaakten, bezwoer Heerenveen gistermiddag (voorlopig) de sportieve crisis. Paulo Henrique en Viktor Elm prikten door de vijandelijke linies heen en bezorgden de Friezen de tweede seizoenszege.

Sportmaandag, 28 september 2009

Immer omstreden, maar vastberaden om te blijven

Rotterdam - Er was eens een doelman die zich niet liet verjagen. Er kon geen trainer voorbij komen of hij werd weer in zijn ‘hok’ gestuurd. Maar hoe harder de roep om te vertrekken, hoe vaster zijn overtuiging om te blijven. Tot de dag kwam dat hij op de schouders van zijn medespelers van het veld werd gedragen omdat hij zelf besloten had om te verkassen. Zijn naam: Ronald Waterreus. De club: PSV.

Sportmaandag, 28 september 2009

Flyers is dit jaar een ijshockeybolwerk zónder zorgen

Heerenveen - De herfst is officieel begonnen, buiten is het nog lichtelijk zomers en binnen in Thialf? Daar is het gevoelsmatig al lang winter. Bijvoorbeeld voor de ijshockeyers van Hajé Flyers. Die begonnen dit weekeinde met hun seizoen. En Flyers is er klaar voor. Naast én op het ijs. Zelfs al werd er twee keer verloren in het eerste speelweekeinde.

Sportmaandag, 28 september 2009

De entree van zomaar een speler

Eind jaren tachtig kwam het tweede elftal van Ajax heel ver in het toernooi om de KNVB-beker. Ik herinner me dat ik een team met een piepjonge Frank en Ronald de Boer, Bryan Roy en Richard Witschge in De Meer achtereenvolgens van Sparta en FC Groningen zag winnen.

Sportmaandag, 28 september 2009

‘Je moet een tik hebben om 30 tot 35 uur te dammen’

Ton Sijbrands heroverde vorige week het wereldrecord blindsimultaandammen. De 59-jarige grootmeester had 42 uur nodig om achttien van zijn 28 partijen te winnen. Bijna twee dagen achter elkaar dammen, is dat eigenlijk wel gezond?

Sportmaandag, 28 september 2009

‘Geheim van Feenstra Flyers was toen het totale pakket’

Bij de start van het ijshockeyseizoen komen bij menig liefhebber van deze sport de herinneringen aan de periode 1977 tot 1983 weer boven. Het tijdperk dat Feenstra Flyers bekerwinnaar werd én landskampioen Tilburg versloeg. De Friezen prolongeerden de titel zes keer. Met zeven kampioenstitels op rij is Feenstra Flyers tot nu toe nog altijd recordhouder in de Nederlandse ijshockeygeschiedenis. In die zeven jaar lukte het alleen Bisschop Amsterdam in het seizoen 1979-1980 een keer de beker te winnen.

Sportmaandag, 28 september 2009

Harkema wint ‘slag om de Wâlden’

Harkema - Noem twee dorpen in de Wâlden waar een ‘één voor allen, allen voor één’-mentaliteit heerst en je komt uit bij Harkema en Zwaagwesteinde. Noem twee roemruchte zondagclubs uit de Wâlden en je komt uit wederom uit bij Harkema en Zwaagwesteinde.

Sportmaandag, 28 september 2009

Invicta wil, moet en kán meer met korfbal in Kollum

Kollum - Een gloednieuw kunstgrasveld, een accommodatie waar menig korfballer jaloers op kan zijn en een trainer-coach die overloopt van ambities en beleving. Invicta speelt dit seizoen op het veld in de derde klasse, maar de korfballers willen, moeten en kunnen in Kollum meer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties