Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 28 september 2006.

Dossierdonderdag, 28 september 2006

Een standaardwerk voor de sportsponsoring


Economiedonderdag, 28 september 2006

Workumer Kokedei met veel inzendingen

Workum - Nog even de staarten wassen en een borstel over de rug, net voor de koeien moeten worden gekeurd. Gisterochtend was het een drukte van belang op de Markt in Workum om alle koeien op en top voor de jaarlijkse veekeuring te laten verschijnen. Voor dag en dauw waren de eerste deelnemers al naar de Markt gekomen om voor negen uur ‘s ochtends klaar te zijn wanneer de eerste rondes zouden beginnen. ,,Wij moeten er wel om vijf uur zijn, willen we een beetje op tijd zijn”, vertelt de voorzitter van de veekeuringscommissie Henk Dijkstra. ,,Want de eerste mensen komen dan al snel daarna met hun dieren.”

Economiedonderdag, 28 september 2006

‘Friezen zijn traditioneel echte koeketers’

Molkwerum - Het had weinig gescheeld of de traditionele Molkwarder Koeke was eind vorige eeuw verdwenen. In 1995 werden er wekelijks nog 1200 koeken gebakken bij de Molkweerder bakkerij. ,,Voor een bakkerij die alleen maar koek in het assortiment heeft, is dat helemaal niks”, vertelt de huidige eigenaar Henk Baukema (61). Het bedrijf viert dit jaar het negentigjarige jubileum.

Economiedonderdag, 28 september 2006

‘Tevreden over start suikercampagne’

Hoogkerk - De suikerbietencampagne is goed van start gegaan. Het droge en warme weer van de laatste weken zorgt voor een goede kwaliteit bieten. Dat meldt adjunct-directeur K. Moens van de CSM-suikerfabriek Vierverlaten in Hoogkerk.

Economiedonderdag, 28 september 2006

Eigen broodlijn voor tachtig Friese bakkers

Heerenveen - Tachtig ambachtelijke bakkers uit Fryslân presenteerden gisteravond in Sportstad Heerenveen een eigen broodlijn. De Greidebôle, Skűtsjebôle, Boerenbôle en Sipelbôle worden de nieuwe karakteristieke Friese broodsoorten. ,,Streekproducten zijn mateloos populair. Brood moet meeliften op dit succes”, zegt woordvoerder Johan Bloemhof; hij denkt dat de nieuwe broodlijn de consument zal aanspreken. ,,Het zijn broden gemaakt van Friese ingrediënten gemaakt door Friese ambachtelijke bakkers. Dat moet in de streek toch aanspreken.” De broodlijn wordt met het promotiepakket ‘Frysk Wolwęzen’ in de winkels gepresenteerd.

Economiedonderdag, 28 september 2006

Stad blijft duurder voor Fries bedrijf

Leeuwarden - De gemeentelijke lasten voor bedrijven in de grote plaatsen van Fryslân blijven hoog. Leeuwarden spant de kroon, gevolgd door Sneek en Smallingerland. Ameland voerde een fikse verhoging door, maar blijft de goedkoopste. Dat blijkt uit het rapport ‘Lokale lasten 2006 in beeld’, van de Kamer van Koophandel Friesland (KvK).

Hoofdartikeldonderdag, 28 september 2006

De zieke overheid…

Wetterskip Fryslân heeft voorlopig een nieuwe topman. Hij is tevens directeur van een organisatieadviesbureau in Amstelveen, dat hem tijdelijk aan het Friese waterschap verhuurt. Vier dagen in de week, want het bureau in Amstelveen moet natuurlijk ook blijven draaien. De diensten van deze interim-manager kosten de Friese burgers (‘ingelanden’, in waterschapstermen) 425.000 euro voor een periode van vijftien maanden. In ouderwetse guldens: bijna een miljoen.

Regiodonderdag, 28 september 2006

Tijd voor lunchpauze

Leeuwarden - De buschauffeurs van Arriva krijgen in het nieuwe rooster dat op 10 december ingaat, een gegarandeerde tijd voor de lunch. Dit is de ondernemingsraad overeengekomen met de directie. De onderhandelingen kwamen op gang tijdens een wilde staking die gisteren om zes uur ‘s ochtends begon en tot half een ‘s middags duurde.

Regiodonderdag, 28 september 2006

Nieuw theater in Sneek

Sneek - De Westersingel en de Kerkgracht vormen over een paar jaar het hart van een ‘Cultureel Kwartier’ in het centrum van Sneek. De gemeente wil een groot nieuw theater bouwen en het Centrum voor de Kunsten (CvdK) onder meer onderbrengen in de Noorderkerk. Met de plannen is 25 miljoen euro gemoeid.

Regiodonderdag, 28 september 2006

Vogels doen alsof het nog volop voorjaar is

Lippenhuizen - De vogels genieten volop van de warme septembermaand. Ze maken nog geen enkele aanstalten te vertrekken, terwijl normaalgesproken de vogeltrek rond deze tijd van het jaar al op gang is. Ook is overal nog vogelgezang te horen, een bijzonderheid zo ‘laat’ in het jaar.

Regiodonderdag, 28 september 2006

Leren over de schepping tijdens muziekles

Leeuwarden - Het scheppingsverhaal en klassieke muziek: je zou onderwerpen kunnen bedenken die dichterbij de belevingswereld van elf- en twaalfjarigen liggen. Toch kozen de onderzoekscentra van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN) en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) voor een combinatie van de twee bij het ontwikkelen van een nieuwe methode voor godsdienstonderwijs in de bovenbouw van de basisschool. Aan de hand van het oratorium Die Schöpfung van Joseph Haydn leren de kinderen over de aarde die woest en ledig was, het licht dat God maakte en de vissen in de zee. Gistermiddag werd de methode in Leeuwarden gepresenteerd.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 september 2006

Liederen vol innerlijke bewogenheid

Leeuwarden - Van ‘de lekenprediker van God’ (Buskens) tot ‘de zingende geit van de NCRV’ - de meningen over Johannes de Heer liepen altijd ver uiteen. Wekelijks klinken zijn liederen nog in kerkdiensten. In het Friesch Dagblad een tweeluik over persoon en liederen van Johannes de Heer. Vandaag deel 2: zijn liederen.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 september 2006

Preek is verstand én gevoel

Drachten - Prof. dr. Karel Deurloo gooide onlangs in deze krant de knuppel in het hoenderhok. Er schort tegenwoordig heel wat aan de prediking in de kerken. Ds. Ernst van Gulik, voorganger van de protestantse wijkgemeente de Oase in Drachten reageert op de kritiek.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 september 2006

Geen vrede zonder verzoening

Sneek - Israël is een thema dat bij mensen enorm leeft, zo bleek gisteravond in Sneek. Het is méér dan alleen een gespreksonderwerp; mensen zijn er bewogen mee. Drie sprekers met allemaal een verschillende visie zorgden voor een pittige discussie in een afgeladen zaal in het Bogerman-college.

Sportdonderdag, 28 september 2006

Friese futsalteams dupe van fout KNVB

Leeuwarde n - De wedstrijd tussen De Herauten en Avanti ging in de eerste divisie van het futsal afgelopen week niet door. Omdat de sporthal in Burgum gerenoveerd wordt, moest De Herauten uitwijken. De bedoeling was om in Houtigehage te spelen, want daar was nog ruimte beschikbaar. De KNVB had echter verzuimd een aanvraag de deur uit te doen en daarom kon er niet gevoetbald worden.

Sportdonderdag, 28 september 2006

Friese futsalteams dupe van fout KNVB

Leeuwarde n - De wedstrijd tussen De Herauten en Avanti ging in de eerste divisie van het futsal afgelopen week niet door. Omdat de sporthal in Burgum gerenoveerd wordt, moest De Herauten uitwijken. De bedoeling was om in Houtigehage te spelen, want daar was nog ruimte beschikbaar. De KNVB had echter verzuimd een aanvraag de deur uit te doen en daarom kon er niet gevoetbald worden.

Sportdonderdag, 28 september 2006

Pieter-Jan Postma valt terug op EK Finn

Palamos - Zeiler Pieter-Jan Postma uit Terkaple is op de tweede dag van het Europees kampioenschap Finn teruggevallen naar de twintigste positie. Na zijn zeventiende en vijfde plaats in de eerste twee races kende de Fries, die eerder dit jaar tjdens het wereldkampioenschap in Split (Kroatië) als twaalfde eindigde, gisteren een beduidend mindere dag. De Engelsman Wright gaat naar vier races aan de leiding.

Sportdonderdag, 28 september 2006

Heerenveenspelers in Oranje onder 19 jaar

Heerenveen - Robin Huisman de Jong en Geert Arend Roorda zijn door KNVB-coach Wim van Zwam uitgenodigd voor het EK-kwalificatietoernooi dat het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar van 6 tot en met 11 oktober speelt in Strumica (Macedonië). Oranje onder negentien jaar neemt het in Macedonië op tegen het gastland, Belarus en Ierland. Op de standbylijst staat onder meer Rawley Rozendaal, eveneens speler van Sportclub Heerenveen.

Sportdonderdag, 28 september 2006

Trio uit Macedonië leidt Heerenveen

Heerenveen - De wedstrijd Heerenveen - Vitória Setúbal in de UEFA Cup staat morgenavond onder leiding van de uit Macedonië afkomstige arbiter Emil Bozinovski. Hij wordt bijgestaan door de assistent-scheidsrechters Marjan Kirovski en Petere Kodovski.

Sportdonderdag, 28 september 2006

Turnster Linders terug naar Poutsma

Gent - Loes Linders heeft de Nijmeegse turnvereniging De Hazenkamp na twee jaar de rug toegekeerd en bereidt zich nu in Gent voor op de wereldkampioenschappen in Aarhus (13-21 oktober). De 18-jarige turnster, die zich op vier toestellen heeft geplaatst voor de WK, is teruggekeerd naar haar oude coach René Poutsma. Linders trainde indertijd in Heerenveen al bij hem en Rietje Bijlholt. Poutsma heeft tegenwoordig in Gent de Belgische selectie onder zijn hoede.

Weerdonderdag, 28 september 2006

Warm

Het blijft warm, met vandaag en morgen temperaturen die komen te liggen rond 21 graden. We hebben morgen tot de avond meest droog weer, met geregeld de zon erbij. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit het zuiden tot zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties