Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 28 juni 2010.

Cultuurmaandag, 28 juni 2010

Stunten op Simmerdeis tijdens ‘Evel Knievel Dei’

Het houdt ’t midden tussen een motorcrossevenement en een dorpsfeest. Met theater heeft de Evel Knievel Dei van Henry J. Alles en PeerGroup in Houtigehage weinig te maken. Toch hoort deze dag bij het culturele festival Simmerdeis van de gemeente Smallingerland. En als het ergens in slaagt, dan is het wel om niet-theaterpubliek bij het vierdaagse cultuurfestijn te betrekken.

Hoofdartikelmaandag, 28 juni 2010

De crises, de bezweringsformules...

De crises die ons land en veel andere landen beleefden, heeft allerlei reacties opgeroepen. Gemeenschappelijk daarin is de roep om beleid van overheden. Die spelen een centrale rol, niet alleen bij het oplossen van de crises, maar ook bij het voorkomen van herhaling. Op nationaal en internationaal niveau wordt op allerlei manieren geprobeerd greep te krijgen op de financiële markten. Aanvankelijk waren er de reddingsacties: de Nederlandse overheid werd ineens (mede)eigenaar van banken. Nadien kwamen initiatieven om de financiële markten binnen bepaalde grenzen te houden, met name de zogeheten hedgefondsen.

Regiomaandag, 28 juni 2010

Fryslân zomert: lekker bakken, kapotte brug en dieren te water

Leeuwarden - Zonaanbidders, dieren die in het water springen, een brug die ‘smelt’ en kleine bermbrandjes. Het was warm dit weekeinde en met de warmte kwamen er ook wat ongemakken in Fryslân.

Regiomaandag, 28 juni 2010

Boarnsterhim pas per 2014 opgeheven

Grou - De gemeente Boarnsterhim wordt niet per 1 januari 2013, maar op zijn vroegst per 1 januari 2014 opgeheven. De verdeling van het grondgebied over de buurgemeenten is een ingewikkelde kwestie, die meer tijd vraagt dan vooraf was ingeschat. Dat schrijft het college van B en W van Boarnsterhim aan de gemeenteraad.

Regiomaandag, 28 juni 2010

Geschiedenis Middag-Humsterland is zo af te lezen

Ezinge - Bijna nergens is de geschiedenis zo goed af te lezen aan het landschap als in Middag-Humsterland. Dat vindt landschapsarchitect Wim Boetze, eindredacteur van het boek over het gebied, dat vrijdag in Ezinge is gepresenteerd.

Regiomaandag, 28 juni 2010

Schatzenburg verdeeld over seizoensmigranten

Menaam - De aanwezigheid van buitenlandse seizoenarbeiders op recreatiepark Schatzenburg bij Menaam stelt zowel de eigenaren van de chalets als de gemeente Menaldumadeel voor problemen.

Regiomaandag, 28 juni 2010

Het gaat ineens snel met Nieuw Zaailand

Leeuwarden - Nieuw Zaailand krijgt vorm en dat wil de projectleider graag laten zien. Publiek mocht zaterdag de Achmeatoren in om de vorderingen vanaf 125 meter hoogte te aanschouwen.

Geloof & Kerkmaandag, 28 juni 2010

Gemeenteleden in beroep tegen kerksluitingen Leeuwarden

Leeuwarden - Gemeenteleden van de Koepelkerk en de Pelikaankerk in Leeuwarden gaan een officieel bezwaar indienen tegen de sluiting van vier kerkgebouwen in Leeuwarden.

Geloof & Kerkmaandag, 28 juni 2010

Gebed voor betrokkenen van drama-Suzanne in Dokkum

Dokkum/Minnertsga - In verschillende kerken in Dokkum is gisteren aandacht geschonken aan de dood van Suzanne Monsma uit Dokkum. De gewelddadige dood van de 24-jarige Suzanne, vorige week maandag, zorgde voor een schok in Dokkum.

Geloof & Kerkmaandag, 28 juni 2010

Gereformeerd Burum gedenkt 175-jarig bestaan

Burum - De gereformeerde kerk van Burum-Warfstermolen, de oudste gereformeerde kerk van Fryslân, heeft gisteren tijdens een feestelijke dienst het 175-jarig bestaan gevierd. De eredienst werd geleid door oud-predikant Simon Sluis uit Warnsveld. Hij preekte over Hebreeën 11:1-11, waarin gewag wordt gemaakt van een lange rij geloofshelden. ,,Vanuit dit perspectief gezien is het 175-jarig bestaan van deze gemeente maar een heel klein stukje”, aldus de predikant.

Geloof & Kerkmaandag, 28 juni 2010

Ook de poesjes Pio en Nier voegen zich bij de pelgrims

De Groninger internetpastor Boele Ytsma loopt in acht dagen het Pionierspad in Flevoland. Allerlei mensen vergezellen hem. Ytsma geeft dagelijks een impressie. Vandaag zijn laatste blog.

Sportmaandag, 28 juni 2010

Kootstra volgt spoor Wassenaar

Berltsum - Is de invaller volgens de logische wetten van de sport van mindere kwaliteit dan de basisspeler, tussen de kaatselite is het dit jaar voor de plaatsvervanger heerlijk vertoeven. Na het intermezzo Chris Wassenaar - drie zeges, één premie - vestigde gisteren een andere interim de aandacht op zich: Hendrik Kootstra.

Sportmaandag, 28 juni 2010

Schooljongens van Dronryp lezen concurrentie de les

Bitgum - Toen Wierd Baarda, Sander Kingma en Sybren Blanksma ’s morgens met begeleider Ûltsje Hornstra langs het ‘scorebord’ van de schooljongensbond liepen, zagen ze dat Dronryp in 1980 voor het laatst nationaal kampioen was geworden in deze categorie. ,,We zeiden tegen elkaar, dat het tijd werd om na dertig jaar weer eens te gaan winnen. Maar dit had ik niet verwacht’’, bekende Hornstra na de gewonnen finale tegen het Minnertsgaster duo Marten Pieter Bergsma en Herre de Vries.

Sportmaandag, 28 juni 2010

Stiens verrast vriend en vijand op meisjesbond

Hallum - Vooraf had bij de meisjesbond niemand rekening gehouden met Stiens. Met Melissa Rianne Hiemstra had het dorp een veelbelovende, maar ook eerstejaars meisje, geassisteerd door Yvonne Schuts, een B-klasser bij de meisjes. Een duo dus. Nee, dan stonden er heel wat sterkere parturen op de lijst. Maar tegen alle verwachtingen was het Stiens dat zich voor de eerste keer in de geschiedenis winnaar van de meisjesbond mocht noemen. Aan de hand van een uitblinkende Hiemstra werd Easterein in de finale met 5-3 en 6-6 aan de kant gezet.

Sportmaandag, 28 juni 2010

Wommels wint meisjes pupillenbond

Boazum - Hedwich de Boer, Martzen Deinum en Sjanet Wijnia hebben zaterdag in Boazum namens de afdeling Wommels de bondspartij voor pupillenmeisjes op hun naam geschreven. In de finale rekende het trio met 5-3 en 6-4 af met Ee (Tessa Hoekstra, Nynke Zijlstra en Louise Krol). Het was de eerste keer dat Wommels, sinds de invoering van het kampioenschap voor meisjespupillen in 1997, zegevierde en werd daarmee de opvolger van Bitgum, dat in 2009 won.

Sportmaandag, 28 juni 2010

Een triatleet ben en blijf je tot in lengte van dagen

Stiens - De een heeft een plens water of een koude spons nodig, de ander finisht zonder pijn en moeite. Voor de vierde maal wordt er zaterdag een triatlon gehouden in Stiens. Sommigen lopen in een hemd, maar je ziet ook veel triatleten met een gestroomlijnd pak. ,,Je hebt verschillende gradaties. Veel mensen lopen voor de aardigheid, maar het wedstrijdelement speelt zeker mee”, verzekert Cor Zeemans, voorzitter van SV Friesland, dat verantwoordelijk is voor de wedstrijd in Stiens.

Sportmaandag, 28 juni 2010

Van der Werf zwemt naar goud in ‘sauna’ De Welle

Drachten - Het Nederlands kampioenschap sprint in Drachten heeft dit weekeinde enkele scherpe tijden opgeleverd. De Friese zwemmers konden vaak niet meedoen voor de medailles in het tropische zwembad De Welle. Bij de jongens wist een Fries een titel te pakken. Gavin van der Werf van het Heerenveense HZ&PC was in 29,69 de snelste bij de 50 schoolslag. Het was een spannende strijd waarin zijn concurrent Jens Bakker met eenhonderste seconde verschil geklopt werd. ,,Ik doe wat ik beloof”, zei hij nadat hij al had gezegd de Friese eer te zullen redden.

Sportmaandag, 28 juni 2010

Berkenbosch ziet paarse trui als beloning

Peize - ,,Ik was net niet goed genoeg’’, concludeerde wielrenner Maint Berkenbosch gistermiddag na de Ronde van Peize. Berkenbosch eindigde in de eerste etappe van de Zesdaagse van het Westerkwartier als vierde. De oorspronkelijk uit Oldeberkoop afkomstige coureur greep ook de paarse trui van het leidersprijsklassement. ,,Dit is een mooie trui, maar ik heb liever een andere kleur.”

Sportmaandag, 28 juni 2010

Het is kicken voor Minkema met paarden in vorm

Dokkum - Sybren Minkema uit Frieschepalen heeft voor de eerste maal in zijn loopbaan als menner de Nederlandse titel klavertje drie gewonnen, een ingewikkelde rubriek met twee trekpaarden voor de sjees, en één in losse leidsels ervoor. Minkema kon zijn geluk niet op: ,,Dokkum is myn stêd, myn terrein, én as de hynders dan yn foarm binne, is dit kicken, omdat dit foar it earst is.” Vorig jaar won hij in Dokkum de nationale titel in de tandems.

Sportmaandag, 28 juni 2010

Berltsum wil organisatie Jong Nederland

Berltsum - Kaatsvereniging Berlikum heeft zich opgeworpen om volgend jaar gastheer te zijn van de Jong Nederland, de kaatsklassieker voor junioren die elk jaar op pinkstermaandag wordt gehouden.

Sportmaandag, 28 juni 2010

Heldendaad van Van Tilburg

Dokkum - Springruiter Dennis van Tilburg uit Leeuwarden heeft zaterdag tijdens het Concours Hippique in Dokkum een ramp weten te voorkomen. Tijdens de de koetsenparade vloog er een Fries paard op hol. De koets werd ernstig beschadigd, twee mensen uit de koets, twee inwoners uit Buitenpost, moesten met verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. Twee andere inzittenden kwamen met de schrik vrij.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties