Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 28 april 2012.

Cultuurzaterdag, 28 april 2012

Leeuwarder zangeres maakt kans op Liesbeth List Prijs

Leeuwarden | De uit Leeuwarden afkomstige Amarins Woltring (25) is doorgedrongen tot de finale van het Concours de la Chanson Alliance Française 2012. Dat heeft de organisatie van de wedstrijd gisteren gemeld. De finale vindt op 13 mei plaats in Schouwburg Amstelveen.

Cultuurzaterdag, 28 april 2012

Friezen om utens richten brassband op in Groningen

Lemmer | Enkele Friezen om utens hebben in het oosten van Groningen een brassband opgericht. Deze band, de Brass Band North Society uit Winschoten, geeft vanavond voor het eerst een concert in Fryslân. Dat gebeurt in de gereformeerde kerk van Lemmer samen met het Lemster mannenkoor onder leiding van Harm van der Meer.

Hoofdartikelzaterdag, 28 april 2012

De herdenking op 4 mei en goed en fout

De jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei dreigde een smet te krijgen door de protesten tegen het voorlezen van een gedicht. Dat gaat over de lotgevallen van een man die besloot om zich aan te sluiten bij de SS, de beruchte militaire organisatie van Himmler, en over zijn moeder. Het gedicht is door een veertienjarige jongen gemaakt en is bedoeld om de herinnering aan de man, oudoom van de jongen, levend te houden. Een ‘foute keuze’ heet het gedicht. Het kan worden gelezen als een poging om niet zozeer begrip te tonen voor de keuze voor de SS als wel voor het feit dát mensen foute keuzes kunnen maken en waaraan ze ten gronde kunnen gaan (de oudoom stierf aan het Oostfront).

Regiozaterdag, 28 april 2012

Homo wordt steeds meer een scheldwoord

Leeuwarden | Vier op de tien Friezen vindt het niet schokkend als iemand wordt uitgescholden voor ‘homo’. Een op de tien Friezen ervaart het scheldwoord als normaal. Dit blijkt uit een onderzoek van Centrum voor gelijke behandeling Tûmba onder 1353 Friezen.

Regiozaterdag, 28 april 2012

Holwerd bouwt mee aan nieuw dorpscentrum

Holwerd | Na vier jaar plannen maken kan Holwerd vandaag beginnen aan de bouw van de nieuwe multifunctionele accommodatie die aan sporthal De Ynset wordt gekoppeld. Veel gelegenheid om bij dit moment stil te staan is er niet, wat van de inwoners van het grootste dorp van Dongeradeel wordt veel verwacht. Het is namelijk de bedoeling dat van de twee miljoen euro die het project kost, zo’n 250.000 euro wordt gedekt door de inspanningen van vrijwilligers. Een veelvoud van wat er normaal bij een dergelijk complex door een dorp zelf wordt opgepakt.

Regiozaterdag, 28 april 2012

Glazen Huis in 2013 naar Leeuwarden

Leeuwarden | Het Glazen Huis van 3FM komt volgend jaar december naar Leeuwarden. 3FM-dj Paul Rabbering kwam dit gistermiddag persoonlijk aan Leeuwarder burgermeester Ferd Crone vertellen. De gemeente moet er minimaal 175.000 euro voor ophoesten om te zorgen dat een week lang alles ordelijk verloopt.

Regiozaterdag, 28 april 2012

Grote zorgen over geld voor dijkversterking

demissionair staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu. Hij maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de val van het kabinet voor zijn departement, maakte hij gisteren duidelijk op een bijeenkomst van Het Friesch Grondbezit in Donkerbroek.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 april 2012

1500 pelgrims naar Lourdes

Utrecht | Vanuit het aartsbisdom Utrecht vertrekken vandaag 1500 mensen voor een bedevaart naar Lourdes. Dat zijn er veel meer dan tijdens de vorige diocesane pelgrimstocht in 2009. Toen gingen er duizend gelovigen met bisschop Eijk mee naar het bedevaartsoort in Zuid-Frankrijk. Voor het eerst kent de bedevaart een speciaal kinder- en jongerenprogramma. Het thema van de pelgrimage die tot en met 5 mei duurt, is ‘Met Bernadette de rozenkrans bidden’. Volgens de overlevering verscheen Maria in 1858 achttien keer aan Bernadette.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 april 2012

Ontslagen door verliezen bij HGJB

Bilthoven | De Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) verkeert financieel in zwaar weer. Een herstelplan moet voorkomen dat het tekort verder oploopt. De jongerenorganisatie binnen de Protestantse Kerk sloot het jaar 2011 af met een tegenvallend resultaat van 280.000 euro. Er is niet genoeg meer in kas om dit op te vangen.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 april 2012

PKN beveelt mediation nu ook in kerkorde aan

Amsterdam | De Protestantse Kerk in Nederland beveelt bij conflicten het inschakelen van een mediator aan in de kerkorde, de officiële wettekst van PKN. Vorige week is door de synode deze wijziging doorgevoerd.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 april 2012

David Gorlaeus, een uitzonderlijke vrijdenker

Gisteren werd in Koarnjum filosoof David Gorlaeus (1591-1612) herdacht met een groot symposium. Arjen Dijkstra vertelde over zijn betekenis in Koarnjum, Fryslân en in de wereld.

Sportzaterdag, 28 april 2012

Dost speelt met gezichtsmasker tegen Heracles

Heerenveen | Spits Bas Dost kan vanavond in Almelo met sc Heerenveen gewoon aantreden tegen zijn oude club Heracles Almelo. Even leek het meespelen van de topscorer, die een week geleden in het thuisduel tegen Vitesse na een elleboogstoot een breukje in het jukbeen had opgelopen, onzeker. Maar Dost verscheen gisteren op de laatste training met een speciaal ontworpen gezichtsmasker en maakte daarmee aan alle onzekerheid een einde.

Sportzaterdag, 28 april 2012

Bizot – 6,5

Sportzaterdag, 28 april 2012

Cambuur ontmoet in de play-offs MVV

Leeuwarden | SC Cambuur gaat dinsdag in de eerste ronde van de play-offs op bezoek bij MVV in Maastricht. De Leeuwarders besloten het reguliere seizoen gisteren dankzij de winst op Telstar (3-1) met een zevende plaats. De laatste competitiewedstrijd stond verder vooral in het teken van het afscheid van Sandor van der Heide.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties