Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 28 april 2005.

Bijschriftdonderdag, 28 april 2005

Schuilnaam

Jechiël, de kleinzoon van rabbi Baruch, speelde met een andere jongen verstoppertje.

Dossierdonderdag, 28 april 2005

In november het hoofd al bij 5 mei

Wijckel - ,,Sjoerd, wat stop je nou weer in de grond?” Buurtgenoten van Sjoerd Wildschut uit Wijckel hebben een hele winter nieuwsgierig afgewacht. In november zagen ze hem al wroeten in zijn tuin aan de J. Hornstraweg, maar de 73-jarige wilde niet vertellen in welk motief hij met zijn tulpenbollen aanlegde. ,,Nee, heb ik gezegd, wacht maar tot het lente wordt.”

Dossierdonderdag, 28 april 2005

Pake Veltman vertelt op cbs De Gielguorde in De Tike over de oorlog

De Tike – Dat het nu oorlog zou zijn. Lucia Zandstra van de christelijke basisschool De Gielguorde in De Tike kan het zich niet voorstellen. En er aan denken, moet ze al helemaal niet. ,,Zo eng.’’ Lucia heeft net naar de verhalen geluisterd die de pake van haar schoolgenoten Folkert en Hendrik tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Pake Folkert Veltman (75) uit De Tike was gisteren met zijn vrouw op initiatief van juf Japke naar De Gielguorde gekomen om te vertellen aan de groepen 5, 6, 7 en 8.

Economiedonderdag, 28 april 2005

Huizenbouwers verliezen terrein aan Duitsers

Assen – Steeds meer mensen laten hun huis bouwen door een Duitse bouwer. Als die trend doorzet, hebben de Duitse bouwondernemers straks 40 tot 70 procent van de markt in handen. De Duitsers zijn goedkoper, omdat zij langer werken, anders bouwen en slimmer inkopen. Dat blijkt uit onderzoek van werkgeversorganisatie Bouwend Nederland.

Hoofdartikeldonderdag, 28 april 2005

Geen generaal pardon

Het was teleurstellend voor de duizenden Nederlanders die de koningin om een generaal pardon hadden gevraagd voor vluchtelingen: het komt er niet. Ook al zou de koningin het persoonlijk hebben gewild, zo’n pardon is regeringsverantwoordelijkheid en van die zijde is er niet veel te verwachten. En van de Kamer evenmin; die stemde dinsdag tegen een pardonregeling voor 26.000 vluchtelingen.

Regiodonderdag, 28 april 2005

‘Uitzetting uitgeprocedeerden is vaak terecht’

Leeuwarden - Wie in Fryslân geen passende baan kan vinden, moet maar verhuizen naar een regio met meer werkgelegenheid. ,,In Denemarken kun je verplicht worden tot vijfhonderd kilometer te verhuizen voor een baan.’’ Dat hield D66-leider Boris Dittrich zijn Friese partijgenoten voor, gisteravond in Leeuwarden, op de vraag wanneer het Noorden nu eens een snelle verbinding krijgt naar de Randstad: ,,Je kunt er ook naartoe verhuizen.’’

Regiodonderdag, 28 april 2005

Messen, knuppels en namaakpistolen op Leeuwarder scholen

Leeuwarden – Leeuwarder scholen krijgen als experiment jongerenwerkers om escalatie van pesten, intimidatie en geweld onder leerlingen te voorkomen. Hard nodig, zegt veiligheidscoördinator H. Doodkorte van openbare scholengemeenschap Piter Jelles. ,,Er is een sfeer ontstaan waarin op ieder moment en zonder aanleiding terreur kan uitbreken.”Een ruime meerderheid van de gemeenteraad, wethouder Hafkamp en de scholen zijn voor een dergelijk experiment, bleek gisteravond tijdens de commissie welzijn. Het is nog onduidelijk hoe de jongerenwerkers betaald moeten worden.

Regiodonderdag, 28 april 2005

CPB kritisch

Leeuwarden - Het Centraal Planbureau (CPB) is kritisch over het wetsvoorstel om de energiebedrijven te splitsen in commerciële productie- en handelsbedrijven en publieke netwerkbedrijven. Door die splitsing zou de provincie Fryslân haar commerciële belang in Nuon kunnen verzilveren, terwijl ze gedwongen eigenaar blijft van het elektriciteitsnetwerk.Voor de CDA-Kamerfractie is het CPB-rapport reden om ervoor te pleiten het wetsvoorstel niet in behandeling te nemen, voordat meer duidelijkheid bestaat over de gevolgen.

Regiodonderdag, 28 april 2005

‘Zonder regie verloedert wijk’

Leeuwarden - Indringende bemoeienis van woningbeheerders en wijkbewoners is noodzakelijk om een buurt leefbaar te houden. Zonder strikte regie van bovenaf en van binnenuit kan het gruwelijk misgaan, zoals in de Leeuwarder buurten Heechterp en Vrijheidswijk. De betogen verschillende betrokkenen in een bundel over naoorlogse wijken.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 april 2005

‘Molukse kerken in crisis’

Hilversum - De kerkvoogdijraad (KVR) van de Molukse Evangelisch Kerken in Nederland heeft niet genoeg geld meer om de geplande zestien nieuwe kerken te bouwen. Dat blijkt uit een financieel verslag van de KVR waarover het radio 1-programma De Ochtenden (EO) beschikt.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 april 2005

‘Stiltedag’ in Kruiskerk Burgum

Burgum – De Raad van Kerken in Burgum organiseert op zaterdag 21 mei een ‘stiltedag’ in de Kruiskerk van Burgum. De monumentale kerk is dan opengesteld ‘voor iedereen die behoefte heeft aan een plek om tot rust te komen, om stil te staan bij het geloof, bij zichzelf en bij anderen, bij wat er werkelijk toe doet’.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 april 2005

Debat kerken over Europese grondwet

Leeuwarden – De Nederlandse kerken gaan debatteren over de Europese grondwet. 19 Mei vindt in de Bergkerk in Amersfoort een discussiemiddag plaats. Het initiatief hiertoe komt van de Raad van Kerken in Nederland. Thema is ‘Europese grondwet: ja of nee? Een visie van de kerken’. In Nederland is op 1 juni het referendum over de Europese grondwet.

Sportdonderdag, 28 april 2005

Cambuur verlengt het contract van Jan Bruin niet

Leeuwarden - Jan Bruin is met zijn laatste seizoen bezig bij Cambuur Leeuwarden. De 35-jarige aanvaller krijgt geen nieuwe contract meer bij de Leeuwarder club. Wel blijft hij als jeugdtrainer verbonden aan Cambuur, waar hij tien jaar speelde.

Sportdonderdag, 28 april 2005

Peter de Roo manager voetbalzaken bij Cambuur

Leeuwarden - Peter de Roo wordt komend seizoen manager voetbalzaken bij Cambuur Leeuwarden. De Roo, momenteel assistent trainer van hoofdtrainer Jan Schulting, wordt in deze functie samen met de adviesgroep voetbalzaken verantwoordelijk voor het technisch beleid van Cambuur. De belangrijkste taken van De Roo worden de samenstelling van de eerste selectie en het vormen van een scoutingbeleid en jeugdbeleid. Daarnaast blijft de Roo trainer van het beloftenelftal van de club.

Sportdonderdag, 28 april 2005

Weer toernooi tussen Friese hoofdklassers

Leeuwarden – Er komt komende maand weer een voetbaltoernooi tussen de Friese hoofdklassers. Opvallend is dat ook Drachtster Boys aan het toernooi meedoet. De ploeg van trainer Jan ten Hage heeft een goede kans om terug te keren in de hoofdklasse, maar heeft het kampioenschap in de eerste klasse E nog niet kunnen vieren.

Sportdonderdag, 28 april 2005

CSL behoudt na zege zicht op de titel na zege

Harkema - CSL heeft woensdagavond door een zege in de inhaalwedstrijd tegen de nummer voorlaatst Harkema zicht op de felbegeerde titel en de bijbehorende promotie naar de overgangsklasse gehouden. De ploeg van coach Douwe de Haan staat in de eerste klasse B nu samen met ASVD op kop, met een gelijk aantal punten (22) en nog slechts twee wedstrijden te spelen.

Weerdonderdag, 28 april 2005

Regen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties