Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 28 maart 2008.

Cultuurvrijdag, 28 maart 2008

Ruim zestig deelnemers Parnas Muziekconcours

Leeuwarden - Aan het Parnas Muziekconcours 2008 doen volgende week zaterdag ruim zestig leerlingen mee. Dat heeft het Centrum voor de Kunsten in Leeuwarden gisteren laten weten. Het concours vindt voor de tiende keer plaats in de Fenix-kerk in Leeuwarden.

Cultuurvrijdag, 28 maart 2008

14 finalisten voor songfestival Sjong

Leeuwarden - De veertien finalisten voor het Friestalige jongerensongfestival Sjong zijn bekend. Een jury, die bestond uit zangeres Minke Adema en rapper Remon de Jong, koos de finalisten uit ruim veertig groepen en solisten die gisteren meededen aan de voorrondes bij Omrop Fryslân.

Cultuurvrijdag, 28 maart 2008

Jeugdversie van Tryaterproductie ‘Brân! Brân!’

Leeuwarden - Tryater komt met een jeugdversie van de voorstelling Brân! Brân! of De heuvels fan doe. Dat heeft het Friese theatergezelschap gisteren bekendgemaakt. It Paradys, zoals de voorstelling gaat heten, is ,,een meertalig, humoristisch, absurd en muzikaal verhaal over het verlies van onschuld’’, aldus Tryater. Het wordt geregisseerd door Eelco Venema.

Economievrijdag, 28 maart 2008

LTO: veel harder optreden bij misstanden

Leeuwarden - Minister Verburg van Landbouw moet veel harder optreden tegen misstanden bij het transport en de slacht van vee. Dat is de boodschap van de veetransporteurs verenigd in Saveetra en landbouworganisatie LTO. ,,De goede transporteurs hebben veel last van de rotte appels”, zegt woordvoerster Esther Vorenkamp van Saveetra. ,,We pleiten al langer bij het ministerie voor een veel strengere aanpak. De vliegende brigades die Verburg wil inzetten is al een goede stap, maar meer acties zijn er nodig.” Haar collega Anne-Marie Nelck is nog scherper. ,,We willen dat de overheid keihard optreedt. Notoire overtreders moeten heel stevig worden aangepakt.”

Hoofdartikelvrijdag, 28 maart 2008

De film ‘Fitna’...

De film Fitna is er. Het eerste dat opvalt is dat Fitna geen film is in de eigenlijke zin van het woord. De vertoning bestaat uit knip- en plakwerk van beelden en uit zinnen die nu niet bepaald opvallen door schoonheid of hoge informatieve waarde. De wereld heeft maandenlang gewacht op de film van Wilders; steeds beweerde hij dat de film nog niet klaar was. Daarmee suggereerde hij minstens dat het zou gaan om een hoogstaand kunstwerk waar cineasten maandenlang aan moesten werken. Het resultaat is een povere vertoning, vergelijkbaar met het niveau waarop een middelbare scholier een werkstuk maakt. Het zou de scholier niet kwalijk hoeven worden genomen dat hij de copyrights van een van de beruchte Deense cartoons niet goed had geregeld, maar dat Wilders een cartoon heeft gejat, dat is kwalijk en een aanwijzing voor zijn amateurisme. Hetzelfde oordeel geldt de verkeerde foto bij Mohammed B, de moordenaar van Theo van Gogh. Niet diens foto prijkt in de film, maar die van een aardige moslim-rapper. Wilders krijgt te maken met claims vanwege zijn fouten; een betere aanwijzing voor het niveau van het werkstukje is er niet.

Regiovrijdag, 28 maart 2008

Samen wonen en omgekeerde plu’s

Leeuwarden - ,,Men is banger voor eenzaamheid dan ooit tevoren. Individualisme is een mooi iets, maar als je ouder wordt, kun je er wel eenzaam van worden. Groepsgewijs Wonen is dan een mooie oplossing.” Dat vertelde Wietske Kuipers van het project Groepsgewijs Wonen gisterochtend tijdens een lezing voor de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage.

Regiovrijdag, 28 maart 2008

Tijdpad Zaailand-klus blijft krap

Leeuwarden - De nieuwbouw van het Fries Museum, een appartementencomplex met winkels en een parkeergarage op het Zaailand moet geen enkele vertraging meer oplopen. Anders kan het Fries Museum fluiten naar de vijf miljoen euro Kompas-subsidie. Daarvoor waarschuwt het ministerie van Economische Zaken.

Regiovrijdag, 28 maart 2008

Verbazing over reactie minister op Centrale As

Burgum - Gedeputeerde Andriesen is verbaasd over de reactie van minister Cramer (VROM) op de Friese plannen voor de aanleg van de Centrale As. Zij wil nog eens in overleg met de provincie over nut en noodzaak van de autoweg tussen Dokkum en Nijega. De minister vraagt zich af of de weg echt twee keer tweebaans moet zijn en zet vraagtekens bij de komst van een bedrijventerrein bij Quatrebras. Aanleg van dat terrein is de gemeente Tytsjerksteradiel aangeboden als compensatie voor aanleg van de Centrale As.

Regiovrijdag, 28 maart 2008

‘Aaisikerstiidgefoel’ dit seizoen ver te zoeken

Easterwierrum - De politie Fryslân heeft de afgelopen maand meer aaisikers op de bon geslingerd dan vorig jaar, meldt woordvoerder Robert Rambonet van de politie. Zeker tien mensen werden beboet omdat ze niet de vereiste documenten hadden. Ook kreeg iemand een proces-verbaal omdat hij met een hond in het land liep, en één persoon kreeg een bekeuring omdat hij voor half vijf een ganzengedoogzone betrad.

Regiovrijdag, 28 maart 2008

Scheve ogen bij vutters in het onderwijs

Leeuwarden - Leraren in het middelbaar onderwijs bezien het plan om vutters terug naar school te halen met scepsis. Dit proefproject ‘Wijs grijs in het onderwijs’ lijkt een succes te zijn. ,,Ik zou zó weer voor de klas gaan staan als ze me vroegen.” De solidariteitsgedachte onder docenten komt er echter wel mee onder druk te staan.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 maart 2008

Zendingstour JmeO moet zorgen voor nieuwe initiatieven

Leeuwarden - Jeugd met een Opdracht (JmeO) houdt morgen in alle twaalf provincies een YWAM Revisited bijeenkomst, onder meer in Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 maart 2008

Lintje voor Piet Brongers bij afscheid

Drachten - Drs. Piet Brongers uit Drachten (61) is gisteren bij zijn afscheid als geestelijk verzorger van De Zijlen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding van burgemeester Middel van de gemeente Smallingerland. Dat gebeurde in sporthal Sintmaheerdt in Tolbert tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 maart 2008

Lexicon met 310 bijbelse naamgebaren verschenen

Leeuwarden - Onlangs verscheen in het Standaard Lexicon Nederlandse Gebarentaal de dvd-rom Die Naam - Bijbelnaamgebaren. Voor doven en veel horenden zijn gestandaardiseerde bijbelnaamgebaren bittere noodzaak, en ze blinken vaak uit in inventiviteit en trefzekerheid.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 maart 2008

Dr. Arjan Plaisier voorgedragen als scriba PKN

Utrecht - Dr. Arjan Plaisier uit Amersfoort wordt door het synodebestuur van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) voorgedragen als nieuwe scriba.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties