Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 28 december 2005.

Cultuurwoensdag, 28 december 2005

Een snelkookpan van jonge talentvolle musici

Ze gelden samen als Artist for Peace van UNESCO: de jonge, getalenteerde musici van het Jeunesses Musicales World Orchestra (JMWO). Onder leiding van de Spaanse artistiek leider en dirigent Josep Vicent toeren zo’n honderd jonge musici uit 35 verschillende landen langs concertzalen in de hele wereld. Begin januari doet het orkest ons land aan, samen met twee Nederlanders: soloharpiste Gwyneth Wentink en bastubaďst Arne Visser.

Economiewoensdag, 28 december 2005

IBF krijgt groot logistiek centrum Pax

Leeuwarden/Heerenveen – Pax bouwt een groot logistiek centrum in Heerenveen. De logistieke dienstverlener heeft daarvoor een terrein van vijf hectare gekocht op het Internationale Bedrijventerrein Friesland (IBF), met een optie op nog eens vijf hectare. In totaal komen zestig mensen te werken op de nieuwe vestiging.

Economiewoensdag, 28 december 2005

Home Center Wolvega gaat flink uitbreiden

Wolvega - Home Center Woonboulevard gaat uitbreiden. De woonboulevard heeft daarvoor twee hectare grond aangekocht, waarmee de woonboulevard op termijn twee keer zo groot kan worden. Dat maakte directeur S. Kapenga van de woonboulevard vandaag bekend.

Economiewoensdag, 28 december 2005

Truckers dreigen

Leeuwarden – Vrachtwagenchauffeurs dreigen in februari landelijk actie te voeren vanwege het mislukken van het cao-overleg. Volgens onderhandelaar J. Heilig van FNV Bondgenoten is het na zes onderhandelingsrondes in december duidelijk dat de werkgevers geen collectieve overeenkomst meer willen. De FNV bespreekt de situatie volgende maand met haar leden. Waarschijnlijk volgt er dan een ultimatum aan de transportbedrijven. Als die daar niet op ingaan, komen er in februari acties. ,Ze laten de sector gewoon verloederen”, zegt Heilig. Het formele struikelblok in het overleg is de Europese richtlijn over de 48-urige werkweek. Werkgevers en werknemers hadden een brief opgesteld waarin ze om een overgang van vijf jaar vroegen, zodat er goed over de invoering van de kortere werkweek kon worden nagedacht. Nu ligt de gemiddelde werkweek op 55 uur. De FNV vond dat de brief in combinatie met de cao moest worden vastgesteld. Transport en Logistiek Nederland wilde de brief eerst de deur uit hebben. Volgens H. Poot van TLN is er nog niet over de cao onderhandeld en gaat het conflict om deze brief. Heilig noemt die opstelling schandalig. ,,Ze willen gewoon niks.”

Economiewoensdag, 28 december 2005

Christelijke boekhandel Lindenberg kan verder

Rotterdam – Lindenberg Boeken & Muziek in Rotterdam gaat volgend jaar weer open. Begin december sprak de rechter het faillissement uit over de christelijke boekwinkel. Eigenaar Piet Lindenberg heeft de middelen gevonden om de naam, de inventaris en de voorraad uit de boedel op te kopen. Hiermee wil hij met zijn zaak een doorstart maken. Dat heeft de curator bekendgemaakt.

Hoofdartikelwoensdag, 28 december 2005

Economische groei van China…

China heeft de plaats ingenomen van Amerika als land van de onbegrensde mogelijkheden. Bedrijven uit alle delen van de wereld verdringen elkaar om zaken te doen met China, de werkplaats van deze wereld en groeimarkt bij uitstek. Sinds de Chinese leiders in de jaren tachtig het communisme alleen nog lippendienst bewezen en het kapitalisme vol overgave omarmden, is het land hard op weg een economische grootmacht te worden. De economie is dit jaar met 9 procent gegroeid. Vorig jaar is China opgeklommen van de zevende naar de zesde plaats op de ranglijst van grootste economieën in de wereld. Dat ging ten koste van Italië. Cijfers over dit jaar zijn nog niet bekend, maar het is mogelijk dat China ook Frankrijk en Groot-Brittannië passeert en na de Verenigde Staten, Japan en Duitsland de vierde plaats bereikt.

Regiowoensdag, 28 december 2005

Steeds meer schuldenaars

Leeuwarden – Een steeds grotere groep mensen met schulden ziet af van hulp omdat ze de eisen waaraan ze dan moeten voldoen te streng vinden. Aan die groep moet een alternatieve vorm van hulp worden geboden.

Regiowoensdag, 28 december 2005

Topdrukte bij de zorgverzekeraar

Leeuwarden – Vouwen, vouwen. Inpakken, inpakken. Van kerstreces is geen sprake bij de vele instellingen die te maken hebben met de nieuwe zorgverzekeringswet, die op 1 januari ingaat. Ziektekostenverzekeraar De Friesland heeft de uitzendkrachten met tientallen tegelijk in huis om de tienduizenden aanvragen voor informatiepakketjes te verwerken. ,,Familieleden van personeelsleden zitten d’r ook tussen. We slepen ze overal vandaan’’, zegt woordvoerder O. Möller. ,,De leden van de Raad van Bestuur schuiven ook allemaal een dagdeel aan om mee te helpen vouwen.’’ Onder de medewerkers van de postkamer heerst enige opwinding over het feit dat er voor het eerst in vijfendertig jaar wordt overgewerkt op zaterdag, en ook kwam het nooit eerder voor dat de afdeling automatisering met de kerstdagen bemand was. En worden er normaal 22.000 zo’n 23.000 telefoontjes per maand afgehandeld, ,,nu staat de teller bij 25.000 op weekbasis.’’ Voor de tientallen extra call-centermedewerkers is extra ruimte afgehuurd.

Regiowoensdag, 28 december 2005

2005 was een van de tien warmste jaren

Leeuwarden - Zeer warm, zeer zonnig en een normale hoeveelheid neerslag: dat was 2005 in weertermen. Het weerkundig hoogtepunt was wel het pak sneeuw gecombineerd met de uitzonderlijke lage temperatuur in de nacht van 3 en 4 maart. Ook bijzonder waren de warme september, oktober en november. Het was de warmste herfst sinds 1901. In Fryslân waren elf van de twaalf maanden warmer dan normaal. Alleen in augustus bleef de temperatuur iets achter bij het langjarig gemiddelde.

Regiowoensdag, 28 december 2005

Ouderen door gladheid aan huis gebonden

Leeuwarden – Fryslân is in de greep van de gladheid. Vooral in Leeuwarden is de toestand van de wegen slecht. De gladheid heeft gisteren tientallen aanrijdingen veroorzaakt. Ziekenhuizen hebben enkele tientallen slachtoffers met klein letsel behandeld. Veel ouderen durven de deur niet uit.

Regiowoensdag, 28 december 2005

Sauna in het Bildt moet eerste Friese kuuroord worden

Vrouwenparochie – De nieuwe eigenaar van de Fryske Sauna in Vrouwenparochie wil uitbreiden. De gemeente het Bildt is gevraagd daartoe het bestemmingsplan te wijzigen.

Regiowoensdag, 28 december 2005

Minder gedwongen verkopen van huizen

Leeuwarden – In tegenstelling tot de landelijke cijfers daalt het aantal gedwongen verkopen van woningen in Fryslân. Tot en met oktober dit jaar moesten er 36 woningen via een executieverkoop van de hand worden gedaan. Dit aantal lag vorig jaar op 53. ,,Dat zal dit jaar niet worden bereikt”, meldt woordvoerster M. Marsman van het Kadaster in Apeldoorn.

Sportwoensdag, 28 december 2005

Huntelaar doet z’n ding en redt Heerenveen

Waalwijk - Met een ‘droomtransfer’ naar Ajax in de achterzak begon Klaas Jan Huntelaar dinsdagavond in Waalwijk aan z’n voorlaatste theatervoorstelling in dienst van SC Heerenveen. En alsof alle transferperikelen slechts koude drukte waren geweest deed hij ‘gewoon’ zijn ding. Huntelaar voerde zijn seizoenproductie op van veertien naar zestien goals en bezorgde zijn ploeg daarmee een verdiend punt.

Sportwoensdag, 28 december 2005

Ritsma is vierde: zo dichtbij en toch ver weg

Heerenveen – Niet genomineerd zijn op de vijf kilometer en je op die afstand wel willen plaatsen voor de Olympische Spelen in Turijn. Dat in de wetenschap dat de drie grote concurrenten wél een nominatie op zak hebben én dat er ‘maar’ drie plaatsen te vergeven zijn. Op voorhand waren de kansen van Rintje Ritsma om zich op de vijf kilometer te plaatsen voor de Spelen voorwaar niet groot. Tijdens de eerste van vier dagen NK afstanden annex Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) kwam de Fries er gisteren ondanks alles dichtbij. En toch ook weer niet. Want ondanks het verslaan van concurrenten als Jochem Uytdehaage en Gianni Romme én het als vierde eindigen, stond Ritsma gisteren met lege handen. Als nummer vier zo dichtbij Turijn, maar aan het eind van de rit(ten) ver weg.

Sportwoensdag, 28 december 2005

Wieteke Cramer met glimlach de wachtkamer in

Heerenveen – Wie disndag in Thialf na de 1500 meter voor vrouwen een blik wierp op het middenterrein van het Heerenveense ijspaleis, zou denken dat Wieteke Cramer even daarvoor de afstand op haar naam had geschreven. Uitbundig sprong de 24-jarige Heerenveense in het rond, de gebalde vuisten illustreerden blijdschap en opluchting tegelijk. Haar vierde plek was er de aanleiding voor. Het leverde Cramer nog niet een ticket voor de Spelen in Turijn op, maar ze kan wel met een glimlach plaatsnemen in de wachtkamer.

Weerwoensdag, 28 december 2005

Gisteren werd het op de meeste plaatsen in onze provincie geen ijsdag. Het kwik liep op tot een paar tienden boven het vriespunt. Niet overal, in Laaxum bleef het de hele dag vriezen en bedroeg de maximum temperatuur -0.7 graden. Vandaag zal op meer plaatsen een ijsdag geregistreerd worden. Eerst even terugblikken naar de afgelopen nacht. Zwaagwesteinde kwam tot –3,6 graden, Bolsward tot –3,7 graden, Laaxum tot –4,3 graden en -opvallend - het koudst was het op Ameland waar het kwik daalde tot -5 graden. Terwijl Vlieland niet lager kwam dan –1,1 graden. Opklaringen zullen hier een cruciale rol gespeeld hebben. Landelijk was de Noordoostpolder het koudste gebied. In Marknesse daalde de temperatuur tot –6,5 graden. Nieuw Beerta kwam tot –6,1 graden. Matige vorst.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties