Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van maandag, 28 november 2011.

Cultuurmaandag, 28 november 2011

Knalfeest fan bier, hits en pompeblęden

De doarren giene al om healwei sânen wiid iepen want presiis acht oere de jűns soe de Fryske Music Night úteinsette. Dochs stienen de wegen nei it WTC expo yn Ljouwert om dy tiid noch fol mei auto’s. Hjir en dęr weagen sels guon fytsers har noch troch it stoarmeftige tsjuster.

Cultuurmaandag, 28 november 2011

Twee Friezen in race voor Jonge Dichter des Vaderlands 2012

Cultuurmaandag, 28 november 2011

Twee Friezen in race voor Jonge Dichter des Vaderlands 2012

Leeuwarden | De Friezen Joanne Hoekstra en Sannemaj Betten zijn genomineerd voor de Jonge Dichter des Vaderlands 2012. De derde finalist is Kenza Bolsius. Het drietal won dit weekend een masterclass van Poëziepaleis in Delfzijl. Hieraan deden vijftien geselecteerde, jonge poëzie- en podiumtalenten mee. De drie finalisten maken nu een eigen poëzievideoclip, waarop het publiek kan stemmen. Vlak voor Gedichtendag (26 januari) wordt de winnaar bekendgemaakt.

Economiemaandag, 28 november 2011

Kamp wil mogelijk afwijken van de cao

Den Haag | Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) gaat bekijken of het mogelijk is om in crisistijden af te wijken van de cao. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet uitbetalen van de afgesproken loonsverhoging. Kamp reageert daarmee op een pleidooi van CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum, die vindt dat de overheid meer ruimte moet bieden aan werkgevers en werknemers om specifieke afspraken te maken in crisistijden. Daarmee kunnen bedrijven en banen gered worden.

Hoofdartikelmaandag, 28 november 2011

VVD-karavaan lekker verder, ‘met z’n allen’

Het VVD-ledencongres, afgelopen zaterdag, was een feestje. De partij staat goed in de peilingen; scheve schaatsen van prominente partijleden (Loek Hermans’ betrokkenheid bij het in opspraak geraakte COA) of het Amsterdamse gemeenteraadslid Frank van Dalen die foute dingen deed met zijn hotel, worden erkend, maar bederven het feestje niet.

Regiomaandag, 28 november 2011

Meer nazorg voor gezin na mishandeling

Leeuwarden | Friese kinderen en hun gezin, die wegens mishandeling geholpen worden door het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling Friesland (MDC-K) krijgen standaard uitgebreide nazorg. Daar blijft het nu nog wel eens bij, omdat verschillende instanties bezig zijn met een eigen deelgebied, en niemand het overzicht houdt over het gezin.

Regiomaandag, 28 november 2011

Sneker vindt vikingring

Tirns | In de grond van Zuidwest-Fryslân is opnieuw een bijzondere vondst gedaan. De Sneker Nino Casolin vond onlangs bij Tirns een zilveren vikingring. Dat maakt het Archeologisch Steunpunt Sneek, waarvan Casolin lid is, gisteren bekend.

Regiomaandag, 28 november 2011

Friesche IJsbond wil meer autonomie

Sneek | Het bestuur van De Friesche IJsbond gaat de KNSB erop wijzen dat er in Fryslân slechts één organisatie is die beslist over het wel of niet doorgaan van toertochten. En dat is de Friesche IJsbond zelf. Bovendien is de Friese vereniging van IJswegencentrales niet langer van plan jaarlijks 1135 euro naar de rekening van de nationale schaatsbond over te maken voor diensten die niet worden geleverd omdat in Fryslân alle zaken rond de toertochten al goed geregeld zijn.

Regiomaandag, 28 november 2011

Norma: liefde voor afdankertjes van de maatschappij

Ferwert | Ze heeft vijf honden, elf paarden, een koe en een handvol varkens. Tel daar een zwikkie eenden, kippen, ganzen, hanen, andere vogels, vissen en heel veel katten bij op en het huishouden van Norma Miedema (44) uit Ferwert is compleet. Oh ja, ze heeft ook nog een vriend.

Geloof & Kerkmaandag, 28 november 2011

Veel kerken bieden slechts kant-en-klare hap

Kerkelijke gemeenten ouder dan drie jaar zouden verplicht moeten worden om met regelmaat een ‘APK’ uit te voeren wat betreft de geestelijke groei in hun gemeente. Dat stelt Arjan Zantingh, onderwijspastor van de Vrije Baptistengemeente in Groningen.

Geloof & Kerkmaandag, 28 november 2011

Leeuwarder kerken vormen Diaconaal Platform

Leeuwarden | De Leeuwawarder kerken gaan een Diaconaal Platform oprichten. Op deze manier willen de kerken hun samenwerking intensiveren en een duidelijk aanspreekpunt vormen naar buiten toe. Dat hebben de kerken laten weten in een persbericht.

Geloof & Kerkmaandag, 28 november 2011

Bisschop De Korte haalt de angel uit het fusieproces

Het nieuwe bestuursmodel dat bisschop De Korte invoert, is in veel noordelijke parochies gemengd ontvangen. Dat bleek zaterdag in Drachten. ,,In Fryslân is het draagvlak echter groot.”

Geloof & Kerkmaandag, 28 november 2011

Reorganisatie noordelijk bisdom: van 37 naar 8 Friese parochies

Drachten | De 37 parochies in Fryslân moeten uiterlijk eind 2017 zijn teruggebracht tot acht parochies. Per parochie komt er één pastoraal team en één bestuur. Daarbinnen zullen de lokale geloofsgemeenschappen als locatie blijven bestaan.

Geloof & Kerkmaandag, 28 november 2011

Katholieke kerken in Easterwierrum en Jirnsum sluiten

Jirnsum/Drachten | De H. Wirokerk in Easterwierrum en de H. Marcuskerk in Jirnsum zullen binnen twee jaar aan de eredienst worden onttrokken. Dat heeft bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden besloten op advies van een Commissie van Drie. Met het sluiten van de twee kerken verdwijnt het kerkelijk leven in de dorpen.

Sportmaandag, 28 november 2011

‘Heb 90 minuten lang genoten, goed voetbal’

Het Friesch Dagblad struint wekelijks op internet de supportersfora en Twitter af naar uw meningen over sc Heerenveen. Ditmaal na het 2-2 gelijkspel tegen NAC Breda.

Sportmaandag, 28 november 2011

Promovendus De Oldehove behoudt ongeslagen status

Arnhem | De dammers van De Oldehove uit Leeuwarden blijven vriend en vijand verbazen in de hoofdklasse A. In Arnhem versloeg de promovendus zaterdag het koploper CTD met 8-12. Omdat de nummer twee Wageningen met 9-11 van Hoogeveen verloor gaan de Leeuwarders als enige nog ongeslagen club nu onverwacht aan de leiding.

Sportmaandag, 28 november 2011

Philidor ontsnapt aan een nederlaag

Leeuwarden | Het eerste schaakteam van Leeuwarder schaakclub Philidor 1847 is zaterdag in de eerste klasse A tegen het lager geklasseerde Amsterdamse SOPSWEPS’29 aan een nederlaag ontsnapt. In Leeuwarden werd het 5-5. Lange tijd zag het er naar uit dat Philidor het onderspit moest delven maar juist de partij die halverwege de middag al was opgegeven werd gewonnen. Addy Lont stond een kwaliteit achter tegen Machiel de Heer aan het vijfde bord. In de langste partij van de middag werd de materiaalachterstand omgezet in een materiaalvoorsprong en uiteindelijk winst.

Sportmaandag, 28 november 2011

VC Sneek qua beleving en inzet op de goede weg

Apeldoorn | De volleybalsters van VC Sneek hebben zaterdag in het eerste deel van een Apeldoorns tweeluik weer drie punten gepakt. In het uitduel tegen SV Dynamo Apeldoorn had de formatie van trainer-coach Petra Groenland vier sets nodig om de partij op basis van inzet en beleving met 1-3 (26-24, 22-25, 16-25 en 19-25) naar zich toe te trekken. Volgende week deel twee tegen Alterno, de andere formatie uit Apeldoorn.

Sportmaandag, 28 november 2011

Aris geeft Rotterdam geen schijn van kans

Leeuwarden | Een maand terug kreeg Lasaulec Aris de eerste echte domper in de eredivisie te verwerken in en tegen Rotterdam. De Leeuwarder basketballers maakten een flinke miskleun bij de hekkensluiter en na de nederlaag raakte de ploeg van coach Erik Braal in een dip terecht. Zaterdag stelde Aris in het eigen Kalverdijkje overtuigend orde op zaken (89-53) en liet het zien hoeveel ze in haar mars heeft. Mits iedereen aan boord is.

Sportmaandag, 28 november 2011

LDODK lijdt dubbel verlies in Veenendaal

Leeuwarden | In de hoofdklasse B verloor LDODK in Veenendaal gisteren met 23-19 van SFK. Minstens net zo erg was de trieste aftocht van Peter Lageweg, die met een ernstige enkelblessure van het veld af moest. Ook SCO had geen succes. De ploeg uit Oldeholtpade verloor teleurstellend met 24-19 van debutant DOS Kampen. Mid Fryslân, de derde Friese vertegenwoordiger in de hoofdklasse, zorgde wel voor een succesje. In Grou werd van het sterke VADA een puntje gepakt: 21-21.

Sportmaandag, 28 november 2011

‘Het mannenvolleybal is sinds 1996 wel erg ver afgegleden’

Succes op de Olympische Spelen zal opnieuw niet weggelegd zijn voor de Nederlandse volleyballers. In het pre-olympisch kwalificatietoernooi moest de ploeg van bondscoach Edwin Benne na nederlagen tegen Finland en Kroatië met de staart tussen de benen naar huis. De misčre van het vaderlandse mannenvolleybal lijkt daarmee compleet. Ook zo’n heimwee naar vervlogen tijden?

Sportmaandag, 28 november 2011

13 april 1985, Tijnje uit

Op zaterdag 13 april 1985 was Ronald Reagan president van de VS, keek heel Nederland nog naar twee televisiezenders, had niemand van internet gehoord en maakte ik mijn debuut in WWS 1. Tweede klasse FVB, Tijnje uit, altijd lastig.

Sportmaandag, 28 november 2011

Sportquiz: loting voor het EK voetbal

Komende vrijdag vindt de loting voor het EK 2012 plaats. De zestien deelnemende landen worden verdeeld over vier groepen van vier. Polen en Oekraďne worden als gastlanden groepshoofd van A en D. Spanje en Nederland, eveneens geplaatst, komen in B of C. Wordt het B, dan speelt Oranje haar duels in Oekraďne, wordt het C dan is ze actief in Polen.

Sportmaandag, 28 november 2011

Bas J snelste draver in Klaas Woudstra Memorial Wolvega

Wolvega | Toen op 23 november 2003 Klaas Woudstra overleed, nota bene op zijn verjaardag, werd dat in de drafsport gevoeld als een groot verlies. De man die als rijder bijna 1500 koersen won en die op de noordelijke drafbanen in de jaren ’70 iedereen zijn wil oplegde, kreeg uiteraard een jaarlijks terugkerende Memorial als eerbetoon. Zaterdag werd Bas J op de erelijst bijgeschreven. Dat was een winnaar waar Woudstra plezier aan zou hebben beleefd.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties