Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 28 november 2002.

Achtergronddonderdag, 28 november 2002

Koop eens een dag helemaal niets

Leeuwarden – Al is het in Nederland nog niet zo te merken (hier doet maar een handjevol steden mee), wereldwijd wordt morgen Buy Nothing Day gevierd. In een stuk of drieëndertig landen proberen mensen 24 uur lang niets te kopen. En met grapjes en actietjes proberen ze anderen over te halen om die winkels ook maar eventjes te laten voor wat ze zijn.

Analysedonderdag, 28 november 2002

Pleidooi voor de staatsschuld

Professor dr. L.F. Van Muiswinkel (hoogleraar openbare financiën) nam gisteren na 35 jaar afscheid van de Vrije Universiteit met de lezing ‘Schuldgevoelens’. Hieronder een samenvatting van dit verweer tegen al degenen die de staatsschuld zo snel mogelijk willen afschaffen.

Analysedonderdag, 28 november 2002

Afschaffing ozb wekt Europees beroering

Een van de maatregelen van het nu demissionaire kabinet in het strategisch akkoord is de afschaffing van de onroerend-zaakbelasting voor woningen. Kritiek alom: dit plan legt de bijl aan de wortel van de gemeentelijke democratie. Vanwaar alle opwinding?

Bijschriftdonderdag, 28 november 2002

Geloofsbelijdenis

Ik geloof in de God, die liefde, almachtig, barmhartig, rechtvaardig en bewogen is.

Cultuurdonderdag, 28 november 2002

Prachtwerkstukje ‘Romeo & Julia’

Elke soap is er in feite op gebaseerd. Maar ook een film als Titanic en de meeste musicals met als bekendste de West-Side Story . En in de literatuur is het Romeo & Julia-motief al net zo bekoorlijk, hoewel er binnen die kunstdiscipline nog wel eens met enige dédain op neergekeken wordt.

Economiedonderdag, 28 november 2002

‘Werkwijze overheid vaak frustrerend’

Berlikum - Het bedrijf Sinnema Adviesgroep bv slaat vanuit Berlikum haar vleugels uit over heel Noord-Nederland. Wat begon als een eenmansbedrijf op een slaapkamertje, is in acht jaar uitgegroeid tot een belangrijke speler op de advies- en detacheringsmarkt in het Noorden.

Economiedonderdag, 28 november 2002

LTO certificeert ruim tachtig loonbedrijven

Den Haag - Met een lijst van 82 gecertificeerde handmatige loonbedrijven, waaronder vier Friese, is de glastuinbouw op weg om illegale arbeid in deze bedrijfstak terug te dringen.

Hoofdartikeldonderdag, 28 november 2002

Veerkrachtige democratie

Als er een les valt te trekken uit de Oostenrijkse verkiezingen dan is het dat democratie sterker is dan menigeen denkt. Zondag behaalde de christen-democratische ÖVP een monsterzege. De partij van kanselier Schüssel kreeg ruim 42 procent van de stemmen en boekte daarmee de grootste verkiezingsoverwinning in Oostenrijk sinds 1945.

Hoofdartikeldonderdag, 28 november 2002

Aanstootgevend

De Miss World-verkiezingen zijn verplaatst van Nigeria naar Londen. Dit vanwege ongeregeldheden waarbij honderden doden vielen nadat boze moslims de straat opgingen. Zij vinden de verkiezingen moreel verwerpelijk.

Regiodonderdag, 28 november 2002

‘Gif spuiten kan geen kwaad op kerkhoven’

Leeuwarden – Het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen kan op begraafplaatsen geen kwaad. Doordat Nederlanders op steeds latere leeftijd en vaak na een lange periode van medicijngebruik overlijden, zorgen de graven zelf voor forse verontreiniging van de bodem met chemicaliën.

Regiodonderdag, 28 november 2002

Meer gelach nodig in spreekkamer van arts

Leeuwarden - Marcellino Bogers stond nog aan het begin van zijn carrière als verpleegkundige toen hij eens een vreselijk chagrijnige man moest wassen.

Regiodonderdag, 28 november 2002

Eierzoekverbod in Groningen

Groningen – Het eierzoeken in de provincie Groningen blijft een illegale bezigheid. Gedeputeerde Staten van Groningen blijven bij hun besluit geen eierrapers in de provincie meer toe te laten. De landelijke vereniging voor weidevogelbescherming Vanellus vanellus heeft tevergeefs geprobeerd het eierzoeken te behouden.

Regiodonderdag, 28 november 2002

Van hindermacht tot beheersmacht

Leeuwarden – De Vereniging tot behoud van het IJsselmeer (VBIJ) blijft bestaan. Dat heeft oprichter en voorzitter M. Bierman bekendgemaakt. Wel zoekt de vereniging aansluiting bij een professionele organisatie.

Regiodonderdag, 28 november 2002

Nij Beets wil oude sluizen opgraven

Nij Beets – Het Polderhoofdkanaal weer open? Prima, zolang het maar geen bakken met geld kost. Dat maakt gedeputeerde Van Klaveren duidelijk in een brief aan het college van Burgemeester en Wethouders van Opsterland.

Regiodonderdag, 28 november 2002

Steun voor ‘Oldehove-plan’

Leeuwarden – De bouw van een parkeerkelder met drie etages onder het Oldehoofsterkerkhof, en een loopbrug vandaar naar de Prinsentuin, kan rekenen op steun van een meerderheid van de Leeuwarder gemeenteraad.

Regiodonderdag, 28 november 2002

Grotere boot naar Vlieland en Terschelling

Terschelling – Rederij Doeksen op Terschelling wil een grotere catamaran aanschaffen voor de sneldienst tussen Harlingen en Terschelling en Vlieland. De boot gaat de huidige Koegelwieck vervangen en maakt de kleinere Najade overbodig.

Regiodonderdag, 28 november 2002

Eerste exemplaar Het goede leven van de persen

Een bijzonder moment in de geschiedenis van het Friesch Dagblad : gisteren rolde het eerste exemplaar van de nieuwe weekkrant Het goede leven van de pers. De krant wordt vandaag verstuurd aan enkele tienduizenden belangstellenden buiten de provincie.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 november 2002

Studiedag over Hildegard van Bingen in Drachten

Drachten – In het Karmelklooster in Drachten vindt zaterdag een studiedag plaats over Hildegard van Bingen (1098-1179).

Geloof & Kerkdonderdag, 28 november 2002

Dorpskerk staat er weer prima bij

Leeuwarden – Nooit meer hopen ze er in de dorpskerk van Huizum last van te hebben: de vervelende bonte knaagkever. Want dat nietige beestje was er verantwoordelijk voor dat de monumentale kerk de afgelopen twee jaar gerestaureerd moest worden. Vrijdag is er van 14.00 tot 16.00 uur open huis en zal wethouder Arno Brok van de Gemeente Leeuwarden de kerk officieel heropenen.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 november 2002

‘Geloof te combineren met Grieks denken’

Groningen - Is er een spanning tussen logica en geloof? Kun je eigenlijk wel discussiëren over geloofsvoorstellingen of moet je het gewoon aanvaarden? Zoveel hoofden zoveel zinnen. Het is een eeuwenoude discussie, die op verschillende manieren gevoerd is. Van de hand van dr Geurt Henk van Kooten verschijnt er komende week een nieuw boek over.

Sportdonderdag, 28 november 2002

‘SDS: veel persoonlijkheid, soms nonchalant’

SDS is een voetbalclub met persoonlijkheden, soms wat aan de ‘nonchalante’ kant. Cees Jansen merkt het op in zijn tweede seizoen bij SDS. Hij vindt dat de club uit Easterein in ontwikkeling is. ,,Op termijn kan het een stabiele tweedeklasser worden.’’

Sportdonderdag, 28 november 2002

Ook Thomas waagt poging in marathon

Amsterdam - Na de successen van Gretha Smit, zus Jenita Hulzebosch en Henk Angenent op de langebaan, zoeken niet alleen steeds meer marathonrijders hun geluk bij het langebaanschaatsen, maar is nu ook het omgekeerde het geval. Zo zal Annamarie Thomas zaterdag haar opwachting maken in de marathon van Amsterdam.

Sportdonderdag, 28 november 2002

Dave Hyrsky is de rust zelve

Heerenveen – De eerste thuiswedstrijd van Formido Flyers onder leiding van de nieuwe coach Dave Hyrsky is geëindigd in een penalty shoot-out. De Nijmeegse ijshockeyers toonden zich daarin de betere waardoor Heerenveen genoegen moest nemen met een puntje.

Sportdonderdag, 28 november 2002

Futsalclub Heerenveen gaat op Urk onderuit

Urk – Futsalclub Heerenveen heeft woensdagavond een pijnlijke nederlaag opgelopen op Urk. In een met name in de slotfase zeer hectisch duel ging de koploper in de eerste divisie A met 4-2 onderuit bij de nummer drie uit het vissersdorp.

Sportdonderdag, 28 november 2002

‘Ik heb bij Heerenveen geen echte kans gehad’

Emmen – Toen hij tweeënhalve week geleden tegen PSV weer op de tribune moest plaatsnemen, nadat hij de week ervoor tegen De Graafschap nog in de basis van SC Heerenveen had gestaan, was voor Marc Hegeman de maat vol.

Sportdonderdag, 28 november 2002

Pander terug naar Veendam

Veendam – Ronnie Pander heeft woensdag bij BV Veendam een contract tot het einde van het seizoen getekend.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties