Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 28 februari 2015.

Achtergrondzaterdag, 28 februari 2015

In skoalle makket fan in doarp in libben plak

Opiny

Cultuurzaterdag, 28 februari 2015

Najib neemt eindelijk zijn verantwoordelijkheid

,,Zijn hier ook Marokkanen?" Enkele aanwezigheidskreten vullen kort de zaal. ,,Mooi man, blij dat je er bent. Turken?" Ook die heeft Najib Amhali in zijn publiek zitten. ,,Goed man!" En hij zingt wat in het Turks. Dan: ,,Zijn hier ook moslims?" Even een bewustwordende stilte maar dan is er voorzichtig gejuich en gejoel te horen met bijbehorende trots opgestoken vingers.

Economiezaterdag, 28 februari 2015

Coupeur dankzij de stofjes van oma

In Harlingen zit sinds ruim een jaar een piepklein naaiatelier verstopt tussen twee winkelpanden. De zaken gaan er zo goed dat eigenaar Dominique Rubio (31) een groter pand nodig heeft.

Hoofdartikelzaterdag, 28 februari 2015

Verstandsdenken verbant engelen

In theologie en kerk is er niet veel aandacht voor engelen. In de levens van individuele gelovigen spelen engelen soms een belangrijke rol. Diverse onderzoeken, ook in ons land, laten zien dat voor individuele mensen engelen rele wezens zijn. Vaak verschijnen ze op kritische momenten in een leven. Veel verschijningen hebben overeenkomstige kenmerken. Zo zijn er enkele verhalen bekend van engelenverschijningen die mensen van de dood hebben gered. Een zo'n verhaal is al heel oud en gaat over ds. Smytegelt in Middelburg, eind zeventiende eeuw. En stervend gemeentelid biechtte hem op dat hij ds. Smytegelt had willen doden, samen met een handlanger. Ze wachtten de predikant op bij een brug om hem in het water te gooien. Maar ze deinsden terug toen ze Smytegelt zagen aankomen, omringd door twee engelen, met vlammende zwaarden. Een ander oud verhaal, begin 1900, speelt bij Den Helder. Ook hier een plan om een predikant om het leven te brengen en ook hier twee engelen. De potentile daders zagen de engelen wel, de predikant niet. Andere engelenverhalen gaan over ingrijpen in bijvoorbeeld bedreigende verkeerssituaties of andere gebeurtenissen waarin gevaar dreigde.

Regiozaterdag, 28 februari 2015

Zonder ljipaai naar huis gaan geeft geen echt 'maitiids'-gevoel

Leeuwarden - Het zoeken naar kievitseieren is voor veel aaisikers onlosmakelijk verbonden aan het voorjaar. Rapen zit er dit jaar niet in, maar dat betekent niet dat ze straks geen nazorg gaan verlenen.

Regiozaterdag, 28 februari 2015

Waterschapstijger neemt na 20 jaar afscheid

Kollumerpomp - ,,Ik bin ien en al wetterskip. It sit yn myn genen. It wetterskip stie tweintich jier by my op nmer ien. Dat is aanst net mear sa. It wetter moat t de holle en ik moat ntdekke dat der mear yn de wrld te beleven falt."

Regiozaterdag, 28 februari 2015

Gemeente mag hulp thuis niet zomaar korten

Koudum - Gemeenten kunnen niet zonder meer de vergoeding voor het aantal uren huishoudelijke hulp korten. Dat blijkt uit een kort geding dat een afnemer van huishoudelijke hulp had aangespannen tegen de gemeente Sdwest-Frysln. De rechter oordeelde dat de gemeente onvoldoende heeft onderbouwd waarom het desbetreffende echtpaar gekort wordt op de vergoeding.

Regiozaterdag, 28 februari 2015

Vertraging bij bezorging van stempassen

Leeuwarden - Stempassen voor de provinciale en waterschapsverkiezingen van 18 maart vallen de komende weken laat door de brievenbus. Door problemen met de distributie en het sorteerwerk duurt het langer dan verwacht om de passen bij de kiesgerechtigden thuis te krijgen. Van de 24 gemeenten in Frysln hebben momenteel nog maar drie de stempassen verstuurd.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 februari 2015

Zangers gezocht voor presentatie Lieteboek

Leeuwarden - De YFKE, de Yntertsjerklike Kommisje foar de Fryske Earetsjinst, zoekt zangers voor de presentatie van het Lieteboek, sjonge en bidde ths en yn tsjerke. De presentatie van de Friese vertaling van het nieuwe Liedboek is op zaterdag 18 april in de Grote kerk in Leeuwarden.

Sportzaterdag, 28 februari 2015

Toekomst Westra's Astana in geding

Aigle - De internationale wielrenunie UCI wil wielerploeg Astana uit het peloton weren. De bond dient een verzoek in bij de onafhankelijke licentiecommissie om de World Tour- status van de Kazachse ploeg in te trekken. Daardoor zou het team waarvoor onder andere Tour-winnaar Vincenzo Nibali, Lars Boom en Lieuwe Westra (Tijnje) rijden, het startrecht voor grote wedstrijden verliezen.

Sportzaterdag, 28 februari 2015

Cambuur-verdediger Mac-Intosch benieuwd naar plafond n naar z'n naam

Van Telstar naar Cambuur, van eerste divisie naar eredivisie, in de basis en uit de basis. Met Calvin Mac-Intosch kun je veel voetbalkwesties bespreken. Maar wat k tot de verbeelding spreekt, is en blijft zijn naam. ,,Niet alledaags, dat klopt."

Sportzaterdag, 28 februari 2015

Marzo zou bij FIFA verliezen van Excelsior

Heerenveen - Om de paar minuten steekt een Heerenveen-speler zijn hoofd door het deurgat van de perskamer. Of Stefano Marzo (23) een beetje op wil schieten: het FIFA-toernooi met de kidsclub wacht. Hij zal haast maken, knikt de Belgische verdediger. Omgaan met kinderen vindt-ie leuk. Hij heeft zich vrijwillig opgegeven. Maar de vertraging komt niet eens slecht uit. ,,Ik vrees een beetje voor het toernooi met die kids, speel nooit op een spelcomputer."

Sportzaterdag, 28 februari 2015

Jong Heerenveen kiest voor de reservecompetitie

Heerenveen - Jong Heerenveen zal vanaf het seizoen 2016/2017 niet instromen in de nieuw vormgegeven voetbalpiramide. De club kiest er in navolging van Cambuur voor het belofteteam onder te brengen in de reservecompetitie. Heerenveen voert sportieve en financile argumenten aan voor dat besluit.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties