Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 28 februari 2003.

Bijschriftvrijdag, 28 februari 2003

Traditie

Jezus ontmoet mensen die tot de partij van de Farizeeën behoren.

Cultuurvrijdag, 28 februari 2003

Iron Maiden treedt op tijdens Wâldrock 2003

Burgum – De Engelse heavy metalband Iron Maiden staat dit jaar op Wâldrock. Dat is donderdag bekendgemaakt. Al maanden deden geruchten de ronde dat de veteranen op Wâldrock zouden staan. Donderdag kreeg de organisatie de uiteindelijke bevestiging, dat de in 1976 opgerichte band de afsluiter wordt van het Burgumse festival.

Hoofdartikelvrijdag, 28 februari 2003

Willen Friezen vooral principes?

De bekende AR-staatsman, dr H. Colijn, vertelde in 1929 in een verkiezingstoespraak het volgende verhaal.

Regiovrijdag, 28 februari 2003

Waterwoningen van ‘prefab’

Joure – Niets dan enthousiasme en jubel voor het project in Joure om bij de nieuwe wijk Wyldehoarne waterwoningen te bouwen. Het gemeentehuis van Skarsterlân werd twee jaar geleden bij de presentatie van het plan overspoeld met positieve reacties op het ontwerp van architect Rein Hofstra van bureau Hofstra/Douma uit Grou. Na twee jaar blijkt dat de geplande waterwoningen te duur zijn. De ‘markt’ wilde de huizen niet. Architect Hofstra komt nu met een prefab-uitvoering van de luxueuze woningen op het water. Deze methode doet de prijs enkele tienduizenden euro’s zakken. De verkoopprijs is nog niet bekend. Eind april start de verkoop. Gisteren velde de welstandscommissie Hűs en Hiem haar oordeel over de nieuwe versie van het plan.

Regiovrijdag, 28 februari 2003

Dongeradeel eist aanleg van fietspad

Dokkum - Het fietspad van Metslawier naar Dokkumer Nieuwe Zijlen wordt in 2004 aangelegd. Die toezegging heeft de gemeente Dongeradeel gekregen van de provincie Fryslân. Nu het provinciaal project duurder blijkt uit te vallen dan aanvankelijk geraamd, blijft Dongeradeel vasthouden aan de afspraken dat het fietspad ongewijzigd wordt gerealiseerd en dat volgend jaar de werkzaamheden worden gestart. ,,As der finansjele problemen binne, dan moat de provinsje die mar oplosse’’, antwoordde wethouder Boorsma gisteren in de raadsvergadering op vragen van CDA’er G. Kooistra.

Regiovrijdag, 28 februari 2003

GrienLinks: Fryslân heeft een voorsprong

Heerenveen – Fryslân heeft een economische voorsprong als gevolg van de lage huizenprijzen in deze provincie. Dat betoogde Anton Germeraad, GrienLinks-kandidaat voor Provinciale Staten, gisteren tijdens een debat in Heerenveen. Germeraad – in het dagelijks leven makelaar – rekende voor dat een woning die hier 150.000 euro kost, in de Randstad 300.000 moet opbrengen. Het verschil in hypotheeklasten beloopt al gauw zo’n 12.500 euro per jaar. Dat valt in het niet bij de statistische inkomensverschillen tussen Fryslân en ‘het Westen’. ,,We hebben dus helemaal geen economische achterstand, we hebben een voorsprong’’, legde Germeraad uit.

Regiovrijdag, 28 februari 2003

Megapark splijt VVD-fractie

Heerenveen – De provincie mag het ‘megapark’ (IBF) bij Heerenveen niet zomaar in kleine kavels verknippen; Gedeputeerde Staten moeten zich jegens de gemeente Heerenveen wel een betrouwbare overheid tonen. Met die stellingname uitte VVD-statenlid M. Boskma gisteren harde kritiek op haar partijgenoot gedeputeerde Van Klaveren.

Regiovrijdag, 28 februari 2003

Buren redden de paardekastanje

Leeuwarden – Op zijn plekje blijven mag hij niet, de paardekastanje aan de Karel Doormanstraat in Leeuwarden. Toch is de indrukwekkende boom gered – zo goed als zeker, tenminste. De boom gaat weg, maar krijgt een nieuw plekje: een metertje of veertig verderop. Gisteren werd de monumentale kastanje verplaatst door de bomendienst van Arcadis. Op de plek waar de paardekastanje stond, komt een appartementencomplex.

Regiovrijdag, 28 februari 2003

Bankroet dreigt voor FPC

Drachten – Boze leden van het Friesch Paardenstamboek (FPS) - eigenaar van het Fries Paardencentrum (FPC) in Drachten - willen dat zowel het FPS- als het FPC-bestuur opstapt. Zij willen dat eisen in een motie, tijdens een extra ledenvergadering op 14 maart. Ook sturen leden aan op een faillissement van het noodlijdende paardencentrum.

Regiovrijdag, 28 februari 2003

Busbaan Stiens moet stukje bij beetje langer

Leeuwarden – De busbaan tussen Leeuwarden en Stiens moet desnoods stukje bij beetje worden verlengd. De provincie heeft niet genoeg geld om de baan tot Stiens door te trekken. Verlenging is nodig. De bus staat tijdens de spits in de file.

Regiovrijdag, 28 februari 2003

Asielzoekers mogen blijven, ‘iedereen danst en springt’

Ameland - ,,Het is gewoon prachtig. Iedereen springt en danst.’’ Kaaren Sakiyan kan het nog steeds niet geloven. Na maanden van onzekerheid en drie rechtszaken maakte het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gisteren plotseling bekend dat alle 56 asielzoekers tot de zomer op Ameland mogen blijven.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 februari 2003

Vrijgemaakte Kerken groeien met 468 leden

Leeuwarden – De Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) hebben er 468 leden bij gekregen. Dat staat in het Handboek dat donderdag verscheen. De telling is gehouden op 1 oktober vorig jaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 februari 2003

Dansen in de kerk, voor wie niet stil kan zitten

In elke tijd verliezen oude vormen aan zeggingskracht om vervangen te worden door nieuwe.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 februari 2003

‘Gezicht Argentijnse kerk is veranderd’

Leeuwarden - ,,Het gezicht van onze kerk is totaal veranderd.’’ Ds Gerke Oberman, onlangs op bezoek bij Kerkinactie, heeft het niet over thema’s als leegloop van de kerken. Klein is zijn kerk, de Igreja Evangelica Reformada (gereformeerde kerk) in Argentinië altijd al geweest. Nee, het is de economische malaise in het land die zijn kerk heeft veranderd.

Sportvrijdag, 28 februari 2003

Wie Ropta Boys iets gunt, koopt Wilhelmina pepermunt

Het amateurvoetbal wacht met smart op de hervatting van de competitie. Daar waar het betaald voetbal zich weinig of niets aantrekt van de harde velden zat er voor de amateurs niets anders op dan wat anders zoeken. In Der Zwaluwen Vlucht, het clubblad van Leeuwarder Zwaluwen verslagen van winterstopactiviteiten.

Sportvrijdag, 28 februari 2003

Testdag Heerenveen: lekker ballen in de zon

Heerenveen – Het immense Abe-Lenstrastadion kijkt op de achtergrond aandachtig mee als tachtig tweedejaars E-pupillen zich even voor half twee op weg begeven naar de trainingsvelden op sportpark Skoatterwâld. Ze zijn er allemaal. Allbäck, Van Hooijdonk en Kezman.

Sportvrijdag, 28 februari 2003

Crisis treft ook het Nederlands amateurvoetbal

Hilversum ­ Het Nederlandse amateurvoetbal bevindt zich in een diepe crisis. In zes jaar tijd zijn 628 van de ongeveer 4.400 verenigingen opgeheven. Dat blijkt uit onderzoek van EO Radio 1 De Ochtenden . In Fryslân is de situatie minder zorgelijk. Buiten een handvol verenigingen die opgingen in een fusie legde alleen ONV uit Frieschepalen het loodje.

Weervrijdag, 28 februari 2003

Regen

Vanavond en vannacht komt er meer bewolking gevolgd door regen. Het wordt niet kouder dan 4 ŕ 5 graden. Morgen valt er ook regen, maar in de loop van de middag komt er zon. De temperaturen schommelen morgen rond 9 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties