Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 27 juli 2010.

Cultuurdinsdag, 27 juli 2010

Kunstenaars verbeelden paradijs in Karmelklooster

Drachten - Zeven beeldend kunstenaars en vier dichters laten vanaf zondag hun verbeelding van het paradijs zien in het Karmelklooster in Drachten. De expositie Het Paradijs toont beeldend werk van Yvette van der Aa, Noor Agter, Hans Bode, Johan van der Dong, Rieneke Gollnau, Petra van Kalker en Jan Martien van Welie.

Economiedinsdag, 27 juli 2010

Boeren die zelf de melk verwerken produceren te veel

Zoetermeer - Nederlandse melkveehouders die hun melk zelf op de boerderij verwerken en zuivelproducten verkopen, hebben in het quotumjaar 2009/2010 meer producten afgeleverd dan hun melkquotum toeliet. Dat meldt het Productschap Zuivel op basis van de cijfers van 1 april 2009 tot 1 april 2010.

Economiedinsdag, 27 juli 2010

Friesland Bank gaat wellicht toch stresstest uitvoeren

Leeuwarden - Friesland Bank gaat mogelijk toch de gegevens opvragen bij De Nederlandsche Bank die nodig zijn voor het uitvoeren van de stresstest. Dat heeft een woordvoerder van de bank vanochtend gezegd. Vandaag zal de Raad van Bestuur het besluit nemen of de bank de stresstest uitvoert. Vier grote landelijke banken werden door Europa verplicht om te worden getest of ze sterk genoeg waren om een nieuwe periode van grote tegenvallers op te kunnen vangen. In Nederland hebben verschillende kleinere banken op eigen initiatief de test uitgevoerd (waaronder Van Lanschot en NIBC). ,,We zijn er door verrast dat veel banken dat hebben gedaan. Daarom bekijken we alsnog of het verstandig is om dit te doen”, zegt een woordvoerder van Friesland Bank.

Economiedinsdag, 27 juli 2010

Friese boer richt zich meer op melkvee

Den Haag - Melkveebedrijven in Nederland gaan zich steeds meer richten op alleen melkvee. In negen jaar nam de bedrijfsgrootte op melkveebedrijven met 40 procent toe tot gemiddeld 77 koeien. In Fryslân zet de schaalvergroting nog sterker door, door de aankoop van melkquotum uit onder andere Gelderland en Noord-Brabant.

Hoofdartikeldinsdag, 27 juli 2010

De stresstest, de scepsis...

Transparantie om vertrouwen te winnen. Dat was ongeveer de bedoeling van de stresstest van de banken. Deskundigen deden niet anders dan de ‘echte’ betekenis van de test te relativeren: ondanks het slagen van een bank, kan het toch fout gaan met die bank. Bijvoorbeeld als het land waar de bank is gevestigd het erg slecht doet. Bovendien wordt er in de test uitgegaan van een milde economische recessie. Wat gebeurt er als zich een heftiger recessie voordoet? Voorts: de banken hebben de test zelf uitgevoerd, op basis van ‘vragen’ van de centrale bank. De vraag of de banken de test eerlijk hebben gedaan kan dus niet worden beantwoord door, in ons land, De Nederlandsche Bank. We moeten de banken op hun woord geloven...

Regiodinsdag, 27 juli 2010

Sneekweek 2010 drukste ooit

Sneek - De veiligheidsmaatregelen rondom de Sneekweek zijn nog nooit zo uitgebreid geweest als tijdens de jubileumeditie. De 75e Sneekweek kan daarom de drukste Sneekweek ooit worden, zonder dat het als zo druk wordt ervaren als vorig jaar.

Regiodinsdag, 27 juli 2010

Frambololly en ijsrol blijven de populairste ijsjes

Leeuwarden - Zomer: vakantie, zon, zee en ijs. Vooral veel ijs. Deze zomer gaat het Friesch Dagblad langs verschillende ijsverkopers en ijssalons, op zoek naar het verhaal, ontmoetingen en naturlijk ijs!

Regiodinsdag, 27 juli 2010

Protest rondom ‘frauduleuze’ start

De Veenhoop - De eerste overwinning van Pieter Brouwer van Heerenveen, was gisteren niet het nieuws van de tweede competitiewedstrijd van de SKS. Het gewonnen protest van Woudsend tegen Earnewâld zal nog jaren echoën en later deze week in hoger beroep nog een vervolg krijgen.

Regiodinsdag, 27 juli 2010

Thuiszorg in Fryslân hoopt op extra geld

Leeuwarden - Als het beleid niet verandert, stevenen de Friese thuiszorginstellingen dit jaar af op een tekort van tien miljoen euro aan AWBZ-geld. Ze hopen op een extra bijdrage uit Den Haag, maar tot die tijd zijn maatregelen onvermijdelijk. Niet elke instelling heeft overigens evenveel last van de krapte.

Regiodinsdag, 27 juli 2010

Ongeloof in Stavoren; ‘dit moet in scène zijn gezet’

Stavoren - ,,Zoiets kan niet in het echt gebeuren. Dit moet wel in scène zijn gezet. Je ziet dit wel eens in een film, maar niet in het echt.” Kees Meijer uit Stadskanaal aanschouwde gistermiddag van achter het dranghek met veel verbazing de chaos, die de ontspoorde trein bij de haven in Stavoren had veroorzaakt.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 juli 2010

De tiid hâldt gjin skoft, maar wel in een land als Ethiopië

De tiid hâldt gjin skoft. Met dat Friese zinnetje placht een vroegere collega aan te kondigen dat het huisbezoek of de kerkenraadsvergadering ten einde liep. Het was zo ongeveer het enige Fries dat hij sprak en het had altijd het gewenste resultaat: Het onderhoud werd onmiddellijk beëindigd.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 juli 2010

Vrijgemaakt en eigentijds gaat prima samen’

Assen/Drachten - Dr. Huib Wilschut uit Bovensmilde riep vrijgemaakten onlangs in een brochure op om gereformeerde kleur te bekennen. Volgens hem is het kerkgenootschap in crisis en dreigt ze haar gereformeerde identiteit cadeau te doen. Ds. Sieds de Jong uit Assen en ds. Pier Poortinga uit Drachten zien het minder zwart-wit. Gereformeerd en eigentijds gaat prima samen, menen ze.

Sportdinsdag, 27 juli 2010

NK allround en NK sprint bij elkaar

Heerenveen De KNSB heeft het Nederlands kampioenschap allround en het Nederlands kampioenschap sprint komend seizoen aan elkaar gekoppeld. De twee schaatswedstrijden zijn van maandag 27 tot en met woensdag 29 december in Thialf. Het NK allround vindt plaats op 27 en 28 december. Het NK sprint is op 28 en 29 december. Voorgaande jaren waren beide toernooien nooit in dezelfde week in hetzelfde stadion.

Sportdinsdag, 27 juli 2010

Friese dammer Van der Wijk naar WK

Emmeloord Wiebe van der Wijk gaat in mei 2011 meedoen aan het wereldkampioenschap dammen. De Friese oud-wereldkampioen krijgt een wildcard van de organisatie. De 28-jarige oud-Heerenvener woont tegenwoordig in Emmeloord en omdat het WK wordt gehouden in Urk en Emmeloord hoopt hoofdsponsor GIBO op extra regionale uitstraling.

Sportdinsdag, 27 juli 2010

Veertien jaar cadeau, want Teuntje is het leven lief

Op de een of andere manier had Teun van Vliet altijd het idee dat hij niet ouder dan 34 jaar zou worden. Waarom? Het zat gewoon in zijn hoofd. Nu is hij 48 en heeft hij in zijn eigen filosofie dus veertien jaar cadeau gekregen. Nou ja, cadeau... Om het leven te leven moest-ie twee keer een hersentumor overleven. Vier jaar geleden gaven de doktoren hem op. Maar Teuntje is het leven lief, bedwong de kanker opnieuw en is vast van plan hier nog een hele tijd te blijven.

Sportdinsdag, 27 juli 2010

Krohne kan debuut gaan maken bij Harkemase Boys

Harkema - Topklasser Harkemase Boys heeft gisteren de laatste plooien rond de transfer van FC Groningen-speler Dennis Krohne glad gestreken. Daarmee is de afgelopen dinsdag al door deze krant gemelde overgang definitief rond. De 21-jarige vleugelspits zal naar verwachting op korte termijn zijn debuut gaan maken voor Harkemase Boys.

Sportdinsdag, 27 juli 2010

Straf voor fierljeppers Hobma en Helmholt blijft staan

Leeuwarden - De straffen van de technische commissie van het Frysk Ljeppersboun (FLB) tegen topfierljeppers Thewis Hobma en Bart Helmholt blijven vooralsnog staan. Het tweetal had beroep aangetekend tegen respectievelijk een wedstrijdschorsing en officiële waarschuwing. Naar aanleiding van een hoorzitting afgelopen vrijdag kwam het hoofdbestuur van het FLB gisteravond met een beslissing. Die luidt in beide zaken dat ze ‘de vraag of de sanctie rechtmatig is, niet kan beantwoorden’. Wat zo langzamerhand een regelrechte soap in het fierljeppen begint te worden, krijgt daardoor een nieuwe wending.

Sportdinsdag, 27 juli 2010

Elf Tourrenners naar Profronde Surhuisterveen

Surhuisterveen - Aan de Profronde van Surhuisterveen doen op dinsdag 3 augustus elf renners uit de Tour de France mee. De komst van Andy Schleck en Robert Gesink was al duidelijk, maar de organisatie presenteerde gisteren nog een derde grote naam: Giro-winnaar Ivan Basso. Ze blijkt er bovendien in geslaagd om ondanks de economische crisis het budget op peil te houden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties