Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 27 juni 2012.

Cultuurwoensdag, 27 juni 2012

Winnaars Rely Jorritsma prijzen 2012 bekend

Wommels | Simen de Jong (1942) uit Oosthem en Sytse Jansma (1980) uit Harlingen krijgen dit jaar de Rely Jorritsma prijzen. De Jong krijgt de prijs voor het beste verhaal (achthonderd euro) voor Woldien yn Hylpen. Jansma die voor het beste gedicht (tweehonderd euro) voor Oprop oan alle Friezen. Dat heeft het bestuur van het Rely Jorritsma Fűns vanochtend bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 27 juni 2012

Deel kunstcollectie provincie Fryslân online

Leeuwarden | Zo’n 130 werken uit de kunstcollectie van de provincie Fryslân zijn sinds maandag online te bekijken. Dat heeft de provincie gisteren gemeld. De werken hangen in het nieuwe provinciehuis aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden. Omdat dat gebouw niet geheel vrij toegankelijk is, is besloten een deel van de kunstcollectie op internet te zetten.

Cultuurwoensdag, 27 juni 2012

Romkes dirigent Martini Jongenskoor

Sneek | Maarten Romkes is per 1 augustus benoemd als dirigent en artistiek leider van het Martini Jongenskoor in Sneek. Dat heeft het bestuur van Stichting Martini Jongenskoor bekendgemaakt. Romkes volgt Rintje te Wies op die dirigent is geworden van het Kampen Boys Choir.

Cultuurwoensdag, 27 juni 2012

Extra reeks voor voorstelling ‘Jameimy’

Leeuwarden | Klaasje Postma en Freark Smink komen met een extra reeks van de voorstelling Jameimy. Dat heeft het acteursechtpaar gisteren gemeld. In oktober en november is Jameimy 22 keer te zien in theater De Buitenplaats in Earnewâld. Eerder werden 25 uitverkochte voorstellingen gespeeld in Bears.

Cultuurwoensdag, 27 juni 2012

Meer gemeentelijke subsidie voor Oerol

Terschelling | De gemeentelijke subsidie voor het Oerolfestival op Terschelling wordt voor de jaren 2013 tot en met 2016 verdubbeld naar honderdduizend euro per jaar. Dat heeft het college van B en W van Terschelling besloten. De gemeenteraad moet nog instemmen met het voorstel.

Economiewoensdag, 27 juni 2012

Halvering Holtrop & Jansma

Dokkum | Afzuig- en filtertechniekbedrijf Holtrop & Jansma in Dokkum reorganiseert stevig. Van het werknemertal van 54 blijven er 26 over. Ook wordt het verkooppunt in Tilburg opgedoekt en worden de activiteiten teruggebracht naar Fryslân. Vooral de laatste maanden is het werk sterk teruggelopen, zegt directeur Gerd Lindemann. ,,Het gros van onze klanten is bouwgerelateerd, dus ook wij ontkomen niet aan de malaise daar.”

Economiewoensdag, 27 juni 2012

Subsidie voor biogas Friese vervoerders

Leeuwarden | De provincie wil het rijden van vrachtwagens op biogas stimuleren. Daartoe heeft het college van Gedeputeerde Staten een subsidie van 185.000 euro toegekend aan een project waarmee transporteurs op Fries biogas rijden. Voor het vloeibare biogas, het zogenaamde bio-LNG, komt een tankstation in Heerenveen. De motoren van de duel fuel vrachtwagens draaien op een brandstofcombinatie van een kwart diesel en driekwart bio-LNG. Vrachtwagens van Oenema, Portena, Van der Werff, Omrin en het Duurzaamheidsplatform Heerenveen doen mee.

Economiewoensdag, 27 juni 2012

Triodos Bank zet groei in groene projecten door

Zeist | De Europese crisis lijkt grotendeels voorbij te gaan aan Triodos Bank, mede door een sterk groeiende vraag naar financiering van duurzame projecten zoals wind- en zonne-energie en energiezuinige kantoren. Daarnaast ziet de bank steevast meer spaargeld van particulieren binnenstromen, ,,omdat mensen vaker willen weten wat er met hun geld gebeurt en wij hier zeer transparant in zijn”, zegt directievoorzitter Peter Blom.

Hoofdartikelwoensdag, 27 juni 2012

Israël steeds eenzamer in Midden-Oosten

Met grote zorg bekijkt Israël de ontwikkelingen in Egypte waar zondag de conservatieve Mohammed Mursi van de Moslimbroederschap is uitgeroepen tot president. Mursi, die de de vorig jaar verdreven dictator Hosni Mubarak opvolgt, is erg kritisch over Israël. Mubarak was juist een bondgenoot van de Joodse staat.

Regiowoensdag, 27 juni 2012

Friese huurders dupe van debacle Vestia

Leeuwarden | De Friese en noordelijke woningbouwcorporaties zijn boos omdat zij mee moeten betalen om de problemen van woningstichting Vestia op te lossen.

Regiowoensdag, 27 juni 2012

Het nette groeimodel voor de terp geldt niet voor Fryslân

Van boerderij op de kwelder tot huisterp tot grote dorpsterp. Het klassieke model dat van die ontwikkeling in de boekjes te vinden is, lijkt voor Fryslân niet op te gaan.

Regiowoensdag, 27 juni 2012

Beelden van brand gezocht

Leeuwarden | De politie sluit niet uit dat de grote brand op de Schrans in Leeuwarden maandagnacht is aangestoken. Concrete aanwijzingen daarvoor zijn er nog niet, omdat de technische recherche het pand nog niet inkon vanwege de warmte en het gevaar van instorting van de gevel. Maar volgens een politiewoordvoerder verliep het verloop van de brand wel bijzonder snel.

Regiowoensdag, 27 juni 2012

Geen geld voor proef met elektrische bussen

Leeuwarden | De provincie Fryslân ziet af van een proef met drie elektrische bussen. De provincie vindt de prijs die Arriva ervoor vraagt veel te hoog. De gemeente Leeuwarden is gevraagd om deelname, maar die vindt volgens de provincie de proef ook te duur. Om welke bedragen het gaat, wil de provincie niet kwijt.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 juni 2012

©Bisschop De Korte komt met persoonlijk boek

Groningen | Bisschop De Korte komt in september met een eigen boek: Hartelijk katholiek. Spiritualiteit van een liefdevolle God. Dat heeft Uitgeverij Kok bekendgemaakt.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 juni 2012

Tsjerkepaad zoomt in op hergebruik kerken

Tsjerkepaad brengt deze zomer onder meer kerken met een nieuwe bestemming voor het voetlicht. In de nieuwe kerk Trinitas in Heerenveen wordt zaterdag het startschot gegeven voor de negende editie van het open kerkenpad.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties