Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 27 mei 2009.

Cultuurwoensdag, 27 mei 2009

Fersen fan Wibren Altena op cd

Dichter en foardrachtskeunstner Wibren Altena (1917-1987) groeide op as soan fan in binnenskipper yn it Suderseestedsje Makkum. Hy begong as tweintiger mei it publisearjen fan gedichten yn blêden as It Heitelân. Nei de oarloch oppenearre er him as in stikeljende foardrachtskeunster. Yn syn gedichten spilet it libben yn en om de haven fan Makkum in foarname rol.

Cultuurwoensdag, 27 mei 2009

‘Joseph’ is vrolijke en kleurrijke musical

De eerste schooluitvoering van de musical Joseph and the amazing technicolor dreamcoat van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice duurde een kwartier, maar na ruim veertig jaar is het een avondvullende musical geworden. Joseph werd gisteravond in De Harmonie in Leeuwarden uitgevoerd door een uitgelezen cast van uitstekende zangers, acteurs en dansers. Het stralende middelpunt was wel Freek Bartels die de rol van Joseph vertolkte, een rol die hij te danken heeft aan het televisieprogramma Op zoek naar Joseph. In Freek Bartels heeft men dan ook een uitstekend spelende Joseph gevonden.

Economiewoensdag, 27 mei 2009

Kraanbedrijf Vrieswijk naar Surhuisterveen

Leeuwarden - De hoofdvestiging van Kraanbedrijf Vrieswijk is sinds deze week gevestigd in Surhuisterveen. Hiervoor was de hoofdvestiging van het bedrijf, dat dit jaar het 55-jarig bestaan viert, in Holwerd. De reden voor de verhuizing is de centralere ligging van Surhuisterveen.

Economiewoensdag, 27 mei 2009

‘Glijtrein’ dingt mee naar de groene treinprijs

Amsterdam - Het bedrijf NippelInventions uit Leeuwarden wil het natuurverschijnsel dat auto’s op de weg laat glippen tijdens overvloedige regenval aanwenden om de trein milieuvriendelijker te maken. Het bedrijf is door Prorail genomineerd voor de prijsvraag om milieuvriendelijke ideeën in te voeren voor het spoor. Aquatrain wil de wielen onder de wagons slopen en de treinen laten voortbewegen over een dun laagje water. De technologie is gebaseerd op het verschijnsel aquaplaning, dat een auto bij hevige regenval over het wegdek laat glijden. Volgens Jim Schoot van het bedrijf betekent het invoeren van het idee dat de rails door de kleinere druk kunnen worden vervangen door een lichtere infrastructuur. ,,En dat betekent minder kosten.” Prorail heeft de prijsvraag voor milieuvriendelijk spoor voor de derde keer uitgeschreven.

Economiewoensdag, 27 mei 2009

‘Laat leerling meelopen bij bedrijf’

Sneek - De aansluiting tussen opleiding en arbeidsmarkt kan nog veel beter. Dat was eerder dit jaar bij een lunchbijeenkomst de conclusie van bedrijven en opleidingsinstellingen in Sneek. ,,Door vanaf nu meer samen te werken, willen we hier wat aan doen”, vertelt Hendrik Buwalda van de afdeling Ontwikkeling van de gemeente Sneek.

Economiewoensdag, 27 mei 2009

Extra drukte reisbureaus door latere boekingen

Leeuwarden - Reisbureaus en toeristencentra in Nederland hebben het momenteel drukker dan vorig jaar rond deze tijd met boekingen voor de zomervakantie. Onder andere door onzekerheid over de financiële situatie boeken Nederlanders later hun vakantie. ,,Wat ook meespeelt, is dat mensen sowieso hun zomervakantie later boeken. Dit jaar denken consumenten daarbij: we hoeven niet te reserveren, er is wel plaats. Toch besluiten nu ineens meer mensen alsnog te boeken”, zegt directeur Jan Klop van RCN De Potten in Sneek.

Economiewoensdag, 27 mei 2009

‘Melkveehouder moet deze zomer door diep dal’

Leeuwarden - Melkveehouders in Nederland gaan deze zomer door een diep dal. Dat stelt agrarisch deskundige Andries Jan de Boer van advies- en accountantsorganisatie AcconAVM in Leeuwarden. ,,De melkprijs zit nu met 22 tot 24 cent per liter meer dan tien cent onder de kostprijs. Daarbij is de zomerperiode de moeilijkste tijd van het jaar omdat er dan financieel het minst binnen komt en het meest moet worden betaald zoals voor het landwerk.”

Hoofdartikelwoensdag, 27 mei 2009

Naar wie luistert...

Zonder kernwapens zou Noord-Korea even onbeduidend zijn als Myanmar (voorheen Birma), om maar wat te noemen, een land waarvan ook niemand houdt en waarmee niemand rekening houdt.

Regiowoensdag, 27 mei 2009

Douwes liefde voor filosofie ontstond op het wad

Drachten - Ruim 7900 Friese scholieren zitten op dit moment midden in eindexamentijd. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag: vwo-leerling Douwe Amels (17) van csg Liudger in Drachten. Hij bereidde zich gisteren voor op het moeilijke scheikunde.

Regiowoensdag, 27 mei 2009

Slimmigheidjes houden de zorg betaalbaar

Leeuwarden - Zorgorganisaties uit het Noorden hebben de koppen bij elkaar gestoken en manieren bedacht om de zorg betaalbaar te houden. De manier waarop het Zorg Innovatie Forum het afgelopen jaar heeft gewerkt, is opgetekend in het boek Voorop in vernieuwing, zodat de hele zorgsector in Nederland ervan kan leren.

Regiowoensdag, 27 mei 2009

Gehandicapte parkeert auto straks gratis

Leeuwarden - Gehandicapte automobilisten kunnen binnenkort waarschijnlijk gratis parkeren op openbare parkeerplaatsen in het hele land. Dat moet een einde maken aan de huidige onduidelijkheid: in de ene plaats betaalt de gehandicapte wel, in de andere niet. Bijvoorbeeld in Leeuwarden en Drachten.

Regiowoensdag, 27 mei 2009

De Friese familie is eerder een soort zuil te noemen

Groningen - ,,De Friese beweging is geen maatschappelijk mobiliserende kracht van betekenis meer’’, constateerde hoogleraar Goffe Jensma gistermiddag bij de afsluiting van zijn oratie. Het is een ironische wending van de geschiedenis dat het juist die Friese beweging was die nog geen zeventig jaar geleden de hand had in de oprichting van de leerstoel aan de Rijksuniversiteit Groningen die Jensma nu bezet.

Regiowoensdag, 27 mei 2009

Nederland is verslaafd aan dijken - en afkicken is erg moeilijk

Groningen - ,,Dijken bouwen heeft iets verslavends. Eerst is het leuk en nuttig, maar dan reken je op die bescherming, en zit je eraan vast.’’ Ecoloog Han van Dobben van Alterra was een van de wetenschappers die gisteren in Groningen zijn mening gaf op een conferentie over de toekomst van de Waddenzee. ,,Wanneer je zo’n dijk bouwt, stopt de afzetting van slib. De bodem achter de dijk klinkt in, en zo maakt die dijk zichzelf steeds noodzakelijker.’’

Geloof & Kerkwoensdag, 27 mei 2009

Mystiek niet zweverig maar dicht een kloof

Wat is Kabbala? Stel iemand die vraag, en de kans is groot dat de naam van Madonna valt. Heeft de popster niet iets met Kabbala? Ze draagt een rood draadje met zeven knopen om de linkerpols. Waarom? Ter bescherming tegen het boze oog, zal ze desgevraagd antwoorden.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 mei 2009

Debat rond darwinisme was eeuw geleden veelzijdiger

Amsterdam - De argumenten die in het debat rond het darwinisme werden gebruikt, zijn nog altijd dezelfde als in de begintijd van het darwinisme. Mensen zijn nog steeds bang om door het darwinisme normen en waarden te verliezen. Verschil: het maatschappelijke debat rond het darwinisme was destijds veel veelzijdiger.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 mei 2009

EO-jongerendag uitverkocht, 1000 extra plaatsen

Hilversum - De EO-jongerendag is opnieuw uitverkocht. Er worden op zaterdag 13 juni meer dan dertigduizend jongeren in stadion Gelredome in Arnhem verwacht. Voor de laatste gegadigden is er nog een mogelijkheid om er toch in te kunnen. ,,We creëren nu met een iets andere zaalopstelling duizend extra veldkaarten”, aldus EO-woordvoerder Marcel Koning.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 mei 2009

Gevestigde kerken spelen vaak thuiswedstrijd

Arnhem - Gevestigde kerken stralen vaak uit: kom maar naar ons. Buitenstaanders moeten maar naar de zondagse dienst komen en zich aanpassen. Deze kerken kunnen leren van nieuwe kerken, stelde Stuart Murray op een conferentie van Urban Expression. Maar de gevestigde kerken hebben nieuwere kerken óók wat te zeggen.

Sportwoensdag, 27 mei 2009

Drost blijft bij Vitesse

Arnhem Vitesse heeft Jeroen Drost definitief overgenomen van sc Heerenveen. De 22-jarige verdediger speelde afgelopen seizoen al op huurbasis in Arnhem en heeft nu een vierjarig contract getekend bij Vitesse.

Sportwoensdag, 27 mei 2009

Roda JC mist Vormer en De Jong

Kerkrade Roda JC zal het in de jacht op een ticket voor de eredivisie tegen Cambuur Leeuwarden moeten doen zonder Ruud Vormer. De middenvelder liep in het duel met FC Dordrecht een scheurtje in de enkelband op. Vormer moet enkele weken rust houden. Daarmee is een einde gekomen aan zijn voetbalseizoen.

Sportwoensdag, 27 mei 2009

Cambuur pakt zwarthandel aan

Leeuwarden Samen met de KNVB gaat SC Cambuur-Leeuwarden hard optreden tegen mensen die via internet kaarten voor het play-offduel van morgenavond tegen Roda JC proberen door te verkopen. De kaarten worden ongeldig verklaard en de verkopers krijgen een stadionverbod.

Sportwoensdag, 27 mei 2009

Cambuur bereikt akkoord met Hese

Leeuwarden SC Cambuur heeft gisteren een mondelinge overeenkomst bereikt met Leon Hese over een overgang naar Leeuwarden. De 28-jarige centrale verdediger speelde de afgelopen drie seizoenen voor De Graafschap. Daarvoor speelde hij bij Helmond Sport en FC Eindhoven. Hese, die voor drie jaar kan tekenen bij SC Cambuur, debuteerde in het betaalde voetbal bij PSV.

Sportwoensdag, 27 mei 2009

Rijnsburgse Boys wint opnieuw

Spakenburg/Lunschoten Rijnsburgse Boys heeft, drie dagen na de 0-1 zege op Harkemase Boys in de kampioenscompetitie voor zaterdagamateurs, opnieuw een uitwedstrijd gewonnen. Op bezoek bij IJsselmeervogels wonnen de ‘Uien’ gisteravond met 2-3. Met zeven punten uit drie duels gaat Rijnsburgse Boys fier aan de leiding. Harkemase Boys - drie uit twee - vormt nog de enige bedreiging.

Sportwoensdag, 27 mei 2009

Animo voor de Bond en Jong Nederland trekt aan

Franeker - Het Mekka van de kaatssport doet komend weekeinde zijn bijnaam weer eer aan. In Franeker wordt op zaterdag de Jong Nederland en op pinkstermaandag de Bondswedstrijd gehouden. Aan beide wedstrijden doen iets meer parturen mee dan vorig jaar. Bij de Jong Nederland (afdelingspartij voor junioren) staan 33 parturen op de lijst; één meer dan afgelopen jaar. Maandag komen er 66 parturen in actie. Dat zijn er vier meer dan in 2008.

Sportwoensdag, 27 mei 2009

Nog 250 extra plaatsen voor Cambuur - Roda JC

Leeuwarden - SC Cambuur-Leeuwarden krijgt voor de thuiswedstrijd van donderdagavond tegen Roda JC de beschikking over 250 extra plaatsen. De club diende daartoe dinsdag een verzoek bij de gemeente Leeuwarden. Die is vanochtend akkoord gegaan. Er komt nu een noodtribune voor de hoofdtribune, goed voor 150 plaatsen. De overige honderd plekken komen vrij door op verschillende plaatsen in het stadion de stoelen anders te verdelen. De capaciteit in het tot vandaag uitverkochte stadion bedraagt daardoor morgen in de eerste finalewedstrijd van de play-offs 10.450. De extra plaatsen zijn alleen voor seizoenkaarthouders beschikbaar. Zij kunnen vanochtend of morgenochtend bellen met de administratie van de club. Woensdagmiddag is die gesloten in verband met de uitvaart van clubicoon Jan Riedstra.

Sportwoensdag, 27 mei 2009

Cambuur bij promotie naar eredivisie gehuldigd bij Oldehove

Leeuwarden - Mocht SC Cambuur zondag ten koste van Roda JC promoveren naar de eredivisie, dan wordt de ploeg later die avond bij terugkomst uit Limburg gehuldigd op het Oldehoofsterkerkhof. Ook komen er zondag in eigen stadion mogelijk videoschermen waarop fans samen de uitwedstrijd kunnen zien.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties