Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 27 april 2012.

Cultuurvrijdag, 27 april 2012

Extra voorstellingen van ‘Bonifatius’

Dokkum | Er komen twee extra voorstellingen van Bonifatius de Musical, op zaterdagmiddag 9 juni en zondagmiddag 10 juni. Kaarten voor deze voorstellingen zijn vanaf 1 mei te bestellen via de website bonifatiusdemusical.nl. Dat meldt producent Stichting 754.

Cultuurvrijdag, 27 april 2012

Nieuwe website voor Fries Film Archief

Leeuwarden | Het Fries Film Archief heeft een nieuwe website. Op de site, die gisteren online is gegaan, staan beeldmateriaal, achtergrondinformatie over het archief, de geschiedenis van film in Fryslân en een vernieuwde catalogus van alle films en video’s uit het archief.

Economievrijdag, 27 april 2012

Friesland Bank lijdt fors verlies over 2011

Leeuwarden | Friesland Bank heeft in 2011 een nettoverlies van 350 miljoen euro geleden. Dat maakte de bank, die eerder deze maand werd overgenomen door Rabobank, vanochtend bekend.

Economievrijdag, 27 april 2012

Winkels Jumbo en C1000 worden samengevoegd

Veghel | De supermarktformules Jumbo en C1000 worden samengebracht onder het Jumbo-merk. Daarnaast wil Jumbo Groep 136 winkels aan Albert Heijn en Coop verkopen. Dat maakte het supermarktconcern gisteren bekend.

Economievrijdag, 27 april 2012

Hervatting productie Steinfort Glas

Leeuwarden | De productie bij Steinfort Glas in Franeker is vanochtend weer opgestart. Dat heeft de curator van het failliete bedrijf Evert-Jan Rotshuizen vanochtend laten weten. Het bedrijf ging deze week failliet. De curator is in gesprek met meerdere overnamekandidaten over een doorstart. Hij verwacht dat daarover binnen enkele weken een akkoord kan worden gesloten. Bij het bedrijf werken 99 mensen.

Economievrijdag, 27 april 2012

Accel Group haalt 31,3 miljoen euro op

Heerenveen | Accell Group, fabrikant van onder andere fietsenmerken Batavus, Koga en Sparta, heeft met een aandelenuitgifte 31,3 miljoen euro opgehaald. De aandelen zijn geplaatst tegen een prijs van 15,65 euro per aandeel. In totaal zijn er twee miljoen nieuwe aandelen uitgegeven. Met het geld wil de onderneming de gisteren aangekondigde overname van Raleigh gedeeltelijk financieren. Na de uitgifte van de nieuwe aandelen zijn er ruim 23 miljoen aandelen.

Hoofdartikelvrijdag, 27 april 2012

Historisch of niet, het akkoord is goed

Historici houden er niet zo van om een actuele gebeurtenis als ‘historisch’ te benoemen: de tijd zal leren of die gebeurtenis inderdaad zo bijzonder is. Maar het is niet al te gewaagd om de totstandkoming van een akkoord in de Tweede Kamer, gisteren, als historisch te bestempelen. Vanuit diverse gezichtspunten zijn er dingen gebeurd die echt bijzonder zijn. Neem de snelheid waarmee een Kamermeerderheid over de grenzen van het directe partijbelang stapte en tot overeenstemming kwam over een pakket maatregelen. Of neem de bereidheid - vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid - van die Kamermeerderheid om de kiezer tegemoet te treden met die grensoverschrijdende besluiten.

Regiovrijdag, 27 april 2012

108 Friezen krijgen een lintje

Buitenpost | In Fryslân hebben vandaag 108 mensen een koninklijke onderscheiding gekregen, evenveel als vorig jaar, maar minder dan de jaren ervoor. Voor het eerst in jaren werd iemand benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dat was hoogleraar en microbioloog John Edward Degener uit Smalle Ee. Vier mannen werden tot Ridder benoemd.

Regiovrijdag, 27 april 2012

Run op sprinklers na molenbrand Burum

Burum | De schrik zit er goed in bij moleneigenaren in het hele land, nadat molen Windlust in Burum zo goed als verloren ging bij een brand. Van Reeuwijk bouwmeester uit Arum, de molenspecialist in Noord-Nederland, wordt overspoeld door aanvragen voor sprinklerinstallaties.

Regiovrijdag, 27 april 2012

Groninger voelde zich 32 jaar thuis bij Fries Museum

Leeuwarden | Evert Kramer nam vorige week afscheid na een dienstverband van 32 jaar als conservator van het Fries Museum. De afscheidsreceptie werd druk bezocht. Niet alleen door collega’s uit de museale en wetenschappelijke wereld, maar ook door amateurarcheologen. ,,Ik heb altijd een goede band met die mensen gehad. Waarom zou je als museumconservator op amateurarcheologen neerkijken? Ze komen soms met heel waardevolle dingen aanzetten.”

Geloof & Kerkvrijdag, 27 april 2012

Betrokken gelovige in VS wil Mitt Romney

Washington | Religie zal opnieuw een belangrijke rol spelen in de keus van Amerikanen voor een presidentskandidaat. Dat blijkt uit een peiling van Gallup, een van de belangrijkste onderzoeksbureaus in de VS.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 april 2012

De hel? Daar zijn we het niet over eens

Betekent twijfel aan het bestaan van de hel ook niet twijfel aan het Schriftgezag? Met deze vraag verwoordde een vragensteller gisteravond een van de kernproblemen bij een discussie over de hel.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 april 2012

Domme kortzichtigheid

Bisschoppen zien de laatste jaren meer rood dan hen lief is. Niet het begeerde kardinaalsrood, maar dat vlammende rood van negatieve cijfers. Ook de Katholieke Kerk moet bezuinigen. Iedere bisschop, elk bisdom komt geld tekort, want de instroom van euro’s neemt af, terwijl de kosten blijven stijgen.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 april 2012

Alister McGrath naar conferentie ‘Durf te denken’

Amersfoort | De Britse theoloog Alister McGrath is de hoofdspreker op de conferentie ‘Durf te denken’ op 7 juni in Utrecht. De conferentie in de Jacobikerk is een initiatief van ForumC, een forum voor geloof, wetenschap en samenleving. Met de bijeenkomst wil ForumC christelijke studenten uitdagen om hun geloof te verbinden met wetenschap en cultuur.

Sportvrijdag, 27 april 2012

Bekerdroom dapper ONS ten einde

Voor ONS Sneek is het avontuur in het districtsbekertoernooi voorbij. Even lonkte de finale, maar topklasser Genemuiden bleek vooral efficiënter in de afronding dan de ploeg van trainer Jan Vlap: 3-0.

Sportvrijdag, 27 april 2012

‘Kind van de club’ Roorda vertrekt bij Heerenveen

Heerenveen | Geert Arend Roorda speelt met ingang van komend seizoen voor NEC Nijmegen. Daar wordt de 24-jarige middenvelder, die bij sc Heerenveen niet kon rekenen op veel speeltijd, herenigd met trainer Alex Pastoor die hem vorig seizoen op huurbasis naar Excelsior haalde. Roorda, die transfervrij was, tekent een contract voor twee seizoenen bij de club uit Nijmegen met een optie voor nog een jaar.

Sportvrijdag, 27 april 2012

Aris houdt hoop levend en zicht op de halve finales

Leeuwarden | Na de even pijnlijke als ontluisterende nederlaag tegen Leiden van dinsdag werd er door vriend en vijand geen stuiver meer gegeven voor de kansen van Lasaulec Aris in de play-offs. De terugwedstrijd tegen Den Bosch van gisteravond zou hooguit kunnen dienen als de laatste kans op enig eerherstel in eigen huis. Maar de Leeuwarder basketballers zelf besloten anders. Heel anders (91-61).

Sportvrijdag, 27 april 2012

Vijftal spelers terug in selectie van Cambuur

Leeuwarden | Voor de laatste competitiewedstrijd tegen Telstar kan Cambuurtrainer Alfons Arts vanavond weer over een vijftal spelers beschikken. Melvin de Leeuw, Erik Bakker, Oguzhan Türk, Jonathan Vosselman keren terug van blessures, terwijl Robert van Boxel vorige week een schorsing uitzat. Marco van der Heide (knieblessure), Jasar Takak, Sandor van der Heide en Mark de Vries komen niet in actie. Martijn Barto is met een gekneusde teen nog een twijfelgeval.

Sportvrijdag, 27 april 2012

Jansma wordt voorzitter van het FLB-bestuur

Leeuwarden | Het Frysk Ljeppersboun (FLB) heeft weer een volledig bestuur. Ruim een week nadat voorzitter Jelle Roorda en secretaris Hans Helmholt hun functie neerlegden tijdens de algemene ledenvergadering in Tijnje zijn de beide vacatures weer ingevuld. Jouke Jansma, oud voorzitter van de afdeling Winsum, is aangesteld voor een jaar als interim-voorzitter om er daarna definitief mee door te gaan. Froukje Hoekstra uit IJlst is aangesteld als de nieuwe secretaris.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties