Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 27 april 2011.

Achtergrondwoensdag, 27 april 2011

Nog even en dan zullen de Wit-Russen het helemaal zelf moeten doen

Minsk/Hollandscheveld - Sinds de kernramp in Tsjernobyl op 26 april 1986 kwam naar schatting een half miljoen kinderen uit Wit-Rusland naar West-Europa om daar aan te sterken, plezier te maken en andere culturen te leren kennen. Maar aan die uitwisseling komt een einde, constateert Stichting Rusland Kinderhulp.

Cultuurwoensdag, 27 april 2011

Faeröerse Lietwinnaar Orka treedt op in Fryslân

Sibrandahûs - De Faeröerse band Orka komt naar Fryslân voor een aantal concerten en cd-opnames. Orka won vorig jaar de zevende editie van Liet International. Tijdens de finale in het Bretonse Lorient viel de band vooral op door het gebruik van zelfgebouwde en zelfbedachte instrumenten.

Economiewoensdag, 27 april 2011

Overname ict-bedrijf Speak door DreamTeam

Surhuisterveen – Speak, een bureau in digitale communicatie uit Surhuisterveen, is overgenomen door DreamTeam uit Leeuwarden. DreamTeam ontwikkelt innovatieve software. Speak denkt door de overname verder te kunnen groeien en te professionaliseren en meer mogelijkheden te hebben voor innovaties.

Economiewoensdag, 27 april 2011

Grote staking garnalenvissers

Lauwersoog - Garnalenvissers hebben gisteren massaal gehoor gegeven aan de oproep van de vissersverenigingen Hulp in Nood uit Lauwersoog en Ons Belang uit Harlingen om in staking te gaan. Vrijwel de hele Europese vloot ligt stil, zegt Barbara Holierhoek van Ons Belang. ,,Het is nu wachten op een signaal uit de handel.”

Hoofdartikelwoensdag, 27 april 2011

Nationaal egoïsme...

Zodra het eigenbelang dreigt te worden geschaad, is het snel gedaan met de Europese solidariteit. Dat zien we met de reddingsoperaties voor Griekenland en Portugal. Veel Europese burgers voelen er weinig voor om te betalen voor de in financiële nood verkerende ‘luie’ zuiderlingen. Dat het ook in hun belang is dat andere EU-lidstaten niet failliet gaan, is een les die Brussel maar niet goed weet uit te leggen, getuige bijvoorbeeld de verkiezingswinst vorige week in Finland van de anti-Europese protestpartij Echte Finnen.

Regiowoensdag, 27 april 2011

EVT eist 12,1 miljoen euro vergoeding

Terschelling - De Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) wil 12,1 miljoen schadevergoeding van rederij Doeksen, de Nederlandse staat en de gemeente Terschelling. Volgens de EVT blijkt uit gelekt intern e-mailverkeer van Rijkswaterstaat dat de drie hebben samengewerkt om concurrentie te voorkomen.

Regiowoensdag, 27 april 2011

Schoolbestuur wordt gek van vele potjes

Buitenpost - Een driejarig project op 353 basisscholen om taalachterstanden te bestrijden is vrij succesvol geweest. Dat blijkt uit de resultaten die onderwijsminister Van Bijsterveldt gisteren naar de Kamer heeft gestuurd. Niettemin vinden Friese schoolbesturen dat er simpeler oplossingen zijn. ,,We worden gek van al die potjes.”

Regiowoensdag, 27 april 2011

Saapke en Nel hadden in de oorlog nooit ruzie

Dokkum - Gebrek aan eten was er niet op de klei boven Dokkum. In elk geval niet in het gezin van Albert Kingma uit Wetsens, en ook niet in dat van zijn vrouw Saapke Postmus uit Oosternijkerk. Vanzelfsprekend werd het eten gedeeld met kinderen uit het Westen die wel honger hadden.

Regiowoensdag, 27 april 2011

Hoe treurig ook, Wite Peal is toch je geboortegrond

Rohel - De Kampweg en de naam van voetbalvereniging DWP waren tot gisteren de enige tastbare herinneringen aan het kamp De Wite Peal tussen Sintjohannesga, Rotsterhaule en Rohel. Gisteren werd daar bij de oorspronkelijke ingang, op de kruising van de Wolvedijk en de Kampweg een monument geplaatst ter nagedachtenis aan het kamp dat in 1940 werd gebouwd als verblijfplaats voor arbeiders in de werkverschaffing.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 april 2011

Hoge Hongaarse onderscheiding prof. dr. F. Postma

Venlo - Prof. dr. Ferenc Postma, die jarenlang in Fryslân woonde, krijgt op 12 mei een hoge Hongaarse onderscheiding. ,,Het heeft de Hongaarse staatspresident, dr. Pál Schmitt, behaagd mij te vereren met het Gouden Kruis van Verdienste van de Republiek Hongarije”, laat Postma weten. Hij hoopt de onderscheiding over ruim twee weken in ontvangst te nemen op de Hongaarse ambassade in Den Haag. Postma is op dit moment ‘fellow’ protestantse boekcultuur aan de VU in Amsterdam.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 april 2011

Donatus boekt resultaat van 11,5 miljoen in 2010

Rosmalen - Kerkverzekeraar Donatus heeft het boekjaar 2010 met een batig saldo van 11,5 miljoen afgesloten. Dat staat in het jaarverslag.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 april 2011

Poolse paus zei iedereen waar het op stond

Zondag wordt paus Johannes Paulus II na een supersnelle procedure zalig verklaard. In een drieluik belicht Frans Wijnands deze bijzondere Poolse paus. Frans Wijnands woonde en werkte vele jaren als dagbladcorrespondent in Rome en Italië; eerst in de jaren zeventig en nadien nog eens van 2000 tot 2010. In beide periodes was hij geaccrediteerd bij het Vaticaan. Deel twee: de paus en de wereldpolitiek.

Sportwoensdag, 27 april 2011

Manny Adako, tot rust gekomen onder De Oldehove

Leeuwarden - De Friesland Aris reist morgen voor de tweede keer in vijf dagen tijd af naar Nijmegen. Inzet: een plaats in de halve finales van de play-offs om de landstitel. De Leeuwarder basketballers moeten in de derde en beslissende wedstrijd winnen van Matrixx Magixx, anders zit het seizoen erop. Manny Adako, een van de sterkhouders in de ploeg, heeft er vertrouwen in.

Sportwoensdag, 27 april 2011

Westra zestiende in proloog ‘Romandië’

Martigny - Lieuwe Westra uit Tijnje is gisteren als zestiende geëindigd in de proloog van de Ronde van Romandië. De Fries legde het parkoers van 3,5 kilometer rond de Zwitserse plaats Martigny af in 3 minuten en 45 seconden. De winst ging naar de Spaanse wielrenner Jonathan Castroviejo, die de chronometers na 3,40 stil zette.

Sportwoensdag, 27 april 2011

Bouwmeester weer op medaillekoers

Hyeres - Marit Bouwmeester ligt in haar Laser Radial weer op medaillekoers tijdens de olympische zeilweek in het Franse Hyères. De 23-jarige Friezin uit Warten kwam gisteren in de zesde race als tweede over de finish. Daarmee klom ze van de zesde naar de derde plaats in het klassement.

Sportwoensdag, 27 april 2011

Kerstholt shorttracker van het jaar

Heerenveen - Niels Kerstholt uit Heerenveen is gisteren in Amsterdam tijdens een schaats- en inline-skategala uitgeroepen tot shorttracker van het jaar.

Sportwoensdag, 27 april 2011

AVC wint beslissingsduel om periodetitel

Oppenhuizen - AVC heeft gisteravond op het veld van ‘klasgenoot’ TOP’63 beslag gelegd op de periodetitel door koploper Ens te verslaan. Beide ploegen eindigden in de tweede periode van de vierde klasse A gelijk, waardoor een beslissingsduel de winnaar moest aanwijzen.

Sportwoensdag, 27 april 2011

Damesteam Heerenveen bijna gered

Heerenveen - Het is zo goed als zeker dat er volgend seizoen toch op het hoogste vrouwenniveau in Heerenveen wordt gevoetbald.

Sportwoensdag, 27 april 2011

Harkemase Boys na bizar duel in halve bekerfinale

Genemuiden - Harkemase Boys heeft zich gisteravond in Genemuiden geplaatst voor de halve finales van het districtsbekertoernooi. Het werd een bizarre wedstrijd, waarin een kwartier voor tijd het licht gedeeltelijk uitviel. Het duel moest vervolgens op een bijveld worden uitgespeeld. De formatie van interim-trainer Wieb Rodenhuis liet zich daardoor niet uit het veld slaan en won uiteindelijk op twee fronten van de collega zaterdagtopklasser.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties