Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 27 april 2010.

Cultuurdinsdag, 27 april 2010

Typhoon & New Cool Collective naar Vieland

Vlieland - Op de tweede editie van het Vlielandse muziekfestival Into The Great Wide Open spelen onder meer Typhoon & New Cool Collective en Caribou. Dat maakte organisator Peter Boorsma gisteren bekend. Ook The Tallest Man On Earth, Wolf Parade, Beth Jeans Houghton en CW Stoneking spelen op het festival. Boorsma zei vooral trots te zijn op het binnenhalen van Beth Jeans Houghton.

Cultuurdinsdag, 27 april 2010

Kunstliefhebbers schrijven gedicht over Kubaard

Kubaard - De Leeuwarder schrijver en dichter Lambert Fortuin gaat komende zomer gezamenlijk met geďnteresseerden een gedicht schrijven over de schoonheid van Kubaard. Het dichtproject is onderdeel van Kuub-art, een nieuw initiatief waarbij veertig gasten in juli een week lang met Kubaarder kunstenaars optrekken en samenwerken. De deelnemers volgen onder meer workshops bij zeven kunstenaars uit het dorp.

Cultuurdinsdag, 27 april 2010

Fries Straatfestival groeit verder uit met meer acts

Leeuwarden - Het Fries Straatfestival in Leeuwarden groeit verder door. Dit jaar treden van 28 tot en met 30 mei in totaal 55 theateracts op - tien meer dan vorig jaar - en 47 muziekacts. Dat meldt Arthur Oostvogel, directeur van stadsschouwburg De Harmonie die sinds 2002 tekent voor de organisatie van het festival. ,,We blijven de ambitie houden om het grootste straatfestival van Nederland te worden, ook in kwaliteit”, aldus Oostvogel. ,,Vorig jaar hadden we tachtigduizend bezoekers; dit jaar hopen we op negentigduizend.”

Economiedinsdag, 27 april 2010

Aandeel van duurzame energie gestegen in 2009

Den Haag - Het verbruik van duurzame energie is vorig jaar gestegen van 3,4 procent naar 4 procent van het energieverbruik in Nederland, vooral door meer windenergie en biomassa, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoofdartikeldinsdag, 27 april 2010

Voorspellingen, crisis...

Wie leeft nog met de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) omtrent het percentage werklozen als effect van de crisis? In die voorspellingen ging het om een percentage van tien. Dat was een schrikbeeld, waarvan mensen onzeker werden.

Regiodinsdag, 27 april 2010

‘Blijven luisteren naar kleine dorpen’

Bolsward - Dorpen en wijken in Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wűnseradiel en Wymbritseradiel zijn bang dat hun belangen ondergesneeuwd raken als ze zijn opgegaan in de fusiegemeente Súdwest Fryslân. Ze pleiten voor het behoud van de directe relatie met het college van burgemeester en wethouders.

Regiodinsdag, 27 april 2010

Wűnseradiel overweegt schadeclaim om gaslek

Witmarsum - De gemeente Wűnseradiel gaat onderzoeken of er een schadevergoeding kan worden neergelegd bij het bedrijf dat gisteren een gaslek in Witmarsum veroorzaakte.

Regiodinsdag, 27 april 2010

Het Joodse leven in Fryslân in al z’n facetten belicht

Leeuwarden - Fryslân kent al eeuwen een Joodse gemeenschap. Na de Tweede Wereldoorlog bleef alleen in Leeuwarden een orthodoxe joodse gemeente over, naast de liberale joodse gemeente met leden uit de drie noordelijke provincies.

Regiodinsdag, 27 april 2010

Drie inwoners van Warten repareren de draaibrug zelf

Warten - Toen de draaibare voetgangersbrug Durk Douwes Draai in Warten begin dit jaar afbrak en in de vaart viel, kon Boarnsterhim niet helpen. Wel werd de brug meteen uit het water gevist en weer over het water gelegd, maar de draaifunctie was defect. De vijfduizend euro die voor reparatie nodig was, kon de armlastige gemeente, die overigens in 2013 wordt opgeheven, niet meer missen en dus dreigde de situatie in Warten de komende jaren zo te blijven.

Regiodinsdag, 27 april 2010

Dorp kan niet alles hebben rond Drachten

Drachten - De dorpen in de gemeente Smallingerland moeten er niet op rekenen dat ze de komende vier jaar alle voorzieningen kunnen behouden of krijgen die ze wensen. Daarover zijn de onderhandelende partijen die een college willen vormen het eens geworden. Intussen is er nog steeds geen nieuw college in Smallingerland.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 april 2010

Gewenste intimiteit

In deze tijd waarin de Rooms-Katholieke Kerk en met name de katholieke instituties zwaar onder vuur liggen vanwege seksueel misbruik van kinderen door ambtsdragers en leraren, worden overal de regels voor de omgang met cliënten (patiënten, leerlingen, pupillen) aangescherpt. Een begrijpelijke reactie op grensoverschrijdend gedrag dat alom weerzin oproept, omdat mensen levenslang psychisch en sociaal verminkt zijn. En omdat zoiets op grote schaal heeft kunnen plaatsvinden door mensen die werken als vertegenwoordigers van de kerk en vanuit het evangelie van Jezus Christus die het juist opnam voor de rechtelozen en de zwakken.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 april 2010

‘Tucht moet weer in kerk’

Apeldoorn - De christelijke kerk moet de tucht weer toepassen. Dat bepleit prof. dr. Bram van de Beek hoogleraar symboliek aan de VU.

Sportdinsdag, 27 april 2010

Fenna Zeinstra ontvangt de ‘4 Wimpels’

Leeuwarden - Kaatsster Fenna Zeinstra (22) uit Bolsward zal morgenavond tijdens de parturenpresentatie op het hoofdkantoor van de Friesland Bank worden onderscheiden met de ‘4 Wimpels’. Deze prijs verwijst naar de vier belangrijkste wedstrijden van het dameskaatsen: De Ald-Meiers Partij, de Jong Famme Partij, de Frouljus PC en de bondswedstrijd.

Sportdinsdag, 27 april 2010

Seerden nieuwe coach Van der Bos c.s.

Franeker - Drievoudig PC-winnaar Erik Seerden is de nieuwe coach van het partuur van Gert-Anne van der Bos, Folkert van der Wei en Daniël Iseger. De PC-winnaars van 2009 waren naast Thomas van der Meer op zoek naar een nieuwe trainer nadat ze na het vorig seizoen braken met Stichting Score.

Sportdinsdag, 27 april 2010

Districtsbeker kan staartje krijgen

Leeuwarden - In het districtsbekertoernooi wordt vanavond niet alleen gestreden om een plaats in de halve finales, maar ook voor een ticket in de eerste ronde van het KNVB bekertoernooi. De strijd om de noordelijke beker kan nog een staartje krijgen, indien Urk 2, dat vanavond op bezoek moet bij zondag derdeklasser DIO Oosterwolde, zich plaatst voor de halve finales.

Sportdinsdag, 27 april 2010

Verlies voor beloften Heerenveen

Heerenveen Jong sc Heerenveen/FC Emmen heeft gisteravond in het Abe Lenstra stadion de competitiewedstrijd tegen Jong PSV verloren. Voor vierhonderd toeschouwers zegevierden de Eindhovenaren, die ruim een helft met tien man speelden, met 0-1. Andy van der Meyde kreeg voor rust in een kort tijdsbestek tweemaal geel en moest voortijdig vertrekken.

Sportdinsdag, 27 april 2010

De Boer wil ook wat terug doen voor de korfbalsport

Spannum - Adde Klaas de Boer is gisteravond tijdens de algemene vergadering van het district Noord van het Koninklijk Nederland Korfbal Verbond (KNKV) in De Kruisweg te Marum benoemd tot nieuwe voorzitter. De 63-jarige Spannumer gaf al sinds 1 januari van dit jaar leiding aan het bestuursorgaan. Gisteravond werd zijn kandidatuur officieel bekrachtigd.

Sportdinsdag, 27 april 2010

Over totaalvoetbal, Bergkamp, Messi en Maradona

Voor de literaire voetballiefhebber is het weer feest. Hard Gras, editie nummer 71 is uit. De mooiste van Bergkamp is de titel van het voetbaltijdschrift voor lezers dit keer en op de voorpagina is zijn briljante doelpunt, gemaakt tegen Newcastle United op 2 maart 2002, te zien in twaalf frames. Het mooiste doelpunt ooit, volgens de fans van Arsenal, kan echter beter op YouTube nogmaals bewonderd worden (http://www.youtube.com/watch?v=niWVRSVzAzI).


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties