Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 27 april 2006.

Economiedonderdag, 27 april 2006

Utermöhlen positief over nieuwe jaar

Wolvega - Koninklijke Utermöhlen uit Wolvega verwacht over dit jaar goede resultaten te behalen. Dat zei directeur/eigenaar D. van der Vat gisteren bij de presentatie van het jubileumboek over het 125-jarige bedrijf. ,,Vorig jaar was voor ons een lastig jaar. We zaten toen met de bouw van een nieuw pand, het in de markt zetten van nieuwe merken en de invoering van een nieuw automatiseringssysteem.” Van der Vat wil zich nog niet wagen aan een verwachte omzet voor dit jaar. Vorig jaar draaide het bedrijf een omzet tussen de acht en tien miljoen euro. Exacte cijfers zijn er nog niet voorhanden. In 2004 bedroeg de omzet 9,2 miljoen euro. Bij het bedrijf werken er ongeveer zestig mensen. ,,Ook daarin is de afgelopen jaren niet veel veranderd.” In 2000 werkten er bij het bedrijf twintig mensen.

Economiedonderdag, 27 april 2006

Farmservice profiteert van ‘grootboeren’

Leeuwarden - De schaalvergroting van de melkveehouderijbedrijven in Nederland werkt positief door in de omzet van het Leeuwarder bedrijf Farmservice. ,,Het aantal melkveebedrijven mag dan wel kleiner worden, wij richten ons als Bou-Matic-dealer vooral op de grotere bedrijven. En dat aantal is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid’’, geeft mede-eigenaar Tjepko Bakker aan. Samen met zijn vrouw Irene en schoonvader Gerrit Huizinga heeft hij nu de leiding over het 25-jarig bedrijf met nu zeventien werknemers. Bakker zag de afgelopen jaren de binnenlandse markt ook aantrekken door de grootschalige renovatie van ligboxenstallen. ,,Na ruim dertig jaar was een groot aantal stallen en melksystemen aan vervanging toe. Veel bedrijven waren gegroeid en de bedrijfssituatie was niet meer toereikend voor de nieuwe bedrijfsvoering. Stallen en bijbehorende melksystemen waren ontoereikend omdat er quotum was gekocht en melkkoeien.’’

Economiedonderdag, 27 april 2006

‘Onderbreek werk niet voor kinderen’

Leeuwarden - ,,Onderbreek uw loopbaan niet voor kinderen, houdt die voet tussen de deur.” Dat advies kregen vrouwen gisteren van minister Dekker van VROM.

Economiedonderdag, 27 april 2006

Pleats fan it Jier dit jaar in Oudwoude

Oudwoude - De boerderij van de familie De Vries uit Oudwoude, de Spűkepleats, is uitgeroepen tot Pleats fan it Jier 2006. Dat heeft de Boerderijenstichting Fryslân gisteren bekend gemaakt. Dit jaar was het thema: kop-hals-rompboerderij onderdeel uitmakend van een agrarisch bedrijf.

Economiedonderdag, 27 april 2006

Twaalf bedrijven uit Noorden op ICT-beurs in RAI

Amsterdam - Twaalf bedrijven presenteren zich eind deze week op de ICT-beurs TINE 2006 in de RAI in Amsterdam. Zij worden daarbij gesteund door de 150 leden tellende ICT Vereniging Noord Nederland. De bedrijven hebben samen een paviljoen betrokken op de beurs.

Economiedonderdag, 27 april 2006

‘Kompasgeld leidt niet tot veel werk in mkb’

Assen - De Kompasgelden bestemd voor projecten in het midden- en kleinbedrijf hebben niet tot veel nieuw werk geleid. Dat stelt de Noordelijke Rekenkamer in het conceptrapport Resultaten MKB-maatregelen ter versterking van de marktsector in Noord-Nederland, dat vandaag verscheen.

Economiedonderdag, 27 april 2006

Curator: schuldeisers vaak onbewust van mogelijkheden

Schuldeisers, zoals leveranciers, kunnen bij een faillissement van een klant meer geld terug krijgen dan ze verwachten. Ze zijn zich onbewust van hun mogelijkheden bij een dreigend faillissement of in de periode daarna. Dat betoogde 'beroepscurator' mr. M. Udink gisteren op het symposium Faillissementen in de praktijk georganiseerd door gerechtsdeurwaarders en Incassobureau Oordijk en Partners in Oranjewoud.

Hoofdartikeldonderdag, 27 april 2006

Kerken, namen....

Een naam kan een economische of creatieve waarde vertegenwoordigen. In een naam kan eer liggen, en identiteit. Daarom bestaat er ‘naamrecht' en worden er soms rechtszaken gevoerd over het gebruik van een naam. Zo loopt er momenteel in de Verenigde Staten een rechtszaak over het gebruik van de naam Apple (en de grafische verbeelding daarvan) door een computerfabrikant enerzijds, en een platenmaatschappij anderzijds. Alleen al gezien de advocaatkosten die daarvoor gemaakt worden, hangt er financieel kennelijk veel vanaf.

Regiodonderdag, 27 april 2006

Buitenlandse concurrentie groot

Earnewâld - Het rietsnijdersvak dreigt ten onder te gaan aan concurrentie uit het buitenland. Dat vreest de Algemene Vereniging voor de Rietcultuur in Nederland (AVRN). De vereniging luidt de noodklok. Ook in Fryslân zijn grote zorgen over het voortbestaan van de rietcultuur.

Regiodonderdag, 27 april 2006

‘Aalde Fanen’ is eindelijk Nationaal Park

Earnewâld - Niemand had het twaalf jaar geleden kunnen bevroeden, maar dankzij de komst van bungalowpark It Wiid bij Earnewâld is het natuurgebied de Alde Feanen nu officieel een Nationaal Park. Minister Veerman (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) kwam gisteren persoonlijk langs om de Alde Feanen deze status te geven.

Regiodonderdag, 27 april 2006

Natuur grootste twistpunt

Leeuwarden - Provinciale Staten (PS) zijn het in hoofdlijnen eens met de aanleg van de Centrale As tussen Dokkum en Nijega volgens het voorkeurstracé van Gedeputeerde Staten (GS). Tijdens de commissievergadering Lân, Loft en Wetter werd duidelijk dat een meerderheid van PvdA, CDA, VVD en Gemeentebelangen voor het voorstel van GS zijn. De vragen die deze fracties nog hebben, staan een keuze voor het tracé niet in de weg.

Sportdonderdag, 27 april 2006

Harkemase Boys en Sneek zonder moeite naar kwartfinale

Leeuwarden - Harkemase Boys is er gisteren in geslaagd om een plaats bij de laatste acht ploegen in de noordelijke bekerstrijd te veroveren. Het kostte de hoofdklasser in Stadskanaal nauwelijks moeite om eersteklasser SJS opzij te zetten (0-4). Van verrassingen was in de overige achtste bekerduels geen sprake. Naast het winnende Zwaluwen is Sneek de derde Friese vertegenwoordiger bij de laatste acht. De Snekers wonnen in een Friese tweestrijd overtuigend van FVC.

Sportdonderdag, 27 april 2006

Leeuwarders naar kwartfinale van noordelijke bekerstrijd dankzij zege op Achilles 1894

Leeuwarden - Zowel in de beker om de eindzege spelen als in de competitie nog de titel kunnen grijpen, is voor veel clubs het droomscenario. Vaak blijkt de wens de vader van de gedachte. Maar niet bij Leeuwarder Zwaluwen. Dat heeft nog kans op de titel in de tweede klasse K, maar sinds gisteren is ook bekersucces niet uitgesloten. Zondageersteklasser Achilles 1894 werd op eigen geveld opzij gezet, met de kwartfinale als beloning.

Sportdonderdag, 27 april 2006

Het gelijk en ongelijk van de thuisblijvers

Heerenveen - Uitgemergeld door blessures en tussentijdse transfers is Heerenveen aan het slot van de voetbaljaargang 2005-2006 verworden tot een ploegje kansarme arbeiders dat, longerend naar een extraatje van de baas, vechten tot kunst heeft verheven. Welnu, omdat in het handboek voetbal nergens staat geschreven dat de beste ploeg ook altijd wint, strijdt Heerenveen nog altijd mee om een plaats in de UEFA Cup voor het volgend seizoen. Geheel naar de wijze waarop trainer Gertjan Verbeek zich in zijn goede oude tijd staande hield in het betaalde voetbal, werkte Heerenveen zich in twee duels langs Roda JC: op karakter.

Sportdonderdag, 27 april 2006

Friezen na zege tegen Roda JC nog één halte van Europees voetbal

In de finale van de play offs zullen de Friezen het op zondag 30 april in Enschede moeten opnemen tegen FC Twente. De return volgt drie dagen later in Heerenveen. Het is de tweede keer dat beide ploegen tegenover elkaar staan met als inzet een plaats in het Europa Cuptoernooi. Op 14 mei 1998 streden de beide clubs als verliezende halve finalisten van het nationale bekertoernooi in Zwolle in een barrage om een ticket in het inmiddels terziele gegane Europa Cup II toernooi.

Weerdonderdag, 27 april 2006

Koeler

Het wordt vandaag nog wel 14 of 15 graden met veel zon, maar morgen en in het weekend wordt het koeler. Morgen schijnt de zon ook goed en het kwik komt dan te liggen rond 10 op de Wadden tot 13 in het zuidoosten. Het waait daarbij matig tot krachtig uit het noordwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties