Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 27 maart 2009.

Cultuurvrijdag, 27 maart 2009

Arthur Japin wordt in najaar gastschrijver RuG

Groningen - Auteur Arthur Japin is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Dat heeft een woordvoerder van de universiteit bekendgemaakt. Japin zal eind september tot en met midden oktober werkcolleges geven in geschiedenis en fictie. Hierin gaat hij samen met studenten op zoek naar hun mogelijkheden om schrijver te worden. Daarnaast geeft Japin publieke lezingen over zijn schrijverschap en de rol die werkelijkheid en fictie daarin spelen.

Cultuurvrijdag, 27 maart 2009

NNO doet volgend seizoen project met Armin van Buuren

Leeuwarden - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) geeft volgend seizoen een concert met muziek van dj Armin van Buuren. Of de beroemde dj zelf bij het concert aanwezig zal zijn om te draaien of dat alleen muziek van Van Buuren wordt gespeeld, wil het NNO nog niet zeggen. Het symfonieorkest zoekt vaker de samenwerking op met andere muziekgenres.

Cultuurvrijdag, 27 maart 2009

Straattheater op Oerol begint in Leeuwarden

Terschelling - Voor bezoekers van het Oerolfestival op Terschelling begint het festival dit jaar al op het station in Leeuwarden. ,,Op de openingsdag van Oerol wordt op het station een straatvoorstelling gespeeld”, aldus artistiek directeur Joop Mulder gisteren. ,,Bezoekers stappen in Leeuwarden uit de trein, maken daar van alles mee en stappen hup zo op de trein naar Harlingen.”

Economievrijdag, 27 maart 2009

Friese afdeling bedrijvennetwerk maakt doorstart

Leeuwarden - Tijdens een seminar op de Stenden Hogeschool in Leeuwarden werd officieel de Friese afdeling van de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel (NMNH) nieuw leven ingeblazen. De NMNH is opgericht in 1777 en is daarmee het oudste ondernemersnetwerk van Nederland. Doel van de Maatschappij is het samenbrengen van bedrijfsleven, overheid en scholing. De Friese afdeling is met oprichtingsjaar 1778 een van de oudste ‘departementen’ van de NMNH, zo vertelde landelijk voorzitter en voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn. De Friese NMNH is al drie keer ter ziele gegaan. De bestuursvoorzitter van Stenden Hogeschool, Robert Veenstra, voert de hernieuwde Friese afdeling aan.

Economievrijdag, 27 maart 2009

20 miljoen kilometers met aardgasactie auto’s

Leeuwarden – Deze week hebben een zestigtal Friese bedrijven toegezegd om in totaal voor twintig miljoen kilometers met aardgas te willen rijden. Dat meldt woordvoerster Janneke Schaaf van Millenniumbedrijven Fryslân. Door bedrijven in te laten tekenen, hoopt Schaaf bij de provincie Fryslân voor elkaar te krijgen dat er op korte termijn minimaal tien vulpunten komen om daarmee een dekkend netwerk te realiseren.

Economievrijdag, 27 maart 2009

René Paas: ondernemers moeten voor werk zorgen

Leeuwarden – René Paas, voorzitter van vakcentrale CNV, roept werkgevers op hun verantwoordelijkheid te nemen en ,,werk te geven” nu de vakbonden hebben beloofd de lonen te matigen en de overheid de economie met miljarden stimuleert. Paas sprak gisteren in Leeuwarden voor de Friese afdeling van de Nederlandse Maatschappij van Nijverheid en Handel (NMNH), het oudste ondernemersnetwerk van Nederland.

Hoofdartikelvrijdag, 27 maart 2009

De crisis, het debat...

Was het Kamerdebat over de crisismaatregelen een dieptepunt in de parlementaire geschiedenis, of was het een ‘zinvolle discussie over een belangrijk onderwerp’?

Regiovrijdag, 27 maart 2009

Een Fries Indië-monument in drie fotoalbums

Franeker - Johannes Algra (83) redde de foto’s van grafmonumenten van Friese gesneuvelden in voormalig Nederlands-Indië van de vergetelheid. Hij legde er drie albums mee aan, die hij gisteren overdroeg aan Tresoar. ,,Dit moat yn Fryslân bliuwe.”

Regiovrijdag, 27 maart 2009

‘Zeg er iets van als je een tiener ziet drinken’

Leeuwarden - Zoals het normaal is om zwangere vrouwen te wijzen op de gevaren van het drinken van alcohol, zo moet het ook gewoon worden om tieners aan te spreken op hun alcoholconsumptie. Dat stelt hoogleraar moleculaire en cellulaire neurobiologie Guus Smit.

Regiovrijdag, 27 maart 2009

‘Zeg er iets van als je een tiener ziet drinken’

Leeuwarden - Zoals het normaal is om zwangere vrouwen te wijzen op de gevaren van het drinken van alcohol, zo moet het ook gewoon worden om tieners aan te spreken op hun alcoholconsumptie. Dat stelt hoogleraar moleculaire en cellulaire neurobiologie Guus Smit.

Regiovrijdag, 27 maart 2009

Rijk zuinig bij aanpak van geweld thuis

Leeuwarden - De Friese burgemeesters verwachten dit jaar zeker honderdvijftig keer een pleger van huiselijk geweld uit het eigen huis te moeten zetten, na een uit de hand gelopen ruzie. Dat is veel vaker dan waar het rijk Fryslân voor wil betalen: 36 keer. Er moet dus geld bij.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 maart 2009

Lezingen jaar Religieus Erfgoed gebundeld door VKB

Leeuwarden/Dordrecht - De Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk (VKB) heeft lezingen die gehouden zijn in het kader van het Jaar voor Religieus Erfgoed gebundeld.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 maart 2009

Wees als een pinguïn in het leven van je kind

Franeker - Hoe breng je geloofsopvoeding terug naar de basis: het gezin? In de gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Franeker draait een opvoedkring. Ria Kuijper geeft een impressie.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 maart 2009

Eén kruis, een diversiteit aan gedachten en emoties

Leeuwarden - Het is een eenvoudig symbool, maar zó veelbetekenend. Het kruis - en de diversiteit aan belevingen van mensen daarbij - staat centraal in een aantal werken van beeldend kunstenaar Rinske Dijkman uit Drachten. Vanaf zondag exposeert ze in VEG De Opstandingskerk in Leeuwarden.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 maart 2009

‘Veel werk voor weinig geld’

Driebergen - 1,1 miljoen euro overheidssubsidie aan Youth for Christ leverde de samenleving in 2007 6,2 miljoen euro op. Het rendement zit ’m vooral in het grote aantal vrijwilligers. Bij de christelijke jongerenorganisatie werken ruim 150 betaalde krachten en vierduizend vrijwilligers.

Sportvrijdag, 27 maart 2009

De Haan nieuwe trainer KV Drachten

Drachten Douwe de Haan wordt de nieuwe hoofdtrainer/-coach van de A-selectie van korfbalvereniging Drachten/Van der Wiel. De oud-KV Drachten speler en jeugdtrainer volgt Henk Jan Mulder op die aan het einde van dit seizoen stopt. Douwe de Haan is momenteel actief als trainer/coach van de A-junioren van DOS’46 uit Nijeveen. Hij begon zijn trainingscarrière bij Olympia (Twijzel) en had vervolgens ook trainersfuncties bij De Pein, CSL (Britsum/Stiens), Drachten (jeugd)l, Rodenburg (Leek) en DOS’46.

Sportvrijdag, 27 maart 2009

Stroetinga baalt, brons Mulder

Pruszkow - Teun Mulder heeft het Nederlandse baanwielrennen gisteren bij de wereldkampioenschappen in het Poolse Pruszkow weer wat kleur op de wangen bezorgd. De krachtpatser uit Zuuk veroverde brons op het onderdeel keirin. Het was pas de eerste medaille voor de oranje equipe, die vorig jaar nog acht podiumplaatsen behaalde. De Fries Wim Stroetinga stelde teleur op scratch: twintigste.

Sportvrijdag, 27 maart 2009

Aris kan play-offs na verlies bijna vergeten

Nijmegen - Aris Friesland is er gisteravond niet in geslaagd te winnen in Nijmegen. Tegen Matrixx Magixx gaven de Leeuwarder basketballers lang goed partij, maar een puntloze fase aan het einde van het derde kwart en het begin van het vierde kwart brak de Friezen op.

Sportvrijdag, 27 maart 2009

De Boer op de bank bij Cambuur

Leeuwarden Ale de Boer is zijn basisplaats bij Cambuur even kwijt. Voor de topper tegen Excelsior moet de linkerverdediger zijn plek afstaan aan centrale verdediger Michael Jansen. In het centrum mag Koen Brack daardoor zijn opwachting maken. Sander Fischer staat voor de derde keer op rij centraal achterin bij de Friezen. Verder kan trainer Stanley Menzo op Randy Rustenberg en Marc Mboua beschikken over een fitte selectie en lijkt de coach te kiezen voor dezelfde elf die vorige week begonnen tegen AGOVV. Vermoedelijke opstelling Cambuur: Van der Vlag, R. Jansen, Brack, Fischer, M. Jansen; Beekmans, Guijt, Van der Heide; De Visscher, Ter Heide, Maachi.

Sportvrijdag, 27 maart 2009

Komst Van Boxel is ‘boppeslach’ voor Cambuur

Leeuwarden - Cambuur-directeur Alex Pama noemt het aantrekken van Robert van Boxel een ‘boppeslach’. De verdediger van MVV stond in de belangstelling van meerdere clubs, maar koos voor de Leeuwarder eerstedivisionist, waar hij een contract tekent voor twee jaar. De Friezen legden daarnaast ook aanvaller Rence van der Wal van Go Ahead Eagles vast.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties