Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 27 november 2013.

Cultuurwoensdag, 27 november 2013

Toch geen museum Jan Kooistra in Dokkum

Dokkum | Er komt geen speciaal museum met schilderwerken van Jan Kooistra in Dokkum. De belangen tussen de eigenaar van het pand, neef Eric Kooistra, en de Dokkumer kunstenaar lopen te ver uiteen. ,,De eigenaar heeft heel commerciële belangen, die niet stroken met het gevoel dat ik bij de schilderijen heb. Het financiële risico is hierdoor te groot”, aldus Kooistra gisteren.

Economiewoensdag, 27 november 2013

Pietenpakkennaaister beleeft de leukste tijd van het jaar

Aletta Hofstee naait pakken voor Sinterklaas en Zwarte Piet en verhuurt ze, desgewenst inclusief grime. Vanuit Wolvega vinden haar corduroy pakken hun weg in heel Nederland. Door Wybe Fraanje.

Hoofdartikelwoensdag, 27 november 2013

Er is een prijs voor het gebruik van internet

De uitgelekte informatie over de activiteiten van Amerikaanse inlichtingendiensten ten opzichte van ons land hebben Nederland weliswaar geraakt, maar niet geschokt, op enkele politieke partijen na: er was al te veel bekend over de spionage en afluisterpraktijken van de Amerikanen. Toch is de werkelijkheid zoals die naar voren komt uit de gelekte informatie via klokkenluider Edward Snowden bepaald niet onschuldig.

Regiowoensdag, 27 november 2013

Bruggen in de regio Bolsward worden hoger

Bolsward | Het vaargebied tussen Bolsward, Franeker en Easterein wordt veel toegankelijker gemaakt voor de kleine watersport. Als eerste zullen vier landbouwbruggen in het gebied worden opgehoogd. De bruggen krijgen een hoogte van minimaal 1,5 meter, waardoor de dorpen Tzum, Lollum, Hidaard, Hartwerd, Reahûs en Easterein via het water beter bereikbaar zullen worden. De gemeenten Súdwest-Fryslân, Franekeradeel en Littenseradiel willen uiteindelijk vijftig bruggen ophogen.

Regiowoensdag, 27 november 2013

Subsidiepot voor toerisme is erg gewild

Leeuwarden | Recreatieondernemers in Fryslân lopen over van de plannen. Die conclusie kan worden getrokken op basis van de aanvragen voor een provinciale subsidieregeling voor het toerisme. Liefst 78 ondernemers doen een beroep op deze Stimuleringsregeling Natuurlijk Fryslân II. Ze vragen in totaal zeven miljoen euro subsidie. Er is vijf miljoen euro beschikbaar. Vanwege het succes van de regeling heeft de provincie het aanvraagloket gesloten.

Regiowoensdag, 27 november 2013

Kritiek aan vooravond besluit ganzenaanpak

Leeuwarden | Voordat Provinciale Staten vandaag praat over de verordening van de schadebestrijding door ganzen in Fryslân is er fikse kritiek gekomen vanuit meerdere geledingen. In de afgelopen week stelde het CDA al voor om na de winterrust van november tot maart en na de bekrachtiging van het akkoord in maart een eerste evaluatie te houden. Volgens het CDA staat de uitvoering van het landelijke akkoord tussen verschillende betrokken partijen (G7) op losse schroeven. De partij komt vandaag met verschillende moties om de problematiek aan te pakken.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 november 2013

Chanoekia: licht ontsteken in de duisternis

Christenen voor Israël verwacht vanavond zo’n 1500 mensen bij het aansteken van de eerste kaars van de chanoekia in Nijkerk. Opperrabbijn Binyomin Jacobs over de betekenis van de menora.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 november 2013

Katholiek Nederland lijkt op een woestijnlandschap

De situatie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland is zorgelijk. De grote volkskerk wordt een ‘keuzekerk’. Frans Wijnands over het rapport van het Nederlandse bisschoppen.

Sportwoensdag, 27 november 2013

Nieuwkomer Healy kan debuteren voor Aris

Leeuwarden | De Amerikaanse basketballer Nathan Healy mag vanaf nu uitkomen voor Aris. De Leeuwarder basketbalclub haalde hem afgelopen weekeinde naar Fryslân als vervanger van de vertrokken stoorzender Kinu Rochford. Omdat onder meer de werkvergunning en spelerslicentie van Healy in orde zijn gemaakt, is hij speelgerechtigd voor de ploeg van Ed Molthoff. Hij kan morgenavond in het thuisduel met nummer vijf Leiden al zijn debuut maken.

Sportwoensdag, 27 november 2013

Testend Cambuur wint van Sneek Wit Zwart

Leeuwarden | SC Cambuur heeft de kleine maar vriendschappelijke burenruzie met hoofdklasser Sneek Wit Zwart gisteravond in haar voordeel beslecht. De Leeuwarders wonnen het oefenduel met 5-3. Voor Cambuur kwamen onder meer de Scandinavische testspelers Dzenis Kozica, Linus Tornblad, Christopher Eriksson en Daniel Jarl in actie. Aanvaller Kozica maakte Cambuurs derde. Morgen beslist de technische staf van Cambuur over de toekomst van de Scandinaviërs.

Sportwoensdag, 27 november 2013

Ondernemingsraad geeft negatief advies over directie

Heerenveen | De ondernemingsraad (o.r.) van sc Heerenveen heeft maandagavond laat een negatief advies uitgebracht over de benoeming van een nieuwe directie bij de club. Dat nieuws zat er na een eerdere kritische brief van de o.r. over hetzelfde onderwerp al aan te komen.

Sportwoensdag, 27 november 2013

PC-koning Santema (73) was een man met eigen principes

Leeuwarden | Met het overlijden van Martinus (Tinus) Santema is misschien wel één van de meest excentrieke PC-koningen uit de kaatshistorie heen gegaan. De in Easterlittens geboren schoolmeester weigert in 1961 op het Sjûkelân de koningsbal in ontvangst te nemen. Daarmee was Santema één van de eersten die de discussie rond het koningschap aanzwengelde, al zou hij op aandringen van partuurgenoot Johan Jansen de prijs schoorvoetend aanvaarden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties