Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 27 november 2008.

Cultuurdonderdag, 27 november 2008

Within Tempation knalt in De Harmonie

Als je vraagt welke Nederlandse band het meeste succes heeft over de grens, dan zullen slechts weinigen het juiste antwoord weten. Weet u het? Meer dan twee miljoen verkochte albums en dvd’s, optredens op alle continenten en eigenaar van diverse MTV-, TMF- en andere awards. Aangenaam, Within Temptation is de naam.

Economiedonderdag, 27 november 2008

Gesprek met exporteurs over blauwtong

Den Haag Minister Verburg heeft de Tweede Kamer gisteren toegezegd nog deze week te overleggen met exporteurs die de dupe zijn van de dierziekte blauwtong. Zij is bereid een mogelijke verruiming van export van fokvee te bespreken, mits dat geen afbreuk doet aan de garantie die Nederland geeft dat alleen gezonde dieren mogen worden uitgevoerd. Volgens de exporteurs is er ondanks de blauwtong vraag naar Nederlands fokvee in landen die geen bezwaar zouden hebben tegen de import.

Economiedonderdag, 27 november 2008

Akkerbouwers nog niet in kenniscampus

Earnewâld - Het opzetten van een kenniscampus voor de pootaardappelteelt als evenknie van de eerder deze week gepresenteerde plannen voor een Dairy Valley bij Goutum, is voorlopig nog niet aan de orde. Dat zegt akkerbouwwoordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord. ,,Het is een zaak van lange adem. Net zoiets als het poten van een aardappel. Het duurt een poos voor de plant pas zichtbaar is. Het opzetten van een Plant Valley in Fryslân is dan ook nog niet aan de orde, maar zal er te zijner tijd wel komen", is zijn overtuiging.

Economiedonderdag, 27 november 2008

Nieuwe landbouw vraagt om andere aanpak

Earnewâld - Om als boer te kunnen blijven bestaan, moet hij een andere aanpak volgen dan de vorige generaties. ,,Boeren hebben nu nog de neiging hun omgeving aan het bedrijf te willen aanpassen”, zei hoogleraar Dirk Strijker van de Rijks Universiteit Groningen (RUG) gisteren op de ledendag van LTO Noord afdeling Fryslân. Volgens hem moet de huidige boer een andere aanpak volgen wil hij blijven bestaan. ,,Andere ondernemers neigen er meer toe zich aan te passen aan de omgeving, en dat is wel zo slim”, hield hij de vierhonderd man aan publiek voor. Het is een boodschap die de boeren in de afgelopen jaren al veel vaker hebben meegekregen.

Hoofdartikeldonderdag, 27 november 2008

Continuďteit...

De aanstaande Amerikaanse president Barack Obama trok dit jaar ten strijde met de belofte dat hij change zou brengen, verandering. Maar wie de keuzes van Obama voor zijn regeringsploeg bekijkt, ziet dat in de invulling van de ministersposten de verandering niet zit.

Regiodonderdag, 27 november 2008

Geen kasplantjes die in de gure wind bezwijken

Zuidhorn - Gereformeerde scholen krijgen nog een belangrijke rol te vervullen in een maatschappij waarin jongeren óf helemaal voor het geloof gaan, óf het er bij laten zitten. Dat is de overtuiging van Jaap Roose (79) en Piet Compaan (60). Samen blikken de oud-leraar en diens leerling, inmiddels zelf dertig jaar docent, terug op vijftig jaar Gomarus College in Zuidhorn.

Regiodonderdag, 27 november 2008

Dokkum en Franeker: cultuurgeld

Leeuwarden - Dokkum en Franeker kunnen toch rekenen op een speciaal plekje in het nieuwe provinciale cultuurbeleid. Concreet houdt dat in dat ze de komende vier jaar elk jaar 50.000 euro subsidie van rijk en provincie kunnen krijgen, mits ze zelf ook 50.000 euro investeren in een cultureel project. Bovendien kunnen ze in theorie aanspraak maken op maximaal 2,5 miljoen euro van de provincie bij de bouw van grote cultuurpanden als een bioscoop, museum of theater.

Regiodonderdag, 27 november 2008

Heel Hallum moet zich thuisvoelen in Offingaburg

Hallum - De bewoners van de twaalf appartementen op de eerste verdieping hebben hun sleutels al gekregen. De licht dementerende bewoners van de twee woongroepen op de begane grond volgen nog dit jaar. Maar uiteindelijk moet heel Hallum zich in Offingaburg thuisvoelen.

Regiodonderdag, 27 november 2008

Een ramp daargelaten, kost het provinciehuis 80 miljoen

Leeuwarden - Fryslân kan beginnen met de bouw van een nieuw provinciehuis. Het huidige provinciehuis aan de Tweebaksmarkt wordt - met uitzondering van de monumentale gedeelten, zoals de Statenzaal - gesloopt en op dezelfde historische plek opgebouwd.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 november 2008

Golf van arrestaties christenen in Eritrea

Ermelo - De Eritrese overheid is vorige week begonnen met een nieuwe golf van arrestaties. Minstens 110 christenen uit alle delen van het land, met uitzondering van de hoofdstad Asmara, zouden al zijn opgepakt. Dat hebben christelijke bronnen in Eritrea gemeld aan Open Doors. Open Doors is een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 november 2008

Minisymposium over criteria nieuwe Liedboek

Leeuwarden - De Friese beraadsgroep Eredienst en Kerkmuziek van de Protestantse Kerk in Nederland houdt zaterdag in Leeuwarden een minisymposium met als thema ‘Liedboek 2012: trend en traditie?’ Het symposium in de Lutherse Kerk is het derde symposium dat de beraadgroep houdt.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 november 2008

Onrust in Spanje na gerechtelijke uitspraak

Er is deze week een nieuw woord opgedoken in de sluimerende discussie in Europa over de betekenis en de plaats van de christelijke traditie in de samenleving. De aartsbisschop van het Spaanse bisdom Toledo, mgr. Antonio Canizares, sprak van ‘christofobie’; angst voor het christendom.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 november 2008

Simon Schoon spreekt op najaarsconferentie Overlegorgaan van Joden en Christenen (OJEC)

Utrecht - De kerk moet minder verklaringen uitgeven rond het Palestijns-Israëlisch conflict en meer bruggen bouwen en vredesgroepen steunen. Dat stelde prof. dr. Simon Schoon woensdag in Utrecht. ,,Bevorder het gesprek van betrokkenen, zonder er doorlopend en betweterig doorheen te kakelen.”

Sportdonderdag, 27 november 2008

De Boer trainer van Spakenburg

Spakenburg Dick de Boer is per direct de nieuwe trainer van zaterdaghoofdklasser Spakenburg. De Volendammer volgt Ton du Chatinier op die als assistent bij FC Utrecht aan de slag is gegaan.

Sportdonderdag, 27 november 2008

Flyers droogt Groningen af

Heerenveen De Hajé Flyers uit Heerenveen hebben gisteravond in de bekercompetitie van het ijshockey korte metten gemaakt met Pecoma Groningen. In Thialf werd het 9-4 voor de Friezen. Door de zege verstevigde Flyers haar positie op de zesde plaats. De Friezen pakten uit vijftien duels negentien punten. Groningen sluit de ranglijst met zeven punten uit vijftien duels.

Sportdonderdag, 27 november 2008

‘Mental coach’ Miller krijgt Aris er weer bovenop

Leeuwarden - Even dreigde het gisteravond weer de verkeerde kant op te gaan voor Aris Friesland in het bekerduel in de achtste finales tegen Landstede Zwolle. De Leeuwarder basketballers hadden in het tweede kwart een maximale voorsprong van 25 punten, maar die voordelige marge dreigde na rust te verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar Pete Miller kreeg zijn ploeg als een soort ‘mental coach’ er weer bovenop en leidde Aris na vier competitienederlagen op rij naar de kwartfinale van beker.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties