Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 27 november 2003.

Analysedonderdag, 27 november 2003

Genoeg is genoeg

Jonge en oudere mensen in vele landen zullen aanstaande zaterdag de straat op gaan met de boodschap ‘Genoeg is genoeg’. Wereldwijd is het Niet-Winkeldag ( Buy Nothing Day ), de internationale protestdag tegen de Westerse consumptiecultuur. In winkelstraten en op pleinen zullen ‘bevrijde consumenten’ een kleurrijk theater opvoeren. Zij keren zich tegen de consumptiecultuur in het Westen, die te kenschetsen valt met drie woorden: ‘meer, meer, meer’. De rijkdom in het Westen kan alleen bestaan dankzij de armen, die het geld niet hebben om het milieu te vervuilen.

Bijschriftdonderdag, 27 november 2003

Neerdalen

Het was een drukte van belang. Bij de invalsweg naar de stad stonden de mensen rijen dik te wachten.

Cultuurdonderdag, 27 november 2003

Schitterend concert ‘I Puritani’

De opera’s van de Italiaanse componist Vincenzo Bellini worden gekenmerkt door grote dramatiek, emoties, innerlijke conflicten, maar ook prachtige melodieën. Zijn laatste opera I Puritani (De Puriteinen) ging in 1835 te Parijs in premičre en werd een wereldsucces. Hij heeft er zelf echter niet zo lang van kunnen genieten, want in datzelfde jaar overleed deze grote operacomponist op vierendertigjarige leeftijd.

Cultuurdonderdag, 27 november 2003

Cabaret Van der Zanden doet nog geen pijn

Het leven moet een beetje pijn doen. Met die grondgedachte speelt de jonge cabaretier Leon van der Zanden in zijn tweede voorstelling Hoerejong . Een interessante gedachte die je al snel brengt bij de Franse geweldsfilosoof Georges Bataille (onder meer de auteur van Tranen van Eros ). En als je dan in zijn korte biografie leest dat Van der Zanden filosofie heeft gestudeerd, dan wordt deze link duidelijk en wacht je vol spanning af hoe hij geweldsfilosofische diepzinnigheid combineert met humor.

Economiedonderdag, 27 november 2003

Melkveehouders voeren actie bij Aldi

Drachten – De landbouworganisatie NLTO en de Nederlandse Vakbond Melkveehouders NMV voeren vandaag actie bij het distributiecentrum van de Duitse supermarkt Aldi in Culemborg. Ze willen met de directie in gesprek komen over het prijsbeleid van de onderneming bij haar zuivelartikelen.

Economiedonderdag, 27 november 2003

Succes met vacatures

Leeuwarden - Na de start van het aanbieden van vacatures via internet wist Jan-Peter Cruiming dat hij de ondoorzichtigheid in de arbeidsmarkt voor een groot deel had weggenomen. ,,Vraag en aanbod van de banenmarkt zijn in Nederland niet transparant. Hier in Groningen zijn 30 uitzendbureaus maar de transparantie is ver te zoeken. Vandaar dat we in 2000 met de nationalevacaturebank.nl zijn gestart.’’

Hoofdartikeldonderdag, 27 november 2003

Voortploeteren …

Het wordt voor de Amerikanen steeds moeilijker zich met goed fatsoen uit Irak terug te trekken. Door het toenemende geweld raakt de oorlog in eigen land steeds meer omstreden. Bijna elke dag zijn er Amerikaanse doden te betreuren. De oorlog kost bovendien handenvol geld en doet afbreuk aan het prestige van de VS in de wereld. Maar Irak nu verlaten is geen optie. Dat zou het land in een burgeroorlog storten waar alleen het internationale terrorisme van profiteert.

Regiodonderdag, 27 november 2003

Nijpels: extra geld onderwijs

Leeuwarden - De provincie moet de komende jaren extra investeren in onderwijs. Dat geld is nodig voor het wegwerken van achterstanden bij leerlingen. De provincie moet de regiefunctie voeren en samenwerken met gemeenten.

Regiodonderdag, 27 november 2003

Raad akkoord: stadswachten naar gemeente

Leeuwarden - De Stichting Stadswacht Fryslân houdt op te bestaan. Dertig van de 48 stadswachten komen in dienst bij de gemeente Leeuwarden. Voor de overige achttien wordt passend werk gezocht.

Regiodonderdag, 27 november 2003

Aanpak rampenbestrijding

Leeuwarden - Fryslân moet de rampenbestrijding voor 1 november volgend jaar helemaal op orde hebben. Alle hulpdiensten moeten dan weten waar ze aan toe zijn. De samenwerking moet niet alleen op papier geregeld zijn, maar ook in de praktijk beoefend. Dat zal nog een zware klus worden.

Regiodonderdag, 27 november 2003

Warme Winternacht blijft gratis

Leeuwarden - Bezoekers van de Warme Winternacht in Leeuwarden hoeven dit jaar toch geen entree te betalen. Dat heeft de Leeuwarder gemeenteraad gisteravond met een uiterst krappe meerderheid (achttien tegen zeventien stemmen) besloten op voorstel van de Nieuwe Leeuwarder Partij (NLP). Het college had voorgesteld om dit jaar voor het eerst een toegangsprijs te heffen van vijf euro omdat het bedrijfsleven niet meer wil meebetalen aan het feest.

Regiodonderdag, 27 november 2003

Opnieuw gemor over plannen GS

Leeuwarden – De bedoeling van een vergadering is doorgaans dat de deelnemers na afloop een helderder beeld hebben van wat ter tafel kwam, maar dat was gisteravond niet het geval, concludeerde FNP-woordvoerder Kramer gisteravond in het provinciehuis. Andermaal was de Statencommissie Boarger en Mienskip bijeen gekomen om te spreken over de beleidsvoorstellen van Gedeputeerde Staten. Die waren aanvankelijk verwoord in de Septembernota, maar die werd niet goed genoeg bevonden en zo stond dan nu de verbeterde versie - de Decembernota - op de agenda.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 november 2003

Verdere daling van aantal heilssoldaten


Geloof & Kerkdonderdag, 27 november 2003

Een kroon op het werk

Hegebeintum - Na een omvangrijke restauratie wordt vrijdagmiddag het Van Dam-orgel van de kerk van Hegebeintum weer in gebruik genomen. Het is de kroon op het werk van de Stichting Orgelrestauratie Hogebeintum en de Stichting Alde Fryske Tsjerken die zich jarenlang hebben ingezet voor het herstel van het instrument.

Sportdonderdag, 27 november 2003

Valse start voor korfballers Blauw Wit in hoofdklasse

Heerenveen - Blauw Wit is de hoofdklassecompetitie niet goed begonnen.

Sportdonderdag, 27 november 2003

Pieter Allema (Rijperkerk): ‘Spylje foar fjirtich goals’

Hurdegaryp - Pieter Allema uit Hurdegaryp zal niet zomaar als trainer in het amateurvoetbal een handtekening onder een contract zetten van een nieuwe club.

Weerdonderdag, 27 november 2003

Droog

Het blijft het komende etmaal droog. Vanavond en vannacht zakt het kwik tot ongeveer 3 graden, met mogelijk een mistbank. Morgen blijft het droog en vrij zonnig weer en het kwik komt daarbij te liggen rond 8 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties