Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 27 november 2002.

Analysewoensdag, 27 november 2002

De smerige oorlog in Tsjetsjenië

Rusland strijdt in de deelrepubliek Tsjetsjenië al jaren tegen opstandelingen die zelfstandig willen zijn. Die oorlog gaat gepaard met vele gruwelijkheden. Elke oorlog is wreed, maar het gewapend conflict in Tsjetsjenië verloopt bijzonder bloedig. Onschuldige burgers zijn slachtoffer van mensenrechtenschendingen. Executies, verkrachtingen, plundering en verdwijningen zijn aan de orde van de dag. De excessen komen voort uit een fatale combinatie van vreemdelingenhaat, corruptie en het ontbreken van moreel leiderschap.

Bijschriftwoensdag, 27 november 2002

Horoscopen

Ik las in Trouw een stukje van iemand die zich had afgekeerd zijn van zijn geloof in horoscopen. Hij was zelf iemand geweest die horoscopen trok en op grond daarvan mensen van advies diende.

Cultuurwoensdag, 27 november 2002

Level 42 is erg gedateerd

In een praktisch uitverkochte Oosterpoort in Groningen trad dinsdagavond de Engelse formatie Level 42 op. Deze band beleefde zijn hoogtepunt zo’n vijftien jaar geleden en lijkt een slaatje te willen slaan uit de belangstelling die er momenteel heerst voor alles wat met de jaren tachtig te maken heeft.

Cultuurwoensdag, 27 november 2002

Op zoek naar morele grenzen van kunst

Dat een museum meer kan zijn dan enkel en alleen een plek waar schilderijen hangen en objecten staan, bewees het Groninger Museum zondag. Toen werd er onder grote belangstelling een debat gehouden onder de prikkelende titel De verbeelding van goed en kwaad in de kunst .

Cultuurwoensdag, 27 november 2002

Adviescommissie Gysbert Japicxpriis 2003 vastgesteld

Leeuwarden – Gedeputeerde Staten hebben woensdag de leden van de adviescommissie voor de Gysbert Japicxpriis 2003 en de Dr. Joast Halbertsmapriis 2003 bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 27 november 2002

Feest bij jarig Douwe Egberts

Op het hoofdkantoor in Utrecht presenteerde Douwe Egberts dinsdag het jubileumprogramma voor het 250-jarig bestaan volgend jaar.

Economiewoensdag, 27 november 2002

Afvalsturing Friesland neemt JOGB over

Leeuwarden – Afvalsturing Friesland neemt per 1 januari 2003 Jager Onroerend Goed en Beheer (JOGB) over. Dat maakte een woordvoerster woensdagmorgen bekend.

Economiewoensdag, 27 november 2002

Faber Heerenveen schrapt vijftien banen

Heerenveen – Producent en marktleider van sfeerhaarden Faber International gaat vanaf 2003 haar assemblagewerkzaamheden uitbesteden aan bedrijven in Hongarije.

Hoofdartikelwoensdag, 27 november 2002

Criminelen in een samenleving…

Criminelen die in korte tijd voor de derde keer de fout ingaan, moeten extra streng worden bestraft. Dat pleidooi hield hoofdofficier van justitie Den Hollander afgelopen vrijdag in Leeuwarden. Den Hollander, als vertegenwoordiger van het strafeisende Openbaar Ministerie, noemde de aanpak three strikes much : wie drie overtredingen begaat, krijgt ‘much’, veel, straf. Het doel: de dader een poosje uit de samenleving halen, en daarmee Fryslân weer een poosje iets veiliger maken.

Regiowoensdag, 27 november 2002

‘Zuidhorn wordt compact’

Zuidhorn – Zuidhorn moet een compact centrum krijgen, waar binnen loopafstand alle voorzieningen bij elkaar zijn. Dat is de wens van het gemeentebestuur, zo bleek dinsdagavond tijdens een voorlichtingsavond over het herinrichtingsplan. De belangstelling was groot: stoelen moesten worden bijgesleept om iedereen in zaal Balk te herbergen.

Regiowoensdag, 27 november 2002

Katlijker Schar krijgt pad voor invaliden

Katlijk – Door het Katlijker Schar wordt een pad aangelegd dat geschikt is voor mensen met een rolstoel. It Fryske Gea gaat in samenwerking met zorgverzekeraar De Friesland de aanleg van het nieuwe pad verzorgen.

Regiowoensdag, 27 november 2002

PvdA wil Buwalda als nieuwe wethouder

Heerenveen – De PvdA in Heerenveen schuift raadslid Lykele Buwalda naar voren als opvolger van wethouder Jurrit Visser. Visser wordt 16 december benoemd als burgemeester van Terschelling.

Regiowoensdag, 27 november 2002

Kanoën en avontuurlijk wandelen in de stad

Leeuwarden - Een heel mooi plan maar hoe denkt de gemeente het gebied te onderhouden? Is er wel genoeg geld voor? Hoe staat het met de verlichting? En wanneer is alles klaar?

Regiowoensdag, 27 november 2002

‘Wat volt en de vernielers blijven wel weg’

Bolsward – Met zijn vrouw was Dirk Bosma (70) uit Bolsward een weekeindje naar zijn zoon in Goor (Gelderland) geweest. Toen hij afgelopen zondag zijn straat weer inkwam, zag hij het meteen: opnieuw was zijn tuinbeeld vernield.

Regiowoensdag, 27 november 2002

School moet veiliger

Leeuwarden – ‘Iedere leerling is veilig, weet zich veilig en voelt zich veilig op school.’ Dat is de belangrijkste doelstelling van het project Schoolveiligheid. B en W van Leeuwarden hebben dinsdag ruim 45.000 euro beschikbaar gesteld. Scholen moeten onder meer een ‘veiligheidsthermometer’ krijgen waarop kan worden afgelezen hoe veilig de school is.

Regiowoensdag, 27 november 2002

Advendo gered van ondergang

Sneek - De gemeenteraad van Sneek heeft met het uittrekken van 60.000 euro aan subsidie het Advendo korps in Sneek vooralsnog van de ondergang gered. Het voorstel van het CDA en de PvdA om geld beschikbaar te stellen werd dinsdagavond door de raad aangenomen. Door de bijdrage komt de bouw van nieuwe evenementenhal in Sneek een stapje dichterbij.

Regiowoensdag, 27 november 2002

Almere wil toch betalen voor zweeftrein

Leeuwarden – De gemeente Almere zal mogelijk toch bijdragen aan de bouw van een magneetzweefbaan tussen Schiphol en Groningen.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 november 2002

Kerk moet nú spreken of verder haar mond houden

Minister van Justitie mr J.P.H. Donner hield maandag een pleidooi voor een nadrukkelijker spreken van de kerk in de samenleving. Hieronder de bewerkte en ingekorte versie van zijn lezing, als eerste deel van een drieluik over dit thema.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 november 2002

Een restauratie van lange adem

Britsum - Een restauratie met een verhaal. Dat is de jarenlange opknapbeurt van de hervormde kerk en toren van Britsum. Zeker door de bijzondere fresco’s die werden gevonden begin jaren negentig en zelfs het NOS-Journaal haalden. Donderdag kan eindelijk, na tien jaar restaureren, de kerk weer officieel in gebruik worden genomen.

Sportwoensdag, 27 november 2002

Remco van der Mossel: drie treffers in één helft

Leeuwarden – Eigenlijk zou Remco van der Mossel nog een jaartje bij de A-junioren kunnen spelen, maar de achttienjarige spits misstaat zeker niet bij de senioren van Minnertsga.

Sportwoensdag, 27 november 2002

Maaike Hornstra voltooit gehavend avonturenrace

Kota Kinabalu – Maaike Hornstra heeft dinsdag ondanks een gebroken sleutelbeen de Outdoor Quest op het Indonesische eiland Borneo voltooid. De Jellumse kwam in de vierde en laatste etappe bij het mountainbiken lelijk ten val.

Sportwoensdag, 27 november 2002

‘Twee keer zilver op een WK is niet niks’

Minnertsga - De Nederlandse peloteploeg voor de wereldkampioenschappen is met zilver beladen teruggekeerd uit Argentinië.

Weerwoensdag, 27 november 2002

Morgen regen

Vanmiddag nog zonnige perioden. De temperatuur loopt op tot 6 of 7 graden en er waait een stevige zuidoostenwind. Vannacht daalt het kwik tot 2 graden en is er kans op mist. Morgen is het meest bewolkt met af en toe regen en temperaturen rond 9 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties