Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 27 februari 2009.

Cultuurvrijdag, 27 februari 2009

Democratie zit gezellig in doosje

Blinddate voorstellingen duren doorgaans een uur. Daarin proberen jonge, nieuwe theatermakers hun verrassende stijl of visie kordaat neer te zetten. Als zo’n voorstelling onder die noemer bijna tweeënhalf keer zo lang duurt, is dat een veeg teken. Zo’n tijdsspanne, zonder pauze, is te pretentieus. En dat is dan ook de voorstelling De verlichting is stuk van Huis en Festival a/d Werf productie.

Cultuurvrijdag, 27 februari 2009

Rockacademies spelen op nieuw popfestival Romein

Leeuwarden - Leeuwarden krijgt een nieuw, tweedaags popfestival waaraan muziekopleidingen meewerken en Poppodium Romein. Dat heeft Harrie Muis, programmeur van het Leeuwarder poppodium bekendgemaakt.

Economievrijdag, 27 februari 2009

15.000 banen bij uitbreiding gasnetwerk

Groningen - Nieuwe infrastructuurprojecten van gastransporteur Gasunie zorgen de komende jaren voor forse extra werkgelegenheid in Nederland.

Economievrijdag, 27 februari 2009

Overtredingen bij eigenaren van mestvergisters

Den Haag - In Nederland zijn bij controles bij mestvergisters in de maanden september en oktober overtredingen geconstateerd. Volgens de Algemene Inspectiedienst AID hebben de eigenaren van de vergistingsinstallaties producten in de installatie gebruikt die niet op de lijst staan van goedgekeurde producten. Volgens woordvoerder Roel Vincken heeft dit niet geleid tot stilzetting van de installaties. ,,De eindproducten die er na vergisting overblijven, het digestaat, mogen zonder ontheffing van de provincie niet gebruikt worden als meststof.”

Hoofdartikelvrijdag, 27 februari 2009

Hoe de economie te redden...

Na de publicatie van de dramatische ramingen van het Centraal Planbureau voor dit en volgend jaar, is de noodzaak om de recessie te bestrijden duidelijker dan ooit. Bij de cijfers van het CPB zijn misschien wel de nodige vraagtekens te zetten. Maar de trend is zonneklaar. De economie krimpt, de werkloosheid stijgt en de financiën van de overheid worden uit balans geslagen door dalende inkomsten en oplopende uitgaven, met name in de sociale zekerheid. En eerdere crises hebben geleerd: een recessie die veroorzaakt wordt door een financiële crisis, duurt langer en is dieper dan een normale recessie.

Regiovrijdag, 27 februari 2009

Hypotheek voor zuinig maken huis

Leeuwarden - Aannemers, installateurs en banken willen samen met de provincie panklare pakketten op de markt brengen, waarmee woningbezitters hun huis energiezuinig kunnen maken. Plannen daarvoor zijn momenteel in de maak.

Regiovrijdag, 27 februari 2009

Gemeenten zoeken volop ambtenaren

Leeuwarden - Personeelsafdelingen van gemeenten profiteren van de economische crisis. Ze zien kans om eigen ambtenaren aan te trekken voor klussen die tot nu toe door externe bureaus gedaan moesten worden omdat er geen respons kwam op de vacatures. Op banensites staan volop advertenties voor deze banen.

Regiovrijdag, 27 februari 2009

Overbelaste leerling moet veilig zijn op school

Drachten - Structuur en verbondenheid zijn samen het recept tegen voortijdige schooluitval. Overbelaste jongeren, die ,,op de basisschool al in de nesten zaten” zijn niet gebaat bij ,,een aardrijkskundeles”, maar willen in eerste instantie ergens bij horen. Als een docent structuur en verbondenheid geeft, komen rekenen en taal vervolgens vanzelf.

Regiovrijdag, 27 februari 2009

‘De krimp is geen bedreiging maar vooral een kans’

Raerd - Leefbaarheid, behoud van cultuur en historie, swalkrûtes en het tegengaan van verpauperde gebouwen. Een greep uit de onderwerpen waar Doarpswurk zich mee bezig houdt. De nieuwe directeur Eelke Nutma gaat vooral voor mooiere dorpen.

Regiovrijdag, 27 februari 2009

Goed voor economie; slecht voor verkeer

Leeuwarden - Dilemma voor de gemeente Leeuwarden: nieuwe, flinke bouwprojecten zijn goed voor de lokale economie, maar slecht voor de doorstroom van het verkeer. En die was toch al niet fantastisch.

Regiovrijdag, 27 februari 2009

Een promenade in plaats van ‘gewoon een muur’

Harlingen - Bouwverkeer en weg- dijk- en spoorwerkers bepalen de komende anderhalf jaar het gezicht aan de zuidwestkant van Harlingen. Er komt een nieuwe keermuur en in één moeite door worden ook spoor en Havenweg aangepakt.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 februari 2009

Geen bangmakerij over evolutie

Evolutionisten en creationisten staan weer lijnrecht tegenover elkaar in het Darwinjaar. Prof. dr. Willem Ouweneel pleit voor een pastorale benadering. ,,Het is toch bangmakerij als men beweert dat wie de ‘letterlijke’ uitleg van Genesis 1 loslaat, uiteindelijk ook het opstandingsverhaal loslaat?”

Geloof & Kerkvrijdag, 27 februari 2009

Geen bangmakerij over evolutie

Evolutionisten en creationisten staan weer lijnrecht tegenover elkaar in het Darwinjaar. Prof. dr. Willem Ouweneel pleit voor een pastorale benadering. ,,Het is toch bangmakerij als men beweert dat wie de ‘letterlijke’ uitleg van Genesis 1 loslaat, uiteindelijk ook het opstandingsverhaal loslaat?”

Geloof & Kerkvrijdag, 27 februari 2009

‘Kerkleden bemoedigen om in de kerk te blijven’

Sloten - De afdeling Friesland van het Evangelisch Werkverband (EW) houdt vrijdag een ‘bemoedigingsavond’ in de Grote Kerk van Sloten. ,,We willen mensen bemoedigen die zich zorgen maken over de kerk”, vertelt ds. Klaas van Marrum uit Sumar van de werkgroep.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 februari 2009

Vertrek doopleden zorgt voor daling bij GKV

Leeuwarden - De ledendaling bij de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) houdt aan. Vorig jaar verloor het kerkgenootschap 492 leden. Er zijn nu 79.921 belijdende leden en 44.780 doopleden. In totaal 124.710 leden. Daarmee zitten de vrijgemaakten voor het eerst sinds 1999 weer onder de 125.000 leden. Dat blijkt uit het nieuwe Jaarboek van de GKV.

Sportvrijdag, 27 februari 2009

Clubs staan al in de rij voor de ‘klassieke’ rechterspits

Heerenveen - De kans is groot dat Roy Beerens dit seizoen bezig is aan zijn laatste kunstje bij sc Heerenveen. De 21-jarige aanvaller met Brabantse roots, die anderhalf jaar geleden doelbewust koos voor een ‘tussenstop’ in Fryslân, lijkt toe aan een nieuwe uitdaging. De klassieke rechterspits is het creatieve brein van de Friese aanvalslinie en de clubs staan alweer in de rij voor Beerens. ,,Het is een bevestiging dat je goed bezig bent”, zegt de aanvaller quasi nonchalant.

Sportvrijdag, 27 februari 2009

Bankzitter Guijt baalt, maar is ook zelfkritisch

Leeuwarden - Danny Guijt zal niet de eerste zijn die de winterversterkingen van SC Cambuur toejuicht. De blonde middenvelder is zijn basisplaats voorlopig kwijt aan FC Twente-huurling Tjaronn Chery, die ook vanavond in de topper bij RKC Waalwijk op zijn plaats staat. Guijt blijft rustig onder de omzetting van trainer Stanley Menzo, wijst op het belang van stevige concurrentie, maar het knaagt wel ergens. ,,Ik baal hier ontzettend van.”

Sportvrijdag, 27 februari 2009

Aris laat het flink afweten in Groningen

Groningen - Aris Friesland heeft de noordelijke derby bij Capitals gisteravond kansloos verloren. De Leeuwarder basketballers waren geen schim van de ploeg die het de Groningers eerder dit seizoen nog heel lastig wisten te maken. Het moet anders in de komende belangrijke weken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties