Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 27 januari 2005.

Bijschriftdonderdag, 27 januari 2005

Barmhartigheid

Het hart van het heelal is geen ijzige kou of eeuwige stilte of een superbrein. Het hart van het heelal is inderdaad een hart.

Economiedonderdag, 27 januari 2005

Bureau Zelfstandigen Fryslân geopend

Leeuwarden – Gisteren is het Bureau Zelfstandigen Fryslân in het gebouw van de Kamer van Koophandel officieel geopend. Bureau Zelfstandigen Fryslân maakt onderdeel uit van Sociale Zaken van de gemeente Leeuwarden. Het Bureau voert voor 17 gemeenten in Fryslân een aantal ondernemersregelingen uit. De regelingen voorzien in financiële ondersteuning van werkzoekenden en personen die met ontslag worden bedreigd en een bedrijf willen gaan starten. Daarnaast worden gevestigde ondernemers ondersteund.

Economiedonderdag, 27 januari 2005

Lichtere toetsing bruinrot

Wageningen – Telers van aardappelen kunnen dit jaar een lichtere toetsing van pootaardappelen tegemoet zien. Dat heeft de Plantenziektenkundige Dienst gisteren meegedeeld. Voor boeren die kunnen aantonen dat ze bij de teelt in 2003 en 2004 geen oppervlaktewater hebben gebruikt en in 2004 geen beregend pootgoed aankochten, geldt één monster per partij. Pootgoedtelers die hieraan niet voldoen moeten rekenen op één monster per afgeleverde 25 ton.

Economiedonderdag, 27 januari 2005

Start academie voor melkvee

Heerenveen - In Heerenveen begint vandaag de Melkveeacademie. De academie moet de continuďteit van de Nederlandse melkveehouderijen waarborgen. Zeker gezien de negatieve salarisontwikkeling van Nederlandse boeren en de hoge prijs van melkquotum lijkt de academie geen overbodige luxe.

Hoofdartikeldonderdag, 27 januari 2005

De Friese boezem...

De provincie Groningen krijgt er de komende decennia honderden vierkante meters wateroppervlak bij, alleen al door de twee projecten Meerstad bij Groningen en de Blauwe Stad bij Winschoten. Fryslân is nog lang niet zo goed ingespeeld op het veranderende klimaat en de daarmee gepaard gaande risico’s op bijvoorbeeld meer droogte en meer regen. Hier en daar komt er wel wat wateroppervlak bij, maar dat zet niet echt zoden aan de dijk: hooguit 30 hectare wateroppervlak per jaar erbij. Dat is niet genoeg. De provincie wil toe naar een groei van 1400 hectare binnen 25 jaar, en nog 700 hectare erbij in de twintig jaar daarna.

Regiodonderdag, 27 januari 2005

Mét burgers werken geeft een grote kracht

Leeuwarden - De Leeuwarder wil harde maatregelen tegen uitgaansgeweld. Met preventief fouilleren en cameratoezicht heeft hij geen moeite. Dit blijkt uit onderzoek van de lector integrale veiligheid van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) Wouter Stol.

Regiodonderdag, 27 januari 2005

Naam blijft geheim van organisatie die noodopvang steunt

Witmarsum – De naam van de provinciale organisatie die de beurs trekt voor de noodopvang in Witmarsum, blijft geheim. Dit heeft wethouder Helder van Wűnseradiel bekendgemaakt.

Regiodonderdag, 27 januari 2005

Wâldwei vordert gestaag

Garyp – De Bouwcombinatie Wâldwei (N31) heeft gisteren het beton gestort voor de pijlers van de noordelijke brug over het Prinses Margrietkanaal bij Garyp. In de verdubbelde Waldwei komen twee nieuwe bruggen, die de huidige Fonejachtbręge gaan vervangen.

Regiodonderdag, 27 januari 2005

Meermanscellen staan nog leeg in Leeuwarden

Leeuwarden – Justitie en de directie van de Penitentiaire Inrichting Noord onderhandelen met de Ondernemingsraad over het gebruik van meermanscellen in De Marwei en De Blokhuispoort in Leeuwarden. Verschillende cellen zijn al aangepast, maar de OR wil volgens Justitie dat er eerst aan voorwaarden wordt voldaan voor ze worden gebruikt.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 januari 2005

School voor drama aan de rotonde

Ds Toos Reichman-Scheffer, predikante van de Lutherse Gemeente in Leeuwarden, brengt haar studieverlof van drie maanden door in Zuid-Afrika. Ze helpt bij diaconale projecten voor straatkinderen en aidswezen. Voor het Friesch Dagblad bericht ze regelmatig over haar ervaringen. Deel 2.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 januari 2005

Lezen uit de NBV in een verzorgingshuis

Haulerwijk – Protestants christelijk verzorgingshuis Sinnehiem in Haulerwijk wijdt op 25 februari de weeksluiting aan De Nieuwe Bijbelvertaling . Het is in Fryslân de tweede bijeenkomst in het kader van de landelijke voorleesestafette ‘Woord in de stilte’ van de Protestantse Kerk in Nederland en het NBG.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 januari 2005

Nieuwe ontvankelijkheid

Leeuwarden – De komst van De Nieuwe Bijbelvertaling heeft geleid tot een ,,nieuw soort nieuwsgierigheid en nieuwe ontvankelijkheid’’ voor geloven en de bijbel, merkt Eerste-Kamerlid Eimert van Middelkoop (ChristenUnie). ,,De agressie van de jaren zestig en zeventig is gelukkig voorbij.’’ Hij zei dit woensdag op een debatavond over de NBV.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 januari 2005

‘Interreligieuze

Leeuwarden – Er verschijnt in mei een editie van De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) waarin naast de bijbel ook achtergrondinformatie uit de islam en het jodendom wordt opgenomen. Dat meldde uitgever Klaas van der Kamp van Jongbloed bv in Heerenveen donderdagavond op een avond over de NBV in Leeuwarden.

Sportdonderdag, 27 januari 2005

Rivaliteit ja, maar absoluut geen haat en nijd

Amsterdam - Je zou denken dat de tegenstanders van Feenstra Flyers niet graag terugkijken op de periode dat de Heerenveners alles wonnen wat er te winnen viel. Niets is minder waar. Henk Hille, één van de sterspelers van De Bisschop uit Amsterdam, destijds de grote rivaal van de Flyers, koestert mooie herinneringen. ,,In het gewone seizoen konden we aardig tegen ze op en wonnen we wel. Maar in de playoffs deed Heerenveen er net weer een schepje bovenop.’’

Sportdonderdag, 27 januari 2005

Heerenveen gehavend in bekerduel tegen Ajax

Heerenveen – Sportclub Heerenveen kan vanavond in de achtste finale van de Amstel Cup tegen Ajax niet beschikken over Mika Väyrynen. De Fin ondervindt nog te veel last van de enkelblessure, die hij zaterdagavond in het met 2-1 gewonnen competitieduel tegen FC Den Bosch opliep.

Weerdonderdag, 27 januari 2005

Kans op sneeuw

Het blijft vandaag overwegend droog bij middagtemperaturen rond 3 ŕ 4 graden. De wind is daarbij noordwestelijk, later draaiend naar het noordoosten. Morgen hebben we opnieuw kans op sneeuw bij 2 tot 5 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties