Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 27 januari 2003.

Agendamaandag, 27 januari 2003

Uitagenda

De uitagenda voor 23 t/m 29 januari

Analysemaandag, 27 januari 2003

‘Geef ouderen invloed op pensioen’

De pensioenen van ouderen staan onder druk. Deze maand hebben velen te horen gekregen dat hun pensioenen niet worden aangepast aan de inflatie. Veel ouderen verliezen daardoor een flink stuk koopkracht. Vorige week riep CNV-voorzitter Doekle Terpstra de ouderen op solidair te zijn met jongeren en af te zien van de jaarlijkse verhoging van de pensioenen. Een reactie van de katholieke ouderenbond Unie KBO.

Bijschriftmaandag, 27 januari 2003

Argument

Misschien maakt u ook wel eens zo’n situatie mee. Je bent in gesprek. Iemand brengt een stelling naar voren.

Cultuurmaandag, 27 januari 2003

‘Arturo Ui’ schudt en schaduwt de actualiteit

,,Kapitalisme heeft wel moraal.” ,,Eigenbelang transformeert de vrije markt tot een breder belang”. Twee zinnen uit een Volkskrant -artikel van zaterdag van niemand minder dan de liberaal Frits Bolkestein. ’s Avonds speelt het Noord Nederlands Toneel Arturo Ui van Bertolt Brecht.

Economiemaandag, 27 januari 2003

Noorden wil centrum voor energie worden

Groningen – Het Noorden van Nederland moet uitgroeien tot het belangrijkste energiecentrum van ons land en bovendien uitgroeien tot een cruciale schakel in de internationale energiemarkt.

Expomaandag, 27 januari 2003

Exposities

Een overzicht van komende en lopende exposites.

Hoofdartikelmaandag, 27 januari 2003

Hirsi Ali, de VVD…

De vraag werd gelijk gesteld toen ze ambieerde politica te worden: hoe lang zal Ayaan Hirsi Ali voor de VVD een acceptabel Kamerlid kunnen zijn? De actualiteit van die vraag is nog eerder gekomen dan kon worden vermoed. Nog voordat ze goed en wel is beëdigd, doet Hirsi Ali uitspraken waarmee ze zichzelf buiten spel plaatst: Mohammed is volgens onze maatstaven een perverse tiran.

Regiomaandag, 27 januari 2003

Basisscholen niet klaar voor verzelfstandiging

Leeuwarden – Schoolbesturen en schooldirecteuren zijn nog niet opgewassen om de verzelfstandiging van het basisonderwijs in 2005 goed door te voeren. Dit zegt voorzitter E. de Jong van de onderwijsvakbond PCO.

Regiomaandag, 27 januari 2003

Oud-Fries voedt zwerfkinderen

Tjerkwerd – Tijdens zijn vele reizen naar Indonesië was Tjibbe Kootstra diep onder de indruk geraakt van het lot van zwerfkinderen in het land. Om iets voor deze kinderen te kunnen betekenen, richtte hij in augustus vorig jaar de stichting Children First op.

Regiomaandag, 27 januari 2003

Droogvallen op wad verruimd

Harlingen – Watersporters mogen de komende vier jaar in het hele waddengebied droogvallen. Het betreft een experiment. Schippersorganisaties en overheden hebben gedragsregels, een zogenaamde excessenregeling, opgesteld waar de recreatie- en charterschepen zich aan moeten houden.

Regiomaandag, 27 januari 2003

De regen trotseren voor een kop snert

Sneek – Het is nat in Sneek. Kleddernat, eigenlijk wel. Toch hebben 210 wandelfanaten ervoor gekozen vandaag een snertwandeling te maken; de negende van wandelvereniging DES, Door Eendracht Sterk. De naadloze sokken soppen in de wandelschoenen. Hier en daar kan een plas niet gemeden worden.

Regiomaandag, 27 januari 2003

Boekje over natuurman Engel Sap in de maak

Den Ham - In december 2002 overleed Engel Sap. Sap was tot zijn dood een bezig baasje. Als natuurbeschermer, reiziger, politicus en directeur van het Economische en Sociografisch bureau van de gemeente Groningen was hij actief.

Regiomaandag, 27 januari 2003

Onduidelijkheid over aanvaring bij Terschelling

Terschelling - De oorzaak en toedracht van de aanvaring op de Noordzee, waardoor zaterdagmorgen het Nederlandse vrachtschip Assi Eurolink is gezonken, is nog niet bekend. Het schip ligt op 30 ŕ 35 meter diepte op de kruising van twee vaarwegen ten noorden van Terschelling. Er heeft zich een kleine olievlek verspreid.

Geloof & Kerkmaandag, 27 januari 2003

‘Maatoplossingen voor veiligheid’

Leeuwarden – Kerken moeten de nieuwe brandveiligheidseisen niet allemaal even letterlijk nemen. Het gaat om de bedoeling van de regels, stelt woordvoerder Ben de Vries van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Bovendien zijn er vele uitzonderingsregels, en daar zijn kerken veelal niet van op de hoogte.

Geloof & Kerkmaandag, 27 januari 2003

Oud PKV-scriba Tim Kansil (54) overleden

Leeuwarden – In zijn woonplaats Schalsum is zaterdag Tim Kansil overleden. Kansil was van 1982 tot 1997 scriba van de Provincale Kerkvergadering van de Hervormde Kerk in Fryslân.

Geloof & Kerkmaandag, 27 januari 2003

Pastoraat achter gesloten deuren

Als je de verkiezingsretoriek van de afgelopen weken mag geloven, is de gevangenissector een van de weinige groeisectoren van deze tijd.

Sportmaandag, 27 januari 2003

‘Ik telde vijf seconden, dat doe ik altijd’

In Delfstrahuizen zijn ze niet blij met het nipte verlies tegen Ens, de koploper in de vierde klasse A. Niet eens zozeer om het feit dat ze daardoor de aansluiting missen, maar meer omdat ze de dupe werden van de zes-seconden-regel die arbiter Bonne Gringhuis uit Urk terecht en goed hanteerde.

Sportmaandag, 27 januari 2003

Drachtster Boys doet niet mee

Drachten – Jan Ruurd Koopmans zei het goed. ,,Urk had vandaag geen betere tegenstander kunnen treffen.” Daarmee doelde de rossige verdediger van Drachtster Boys op het komende duel van Urk tegen SDC Putten. De Drachtsters toonden zich de ideale opwarmer, want Urk mocht ongehinderd aan het zelfvertrouwen bouwen.

Sportmaandag, 27 januari 2003

Inzet bij Cambuur is er, nu het voetbal nog

Leeuwarden - Rob McDonald beloofde aan het begin van dit seizoen spektakel. En de supporters van Cambuur Leeuwarden kregen spektakel. Met uitschieters zowel naar boven als naar beneden. De tweede seizoenshelft kan echter wel eens een stuk saaier worden.

Sportmaandag, 27 januari 2003

Heerenveen lijkt klaar voor confrontatie met NAC

Oosterwolde – De laatste officiële test verliep zaterdag goed voor SC Heerenveen. In het oefenduel tegen Heracles Almelo, een week voor de start van de tweede helft van de competitie, bewezen de Friezen klaar te zijn voor het grote karwei.

Sportmaandag, 27 januari 2003

Woudsend voelt zich door Oudega W. benadeeld

Woudsend - In de vijfde klasse A stond zaterdag aanvankelijk de inhaalwedstrijd Oudega (W.) - Woudsend geprogrammeerd.

Sportmaandag, 27 januari 2003

Voor shorttrack is even wat minder geld

Heerenveen - Maarten Visser kan het nog steeds. De 28-jarige shorttracker - met in het circuitje de bijnaam ‘pake’ – wist zondag in ijsstadion Thialf tijdens de nationale competitiewedstrijd over 500 meter als enige regiorijder de finale te halen. De Leeuwarder eindigde daarin tussen de kernploegleden Dave Versteeg, Robbert Kees Boer en de gevallen Jeroen Huiskamp als derde.

Sportmaandag, 27 januari 2003

Erik Hulzebosch blijft verbazen

Techendorf - Erik Hulzebosch deed zaterdag iedereen en ook zichzelf verbazen met winst in het Open Nederlands kampioenschap op de Weissensee. De marathonschaatser uit Loozen versloeg na honderd kilometer Jan Maarten Heideman en Henk Angenent in de sprint. Ruud Borst was met een zesde plaats de eerste inwoner van Fryslân.

Sportmaandag, 27 januari 2003

Clubs dromen van ‘Urk van het Noorden’

Leeuwarden - Leeuwarden telt veertien voetbalclubs. Blauw Wit’34 en Zwaluwen behoren tot de grootste en zijn gezond en bloeiend. De clubs treffen elkaar zaterdag in de stadsderby in de eerste klasse E. Voorzitter Hans van Breeden wijst als een goed gastheer Marcel Seuninga, de interim-voorzitter van Blauw Wit’34 een lege stoel rond de bestuurstafel. Het is mooi dat Blauw Wit’34 zaterdag wint (0-2). De club leeft in grote onzekerheid over haar eigen toekomst. Iedereen heeft bij Blauw Wit’34 er de buik vol van. De gemeente stuurt de club van het kastje naar de muur en komt, volgens de vereniging, harde toezeggingen niet na.

Weermaandag, 27 januari 2003

Buiig weer

Vannacht wordt het bewolkt en regenachtig. Het kwik zakt tot ongeveer 4 graden. Morgen wordt een buiige dag, met kans op onweer en hagel en af en toe zon. Het wordt ongeveer 5 graden, bij een matige tot (vrij) krachtige westenwind.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties