Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 26 oktober 2004.

Bijschriftdinsdag, 26 oktober 2004

Stormen

‘Uw troon staat vast’

Cultuurdinsdag, 26 oktober 2004

Bauer in uitverkochte Lawei

Hij laat op het moment zelfs André Hazes achter zich in de top 100: Frans Bauer. De volkszanger is ongekend populair. Zijn nieuwe album Daar heb je vrienden voor… voert de album top 100 aan en ook de dvd Live in Ahoy 2003 scoort hoge ogen. Bij de presentatie eerder deze maand bleek het schijfje met meer dan 40.000 verkochte exemplaren al goed voor goud.

Dossierdinsdag, 26 oktober 2004

Erik Dekker over hoge pieken en diepe dalen

Daags na het verschijnen van zijn biografie slaat Erik Dekker op indrukwekkende wijze toe in de wereldbekerwedstrijd Parijs-Tours. In de ‘klassieker van de vallende bladeren’ bewijst de 34-jarige Drent nog lang niet te zijn aanbeland in de herfst van zijn carrière. Na ruim twee jaar van kommer en kwel met valpartijen en blessures laat hij in Parijs-Tours zien dat de ‘oude’ Dekker nog steeds bestaat.

Economiedinsdag, 26 oktober 2004

Stakingen in metaal Noorden

Leeuwarden - De vakbonden organiseren morgen een massale stakingsactie in de metaalsector in het Noorden. In totaal zijn daar 8200 werknemers bij betrokken, waarvan 3000 in Fryslân. Werkgevers vinden het niet terecht dat zij bij het conflict tussen kabinet en bonden betrokken worden en roepen op het conflict niet verder op scherp te zetten.

Hoofdartikeldinsdag, 26 oktober 2004

Wensen, zorgen…

Is de wens is de vader van de gedachte? Die vraag komt op bij het lezen van het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waarin staat te lezen wat ongeveer tweeduizend Nederlanders van de toekomst van ons land verwachten. De vraag kan gedeeltelijk met ‘ja’ worden beantwoord. Een flink deel van de Nederlanders, vooral jongeren, denkt dat over een aantal jaren euthanasie ‘gewoon’ is geworden en dat is wenselijk, aldus de meerderheid van de ondervraagden. Er zijn nog vele ‘wensgedachten’ in het rapport te vinden. Bijvoorbeeld over het accepteren van cosmetische ingrepen. Vooral jongeren denken dat over een aantal jaren dergelijke ingrepen volstrekt normaal zijn; dit alles onder het motto: gezondheid=schoonheid=jeugd.

Regiodinsdag, 26 oktober 2004

Friese VVV’s moeten weer anders werken

Leeuwarden - De Friese VVV-wereld moet opnieuw op de schop. Na tal van reorganisaties, fusies en het aangaan van nieuwe en vaak grotere samenwerkingsverbanden moeten de toerismebureaus de bakens weer verzetten.

Regiodinsdag, 26 oktober 2004

Skarsterlân mkb-vriendelijk

Heerenveen – De gemeente Skarsterlân is de meest ondernemersvriendelijke gemeente van Noord-Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van MKB-Noord van alle 68 gemeenten in Fryslân, Groningen en Drenthe. De gemeente Leek blijkt het meest ondernemersgezind van Groningen. Ook de andere Westerkwartier-gemeenten krijgen goede cijfers.

Regiodinsdag, 26 oktober 2004

‘Kamer haalt definitief streep door zweeftrein’

Harich – De kans dat de Zuiderzeelijn wordt aangelegd als magneetzweefbaan is verkeken. Na verschijning van het rapport van de Commissie Duivesteijn, over de enorme kostenoverschrijdingen bij aanleg van de Betuwelijn, durft de Tweede Kamer het avontuur van een miljarden kostende zweefbaan niet meer aan. Dat zei CDA-Tweede-Kamerlid Atsma gisteren in Harich op een bijeenkomst van zijn partijgenoten in Zuidwest-Fryslân.

Regiodinsdag, 26 oktober 2004

‘Land verpachten loont bijna niet meer’

Leeuwarden – Het verpachten van land als investering is nauwelijks nog aantrekkelijk te noemen. ,,De landeigenaar betaalt meer belasting over het bezit dan dat de pacht oplevert, de overheid legt steeds meer claims op de manier waarop het land gebruikt wordt en de Pachtwet biedt veel meer ruimte aan de pachter dan aan de eigenaar.” Dat zegt voorzitter A. Douma van de Vereniging Het Friesch Grondbezit, die morgen het 75-jarig bestaan viert. De vereniging, die kort na de oprichting ongeveer 2500 grondeigenaren vertegenwoordigde, bestaat nu nog uit zo’n vijfhonderd leden. ,,Dat zijn vooral boeren die hun eigen land hebben, stichtingen en kerkvoogdijen met landerijen. Particulieren die grond bezitten, vaak vanuit de familie, doen dat steeds vaker van de hand.”

Regiodinsdag, 26 oktober 2004

Ook Ameland wil geen erfgoedstatus voor waddengebied

Ameland - Het waddengebied hoeft voor de Amelanders voorlopig niet op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Amelanders zijn bang dat deze nieuwe status allerlei beperkingen met zich meebrengt voor het gebied. Alleen de PvdA was gematigd positief over de status. Dat bleek gisteravond tijdens de raadsvergadering op het eiland. Op 15 november neemt de raad het definitieve besluit. Alle waddengemeenten moeten een besluit nemen over de voordracht van plaatsing op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 oktober 2004

Protestanten ontdekken ‘Keltische spiritualiteit’

Een van de interessante ontwikkelingen van het geestelijke leven van onze dagen is de groeiende aandacht voor de Keltische spiritualiteit. Opvallend is de aandacht voor het Keltische christendom in protestantse milieus. Na de Engelse ontdekt nu ook de continentale kerk het belang van de gelovigen op de ‘verre eilanden’.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 oktober 2004

Samenwerking met kerken kan beter

Drachten - Kerken zijn veelal gericht op volwassenen. Predikanten gaan tijdens de kerkdienst vrijwel nooit in op vragen waar jongeren mee zitten. Schoolpastor René Romijn van het Liudger College in Drachten hoort het regelmatig van zijn leerlingen. Zouden scholen en kerken niet méér voor elkaar kunnen betekenen? ,,Ik denk het wel. Maar de laatste keer dat wij een ontmoeting organiseerden, kwam er slechts een handvol predikanten opdagen.’’

Sportdinsdag, 26 oktober 2004

Doelman Hans Vonk hoopt op nog meer speeltijd bij Ajax

Heerenveen – De verwachting is dat Maarten Stekelenburg zondag bij Ajax onder de lat staat in de thuiswedstrijd tegen NEC. Maar Hans Vonk hoopt stiekem dat trainer Ronald Koeman weer voor hem zal kiezen.

Sportdinsdag, 26 oktober 2004

Zwaluwen royeert haar erevoorzitter

Leeuwarden - Het bestuur van CSV De Leeuwarder Zwaluwen heeft besloten erevoorzitter Meindert Tadema met onmiddellijke ingang te royeren. Daarmee lijkt een einde te komen aan een roerige periode voor de voetbalclub. Het bestuur hoopt dat de rust rondom de club terugkeert.

Weerdinsdag, 26 oktober 2004

Tamelijk rustig

Vandaag is het tamelijk rustig najaarsweer. Er zijn opklaringen, maar er is ook bewolking met af en toe een beetje lichte regen of een buitje. Het wordt 12 graden bij een zwakke tot matige west tot zuidwestenwind. Morgen blijft het droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties