Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 26 september 2014.

Achtergrondvrijdag, 26 september 2014

Daling wad is geen kwaliteitsverbetering

Ondanks de protesten van Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en Vogelbescherming Nederland heeft het kabinet onlangs besloten zoutwinning onder de Waddenzee toe te staan. Met de hand aan kraan, dat wel. Maar waarom wordt niet meteen duidelijk gemaakt hoe dat dan precies in zijn werk zal gaan, en op grond van welke gegevens en welke criteria?

Economievrijdag, 26 september 2014

Goede kwaliteit van Friese tarwe

Leeuwarden - De tarwe die in Fryslân is verbouwd voor het project Pure Oorsprong is van hoge kwaliteit, meldt verwerker Koopmans Koninklijke Meelfabrieken. ,,De opbrengst was hoog en de kwaliteit is uitstekend", meldt het bedrijf. Het project is een samenwerkingsverband van Koopmans, Hoogland, VanDijke Semo en Stichting Veldleeuwerik. Doel is om het gewas duurzaam en lokaal te telen, te verwerken én te verkopen.

Hoofdartikelvrijdag, 26 september 2014

IS bedreigt onze manier van leven

Nederland heeft zich alsnog aangesloten bij de internationale coalitie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dit besluit kan terecht rekenen op brede steun in de Tweede Kamer. IS maakt zich schuldig aan weerzinwekkende misdaden waardoor grote vluchtelingenstromen op gang zijn gekomen. Met de vestiging van het kalifaat, een soort islamitische heilstaat, heeft de beweging een uitvalsbasis gekregen waardoor het Midden-Oosten nog verder dreigt te destabiliseren. Het is een illusie te menen dat de dreiging van IS ophoudt bij de grenzen van het kalifaat dat - om te beginnen - de Arabische wereld zou moeten omvatten. Andersdenkenden hebben volgens de IS geen recht op het leven. De beweging vormt daarom een directe bedreiging voor onze veiligheid. Het bestrijden van IS is vanwege de moordpartijen en vluchtelingenstromen niet alleen een humanitaire opdracht, maar ook een morele verplichting, omdat onze manier van leven in het geding is.

Hoofdartikelvrijdag, 26 september 2014

De rode zandweg, de psalm en het zien

De grote Nederlandse theoloog dr. Oepke Noordmans (1871-1956) publiceerde in 1949 een aantal meditaties. In een daarvan vertelde hij van een ervaring die hij als zesjarige had. Hij liep met zijn zus op een landweg - bij Easterein - naar school en oefende de psalm die hij van buiten moest leren, psalm 24:4. Noordmans vertelt hoe tijdens het oefenen de psalm zich 'bij hem voegde'.

Regiovrijdag, 26 september 2014

School moet anders gaan denken over cultuuronderwijs

Sneek - De manier van denken binnen het onderwijs moet veranderen, wil cultuureducatie de plek krijgen die ze verdient op scholen. Dat was gisteren de strekking op het congres over cultuureducatie in Fryslân in Sneek, georganiseerd door Keunstwurk. Op het congres werd het belang van cultuureducatie aangekaart.

Regiovrijdag, 26 september 2014

Friese rechters: verhuisplan moet van tafel

Leeuwarden - Het plan van Rechtbank Noord-Nederland om het rechtbankpersoneel van Leeuwarden en Assen naar Groningen te verhuizen moet worden ingetrokken. Dat heeft het Friese personeel gisteren het bestuur laten weten.

Regiovrijdag, 26 september 2014

Marsumer kleuters kennen hun eerste Engelse woordjes al

Marsum - ,,Put your hand on the paper and draw around with this white pencil." Redmer (4) luistert een beetje verdwaasd naar de aanwijzingen van juf Irma van der Kruis. Ha, een omtrek maken van mijn hand, lijkt de kleuter te denken als hij enkele klasgenoten al enthousiast bezig ziet. Snel gaat hij aan de slag.

Regiovrijdag, 26 september 2014

Draagvlak voor duurzaamheid groeit snel

Terschelling - Het draagvlak voor de duurzame beweging groeit snel en wint zowel in kracht, diepte als breedte. Deze optimistische boodschap had Herman Wijffels gistermiddag bij de opening van Springtij Forum (voorheen Springtij Festival), een vierdaagse bijeenkomst over duurzaamheid op Terschelling.

Geloof & Kerkvrijdag, 26 september 2014

Geen boordje, maar een verhaal dat de storm heeft doorstaan

Ik voelde me afgelopen maandag een beetje een farizeïsche Jona die is afgedaald in het scheepsruim van het schip terwijl hij eigenlijk naar Mokum moest. Ik was namelijk niet op de predikantendag van de PKN. Deze Jona heeft lang getwijfeld. En met die twijfel kijk ik nu even naar mijzelf in de spiegel. Ik heb het een beetje moeilijk met mijn kerk. Ik kan er niets aan doen, maar ik zeg het toch maar heel eerlijk.

Sportvrijdag, 26 september 2014

Terug naar 2013, Excelsior-uit: Cambuur viert titel en zingt voor Eagles-spits

Voor veel spelers, stafleden en ook clubleiding en supporters van SC Cambuur is het morgen een bijzondere dag. Stadion Woudestein is dan het decor van de uitwedstrijd bij Excelsior. Net als op 3 mei 2013, toen de Leeuwarders zich na een ijzingwekkend spannende avond kampioen van de eerste divisie mochten noemen. Excelsior-uit blijft voor Cambuur voor altijd bijzonder. Oud-spelers Tim Bakens en Martijn van der Laan kijken terug op die bewuste vrijdag. Over de spannende ontknoping in de titelstrijd, het feest en een belletje met Go Ahead Eagles-spits Marnix Kolder.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties