Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 26 september 2006.

Economiedinsdag, 26 september 2006

‘Investeren in plaats van saneren’

Leeuwarden – De handelswijze van communicatiebedrijf VosLibert bij het verlies van een belangrijke klant in 1995 kenmerkt het werken van het bedrijf. ,,We verloren toen de retailformule Dagmarkt omdat moederbedrijf Vendex besloot deze op te heffen. Voor ons bedrijf een groot verlies. Maar in plaats van te saneren heeft dit bedrijf er bewust voor gekozen om te investeren. Investeren in nieuwe mensen om nieuwe opdrachten binnen te halen”, vertelt directeur en mede-eigenaar Sander Renkema (38). Dat deze werkwijze heeft geholpen, bleek de opeenvolgende jaren. Van twaalf medewerkers in 1996 is het bedrijf gegroeid tot twintig arbeidsplaatsen in 1999. Nu werken er bij het bedrijf vijftig mensen.

Economiedinsdag, 26 september 2006

Friesland Bank sluit mogelijk tien kantoren

Leeuwarden - Friesland Bank gaat mogelijk tien kantoren in de kleinere plaatsen in Fryslân sluiten. De komende maanden onderzoekt de bank of er nog voldoende behoefte aan die kantoren bestaat. Dat maakte Friesland Bank vandaag bekend. Daarnaast gaat de bank de administratie van de kantoren in Fryslân concentreren op vier plaatsen: Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek. Bij de Friese kantoren werken nu bijna driehonderd mensen. Het aantal banen bij de kantoren gaat omlaag. Hoeveel mensen daarbij hun baan verliezen, wilde de bank nog niet zeggen.

Hoofdartikeldinsdag, 26 september 2006

Kinderopvang...

De VVD wil ons doen geloven dat de kinderopvang gratis wordt als de partij van de liberalen het voor het zeggen krijgt. Meestal kan de VVD wel goed rekenen, maar deze keer is de partij het spoor bijster. Eigenlijk onbegrijpelijk dat de VVD meent dat de kiezer in zo’n goedkope leuze trapt. Iedereen kan bedenken dat al die mensen die er hun werk van hebben gemaakt om op kinderen te passen, moeten worden betaald. De kinderopvang is, mede door de inspanningen van de FNV - die een nieuwe groep leden zag ontstaan - geprofessionaliseerd. Niet iedereen mag zomaar een kinderopvang beginnen; er gelden regels, er zijn loonafspraken en alles wat bij een bedrijfstak hoort.

Regiodinsdag, 26 september 2006

Beter Fries èn Nederlands op scholen

Earnewâld - Ze spreken, lezen en schrijven even goed Fries als Nederlands. De leerlingen van de zeven scholen in Fryslân die zich vanaf vandaag officieel ‘Trijetalige Skoalle’ mogen noemen, zijn er wat betreft alledrie talen op vooruit gegaan. De resultaten van het project dat in 1998 van start ging, zijn vanochtend aangeboden aan gedeputeerde Andriesen.

Regiodinsdag, 26 september 2006

Vreemde types en gewone mensen in armoe

Marum – Arus zou eigenlijk een standbeeld moeten krijgen, vindt Douwe de Graaf (65) uit Marum. Alle honderdvijftig inwoners van Achtkarspelen die hij voor zijn boek Achtkarspelen, mensen door de tijd interviewde, wisten meteen om wie het ging als hij over Arus sprak. De man uit Drogeham die dertig jaar lang achteruit door de gemeente fietste, is nog niemand vergeten sinds zijn dood in 1974. Aan Nicolai, zoals hij eigenlijk heette, had lak aan werken. Hij deed precies waar hij zelf zin in had en trok zich van niemand wat aan. Zijn eten schooide hij bij elkaar; alleen als het echt moest, deed hij af en toe wat klusjes in de werkvoorziening.

Regiodinsdag, 26 september 2006

Kamerlid in de ganzenstront en -lucht

Gaast - Met eigen ogen kon Annie Schreijer, Tweede Kamerlid voor het CDA en voorzitter van de commissie Landbouw, het gisteren zien. De Friese IJsselmeerkust is een eldorado voor fouragerende ganzen. Bij duizenden vlogen ze gisteren weer boven het gebied en streken neer op de heerlijke malse grasvelden. En bang voor mensen zijn de vogels niet. Op enkele meters afstand van de delegatie van boeren, jagers en politici landden de hongerige dieren.

Regiodinsdag, 26 september 2006

Referendum Leeuwarden niet goed

Leeuwarden - Het referendum over het plan Nieuw Zaailand is niet goed verlopen. Vooral de formulering van de vraag had anders gemoeten. Dat schrijft onderzoeker M. Rosema. Hij vindt het aannemelijk dat een betere vraagstelling wel genoeg tegenstemmers zou hebben opgeleverd.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 september 2006

‘Genade verandert je leven’

Zelhem - Ruim vijfhonderd deelnemers, onder wie veel jongeren, trok het gereformeerd-vrijgemaakte Bereidheidscongres in Zelhem afgelopen weekeinde. Drie dagen bezonnen ze zich op het thema ‘Genade. Cadeau dat je leven verandert’. De organisator van het congres, de werkgroep ‘GemeenteNproject’, bestaat dit jaar tien jaar. Haar doel: jonge christenen toerusten tot gemeenteleden die hun omgeving in beweging zetten.

Geloof & Kerkdinsdag, 26 september 2006

Eigentijdse geloofsopvoeding voor kinderen

Drie belangrijke methodes voor godsdienstonderwijs voor kerk en basisschool jubileren: Kind op Zondag : 75 jaar, Kind op Maandag : 25 jaar en het katholieke Hemel en Aarde: 5 jaar. Veel kerken en scholen gebruiken de methodes. In een drieluik staat het Friesch Dagblad stil bij de jubilea in aanloop naar het symposium op 21 oktober. In dit eerste artikel wordt geloofsopvoeding en de rol van de Nederlandsche Zondagsschool Vereniging in de laatste 140 jaar geschetst.

Weerdinsdag, 26 september 2006

Wisselvallig

Het zeer warme weer laten we deze week achter ons, al is het ook morgen nog warm met 20 graden. Verder krijgen we geleidelijk wisselvallig weer. Vanaf vanmiddag neemt de kans op neerslag toe en kunnen we regen en/of buien verwachten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties